Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76360

Hankkeen nimi: Tuottava mökki

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.10.2020 ja päättyy 31.10.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kehitysyhtiö Savogrow Oy

Organisaatiotyyppi: Muu julkisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 2660204-2

Jakeluosoite: Jalkalantie 6

Puhelinnumero: 0207464600

Postinumero: 77600

Postitoimipaikka: Suonenjoki

WWW-osoite: http://www.savogrow.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Olli Tiainen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: olli.tiainen(at)savogrow.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0207464620

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tarkoituksena on luoda uutta liiketoimintaa vapaa-ajan matkailun ympärille kehittämällä ja kasvattamalla vapaa-ajan asuntojen käyttöastetta. Tämä tapahtuu a) kehittämällä vapaa-ajan asuntojen vuokrausta edistävien toimijoiden liiketoimintaa ja verkostoa b) kehittämällä em. verkoston liiketoimintamallia ja c) kehittämällä alustatalousosaamista niin mökinomistajien kuin palveluntarjoajien keskuudessa.

Hankkeessa on tavoitteena kartoittaa toimijat ja luoda rakenteet ja toimintatavat vapaa-ajan asuntojen vuokraustoimintaan SavoGrown alueen kunnissa. Hankkeessa kartoitetaan alueen vapaa-ajanasunnot ja niiden vuokraamisesta kiinnostuneet omistajat. Lisäksi kartoitetaan vuokraustoiminnan toteuttamisesta kiinnostuneet toimijat, tuotteistetaan vuokrattavat kohteet ja toiminnassa tarvittavat tukipalvelut.

Toimintaa pilotoidaan Savogrown alueella joko osuuskunta tai muulta yrityspohjalta. Hankkeen tuloksena syntyy a) lisää yrityksiä tai olemassaoleville yrityksille lisää liiketoimintaa toimittamaan mökinomistajien tarvitsemia palveluja, b) laatuluokitus vuokrattavista vapaa-ajan asunnoista c) tuotekortit vuokrattavista vapaa-ajanasunnoista, d) tuotteistetut vuokraus- ja varauspalvelut, sekä e) uusi yritysvetoinen verkosto hoitamaan mökkien ylläpito- ja huoltopalvelut.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat alueen matkailu ja majoituspalveluja tuottavat yritykset, yhdistykset sekä verkostoa ja toimintaa pyörittävä yritys/osuuskunta. Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat myös vuokralle tarjottavien vapaa-ajan asuntojen omistajat sekä heille palveluja tuottavat yrittäjät sekä alueesta kiinnostuneet matkailijat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat alueen muut virkistyvästä matkailusta hyötyvät yritykset sekä matkailu- ja majoituspalveluja tuottaville yrityksille palveluja tuottavat yritykset, jotka hyötyvät asiakkaidensa liiketoiminnan vilkastumisesta. Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat myös alueen kunnat, joiden matkailijoille suunnattujen palvelujen käyttö kasvaa. Kuntien vapaa-aika palvelujen tarve kasvaa ja kehittyy ja samalla monipuolistuu, tästä hyötyvät myös kuntalaiset. Lisäksi, kuntien ja alueen tunnettuus ja vetovoima paranee.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 132 105

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 105 493

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 165 132

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 131 867

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Ylä-Savon, Sisä-Savon

Kunnat: Rautalampi, Suonenjoki, Tervo, Vesanto, Keitele, Pielavesi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Varsinaista analyysia ei ole tehty, mutta hankkeen valmistelussa on otettu huomioon sukupuolinäkökulma. Hanke on toiminnallisesti sukupuolineutraali.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen myötä syntyvä palvelutarve luo monenlaisia mahdollisuuksia yrittäjyyteen. Hankkeen toimenpiteet ovat sukupuolineutraaleja. Sukupuolinäkökulma huomioidaan myös siten, että toiminta ja tulokset palvelevat kaikkia yrittäjiä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 2
Olemassa olevien rakennusten ja tonttien käyttö tehostuu ja uuden rakentamisen tarve pienenee. Ulkomaille matkustamisen sijasta lähimatkailun mahdollisuudet paranevat ja palvelujen tarjonta kasvaa. Edistää jakamistalouden kehittymistä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 3 4
Vähentää uuden rakentamisen tarvetta. Lisää tuotteistettuja mahdollisuuksia lähiloman viettoon ja voi näin vähentää lomamatkailua ulkomaille.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutuksia.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 0
Hanke tuo konkreettisen vaihtoehdon ulkomaan lomamatkoille. Lähimatkailu lisääntyy paremmin organsisoidun ja tuotteistetun tarjonnan vuoksi.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutuksia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 0
Mökkien käyttöasteen paraneminen tehostaa jätehuollon toimintaa vapaa-ajan asuinalueilla ja haja-asustusalueilla ja tehostaa kierrätystä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 4 2
Kasvanut mökin käyttöaste lisää mökinomistajien kiinnostusta investoida aurinkopaneleihin.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 0
Omatoimimatkailu lisää elinvoimaa alueella sekä yrittämisen mahdollisuuksia. Kunnan ja yritysten palvelujeen käyttö lisääntyy.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 5
Mökkivuokrauksen tarvitsemat palvelut ja alueen vapaa-ajan ohjelmapalvelut monipuolistuvat ja kehittyvät. Kuntien palvelujen käyttö kasvaa ja palvelut kehittyvät.
Liikkuminen ja logistiikka 2 0
Hanke onnistuessaan lisää liikkumista kotimaassa ja vähentää ulkomaan matkailua. Töisaalta myös ulkomaalaisille omatoimimatkailijoille mäkit tulevat paremmin tarjolle.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 5
Alueen osaajille ja palvelujen tarjoajille tarjotaan matalan kynnyksen reitti yrittäjyyteen ja itsensä työllistämiseen. Hankkeen avulla edistetään matkailijoiden lisäksi myös maakunnan asukkaiden hyvinvointia edistämällä palveluiden kehittymistä, jotka ovat myös asukkaiden käytettävissä. Hanke toteutetaan laajassa yhteistyössä, jossa on mukana yrityksiä. kuntia ja muita matkailualan toimijoita. Hankkeen toimenpiteet voivat parantaa myös toimintaan osallistuvien organisaatioiden henkilöstön hyvinvointia, sillä hankkeen aikana luodaan uusia toimintatapoja ja lujitetaan olemassa olevia verkostoja.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hanke on sukupuolineutraali, ei kuulu hankkeen toimenpiteisiin.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 4
Matkailu lisää ihmisten liikkuvuutta alueella ja näin lisää erilaisuudeen hyväksyntää ja edullinen mökkimajoitusvaihtoehto vähentää eriarvoisuutta.
Kulttuuriympäristö 4 0
Paikallista kullttuuriympäristöä ja virkistysalueita ja maisemaa voidaan tuotteistaa ja esitellä mökkimatakilijoille tekemisen ja ohjelmatoiminnan kohteiksi.
Ympäristöosaaminen 4 0
Mökkien käyttöasteen parantuessa omistajien halu investoida ympäristöystävälliseen tekniikkaan kasvaa. Mökkejä ja niiden tekniikkaa uudistetaan. Syntyy myös uusia innovaatioita esim etäkäyttöön.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tarkoituksena oli kasvattaa vajaakäytössä olevien vapaa-ajan asuntojen käyttöastetta. Tavoitteeseen pyrittiin a) laatimalla vuokrauksessa tarvittavaa ohjeistusta, avustamalla kohdekuvauksen laatimisessa ja kohteiden kuvaamisessa, b) vertailemalla ja avustamalla vuokrauskanavan valinnassa ja niihin liittymisessä, c) kehittämällä vuokraustoimintaa tukevia mökkihuolinta- ja ohjelmapalveluita.
Konkreettisena tavoitteena oli saada hankkeen osallistujiksi 20 vapaa-ajan asunnon omistajaa. Tämä tavoite saavuttiin ja 24 omistajaa on aloittanut vuokrauksen hankkeen aikana. Vuokrauksen aloittamisen harkinta-aika on usein pitkä ja lisää mökkejä on tulossa vuokraukseen keväällä 2023.
Vuokrauskanavista on tehty selvitystä helpottamaan omistajien valintaa heille sopivasta kanavasta. Mukana on ollut vaihtoehdot omatoimisesta vuokrauksesta tai vuokrausvälittäjän käyttämisestä. Jokainen omistaja on saanut valita itselleen sopivimman vaihtoehdon. Ohjeita on annettu myös vuokrauksen verotuksesta.

Hankkeen tavoite oli myös selvittää vapaa-ajan asuntojen käyttöastetta ja omistajien halukkuutta vuokraustoiminnan aloittamiseksi. Hyvin yleinen käsitys on, että alueella on erittäin paljon käyttämättömiä vapaa-ajan asuntoja. Tehty haastattelu ei ehkä täytä virallisen tutkimuksen kriteereitä, mutta antanee hyvän kuvan asiasta.
Puhelinhaastattelua varten saatiin hankittua 1687:n omistajan numerot. Haastatteluun osallistui 549 vapaa-ajan asunnon omistajaa.
Haastatteluvastausten mukaan alueen mökit ovat pääosin mökkiläisten omassa aktiivikäytössä. Jopa 42 % vastaajista ilmoitti käyttävänsä mökkiään yli 3kk vuodessa. Alle kuukauden vuodessa mökillä oleskelevia oli 20 % vastaajista.
Haastatelluista kuitenkin vain 3 % ilmoitti olevansa kiinnostunut vuokraustoiminnan aloittamisesta. Mahdollisesti vuokraamisesta kiinnostuneita oli 11 % vastaajista. Syiksi vuokraushaluttomuuteen ilmoitettiin mm. mökin vaatimaton varustelutaso ja korjaustarpeet, pelko paikkojen rikkoutumisesta sekä haluttomuus siivota toisten jälkiä. Tämä kuvastaa "savolaista vaatimattomuutta", vaikka tänä aikana vaatimattomillekin mökeille on ollut kysyntää. Esim. facebookissa ja muissa some-kanavissa haetaan mökkejä, jossa ei tarvitse olla sähköä ja vesi pitää kantaa kaivosta. Ennen vuokrauksen alkamista voidaan hyvällä ohjeistuksella ja vuokrausehdoilla ratkaisevasti vähentää väärinkäytöksiä.
Vuokraustoimintaa tukevien huolto- ja ohjelma/elämyspalveluita tuottavien yritysten saaminen mukaan tuotteistamiskoulutuksiin oli haastavaa ja näiden kesken ei haluttua tukipalveluverkostoa hankkeen aikana muodostunut.