Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76403

Hankkeen nimi: Tulevaisuuden työ - investointi

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.10.2020 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Karelia Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2454377-1

Jakeluosoite: Tikkarinne 9

Puhelinnumero: 013260600

Postinumero: 80200

Postitoimipaikka: Joensuu

WWW-osoite: http://www.karelia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Anne Ilvonen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimus- ja kehittämisjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anne.ilvonen(at)karelia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358503116314

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Työ- ja elinkeinoministeriön raportissa alueellisista kehitysnäkymistä (syksy 2019) Pohjois-Karjalan osalta todetaan monia haasteita, joihin on löydettävä ratkaisuja. Yritysten tulisi lisätä uusiutumiskykyään erityisesti digitalisaation ja/tai teknologian avulla.
(http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161827/TEM_52_19_Alueelliset_kehitysnakymat.pdf?sequence=1&isAllowed=y). Alasta riippumatta työnteon työkalut muuttuvat digitaalisiksi alustoiksi, ohjelmistopalveluiksi ja laajoiksi simulaatioympäristöiksi. Osaaminen ja oppiminen siirtyy luokista työn arkeen, osaksi työpäivää ja työnkulkua. Tämä edellyttää aivan uudenlaista ajattelua osaamisen virtuaaliteknologioihin, etäohjaukseen- ja johtamiseen, virtuaaliympäristöissä tapahtuvaan innovaatiotyöhön sekä VR-tiloissa tapahtuvaan oppimiseen. Erityisesti Korona -pandemian jälkeen asiakaskäyttäytyminen ja markkinoiden toimintatavat muuttuvat, todennäköisesti pysyvästi. Yrityksille digitalisaatio ja resilientti muutoskyvykkyys merkitsee uusia mahdollisuuksia uudistaa liiketoimintaansa erityisesti uusia digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen.

Karelia-ammattikorkeakoulun uusi strategia (Karelia2030) on tunnistanut keskeisimmiksi toimintaympäristömme muutostrendeiksi työn murroksen, digitalisaation, väestön ikääntymisen sekä ilmastonmuutoksen. Tulevaisuuden työ TKI-ympäristö on Karelia-ammattikorkeakoulun historian mittavin investointikokonaisuus digitaalisen osaamisen päivittämiseksi koko ammattikorkeakoulun tasolla. Tulevaisuuden työ -kehittämiskokonaisuus muodostuu Karelia-amk:n omasta pedagogisesta investoinnista, EAKR-investoinnista (tämä hanke) liittyen yritysten testaus- ja kehittämisympäristöjen uudenlaiseen hybriditoteutukseen sekä ESR-kehittämiskokonaisuudesta, joka vastaa työelämän kanssa yhteistyössä kehitettävästä osaamisen kokonaisuudesta.

Hanke edistää myös RR-ohjelman tavoitetta vähähiilisyydestä. Toteutettava investointi vastaa 'vähähiilinen yhteiskunta' -tavoitteeseen, jossa luodaan ratkaisuja ja uusia toimintatapoja ja -malleja vähähiilisyyden saavuttamiseksi. Investoinnin kautta mahdollistuvat digitaaliset palvelut ja etäyhteydet vähentävät matkustustarvetta ja tämän johdosta kasvihuonekaasu- ja muita päästöjä. Yritykset tuottavat tulevaisuudessa yhä enemmän digitaalisia palveluita, jotka tuotetaan ja jaetaan verkossa. Myös teollinen internet, robotisaatio, pilvipalvelut, 3D-tulostus- ja mallinnus ja muut uudet teknologiat muuttavat myös yritysten toimintatapoja.

Hankkeen tavoitteena on:
1) investoida työelämää palveleva digitaaliseen joustavuuteen perustuva innovaatio- ja TKI-hybridiympäristö, jonka kattonimenä käytetään termiä ‘Tulevaisuuden työ’
2) investoida yhteiskehittämisen mahdollistava virtuaaliteknologioita hyödyntävä ympäristö, jonka avulla luodaan virtuaalisten innovaatiopalveluiden tuottamisen yhteistyörakenne julkisen, yksityisen ja Karelian opetus- ja TKI-toiminnan välille ‘Learning as Service’ -toimintamallina
3) investoida yrityksille suunnattujen asiakaspalveluprosessien sujuvoittamista tukeva VR/AR, ohjelmisto- ja simulaatiokokonaisuus ’DigitalFluency’ – ajatteluun perustuen
4) investoida Karelian proaktiivista toimintaa työelämävuorovaikutuksessa erityisesti osaamisen saavutettavuuden, matalan kynnyksen palveluiden sekä helposti lähestyttävän yhteistoiminnallisuuden avulla sujuvien etäteknologiaympäristöjen -ja laitteistojen avulla

Toteutettava investointi on uuden ajan korkeakouluinvestointi. Se ei ole yksittäisiä (alakohtaisia) teknologisia ratkaisuja tai käytänteitä vaan nimenomaan kokonaisuus, joka muodostuu useista toisiinsa sulautuvista teknologisista ratkaisuista sekä niiden yhteyteen rakennetuista etäteknologioihin perustuvista toimintatavoista. Investointihankkeessa toteutetaan 2 investointiosiota, joista muodostuu digitaaliseen joustavuuteen perustuva innovaatio- ja TKI-hybridiympäristö, jonka kattonimenä käytetään termiä ‘Tulevaisuuden työ’. Investoinnit sijoitetaan Karelia-amk:n kahdelle eri kampukselle, Tikkarinteelle ja Wärtsilään. Osa investointikohteista on ns. mobiileja versioita (esim. etä- ja mobiiliteknologiat). Tämän investointihankkeen rinnalla toteutetaan Karelia-amk:n pedagoginen investointi, joka tukee erityisesti opetuksen virtuaaliympäristöjen ajantasaistamista.

Investointikokonaisuudet on jaettu kolmeen kokonaisuuteen, jotka ovat:
1. Wellbeing and Service Lab (Visual Colloboration suunnittelutila, Telepresens-moniteknologiatila, Simula VR, FysiotikkaVR, MediaVR) / Tikkarinne kampus
2. Business and Industry Lab (Visual Colloboration suunnittelutila, Telepresens-moniteknologiatila, BusinessVR, LeanVR, DemoVR) / Wärtsilä kampus
3. Teaching Lab (Karelian oma rinnakkainen investointi) / Tikkarinne ja Wärtsilä kampukset

Investointikokonaisuudella parannetaan yritysten osaamista ja sopeutumiskykyä nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin sekä nopeutetaan pk-yritysten tutkimus- ja kehittämisprojektien käynnistämistä sekä pk-yritysten kehittämisprojektien laatua ja osuvuutta. Rinnakkaisen ESR-hankkeen kautta tuodaan yritysten tueksi malleja erityisesti virtuaaliaineistojen tuottamiseen (esim. hologrammit, lisätty todellisuus, VR-pedagogiikka). Investointi mahdollistaa tämän osaamisen lisäämisen erityisesti kasvu- ja rakennemuutosaloilla.

Tuloksena syntyy uudenlainen TKI-ympäristö (hybridi), joka pystyy tuottamaan kehittämisratkaisuja ja innovaatioita kaikille tuotannon aloille digitaaliseen osaamiseen ja tuotekehitykseen liittyen. Uudet TKI-ympäristöt ja niitä tukeva Lab-kokonaisuus muodostaa ainutlaatuisen, monialaisen ja huikean innovaatiopotentiaalin alueen yritysten ja organisaatioiden käyttöön. Investoinnin myötä maakunnassa on monipuolinen ja laaja digitaalinen simulaatioympäristö, jota yritykset ja yhteistyökumppanit voivat käyttää testaus- ja kehittämisympäristönä tuote- ja palvelukehityksessä. Investointi mahdollistaa maakunnan kasvukeskuksen ulkopuolella tapahtuvan kehittämis- ja tutkimustyön virtuaaliympäristöjen avulla. Karelia pystyy vastaamaan yrityksistä tuleviin kompleksisiin haasteisiin nykyistä joustavammin ja tuloksekkaammin. Hankkeen investoinnit tukevat ympäristöystävällisten tuotantomenetelmien käyttöönottoa alueen yrityksissä, kun yritykset pääsevät matalan kynnyksen saavutettavuuden periaatteella tutustumaan uusin digitaalisiin ja kestäviin tuotanto- ja palveluratkaisuihin. Näin pystytään myös välttämään yritysten virheinvestoinnit esim. liian mittaviin ja yritykselle sopimattomiin digitaalisiin investointihankintoihin. Investointi suunnataan erityisesti testausalustaksi alueen pienille pk-yrityksille, jotka tarvitsevat tukea ja osaamista omien investointien toteuttamiseen tai digitaalisten ratkaisujen eteenpäin viemiseen.

Hanke vastaa Pohjois-Karjalan maakuntaliiton POKAT2021-ohjelman tavoitteisiin: Älykäs kasvu - Älykkään erikoistumisen valinnat (innovaatioaloitteet) ja Kestävä kasvu – Öljyvapaa maakunta (resurssiviisaus, öljyvapaus, ilmastonmuutos, kiertotalous) kokonaisuuksiin. Toteutettava investointikokonaisuus vahvistaa alueella olevaa digiosaamista. Digitaalisuus nähdään keskeisenä osana Suomen ja maakuntien selviytymistä Koronan jälkeisinä vuosina. Hankkeen valmistelussa on kuultu poikkeuksellisen laajasti Pohjois-Karjalan yritysten tarpeita ja valmistelu on toteutettu koko Karelian henkilöstöä osallistavana prosessina (käynnistys Karelian strategiapäivässä toukokuussa 2019). Hanke vastaa EAKR-ohjelman tavoitteisiin tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittämisestä alueellisten vahvuuksien pohjalta.

Investointikokonaisuuden tuloksena syntyy uusia, maakunnan vahvuuksiin ja älykkääseen erikoistumiseen pohjautuva digitaalinen innovaatioalusta. Investointikokonaisuus toimii myös Pohjois-Karjalan alueen yritysten testausalustana, jossa yhteistyössä Karelian kanssa yritys kykenee testaamaan digitaalisia ratkaisuja ja vähentämään näin virheellisiä investointeja omassa kehittämistyössään. Näin älykkään erikoistumisen mukaisesti, pitkällä aikavälillä, myös pk-sektorin investoinnit kasvavat ja innovaatiopohja laajentuu. Yritysten teknologiakyvykkyyttä ja digitaalisaatiota vahvistamalla luodaan myös uutta vihreän ja luovan talouden liiketoimintaa sekä edellytyksiä teollisten arvoketjujen uudistumiselle, mikä on välttämätöntä maakuntaan syntyvien uusien työpaikkojen näkökulmasta.

Investointi palvelelee Pohjois-Karjalan maakuntaa ja sen pk-yrityksiä (ml. Heinvesi, joka liittyy Pohjois-Karjalaan vuonna 2021).

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Pohjois-Karjalan yritykset (digitaalinen kehittäminen), koulutusorganisaatiot (kokeilut, yhteistyösovellukset, opiskelijayhteistyö) , opetushenkilöstö- ja TKI-asiantuntijat (digitaalinen kehittäminen, kokeilut) , elinkeino- ja kehittämisyhtiöt (yhteistyökumppanuus, yritysyhteistyö) , kunnat ja julkisen sektorin organisaatiot (mm. Siun Sote), Itä-Suomen yliopisto (yhteistyökumppanuus, yritysyhteistyö).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Sektoritutkimuslaitokset, 3. sektorin toimijat, maakunnan kehittämistoimijat (julkinen edunvalvonta) , muut korkeakoulut, amk- ja yliopisto lab-verkostot , kuluttaja-asiakkaat (esim. käyttäjälähtöinen testaustoiminta).

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 630 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 616 693

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 900 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 880 990

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Karjala

Seutukunnat: Joensuun, Keski-Karjalan, Pielisen Karjalan

Kunnat: Tohmajärvi, Liperi, Kontiolahti, Nurmes, Lieksa, Outokumpu, Rääkkylä, Polvijärvi, Joensuu, Kitee, Juuka, Ilomantsi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Kyseessä on investointihanke.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Kyseessä on investointihanke.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Kyseessä on investointihanke.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 4
Hukkatuotannon - ja investointien määrä vähenee simulaatio- ja testaustoiminnan kautta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 4
Etäteknologihin panostaminen vähentää turhaa liikkumista.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Neutraali
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Neutraali
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Neutraali
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Simulaatioypäristöjen avulla voidaan luoda mallinnuksia ennen varsinaisten investointien tekemistä. Näin voidaan hyödyntää mm. hukkalaskentaa, huomioida kestävän kehityksen mm. kierrätykseen liittyviä taloudellisia vaikutuksia.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 5
Simulaatioypäristöjen avulla voidaan luoda Digital Twin mallinnuksia ennen varsinaisten investointien tekemistä. Näin voidaan hyödyntää mm. hiilijalanjälki/kädenjälki laskentaa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 8
TKI-ympäristö luo innovaatioalustan alueen yritysten käyttöön ja mahdollistaa pitkäaikaisen ja kestävän elinkeinorakenteen kehittämisen maakunnassa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
TKI-ympäristö luo innovaatioalustan alueen yritysten käyttöön ja mahdollistaa pitkäaikaisen ja kestävän elinkeinorakenteen kehittämisen maakunnassa.
Liikkuminen ja logistiikka 5 5
Etäteknologihin panostaminen vähentää turhaa liikkumista.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 8 8
TKI-ympäristö luo innovaatioalustan alueen yritysten käyttöön ja mahdollistaa ihmisten hyvinvointiin liittyvien mallinnusten ja simulaatioiden tuottamisen. Hyvinvointipalveluiden digitaalinen kehittäinen mahdollistaa myös sosiaalisten innovaatioiden yhteiskehittämisen koko maakunnan alueella.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Digitaaliset ratkaisut mahdollistavat tasa-arvoisen osallistumismahdollisuuden kehittämistoimenpiteisiin fyysisestä sijainnista huolimatta. Mahdollistaa myös sosiaalisen ja taloudellisen näkökulman huomioonottamisen, kun osallistuminen kehittämiseen voidaan toteuttaa globaalisti.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Digitaaliset ratkaisut mahdollistavat tasa-arvoisen osallistumismahdollisuuden kehittämistoimenpiteisiin fyysisestä sijainnista huolimatta. Mahdollistaa myös sosiaalisen ja taloudellisen näkökulman huomioonottamisen, kun osallistuminen kehittämiseen voidaan toteuttaa globaalisti.
Kulttuuriympäristö 0 0
Neutraali
Ympäristöosaaminen 0 0
Neutraali

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen toteuttamisen myötä on saavutettu merkittäviä tuloksia Karelian kampuksilla. On luotu digitaaliseen joustavuuteen perustuvia oppimis-, innovaatio- ja TKI-hybridiympäristöjä sekä Tikkarinteen että Wärtsilän kampuksille. Nämä ympäristöt, kuten Visual Collaboration -suunnittelutila ja Telepreesens-moniteknologiatila, tarjoavat puitteet monipuoliselle yhteistyölle työelämän kanssa. Erityisesti hybridimalli mahdollistaa osallistumisen myös maakunnan reuna-alueilta, mikä lisää alueellista osallistumista ja edistää osaamisen leviämistä.

Investoinnit virtuaaliteknologioita hyödyntäviin ympäristöihin ovat olleet merkittäviä. SimulaVR- ja BusinessVR -kokonaisuuksien avulla on syntynyt yhteiskehittämisen mahdollistava virtuaaliteknologioita hyödyntävä ympäristö, joka tukee innovaatio- ja oppimispalveluiden tuottamista. Lisäksi hankkeessa on panostettu erityisesti yrityksille suunnattuihin palveluihin kuten VR/AR-, ohjelmisto- ja simulaatiokokonaisuuksiin (DigitalFluency), jotka tehostavat yritysten asiakaspalveluprosesseja ja toiminnanohjausta.

Tikkarinteen ja Wärtsilän kampuksilla on investoitu erilaisiin teknologioihin, kuten etäsimulaatiolaitteistoon ja liikkeenkaappaus- ja analyysijärjestelmiin, jotka tukevat sekä terveydenhuollon simulaatioita että fysioterapeuttista harjoittelua. Lisäksi on hankittu laitteistoja media-alan opetuksen ja tulevaisuuden työn kehittämiseen.

Investoinnit muodostavat kokonaisuuden, joka koostuu useista toisiinsa sulautuvista teknologisista ratkaisuista ja niitä tukevista toimintatavoista. Näiden avulla voidaan parantaa yritysten osaamista ja sopeutumiskykyä nopeasti muuttuviin tarpeisiin sekä nopeuttaa pk-yritysten tutkimus- ja kehitysprojektien käynnistämistä.

Rinnakkaisen ESR-hankkeen kautta on luotu virtuaaliaineistoja ja oppimateriaaleja, kuten hologrammeja, lisättyä todellisuutta ja VR-pedagogiikkaa, jotka edistävät Pohjois-Karjalan kasvua ja rakennemuutosta. Näiden investointien avulla syntyy uudenlainen TKI-ympäristö, joka tarjoaa innovaatioita ja kehittämisratkaisuja kaikille tuotannon aloille digitaaliseen osaamiseen ja tuotekehitykseen liittyen.

Investoinnit tukevat myös ympäristöystävällisten tuotantomenetelmien käyttöönottoa ja auttavat välttämään yritysten virheinvestointeja. Erityisesti pienet pk-yritykset hyötyvät hankkeen tarjoamasta tuesta ja osaamisesta digitaalisten ratkaisujen toteuttamiseen. Tämä kokonaisuus avaa uusia mahdollisuuksia alueen yrityksille ja organisaatioille, ja luo ainutlaatuisen, monialaisen innovaatiopotentiaalin alueen kehityksen tueksi.