Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76347

Hankkeen nimi: TourInt2030: Satakunnan matkailun kasvuohjelman 2030 edistäminen kansainvälisten verkostojen ja yhteistyön kautta

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.10.2020 ja päättyy 31.3.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2388924-4

Jakeluosoite: PL 1001

Puhelinnumero: (02) 620 3000

Postinumero: 28101

Postitoimipaikka: Pori

WWW-osoite: http://www.samk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Sanna-Mari Renfors

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimuspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: sanna-mari.renfors(at)samk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 710 3821

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Satakunnan maakuntaohjelman 2018-2021 mukaan elämystalous ja matkailu ovat yksi Satakunnan nousevista, kasvavista aloista ja älykkään erikoistumisen teemoista. Matkailun kasvun ja kehittymisen yhtenä edellytyksenä on kuitenkin kansainvälisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan vahvistuminen maakunnassa: hakeutuminen uusiin verkostoihin ja rahoituksen hakeminen kansainvälisistä rahoitusohjelmista hyödyntäen tehokkaammin EU:n suoria rahoitusinstrumentteja.

TourInt2030-hankkeen tavoitteena on edistää Satakunnan matkailuelinkeinon kehittymistä tukevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa vahvistamalla yhteistyötä ja verkostoja kansainvälisellä tasolla. Hanke tukee ja laajentaa satakuntalaisen matkailun tutkimus- ja kehittämistoiminnan kansainvälisiä kumppanuuksia, verkostoja ja yhteyksiä eurooppalaisiin aloitteisiin ja ohjelmiin. Erityisesti hanke vahvistaa Satakunnan maakuntaohjelman 2018-2021 lisäksi syksyllä 2019 julkaistun Satakunnan matkailun kasvuohjelman 2030 toimeenpanoa Satakunnan matkailuelinkeinon kasvun vauhdittamiseksi ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

TourInt2030-hankkeen konkreettiset tulokset ovat 1) lisääntynyt satakuntalainen osaaminen matkailun kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista, 2) laajentuneet matkailun kansainväliset tutkimus- ja kehittämisverkostot ja 3) jätetty kansainvälinen hankehakemus, joka tukee Satakunnan matkailun kasvuohjelman 2030 painopisteitä ja matkailuelinkeinon kehittymistä. Kaikki toimenpiteet raportoidaan hankkeen tuloksena syntyvässä selvityksessä.

TourInt2030-hankkeen tuloksena kansainvälinen yhteistyö ja verkostot parantavat Satakunnan matkailun tutkimus- ja kehittämistoiminnan kapasiteetin rakentamista sekä osaamisen ja tiedon lisääntymistä. Hanke lisää EU:n suorien rahoitusinstrumenttien hyödyntämistä matkailun tutkimus- ja kehittämistyössä Satakunnassa. Hanke toteuttaa vahvasti maakuntaohjelman kehittämisteemaa 7: Vetovoima sekä läpileikkaavia sisältöjä osaamisen vahvistaminen, kansainvälisyys, digitalisaatio sekä vastuullisuus. Lisäksi hanke tukee maakunnan älykästä erikoistumista elämystalouden osalta ja Satakunnan ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelman teemaa muuttuvat palvelut. Koska luontoresurssit ovat keskeinen matkailun vetovoimatekijä, hanke tukee myös biotalouden kehittymistä maakunnassa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena ja ensisijaisena kohderyhmänä ovat matkailun tutkimus- ja kehittäjätoimijat ml. korkeakoulut. Kohderyhmään sisältyvät myös matkailupalveluja tuottavat yritykset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Koulutusorganisaatioiden opiskelijat ja matkailun rajapinnoilla toimien toimialojen yrittäjät (luova ala, hyvinvointi- ja luontoyrittäjät) kuuluvat välillisiin kohderyhmiin sekä kunnat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 19 827

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 19 827

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 30 504

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 30 504

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Rauman, Porin, Pohjois-Satakunnan

Kunnat: Kankaanpää, Nakkila, Siikainen, Merikarvia, Pori, Rauma, Harjavalta, Huittinen, Säkylä, Eura, Kokemäki, Pomarkku, Ulvila, Jämijärvi, Karvia, Eurajoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Matkailun toimintaympäristöä on tarkasteltu toimialaraporttien ja toimialakohtaisten tilastojen kautta. Tässä on käytetty mm. keväällä 2019 ilmestynyttä Matkailun toimialaraporttia, Euroopan komission EuroStatin tilastoja matkailualan työllisyydestä ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n tilastoja. Matkailu toimialana työllistää kuitenkin erityisesti naisia. Eurostatin mukaan vuonna 2018 esimerkiksi hotelli- ja ravintolaalalla Suomessa toimivista työntekijöistä 67,5 % on naisia ja matkatoimistoalalla 63 %. Yrittäjätutkimusten mukaan alalla on myös runsaasti naisyrittäjiä. Naisyrittäjät ovat tyypillisesti yksinyrittäjiä tai mikro- ja pienyrittäjiä edustaen matkailu-, palvelu- ja hyvinvointialoja.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolinäkökulma ja tasa-arvon edistämisen tavoite on sisällytetty hankkeen toimintaan. TourInt2030-hanke tukee merkittävästi naisten yrittäjyyttä ja työllisyyttä, sillä matkailuala on vahvasti naisvaltainen ala. Alalle tyypillistä on myös työn määräaikaisuus ja osa-aikaisuus sekä matala palkkataso. Näin ollen sukupuolten välinen keskimääräinen palkkaero kaventuisi, jos alan kannattavuus kehittyisi tarjoten naisille mahdollisuuden kokoaikaisiin ja toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin. Koska alan työntehtävissä toimii runsaasti nuoria, erityisesti nuorten naisten työllisyys vahvistuisi.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, mutta matkailualan kehittämistoimet tukevat merkittävästi naisten työllisyyttä ja naisyrittäjyyttä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat tärkeitä teemoja, jotka huomioidaan verkoston asiantuntijuudessa ja matkailun kehittämisen teemoissa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 5
TourInt2030-hanke tukee matkailuelinkeinon kasvua ja kilpailukykyä maakunnassa kansainvälisyyden vahvistumisen kautta. Hanke huomioi myös yritysten vientikelposuuden ja kansainvälistymisvalmiuksien kehittämisen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 5
Matkailu tuottaa aineettomia tuotteita ja palveluja - luo aineetonta arvoa. Matkailussa tuotteet ja palvelut ovat kehittämistoiminnan keskiössä, joten kansainvälinen yhteistyö tulee koskemaan myös tuotteistamista.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 2
Kansainvälinen hanketoiminta lisää hankehakijan ymmärrystä yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta yhdenvertaisuudesta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei relevantti hankkeelle

9 Loppuraportin tiivistelmä

TourInt2030-hankkeen tavoitteena oli edistää Satakunnan matkailuelinkeinon kehittymistä tukevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa vahvistamalla yhteistyötä ja verkostoja kansainvälisellä tasolla. Tavoitteen saavuttamiseksi TourInt2030-hankkeessa tehtiin ensin tausta-analyysi, jossa Satakunnan matkailun kasvuohjelman 2030 teemoja vertailtiin rahoitusohjelmien painopisteisiin ja mahdollisuuksiin. Tämän pohjalta valittiin suunniteltavan kansainvälisen hankkeen painopiste ja laadittiin ideapaperi.Seuraavaksi verkostoiduttiin Satakunnan matkailun kasvuohjelman 2030 kannalta potentiaalisten kansainvälisten partnereiden kanssa: tunnistettiin soveltuvia partnereita aikaisemmista yhteyksistä ja hankittiin uusia sekä valittiin sopivimmat partnerit. Heihin otettiin yhteyttä ja lähetettiin partneritarjous sekä keskusteltiin sähköisiä työkaluja käyttäen sekä partnerikohtaisesti että koko konsortion kanssa. Muodostuneen konsortion kanssa laadittiin kansainvälinen hankehakemus Tour4Youth Interreg Central Baltic-rahoitusohjelmaan, joka submittoitiin maaliskuussa 2022. Tämän hankkeen tavoitteena on tukea nuorten työllisyyttä ja työllistymistä matkailualoille keskisen Itämeren alueella. Lisäksi TourInt2030-hankkeen aikana verkostoiduttiin eurooppalaisten partnereiden kanssa ja osallistuttiin Erasmus+ Alliances for Innovation -hakuun. Tässä haussa saatiin positiivinen rahoituspäätös PANTOUR-The Pact for Next Tourism Generation Skills -hankkeelle. Hanke on Euroopan matkailun kehittämisen allianssi, joka koostuu 13 partnerista, kestää neljä vuotta ja on budjetiltaan 3.8 miljoonaa euroa. Lopuksi TourInt2030-hankkeessa luotiin jatkosuunnitelmat.