Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76363

Hankkeen nimi: SoC Hub Tampere

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2020 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2844561-8

Jakeluosoite: Korkeakoulunkatu 7

Puhelinnumero: 02945211

Postinumero: 33720

Postitoimipaikka: Tampere

WWW-osoite: http://www.tuni.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Timo Hämäläinen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Professori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: timo.hamalainen(at)tuni.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0408490777

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

System-on-Chip Hub on uusi osaamiskeskittymä järjestelmäpiirien valmistamiseksi 5G-, AI-, kuvantamis- ja tietoturvasovelluksille mm. teollisuudessa, liikenteessä ja älykkäissä kaupungeissa. Räätälöityjä piirejä tarvitaan autoissa, koneissa ja IoT-laitteissa reunalaskentaa ja nopeaa tiedonsiirtoa varten, ja datakeskuksissa vähentämään erityisesti tekoälysovellusten energiankulutusta. Piireistä on tullut kriittinen teknologia kansainvälisessä kilpailussa ja esim. pelkästään tekoälypiirien markkinan on arvioitu olevan 21 miljardia USD vuonna 2025. Globaalisti piirien suunnittelukyvykkyys on osa valtioiden suvereniteettia, johon panostetaan merkittävästi, mutta joka otetaan osaksi myös geopolitiikkaa. SoC Hub kokoaa alueen osaamisen yhteen, lähtien sovelluksista ja päätyen testattuihin prototyyppipiireihin. Toimintamallina on verkottuminen, osallistava kehittäminen ja yhteisesti jaettavat materiaalit. Hankkeessa viedään läpi Open Chip Lab tyylinen suunnitteluprosessi, jota voi seurata ja siihen osallistua matalalla kynnyksellä. Tuloksena on uusi yhteistyöverkosto, tietoa piirisuunnittelun mahdollisuuksista erityisesti soveltaville yrityksille ja valmius lisätä piirisuunnittelun arvoa alueellisesti.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kohderyhmän yrityksiä on tavattu hankkeen valmisteluvaiheessa aktiivisesti, ja 19.2.2020 pidettiin yhteinen kokoontuminen Tampereen yliopistolla. Hankkeeseen on jo sitoutunut kirjallisesti useita yrityksiä ja palauteen mukaan uusia kiinnostuneita yrityksiä on jopa useita kymmeniä. Näitä pyydetään mukaan hankkeen käynnistyttyä.
Liitteessä on hakemuspäivämäärän mennessä vastaanotetut yritysten osallistumisilmoitukset.
Sidosryhmät on jaettu kolmeen pääryhmään:
A) Tällä hetkellä mikropiirejä tai niihin liittyviä palveluja tarjoavat yritykset. Näiden tavoitteena on kasvattaa volyymia, parantaa suunnittelutyön tuottavuutta ja varmistaa osaajien riittävyys: Nokia Networks, CoreHW, TTtech/Flexibilis, VLSI Solution, Murata, Siru Innovations, Minima Processor. Nordic Semiconductor on erittäin potentiaalinen yritys 5G päätelaite- ja IoT-alueella, jolla ei ole vielä toimipistettä Tampereen alueella.
B) Yritykset, jotka nyt käyttävät ohjelmoitavia piirejä tai standardiprosessoreita, mutta kilpailukykyinen tuote vaatisi räätälöidyn piirin suunnittelua esim. älykkäissä koneissa ja teollisuudessa. Näillä yrityksillä on oma tuote, mutta haasteita laskentakomponenteissa, muttei mikropiiriosaamista: Cargotech, Valmet, Wapice, Procemex, Insta DefSec, Cross Control. Tähän kohderyhmään kuuluu useita kymmeniä yrityksiä pelkästään Pirkanmaalla.
C) Mikropiirisuunnittelun työkaluvalmistajat ja konsultit: Synopsys, Cadence, Mentor, OneSpin. Tähän kohderyhmään etsitään aktiivisesti suomalaisia yrityksiä, ja tavoitteena on kannustaa uusia start-up-yrityksiä konsultointi- ja sopimussuunnittelutehtäviin.

4.2 Välilliset kohderyhmät

A) Sovellusyritykset, joilla ei ole omaa fyysistä tuotetta. Yrityksillä on esim. ohjelmistotuote, mutta potentiaalia tarjota sama kovetettuna järjestelmäpiirin osana kasvattaakseen sekä kilpailukykyä että liiketoimintaa. Näiden yritysten osalta tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja osallistaa heitä vaatimusten tarjoamisessa.
B) Sijoittajat. SoC-alue on kerännyt maailmalla paljon pääomarahoitusta, mutta ei juuri lainkaan Suomessa. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta mahdollisuuksista ja saada pääomasijoittajat mukaan varhaisessa vaiheessa.
C) Koulutus- ja tutkimusorganisaatiot. SoC Hub antaa mahdollisuuden seurata järjestelmäpiirin kehittämistä, osallistua määriteltyihin haastetehtäviin, ja käyttää avoimia tuloksia esimerkkinä opetuksessa ja jatkokehittää tutkimuksessa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 455 067

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 341 949

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 758 448

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 597 805

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen, Etelä-Pirkanmaan

Kunnat: Nokia, Vesilahti, Valkeakoski, Urjala, Orivesi, Lempäälä, Tampere, Pirkkala, Kangasala, Hämeenkyrö, Ylöjärvi, Pälkäne, Akaa

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Korkeakoulunkatu 7

Postinumero: 33720

Postitoimipaikka: Tampere

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 5, joihin työllistyvät naiset 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Analyysi koskee tietotekniikan alan opiskelijoiden sukupuolijakaumaa (hakijat ja opiskelevat) Tampereen yliopistossa. Erityisesti tietokonetekniikan, elektroniikan ja tietoliikennetekniikan opiskelijoissa naisten osuus on selvästi miehiä pienempi, ja Tampereen kauppakamarin ICT-valiokunnan kanssa on käynnistetty erityinen ohjelma tyttöjen saamiseksi alalle. Hankkeen toimenpiteisiin liittyvien yritysten sukupuolijakaumaa ei ole erikseen selvitetty, mutta se sopii hyvin hankkeen erityiseksi toimenpiteeksi.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen tarkoituksena on tehdä järjestelmäpiirien tuottamisesta paitsi yleisesti kiinnostavaa, myös houkuttelevaa naisille. Erityisesti hankkeen avulla vaikutetaan opiskelijamielikuvaan alasta ja kannustetaan tyttöjä hakemaan yliopistoihin ja yrityksiin piirikehitykseen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeessa kehitetään sukupuolineutraalia teknologista ja liiketaloudellista osaamista, eikä hanke itsessään käsittele asiantuntijoiden roolitusta tai henkilökohtaista dataa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 10
Järjestelmäpiirien käyttö vähentää merkittävästi sähkönkulutusta verrattuna yleiskäyttöisiin prosessoreihin erityisesti tekoälyalgoritmeilla. Kun piirejä käytetään miljoonissa IoT-laitteissa ja datakeskusten laskenassa, energiansäästö on kokonaisuutena helposti ydinvoimalaluokkaa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 5
Vaikutus liittyy entistä paremman datan tuottamiseen ympäristön tilasta järjestemäpiirien avulla. Riskien ennakointi paranee, ja katastrofitilanteissa jopa ympäristöstä käyttöenergian ottavilla piireillä voidaan hoitaa kriittinen kommunikaatio mikäli normaali infrastruktuuri on vahingoittunut.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 3
Hankkeella ei ole välitöntä vaikutusta luontoon, mutta välillinen vaikutus on suuri enerigansäästön ja sitä kautta päästöjen vähenemisen kautta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 3
Hankkeella ei ole välitöntä vaikutusta luontoon, mutta välillinen vaikutus on suuri enerigansäästön ja sitä kautta päästöjen vähenemisen kautta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei kohdistu erityisesti mihinkään luonnonsuojelualueeseen, mutta yleisellä tasolla myös Suomen luonnon tulevaisuuteen.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Ei merkittävää vaikutusta. Piirien maailmanlaajuinen kokonaisvolyymi kasvaa, mutta samalla puolijohdetehtaiden ympäristökestävyys ja materiaaliteknologia paranee, jolloin vaikutus pysyy neutraalina.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 5
Ympäristöstä käyttöenergian ottavat IoT-laitteiden järjestelmäpiirit lisäävät luontaisesti uusiutuvien enegialähteiden käyttöä, eivätkä ne ole riippuvaisia sähköverkoista. Datakeskuksien ja älykkäiden koneiden järjestelmäpiirit vähentävät ylipäänsä kokonaisenergian tarvetta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 10
Tampereesta halutaan tehdä tunnettu myös järjestelmäpiirien osaamisesta, ja vahva ekosysteemi niitä hyödyntämään ja tekemään. Houkutellaan alueelle uusia yrityksiä, myös kv-tason isoja piirivalmistajia. Alan start-up yrittäjyyttä ei ole tällä hetkellä lainkaan, mutta maailmanlaajuisesti se saa merkittävää riskirahoitusta. Kun luodaan verkosto ja osaamispohja, saadaan houkuteltua myös riskipääomaa alueelle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 10
Piirien tuottaminen vaatii useita osaamisalueita, ja vain suurimmat yritykset maailmassa kykenevät siihen yksin. Hankkeen tavoitteena on luoda toimiva verkosto, jossa integraattoriyritykset alihankkivat suunnitteluosaamista palveluna. Täsä on erittäin hyvä mahdollisuus uusiin start-up-yrityksiin, sillä kaikkien yritysten ei tarvitse tehdä isoja alkuinvestointeja osallistuakseen kokonaisuuteen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Mikropiiriteknologia ja koneoppiminen ovat perusta autonomisille ajoneuvoille ja koneille.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 5
Hanke parantaa koulutusmahdollisuuksia nopeasti, sillä yliopisto on jo varautunut lisäämään koulutusta mutta hanke auttaa saamaan lisää opiskelijoita. Hanke lisää tietoa alan tarpeista ja auttaa parantamaan yleisesti alan houkuttelevuutta. Pitkän aikavälin vaikutus on sujuvampi arki, jonka järjestelmäpiirien mahdollistama jokapaikan älykkyys tulee mahdollistamaan.
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Hanke koskee osaamista, jossa on mahdollisuus kehittyä ja menestyä sukupuolesta tai taustasta riippumatta. Tasa-arvoisuus toteutuu tuomalla mielenkiintoiset tehtävät ja tavoitteet kaikkien kiinnostuneiden saataville, ja kannustamalla ratkaisemaan haasteet yhdessä monipuolisella osaajajoukolla.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei kohdistu tälle alueelle, vaikka hanke sisäisesti toetuttaakin näitä periaatteita.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hanke ei kohdistu erityisesti kulttuuriympäristöön, sillä se on syvään teknologiseen osaamiseen keskittyvä.
Ympäristöosaaminen 0 0
Hanke ei kohdistu erityisesti ympäristöosaamisen kasvattamiseen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa perustettiin järjestelmäpiirisuunnittelun ekosysteemi Pirkanmaalle Tampereen yliopiston ja yritysten väliseen yhteiskehitystyöhön perustuen. SoC Hub koordinoi yhteistyöverkostoa, joka kokoaa Pirkanmaan alueen järjestelmäpiirisuunnittelun osaamisen ja sidosryhmien edustajat yhteen. Yhteistyöverkostossa jaetaan tietoa piirisuunnittelun mahdollisuuksista ja luodaan valmiutta lisätä piirisuunnittelun arvoa alueellisesti. Järjestelmäpiirisuunnittelu on kompleksista, monipuolista osaamista vaativaa työtä, jonka kehittymistä voidaan merkittävästi edesauttaa sopivan osaajayhteisön tuella. Ekosysteemiä rakennettiin järjestämällä alan toimijat yhteen kokoavia tapahtumia, joissa oli mahdollisuus vaihtaa ja hankkia tietoa sekä luoda uusia yhteistyösuhteita.

Mikropiirisuunnittelun merkitys on hankkeen aikana kasvanut ennakoituakin enemmän EU:n Chips Act -ohjelman myötä. SoC Hubin toimijat ovat hankkeen aikana osallistuneet laajasti kansalliseen vaikutustyöhön ja antaneet merkittävän panoksen alan kehittämiseen paitsi Pirkanmaalla myös koko Suomessa. Tässä tehtävässä merkittävässä roolissa oli hankkeen julkinen tiedonjako, jota toteutettiin tiedottamisen ja markkinoinnin sekä julkisten esiintymisten kautta. Hankkeen myötä SoC Hub tunnetaan sekä Suomessa että ulkomailla.

Ekosysteemin toiminnan aktiivisuuden ja jatkuvuuden kannalta olennaista on tuoda yhteisön jäsenille uutta tietoa ja vahvistaa alan substanssiosaamista. Tätä toteutettiin hankkeessa hankkimalla ja välittämällä tietoa, tekemällä teknologia- ja kustannusselvityksiä sekä kehittämällä valikoituja teknologioita. Näiden toimenpiteiden pohjalta luotiin myös edellytyksiä uusille hankkeille ja projekteille, joihin ekosysteemin jatkuvuus nojautuu.