Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76407

Hankkeen nimi: ELOT- Elintarvike- ja luonnontuotteiden teollisen tuotannon kehittäminen Keski-Karjalassa

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2020 ja päättyy 31.3.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 1934207-8

Jakeluosoite: Kiteentie 9-11 B

Puhelinnumero: 0505020367

Postinumero: 82500

Postitoimipaikka: Kitee

WWW-osoite: http://www.keti.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Päivi Karhunen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: yritysasiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: paivi.karhunen(at)keti.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405957870

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

ELOT - Elintarvike- ja luonnontuotteiden teollisen tuotannon kehittäminen Keski-Karjalassa -hankkeen kautta mahdollistetaan alan ammattilaisen käytännön asiantuntijatuki alan yrityksille saataville läheltä. Toteutettavilla toimenpiteillä edistetään keskikarjalaisten alalla toimivien ja sille yrittäjyyttä suunnittelevien liiketoiminnan käynnistämistä, kehittämistä, kasvua ja kansainvälistymistä.

Tavoitteena on synnyttää ja kasvattaa uutta teollista liiketoimintaa Keski-Karjalan alueelle elintarvike- ja luonnontuotealalle sekä luoda luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jatkojalostusklusteri Pohjois-Karjalan maakuntaan.

Hankkeen toimenpiteet:
1) Alalla toimivien ja sille toimintaa suunnittelevien yritysten ja yritysryhmien toimialaneuvonta; liiketoiminta- ja kasvustrategioiden laatimisen, päivittämisen ja uudistamisen tukeminen.
2) Erityisasiantuntijavetoiset tilaisuudet eri teemoista; toimialatuntemuksen ja -tiedon, liiketoimintaosaamisen sekä yritysten kasvuhalun ja -kyvyn vahvistaminen.
3) Luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jatkojalostusklusterin luominen; verkostoyhteistyön edistäminen ja tukeminen, verkostokoordinaattorina toimiminen, klusterin toimintamalliehdotus/-ehdotukset.
4) Kaksi kotimaan ja kaksi ulkomaan benchmarking-matkaa alan messuille ja/tai valikoituihin tutustumiskohteisiin.
5) Alan toimijoiden yhteiset koti- ja ulkomaan viestintäkampanjat; alan imagon nostatus, toimijoiden ja tuotteiden tunnettuuden edistäminen.

Hankkeen tuloksena Keski-Karjalan elintarvike- ja luonnontuotealan
1) jatkojalostusta harjoittavien yritysten kokonaismäärä lisääntyy.
2) toimijoiden toimialatuntemus ja -tieto sekä liiketoimintaosaaminen ja
3) yritysten kasvuhalu ja -kyky vahvistuvat.
3) jatkojalostusklusteri syntyy Pohjois-Karjalaan.
4) toimintaan soveltuvat yritystilat ovat tarkoituksenmukaisessa hyötykäytössä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Keskikarjalaiset elintarvike- ja luonnontuotealan yritykset, seudulle sijoittumista suunnittelevat alan yritykset, alalle liiketoimintaa suunnittelevat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Elintarvike- ja luonnontuote raaka-aineen tuottajat ja toimittajat
Elintarviketuotantokäyttöön soveltuvien tilojen omistajat; Keski-Karjalan seudun kunnat ja yritykset
Elintarvike- ja luonnontuotealan toimijat Keski- ja Pohjois-Karjalassa; seudulliset kehittämisyhtiöt, oppilaitokset, kunnat sekä alan yritysten muut sidosryhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 220 089

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 214 389

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 270 112

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 263 116

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Karjala

Seutukunnat: Keski-Karjalan

Kunnat: Tohmajärvi, Rääkkylä, Kitee

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Elintarvike- ja luonnontuotealan yrittäjinä seudulla toimii niin naisia kuin miehiä. Tutkimuksiin perustuen naisyrittäjät eivät pääsääntöisesti ole yhtä kasvuorientoituneita kuin miesyrittäjät. Hankkeen toimenpiteillä rohkaistaan kasvuun yrittäjän sukupuolesta riippumatta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteissä huomioidaan tasa-arvonäkökulma, hankkeen toimenpiteisiin osallistumiseen kannustetaan sukupuolesta riippumatta ja toteutuksen painotuksissa huomioidaan mahdolliset kunkin sukupuolen erityistarpeet esimerkiksi liiketoimintaosaamisen osa-alueiden painotuksessa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 5
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten liiketoiminnassa, tuotekehityksessä ja tuotannossa tärkeää huomioida.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 3 3
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 2
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 3
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei ole hankkeen keskeinen tavoite
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 3
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida mm. sivuvirtojen hyödyntämisen näkökulmasta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 2
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 4
Pk-yrittäjyys lisää paikallista elinvoimaa ja lisää kestävää kehitystä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Ei ole hankkeen keskeinen tavoite
Liikkuminen ja logistiikka 3 3
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 3
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida mm. turvallisten ja puhtaiden raaka-aineiden ja ainesosin valinnassa.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei ole hankkeen keskeinen tavoite
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Seudullisesti ja maakunnallisesti alueiden elinkeinoelämän kehittymisen kautta merkitystä.
Kulttuuriympäristö 3 3
Ruokakulttuurivaikutukset lähituotannon ja tuotekehityksen kautta.
Ympäristöosaaminen 3 3
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida.

9 Loppuraportin tiivistelmä

ELOT - Elintarvike- ja luonnontuotteiden teollisen tuotannon kehittäminen Keski-Karjalassa -hankkeen kautta
mahdollistettiin alan ammattilaisen käytännön asiantuntijatuki alan yrityksille. Toteutettavilla
toimenpiteillä edistettiin keskikarjalaisten ja maakunnan alalla toimivien ja sille yrittäjyyttä suunnittelevien liiketoiminnan
käynnistämistä, kehittämistä, kasvua ja kansainvälistymistä. Tavoitteena oli synnyttää ja kasvattaa uutta teollista liiketoimintaa Keski-Karjalan alueelle elintarvike- ja
luonnontuotealalle sekä luoda luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jatkojalostusklusteri Pohjois-Karjalan maakuntaan.
Hankkeen toimenpiteet:
1) Alalla toimivien ja sille toimintaa suunnittelevien yritysten ja yritysryhmien toimialaneuvonta; liiketoiminta- ja
kasvustrategioiden laatimisen, päivittämisen ja uudistamisen tukeminen.
2) Erityisasiantuntijavetoiset tilaisuudet eri teemoista; toimialatuntemuksen ja -tiedon, liiketoimintaosaamisen sekä
yritysten kasvuhalun ja -kyvyn vahvistaminen.
3) Luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jatkojalostusklusterin luominen; verkostoyhteistyön edistäminen ja tukeminen,
verkostokoordinaattorina toimiminen, klusterin toimintamalliehdotus/-ehdotukset.
4) Kaksi kotimaan ja kaksi ulkomaan benchmarking-matkaa alan messuille ja/tai valikoituihin tutustumiskohteisiin.
5) Alan toimijoiden yhteiset koti- ja ulkomaan viestintäkampanjat; alan imagon nostatus, toimijoiden ja tuotteiden
tunnettuuden edistäminen.

Hankkeen tuloksena Keski-Karjalan elintarvike- ja luonnontuotealan
1) jatkojalostusta harjoittavien yritysten kokonaismäärä on lisääntynyt kolmella.
2) toimijoiden toimialatuntemus ja -tieto sekä liiketoimintaosaaminen ja
3) yritysten kasvuhalu ja -kyky ovat vahvistuneet. Yritykset ovat etsineet itselleen kansainvälisiä markkinoita sekä sunnanneet tuotekehitystä enemmän jo valmiiksi kansainväliseen markkinaan, kuten Keski-Eurooppaan, Kauko- ja Lähi-itään.
3) jatkojalostusklusteri on vahvasti muotoutumassa Pohjois-Karjalaan. Hankkeen aikana on suunniteltu klusteriin saatavaksi sitä tukevaa tuotekehitys- ja tutkimustoimintaa. Elintarvike- ja luonnontuoteyritysten verkosto on tiivistynyt ja vahvistunut.
4) toimintaan soveltuvat yritystilat ovat jatkossa paremmin tarkoituksenmukaisessa hyötykäytössä, kun Kiteen Puhoshallille sijoittuva pakastekuivauslaitos aloittaa toiminnan ja saa kylkeensä uutta jalostusliiketoimintaa, jota on jo hankkeen aikana käynnistynyt.