Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76369

Hankkeen nimi: Luonto-Saimaa - luontomatkailun kehittämisprojekti

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2020 ja päättyy 30.4.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Savonlinnan Hankekehitys Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 2520006-8

Jakeluosoite: Olavinkatu 27

Puhelinnumero: 044 358 3820

Postinumero: 57100

Postitoimipaikka: Savonlinna

WWW-osoite: http://www.elinkeinopalvelut.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kokkonen Pellervo

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: erikoisasiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: pellervo.kokkonen(at)savonlinna.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 758 5472

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Luonnon ja hyvinvoinnin merkitys sekä vastuullisuus matkailussa kasvaa. Terveellinen elämäntapa ja hyvinvointi ovat yksi matkailun vahvoista trendeistä ja syy matkustaa. Hyvinvointilomat ovat muuttamassa muotoaan kylpylöistä ja liikunnasta kohti kokonaisvaltaisempaa myös henkisen hyvinvoinnin huomioivaa tarjontaa. Luontomatkailu on globaalisti kasvava trendi ja Suomen vahvuus erityisesti Aasiasta ja maailman metropoleista tarkasteltuna (Matkailun toimialaraportti 2019/TEM). Suomen vahvuuksia koronapandemian jälkeen ovat puhtaus ja yhteiskunnan toimivuus myös Keski-Euroopasta tarkasteltuna.

Savonlinnan seudulla panostuksia luontomatkailuun on tehty erityisesti kansallispuistoissa. Uutena suosittuna Metsähallituksen hoitamana luontomatkailukohteena Punkaharjun suojelualueen kävijämäärät ovat kasvaneet nopeasti, mutta viereinen Punkaharjun tutkimuspuisto on matkailullisesti alihyödynnetty. Saimaan suojelualueita on profiloitava eri käyttäjäryhmien tarpeista lähtien, mikä parantaa asiakaskokemusta Punkaharjulla ja Saimaan suojelualueiden muissa nähtävyyskohteissa. Näissä kohteissa rakenteita, opastusta ja kävijävirtojen ohjaamista on välttämätöntä kehittää kasvun tukemiseksi ja kestävän kehityksen turvaamiseksi. Alueita on profiloitava ja käyttäjäkokemusta parannettava. Valmisteilla oleva Savonlinnan kansallinen kaupunkipuisto mahdollistaa kaupungin lähiluonnon brändäämisen.

Matkailuun liittyvien trendien ja muutosten johdosta syntyy tarve määritellä kohderyhmien motivaatioita ja tarpeita, tuotteistaa palveluja uudet kohderyhmät huomioiden ja motivoida kuluttajia ostamaan palveluja kehittämällä vastuullisuusviestintää.

Luonto-Saimaa -hankkeen lähtökohta on nostaa Saimaa valtakunnalliseksi kestävän ja vastuullisen luontomatkailun destinaatioksi. Hanke keskittyy kävijöihin, luontoarvojen avaamiseen, kestävyyden määrittämiseen sekä luo yrityksille edellytyksiä alueen tunnettuuden ja vetovoimaisuuden hyödyntämiseen. Matkailun liiketoiminnan näkökulmasta tarvitsemme luontoon liittyviä myytäviä tuotteita ja palveluja. Hanke toteuttaa Etelä-Savon maakunnan matkailustrategian tavoitetta kestävästä luontomatkailusta. Etelä-Savon maakuntaohjelman (2019-2021) yhtenä kärkenä on matkailun kansainvälistäminen - vastuullisuus huomioiden. Strategian mukaan vesi, metsät ja ruoka ovat matkailussa yhtä kuin puhdas järviluonto ja sen antimet.

Luonto-Saimaa-hankkeella vastataan nouseviin matkailutrendeihin ja edellä kuvattuihin tarpeisiin sekä resursoidaan näihin liittyviä toimenpiteitä.

Hankkeen toimenpiteitä ovat:
(1) Savonlinnan luonto- ja elämysmatriisi ja kehittämiskohteet. Tällä toimenpiteellä luodaan strategisen kehittämisen työkalu, jolla pystytään määrittelemään kehittämis- ja kasvupotentiaali luontomatkailussa sekä tarkastelemaan potentiaalisia kohderyhmiä ja niiden tarpeita sekä kohteiden soveltuvuutta näihin tarpeisiin.
(2) Luontomatkailun tuotekehitysprosessin tukeminen matkailuyrityksissa. Toimenpiteellä tuetaan käyttäjälähtöisen tuotesuunnittelun keinoin yritysten tuotekehitystoimintaa. Tekemällä tuotetestausta yhteistyössä yritysten kanssa varmistetaan tuotteiden toimivuus ja soveltuuvuus kohderyhmille sekä edistetään tuotteiden saamista tuotantoon.
(3) Luontokohteiden opastuspalvelujen ja kokemuksellisuuden kehittäminen. Parannetaan kohteiden elämyksellisyyttä ja kiinnostavuutta opastuspalveluja ja ratkaisuja kehittämällä. Erityisesti keskitytään lisäämään paikallisyhteisön osallisuutta kohteen kehittämisessä ja vieraiden vastaanottamisessa keräämällä paikallistietoa ja aktivoimalla paikallisoppaita palvelemaan vierailijoita esimerkiksi kevytyrittäjyyden kautta.
(4) Savonlinnan kansallisen kaupunkipuiston matkailullinen kehittäminen. Kansallisen kaupunkipuiston matkailullista vetovoimaa kehitetään tunnistamalla matkailullisesti vetovoimaiset kohteet ja tekemällä niille kehittämis- ja opastusviestintäsuunnitelma. Suunnitelman pohjalta luodaan opastussisältöjä kohteille ja toteutetaan opastus. Tuotetaan sisältöä kaupunkipuistosta Visit Savonlinna -sivustoon. Tehdään kaupunkipuistosta opaskartta.
(5) Luontomatkailureitistöjen kehittäminen. Tehdään kartoitus Savonlinnan reitistöistä, laaditaan reitistön yleissuunnitelma, jossa kuvataan tavoiteltu reitistö ja suunnittelun ja ylläpidon periaatteet. Tehdään online-(mobiili)opastettu pyöräilyreitistö ja reitistökartta.
(6) Riihisaaren Saimaan luonto- ja museokeskuksen kehittäminen matkailukohteena. Kerrotaan Saimaan tarinaa Riihisaaressa suunnittelemalla ja toteuttamalla Saimaan luonto- ja museokeskuksen sisäänkäynti ja yleisötilat, uuden "Saimaan sylissä" näyttelyn osatoteutus, suunnittelemalla näyttelyopastus ja kouluttamalla oppaita. Kehitetään sisältökonsepti Riihisaaren ulkoalueille "Saimaan saaristoluonto"-teemalla ja tehdään toteuttamissuunnitelma ulkoalueille. Tehdään suunnitelman mukainen teeman pilottitoteutus ulkoalueelle.
(7) UNESCO-maailmanperintökohde. Tehdään esiselvitys Saimaan maailmanperintöalueesta (rajaus, statuksen perusteena olevat arvot) ja
vertailu vastaaviin kohteisiin, kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) konsultointi, sekä suunnitelma varsinaisen
hakemuksen laatimiseksi. Tiedotetaan sidosryhmille kohteen merkityksestä ja hyödyntämismahdollisuuksista. Tuloksena on toimintaohjelma hakemuksen laatimiseksi.
(8) Saimaan suojelualueiden kestävä luontomatkailu ja opastus. Tehdään suojelualueiden kävijätutkimus, josta saadaan tietoa käyttäjistä ja tavoiteprofiilit. Päivitetään kohteiden luontomatkailu- ja opastusviestintäsuunnitelmat. Määritellään kestävyystasot ja raja-arvot alueiden kestävälle käytölle. Totetutetaan Punkaharjulle esteetön luontopolku. Tehdään kohteissa käytettäväksi vastuullisen luontomatkailun ohjeisto.

Hankkeen tulokset

(1) Strateginen suunnitelma ja työkalu luontomatkailun kehittämiseen Savonlinnassa ja Savonlinnan seudulla on tehty.
(2) Luontomatkailutuotteita on saatu tuotantoon. Näiden avulla yritysten liikevaihto kasvaa ja yritykset pystyvät hyödyntämään luontoresurssia liiketoiminnassaan. Luodaan edellytykset Saimaan matkailijamäärien kasvulle ja kävijöiden viipymän pidentämiselle Savonlinnassa.
(3) Syntyy parempi kävijäkokemus ja uusia elämyksiä kohteissa erityisesti vierailijoiden ja paikallisten ihmisten kohtaamisia lisäämällä. Osallisuus matkailutalouteen ja aktiviteetteihin lisääntyy.
(4) Uusia lähiluontokohteita otetaan käyttöön kaupunkipuistossa. Pidennetään kävijöiden viipymää kaupungissa ja mahdollistetaan keskustan matkailuyrityksille luontoelämysten käyttäminen tuotteena.
(5) Savonlinnan reitistöjen yleissuunnitelma on laadittu. Se antaa suuntaviivat seuraavien 10 vuoden aikana alueen reittien kehittämiselle. Olemassa olevat reitit tuotteistettu ja markkinoitu matkailijoille. Reitistö on luotu uudeksi vetovoimatekijäksi Savonlinnaan.
(6) Riihisaaren vetovoimaa ja Saimaan luontokeskuksen toimintaedellytyksiä koko Saimaan alueen opastuskeskuksena on parannettu. Toteutettu sisätiloihin vetovoimainen tarinallistettu konsepti, näyttelykohteet ja opastukset. Ulkoalueen suunnitelma ja pilottitoteutus.
(7) On luotu edellytykset ja toimintaohjelma UNESCO-maailmanperintöhakemuksen tekemiselle.
(8) Suojelualueille on tehty/päivitetty luontomatkailusuunnitelmat, opastusviestintäsuunnitelmat sekä kestävyystarkastelu. Tehty monikieliset vastuullisen matkailijan ohjeet. Asetettu kestävyysmittarit sekä raja-arvot. Lisäksi on parannettu kohteiden opastusta ja kävijöiden ohjausta sekä luotu uusi luontopolku erityiskohderyhmälle (esteettömyys).

Hankkeen tuloksena syntyneet palvelut kootaan ja markkinoidaan Saimaan alueen yhteisen Lake Saimaa - Purest Finland -brändin alla. Lake Saimaa - Purest Finland brändin mukainen matkailutuote on ekologisesti kestävä; se viestii Saimaan ainutlaatuisista luontoarvoista. Tuote on myös sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä: palveluja tarjoavat paikalliset yritykset ja ihmiset, ja tuote edistää maaseudun elinvoimaa ja luo edellytyksiä paikalliselle väestölle hankkia elantonsa kotiseudullaan.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Matkailun ja vapaa-ajanpalvelujen yritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot. Hankkeessa tehdään yhteistyötä paikallisten yritysten ml. maaseutuyritysten, yhdistysten ja yritysverkostojen kanssa sekä tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden kanssa.

Paikalliset osaajat ja luonnontuntijat, jotka voivat kevytyrittäjämallilla toimia oppaina ja isäntinä kohteissa.
Matkailijat ja paikallisväestö palvelujen käyttäjinä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Kansainväliset kehittämishankkeet ja yhteistyöverkostot, kotimaiset yhteistyöverkostot ja VisitFinland.

Paikallistason kehittämishankkeet ja niissä toimivat henkilöt.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 845 937

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 842 571

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 1 030 120

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 1 026 021

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Rantasalmi, Sulkava, Enonkoski, Puumala, Mikkeli, Juva, Savonlinna

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on sukupuolineutraali.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeeseen osallistuu sekä naisia että miehiä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 9 9
Hankkeen toimenpiteillä ohjataan matkailijoita tuotteistettujen palvelujen ja reittien äärelle, jolloin luonnonvarojen käyttö on kontrolloitua, kestävää ja suunniteltua. Hankkeessa huomoioidaan luontokohteiden käytön merkittävä kasvu. Hanke jakaa tietoa Saimaan luonnosta ja pyrkii vaikuttamaan matkailijoiden ajatteluun ja toimintaan omakohtaisen kokemuksen kautta ns. transformatiivinen matkailun periaatteita noudattaen
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 6 2
Hanke edistää kestävän matkailun periaatteiden jalkautumista ja kohteiden suojelua myös ilmastonmuutoksen näkökulmasta sekä edistämään matkailijoiden tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja puhtaan luonnon merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. Saimaan matkailun strategian mukaisesti ei tavoitella massoja vaan luontoa ja paikallista kulttuuria arvostavia matkailijoita.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 8 5
Ohjaamalla asiakkaat opastettuihin kohteisiin, opastetuille retkille ja merkityille reitistöille sekä jakamalla informaatiota ainutlaatuisen luontomme suojelusta, hanke edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 8 5
Ohjaamalla asiakkaat opastettuihin kohteisiin, opastetuille retkille ja merkityille reitistöille sekä jakamalla informaatiota ainutlaatuisen luontomme suojelusta, hanke edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Hanke edistää julkisten kulkuneuvojen käyttöä ja sisäistä saavutettavuutta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 9 7
Hankkeen toiminta-alueella on Natura 2000-ohjelman kohteita.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 8 7
Hankkeessa tuotteistetut palvelut mahdollistavat jätteiden ja materiaalien keräämisen sekä matkailijoiden ympäristötietoisuuden kasvattamisen viestinnän avulla.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 4 3
Hankkeen keskeinen tavoite on kestävän matkailun / kehityksen periaatteiden jalkauttaminen ja huomioiminen alueen matkailuyrityksissä ja kohteissa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 8
Hanke kokoaa paikallisia toimijoita tuotekehitykseen, yhteistyöhön ja verkostoihin, joissa pilotoidaan uusia palveluja ja elämyksiä mtkailijoille. Uudet tuotteet ja palvelut lisäävät elinvoimaa ja matkailutuloa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 7
Uudet tuotteet ja palvelut mahdollistavat aidon, turvallisen ja kestävällä tavalla toteutetun elämyksen matkailijoille. Verkostojen toiminta säteilee laajemmalle toimijajoukolle ja mahdollistaa liiketoiminnan uudistamisen, kehittämisen ja kysynnän kasvun.
Liikkuminen ja logistiikka 5 4
Hanke pyrkii edistämään kohteiden saavutettavuutta, erityisesti sisäistä saavutettavuutta kestävällä tavalla.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 8 8
Hanke edistää matkailijoiden hyvinvointia tarjoamalla turvallisia, aitoja ja elämyksellisiä palveluja. Luontokokemus on tutkitusti hyvinvointia lisäävä kokemus. Välillisenä vaikutuksena myös paikallisten hyvinvointi paranee osallisuuden, uusien työpaikkojen/yrittäjyyden ja oman elämän piirin houkuttelevuuden ja arvostuksen parantumisen myötä.
Tasa-arvon edistäminen 7 6
Hanke on sukupuolineutraali. Alueellisesti hanke edistää maaseutualueiden elinvoimaa sekä kaupungin ja maaseudun vuorovaikutusta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 7
Hanke luo uusia palveluja, ja mahdollisuuksia yrittäjyyteen ja lisätoimeentuloon ja monipuoliseen osallisuuteen.
Kulttuuriympäristö 9 9
Kansallispuistojen, luonnonsuojelualueiden ja kaupunkikeskustan lähiluontokohteiden kehittäminen ylläpitää kulttuuriympäristöämme kestävällä ja arvokkaalla tavalla.
Ympäristöosaaminen 9 8
Kestävän matkailun kehittäminen edistää ympäristöosaamista paikallisten toimijoiden ja matkailijoiden keskuudessa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Luonto-Saimaa-hankkeen lähtökohtana oli kehittää Saimaata ja Savonlinnan seutua vetovoimaiseksi, kestävän ja vastuullisen luontomatkailun kohteeksi. Hankkeen toimenpiteet keskittyivät vahvasti kansallispuistoihin ja muihin vetovoimaisiin luontokohteisiin, luontomatkailureitteihin, uusien luontomatkailutuotteiden ja palveluiden kehittämiseen, luontoarvojen avaamiseen ja kestävyyden määrittämiseen. Hanke loi yrityksille ja muille toimijoille edellytyksiä alueen vahvuuksien ja vetovoimaisuuden hyödyntämiseen.

Hankkeen aikana
- kehitettiin ja markkinoitiin uusia luontomatkailureittejä ja lisättiin luontokohteiden näkyvyyttä. Tehtiin reitistöjen kehittämissuunnitelma.
- yhdessä yritysten kanssa luotiin uusia, elämyksellisiä tuotteita ja palveluita, jotka hyödyntävät Saimaan järviluonnon ja metsien ainutlaatuisia vahvuuksia. Kehitettiin toimijoiden tuotteistamisosaamista ja digitaalista myyntiä.
- vahvistettiin toimijoiden välistä yhteistyöverkostoa.
- parannettiin Savonlinnan seudun suojelualueiden vetovoimaisuutta mm. opastuksen ja esteettömyyden kehittämistoimenpiteillä.
- kehitettiin vastuullista matkailua ja vastuullisuusviestintää.
- kehitettiin Riihisaaren - Saimaan luonto- ja museokeskuksen vetovoimaisuutta.
- laadittiin esiselvitys Saimaan norppasaaristosta UNESCOn maailmanperintökohdehakemukseen.
- toteutettiin Linnansaaren kävijätutkimus, Saimaan luontomatkailusuunnitelma ja Saimaan luontokohteiden opastusviestintäsuunnitelma sekä toteutettiin asiakaskysely alueen luontomatkailun vetovoimatekijöistä.
- laadittiin Savonlinnan kansalliselle kaupunkipuistolle alustava opastusviestintäsuunnitelma sekä matkailullisia toimenpide-ehdotuksia jatkokehittämisen avuksi.
- kasvatettiin Savonlinnan seudun matkailullista vetovoimaa, edistettiin matkailutulon ja yritysten liikevaihdon kasvua.