Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76373

Hankkeen nimi: Invest and Expand in Pohjois-Savo

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.10.2020 ja päättyy 30.6.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kuopion kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0171450-7

Jakeluosoite: Tulliportinkatu 31, PL 228

Puhelinnumero: 017 182 111

Postinumero: 70101

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.kuopio.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Eeva Lehtomäki

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehitysasiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eeva.lehtomaki(at)kuopio.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 718 2026

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Pohjois-Savossa toimii useita kansainvälisen huippuosaamisen keskittymiä ja alueen elinkeinorakenne on monipuolinen kasvavine yrityksineen mm. kone- ja metalliteollisuuden, energiateknologian ja puunjalostuksen, elintarviketuotannon ja terveyden aloilla. Alueen liiketoimintaekosysteemien vetovoimaisuuden hyödyntäminen investointien houkuttelussa, erityisesti monipuolisen osaamisen näkökulmasta, edellyttää kuitenkin erilaisia kehittämistoimia alueen kansainvälisen kilpailukyvyn turvaamiseksi sekä pitkällä että lyhyellä tähtäimellä.

Kuopion alueella on rakennettu viime vuosina systemaattista mallia invest in -työn toteuttamiseksi. Samalla on havaittu, että invest in -työn vaikuttavuutta voitaisiin lisätä laajentamalla sitä systemaattisesti koko maakunnan alueelle. Useat Pohjois-Savon kunnat, erityisesti Kuopio, Iisalmi, Varkaus, Siilinjärvi ja Leppävirta ovat nostaneet esiin tarpeen tehdä invest in -työssä monipuolista alueellista yhteistyötä. Suomessa etenkin suuret ja keskisuuret kaupungit ja alueet panostavat voimakkaasti investointien houkutteluun ja alueensa erityisosaamisen, yritysten ja tarjoaman tunnettuuden lisäämiseen kansallisesti ja kansainvälisesti. Kilpailussa menestyminen ja siten alueen elinvoimaisuuden takaaminen vaatii systemaattista työtä ja toisaalta valmiutta vastata nopeasti uusiin tilaisuuksiin.

Hankkeen keskeisimpänä tavoitteena on edistää Pohjois-Savon ja Joroisten vahvojen liiketoimintaekosysteemien kansainvälistä tunnettuutta konkreettisen invest in -työn kautta. Lisäksi hankkeessa tavoitteena on tehostaa soft landing -palvelumallia, kansainvälistä näkyvyyttä ja verkostoja sekä vahvistaa invest in -toiminnan vaikuttavuutta laajasti Pohjois-Savon kunnissa ja tuoda alueen vahvat osaamiset vetovoimatekijöiksi yritysten ja sijoittajien houkutteluun alueelle kansallisesti ja kansainvälisesti. Pohjois-Savon ja Joroisten kasvun ja kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttämiseksi alueen rakenteita ja osaamista on täydennettävä ja työpaikkojen määrän kasvu turvattava mm. uusien alueelle sijoittuvien yritysten, uusien sijoitusten tai esimerkiksi yritysten viennin lisääntymisen kautta. Ratkaisuna on alueen (Kuopio, Varkaus, Iisalmi, Leppävirta, Joroinen ja Siilinjärvi) yhteinen invest in -toimintamalli ja sen konkreettisen toiminnan käynnistäminen. Hankkeen osana ja konkreettisena case-esimerkkinä edistetään ja pilotoidaan datakeskusinvestointien houkuttelua Varkauden ja Joroisten alueelle Saimaa Data Park -kokonaisuuteen.

Hankkeen tuloksena lyhyellä aikavälillä vahvistetaan alueen osaamista ja kansainvälisiä verkostoja, kootaan yhteen koko maakunnan kattava kärkiosaamisten tarjoama ja vahvistetaan sen kansainvälistä tunnettuutta sekä kehitetään palvelukartta alueella olemassa olevista soft landing -palveluista. Invest in -työn kulmakiviksi rakentuvat alueelliset ekosysteemit kuten Kuopio Health ja TKI-kotipesät (Pohjois-Savossa terveys, vesiteknologia, alkutuotanto ja elintarvikkeet, kone- ja materiaaliteknologia, energiateknologia ja biotalous). Toiminnassa korostetaan avoimen innovaation ja yhteiskehittämisen periaatteita. Hanke on hyvin kansainvälinen ja kansainvälisten kumppanuuksien voidaan odottaa lisääntyvän ja vahvistuvan merkittävästi tiiviin yhteistyön ja verkostoitumisen kautta. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä alueella toimivien ekosysteemien kehityshankkeiden kanssa (mm. VERKA, Kuopio Health, Kuopio Living Lab, New Tech) ja täydennetään niiden toimintaa erityisesti koti- ja ulkomaisten investointien houkuttelun näkökulmasta. Invest and Expand in Pohjois-Savo -hankkeessa tehtävä sijoittajayhteistyö, alueen huippuosaamisten kotimaisen ja kansainvälisen näkyvyyden lisääminen ja muu konkreettinen invest in -työ tukevat ja vahvistavat alueen ekosysteemien kehityshankkeissa tehtävää työtä.

Keskeiset pitkän aikavälin tulokset (hankkeen päättymisen jälkeen) ovat uudet Pohjois-Savoon syntyvät pääomasijoitetut yritykset, uudet alueelle sijoittuvat kotimaiset ja kansainväliset yritykset, alueella jo toimivien yritysten kasvu uusien sijoitusten siivittäminä ja alueen keskeisten liiketoimintaekosysteemien houkuttelevuuden ja tunnettuuden lisääntyminen kansainvälisesti.

Hanke tukee Rakennerahaston Kestävää kasvua ja työtä 2020 Toimintalinjan 1 tavoitetta (pk-yritystoiminnan kilpailukyky), sekä erityistavoitetta 1.1. (Uuden liiketoiminnan luominen). Hankkeen tavoitteet tukevat uuden yritys- ja liiketoiminnan syntymistä tai yritysten toimipisteiden sijoittumista Pohjois-Savon alueelle sekä alueen yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Hanke tukee erinomaisesti myös Pohjois-Savon maakuntaohjelmaa 2018-2021 ja erityisesti sen toimintalinjaa 1 (Talouden uudistuminen). Erityisesti hanke tukee maakuntaohjelman tavoitteissa mainittuja yritysten pääomarahoituksen ja ulkomaisten investointien kasvun tukemista, kansainvälisen ja digimarkkinoinnin kehittämistä sekä yleisesti kansainvälisyyden lisäämistä läpileikkaavana teemana. Hankkeessa tuetaan myös Pohjois-Savossa tunnistettujen kuuden kehittämisen kärjen kehittämistavoitteita erityisesti yritystoiminnan uusiutumisen ja uusien yritysten syntymisen näkökulmasta.

Hankkeessa otetaan huomioon myös Rakennerahasto-ohjelmiin sisältyvät horisontaaliset periaatteet (mm. sukupuolten tasa-arvo, kestävä kehitys). Alueelle tavoitellaan monipuolisia investointeja ja niillä pyritään tukemaan myös energiatehokkaita ja resurssiviisaita ratkaisuja.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaiseen kohderyhmään kuuluvat Kuopion, Iisalmen ja Varkauden kaupungit, Siilinjärven, Joroisten ja Leppävirran kunnat sekä Pohjois-Savoon ja Joroisiin sijoittuvat uudet teknologia- ja palveluyritykset ja startup-yritykset. Lisäksi varsinaiseen kohderyhmään kuuluvat Pohjois-Savon ja Joroisten alueella jo toimivat yritykset, erityisesti sellaiset jotka hakevat kasvun tueksi pääomasijoituksia sekä muut kasvuhakuiset ja kansainvälistymistä tavoittelevat yritykset, jotka toimivat vetureina uusien investointien tavoittelussa.

1.1.2021 Joroinen siirtyi Pieksämäen seutukunnasta Pohjois-Savon maakuntaan ja Varkauden seutukuntaan.

4.2 Välilliset kohderyhmät

1) Alueella jo toimivat yritykset, uusien vahvistuvien kumppaneiden myötä.
2) Savonia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmät jotka ovat kaupallistamassa osaamistaan ja tekevät jo yhteistyötä mm. BusinessCenterin kanssa.
3) Teknologian ja liiketoiminnan asiantuntijat alueen oppilaitoksissa, mm. uudet työllistymismahdollisuudet alueelle sijoittuviin yrityksiin.
4) Alueen opiskelijat syntyneiden uusien työpaikkojen myötä.
5) Alueen TKI-toimijat ja TKI-ympäristöt (Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Ilmatieteen laitos, Geologian tutkimuskeskus GTK, Pelastusopisto, Kuopion yliopistollinen sairaala)
6) Hankkeen yhteistyöverkostoon liittyvät julkisesti rahoitetut hankkeet (Digikeskus, BusinessCenter, Fast Track jne.)
7) Alueen liiketoimintaekosysteemit (mm. Kuopio Health, Vesiklusteri jne.)
8) Alueelliset sijoittajat (aluerahasto, FIBAN)
9) Rahoittajat (Pohjois-Savon liitto, ELY-keskus, BusinessFinland)

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 571 544

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 534 605

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 840 508

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 786 308

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Varkauden, Kuopion, Ylä-Savon

Kunnat: Siilinjärvi, Kuopio, Varkaus, Joroinen, Leppävirta, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 5, joihin työllistyvät naiset 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 12.00, joihin työllistyvät naiset 3.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 5, joista naisten perustamia 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen valmistelussa on huomioitu sukupuolten tasa-arvo ja hankkeen sisältö ja toteutus ovat sukupuolineutraaleja. Hankkeen toimenpiteillä tuetaan uusien yritysten sijoittumista alueelle eri toimialoille, ja saavutettavat hyödyt kohdistuvat kaikkiin sukupuoliin.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminnassa huomioidaan sukupuolinäkökulma esim. eri investointikohteisiin liittyen, tapahtumien järjestämisessä ym.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen sisällöllinen teema ei liity sukupuolten tasa-arvoon.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 7
Monet hankkeessa tavoiteltavat investoinnit edistävät kestävää kehitystä, resurssiviisautta ja kiertotaloutta (mm. Savilahden investoinnit, energia- ja biotuoteteollisuuteen liittyvät investoinnit).
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 5
Investointikohteissa pyritään edistämään energiatehokkaita ja kiertotaloutta hyödyntäviä ratkaisuja.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeella ei ole välittömiä vaikutuksia kasvillisuuteen, eliöihin tai luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 5
Investointikohteissa pyritään edistämään energiatehokkaita ja kiertotaloutta hyödyntäviä ratkaisuja.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei ole välittömiä vaikutuksia Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 6
Investointikohteissa pyritään edistämään resurssiviisaita ja kiertotaloutta hyödyntäviä ratkaisuja. Esimerkiksi hankkeeseen liittyvässä Savilahti -projektissa nämä ovat keskeisiä teemoja.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 3
Investointikohteissa pyritään edistämään energiatehokkaita ja kiertotaloutta hyödyntäviä ratkaisuja.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 7
Hankkeen keskeisin tavoite on tukea alueen kestävää kasvua, kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta eri toimialat huomioiden. Hankkeessa syntyvät uudet verkostot ja kumppanuudet edesauttavat alueen elinvoimaisuutta kestävällä tavalla.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 3
Hankkeessa edistetään investointien syntymistä eri toimialoille ja siten monipuolistetaan elinkeinorakennetta. Hankkeessa tuetaan mm. digitaalisiin ratkaisuihin liittyviä investointeja, mikä säästää aineellisia resursseja yrityksissä.
Liikkuminen ja logistiikka 3 3
Hankkeessa ei suoraan toteuteta liikkumiseen ja logistiikkaan liittyviä toimenpiteitä, mutta yhteistyötä tehdään mm. Kuopion ja koko Pohjois-Savon viisaan liikkumisen hankkeiden kanssa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 6 7
Hankkeen toiminnan kautta uusien yritysten alueelle sijoittumisen sekä alueella jo toimivien yritysten ja T&K-toimijoiden kasvun ja kansainvälistymisen myötä yritysten liikevaihto kasvaa ja syntyy uusia työpaikkoja eri toimialoille. Tämä edistää hyvinvointia alueella.
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Hankkeessa kohdellaan kaikkia sukupuolia tasa-arvoisesti eri toimenpiteissä ja pyritään turvaamaan alueen elinkeinojen monimuotoisuus.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 4 4
Hankkeessa yhteiskunnallisen ja kulttuurisen yhdenvertaisuuden edistäminen toteutuu erityisesti kansainvälisyyden edistämisen kautta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hankkeella ei ole välittömiä vaikutuksia kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 5 5
Hankkeessa tuetaan muiden toimialojen ohella myös ympäristöön liittyvää osaamista, mm. vesiteknologiaa, kiertotaloutta ja biotuoteteollisuutta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Invest and Expand in Pohjois-Savo -hankkeen tavoitteena oli vahvistaa Pohjois-Savon liiketoimintaekosysteemien kansainvälistä tunnettuutta invest in -työn kautta. Hankkeessa jatkettiin aiemmassa Invest and Grow in Kuopio Region -hankkeessa käynnistettyä invest in -toiminnan kehittämistä ja laajennettiin sitä koko Pohjois-Savon alueelle. Tavoitteena oli kehittää yhteisiä työkaluja, yhteistyömalleja ja verkostoja sekä lisätä alueen yritysten ja osaamisen näkyvyyttä kansallisesti ja kansainvälisesti. Hankkeen toimenpiteiden kautta tavoiteltiin uusia mahdollisuuksia alueen yrityksille sekä tuettiin uusien yritysten ja työpaikkojen syntymistä.

Keskeisimpinä toimenpiteinä hankkeessa on rakennettu yhteisiä markkinointi- ja infomateriaaleja invest in -työn tueksi, osallistuttu tapahtumiin yhdessä yritysten ja sidosryhmien kanssa, vahvistettu verkostoja sekä kokeiltu ja kehitetty alueellista invest in -työn toimintamallia.

Hankkeen toimenpiteet ja tulokset voidaan tiivistää työpaketeittain seuraavasti:

TP1 Verkostot ja niiden vahvistaminen

Läpi hankkeen hankehenkilöstö on yhdessä alueen sidosryhmien ja yritysten kanssa verkottunut ja markkinoinut aluetta hyvänä investointikohteena. Hankkeen aikana tavattiin merkittävä määrä yrityksiä, sijoittajia, pääomarahastoja ja tki-toimijoita.

Hankkeen aikana on toimittu aktiivisesti mm. Business Finlandin Invest in Finland- ja European Business Angel Network (EBAN) -verkostoissa. EBAN-jäsenyyden kautta on saatu useita kansainvälisiä sijoittajia vierailemaan Pohjois-Savossa.

TP2 Tapahtumat ja messut uusien investointien houkuttelussa

Hankkeen aikana on toteutettu useita yhteismatkoja tapahtumiin Suomessa ja ulkomailla. Hanke on järjestänyt myös omia tapahtumia, kuten Kuopio Goes Slush ja Agri-Food Cluster Goes International. Hankkeessa on onnistuneesti pilotoitu uusia tapahtumakonsepteja alueen yrityksille, mm. virtuaalinen matchmaking-tapahtuma Kuopio Region Goes Virtual ja kiertotalousteemainen Tekstiili-innovaatio-hackathon.

TP3 Uusien yritysten alueelle sijoittumisen tukeminen

Hankkeessa tuotettiin materiaalia soft landing -palveluista alueelle sijoittuville yrityksille. Business Kuopion verkkosivuille koottiin tietoa alueen palveluista sijoittuville yrityksille (mm. työvoima, tontit ja toimitilat, yritysten palvelut).

Sijoittumispalveluiden tueksi hanketyönä toteutettiin artikkelisarja alueen ekosysteemeistä. Lisäksi rakennettiin toimialakohtaiset infopaketit, joihin koottiin tietoa alueen vahvuuksista, työvoimasta, tonteista ja toimitiloista, ja joita alueen kunnat ja sidosryhmät voivat hyödyntää vetovoimatoiminnassa.

TP4 Invest in-tiimi, workshopit

Hankkeessa laajennettiin invest in -tiimin toiminta koko Pohjois-Savon alueelle. Tiimi koostui alueen keskeisistä elinkeinoelämän vaikuttajista sekä hankekuntien edustajista (n. 30 hlö), ja se kokoontui erilaisten työpajojen ympärille n. 2 kertaa vuodessa. Invest in -tiimin osallistuminen hankkeen toiminnan kirkastamiseen oli merkityksellistä ja vahvisti alueellista yhteistyötä.

TP5 Alueellinen yhteistyömalli invest in -työssä

Alueellista invest in -työn yhteistyömallia kehitettiin hankkeessa ennen kaikkea yhteisen brändin, markkinointimateriaalin ja tapahtumanäkyvyyden kautta. Ohjausryhmän ja hankkeessa mukana olleiden kuntien kanssa käydyissä keskusteluissa todettiin, että kukin kunta toteuttaa konkreettista investointien läpivientiä itsenäisesti. Hankkeessa kehitetyt yhteiset materiaalit, liidien generointi, alueen kansainvälistymistoimet ja yritysten aktivoiminen nähtiin kuitenkin hyödyllisenä ja tarpeellisena lisänä kuntien perustyöhön.

TP6 Koordinaatio ja viestintä

Hankkeessa rakennettiin alueellinen Invest in the Kuopio Region -brändi. Business Kuopion verkkosivuille koottiin Invest in the Kuopio Region -kokonaisuus, joka sisältää alueen kärkialojen esittelyt, soft landing -palvelut sekä esittelyjä alueen investointikohteista. Kehitettyjä materiaaleja on hankkeen aikana esitelty mm. alueen kunnille ja ekosysteemitoimijoille, ja ne jäävät ko. toimijoiden käyttöön hankkeen jälkeen.

Pohjois-Savon alueen kärkiosaamisten ja vetovoimatekijöiden näkyvyyttä on hankkeessa edistetty ennen kaikkea olemalla läsnä tapahtumissa Suomessa ja ulkomailla. Alueen kunnille ja yrityksille on mahdollistettu osallistumisia ja esittelytilaisuuksia kansainvälisiin ja kansallisiin tapahtumiin. Hankkeessa tehtiin myös liidien generointia ja suorakontaktointia alueen ulkopuolisiin yrityksiin.

TP7 Saimaa Data Park

Hankkeessa toteutettiin Saimaa Data Park -konseptin kehitys ja markkinointitoimenpiteitä Navitas Kehitys Oy:n osatoteutuksena. Työpaketin tavoitteena oli houkutella uusia datakeskusinvestointeja Varkauteen ja Joroisiin. Saimaa Data Parkille kehitettiin konkreettinen ja kohdennettu markkinointi- ja myyntisuunnitelma ja verkkosivut. Lisäksi osallistuttiin useisiin tapahtumiin Suomessa ja ulkomailla.

Invest and Expand in Pohjois-Savo -hankkeessa on luotu hyvä pohja alueelliselle invest in -työn toimintamallille Pohjois-Savossa. Hankkeen toiminta on vahvistanut alueen liiketoimintaekosysteemien tunnettuutta ja parantanut yritysten kilpailukykyä sekä alueen elinvoimaisuutta. Hankkeessa tehty työ (mm. yhteiset markkinointimateriaalit, tapahtumat, verkostot) on nähty hyvänä lisänä kuntien omalle yritysten houkuttelutyölle, ja samantyyppistä yhteistyötä on tarve jatkaa myös hankkeen jälkeen. Hankkeessa tuotetut materiaalit jäävät alueen kuntien ja ekosysteemitoimijoiden käyttöön ja auttavat lisäämään näkyvyyttä etenkin kv-markkinoilla.