Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76538

Hankkeen nimi: HyTeKo - Hyvinvointiteknologia apuna koronakriisissä investoinnit

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2021 ja päättyy 31.12.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Rovaniemen Koulutuskuntayhtymä

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 0973110-9

Jakeluosoite: Korvanranta 50

Puhelinnumero: 020798400

Postinumero: 96300

Postitoimipaikka: Rovaniemi

WWW-osoite: http://www.redu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Teija Ylisaari

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Lehtori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: teija.ylisaari(at)redu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 037 7684

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Koronavirusepidemia on haastanut sekä kuntien että yksityisten yritysten sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien palveluiden toteutusta. Yli 70-vuotiaita ja muita riskiryhmiä koskevat rajoitukset jatkunevat ainakin jossakin muodossa pitkään. Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin turvaaminen haastaa työelämän kehittämään uusia ratkaisuita niin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tarjoamiseen kuin yhteydenpitoonkin. Asiantuntijat pitävät todennäköisenä, että koronaepidemia voi sisältää useamman aallon. Myöhemmät aallot voivat olla pahempia kuin ensimmäinen aalto. Lapin alueella on jo pitkään ollut pula sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista. Koronaepidemian tautihuiput tuovat mukanaan riskin, saadaanko alan työtehtäviin riittävästi osaavia työntekijöitä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon puolelle on kehitetty viime vuosina erilaisia hyvinvointiteknologisia ratkaisuita, jotka eivät kuitenkaan ole vielä laajassa käytössä. Hyvinvointiteknologisilla ratkaisuilla voitaisiin kuitenkin osittain vastata koronaepidemian aiheuttamiin haasteisiin niin ikäihmisten kotihoidon kuin laajemminkin sosiaali- ja terveydenhuollon kentällä. Hyvinvointiteknologian nopea kehittyminen haastaa koulutusorganisaatiot ja alan työelämän entistä laajempaan moniammatilliseen yhteistyöhön digitaalisten alustojen ja oppimisympäristöjen kehittämisessä ja hyödyntämisessä. Terveys- ja hyvinvointialan työhön sisältyy yhä enemmän monimuotoista teknologiaa asiakasprosessin kaikissa vaiheissa: hyvinvointitiedon keruussa ja analysoinnissa, hoidossa, tarkkailussa, ohjauksessa, kuntoutuksessa, dokumentoinnissa sekä moniammatilliseen yhteistyöhön perustuvissa toimintamalleissa. Erilaisia teknologisia ratkaisuita tulee koko elinkaaren ajalle varhaiskasvatuksesta vanhusten hoitoon.

Pitkistä välimatkoista ja harvasta asutuksesta johtuen hyvinvointiteknologian merkitys Lapin alueella voi tulevaisuudessa olla merkittävä. Erilaisilla hyvinvointiteknologisilla ratkaisuilla voidaan esimerkiksi tukea ikäihmisten kotona asumista ja etäterveyspalveluiden tuottamista ja käyttöä. Tämän hankkeen tavoitteena on tuoda uutta teknologiaosaamista terveys- ja hyvinvointialan työpaikoille ja koulutukseen.

Konkreettisena toimenpiteenä tässä investointihankkeessa on hankkia hyvinvointiteknologisia ratkaisuja sisältävä komsiokoppa sekä liikuteltavaa robotiikkaa. Jo hankkeen toteutusaikana toteutetaan laitteistojen esittelytilaisuuksia sekä työpaikkakohtaisia pilotointeja työelämässä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen ensisijaiset kohderyhmät ovat terveys- ja hyvinvointialan yritykset sekä julkisen sektorin ja 3. sektorin työnantajat, jotka tarvitsevat hyvinvointiteknologiaan liittyvää osaamista ja uusia osaajia koronaepidemian myötä muuttuneessa tilanteessa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisenä kohderyhmänä on Lapin koulutuskeskus REDUn opiskelijat ja opettajat sekä terveys- ja hyvinvointialan eri-ikäiset hyvinvointiteknologiaa käyttävät asiakkaat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 72 754

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 68 374

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 103 934

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 97 677

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Tunturi-Lapin, Pohjois-Lapin, Itä-Lapin, Rovaniemen

Kunnat: Rovaniemi, Kittilä, Sodankylä, Kemijärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Terveys- ja hyvinvointiala on sekä valtakunnallisesti että REDUssa hyvin vahvasti naisvaltainen ala. Vuoden 2020 alussa läsnäolevista sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa opiskelevista opiskelijoista 353 oli naisia ja 49 miehiä. Hankehakemuksen liitteenä on Lapin Letkan suvauskoneella tehty hankkeen sukupuolivaikutusten arviointi.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon sukupuolinäkökulma. Hanke yhdistää perinteisesti nais- ja miesvaltaisen alan. Hankkeen kautta pyritään vaikuttamaan uusien teknologisten ratkaisuiden käyttöön ottoon hyvinvointi- ja terveysalalla. Teknologia muuttaa myös alan työtehtäviä. Tuomalla esiin näitä uuden tyyppisiä työtehtäviä, pyritään lisämään lähihoitajan ammatin vetovoimaa myös mieshakijoiden osalta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, koska hanke keskittyy työelämäyhteistyön kehittämiseen sekä tutkimus- ja osaamisympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 3
Hankkeen kautta pyritään lisäämään hyvinvointiteknologian käyttöönottoa niin yksityisissä kuin julkisissakin työpaikoissa. Etähoitoa tukevilla etäyhteyslaitteistoilla voidaan vähentää liikenteen tuomia päästöjä, kun pitkien välimatkojen Lapissa ei tarvitse matkustaa niin usein terveydenhuollon palveluihin paikan päälle.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 3
Etähoitoratkaisuiden tukemisella voidaan vähentää ilmastonmuutokseen vaikuttavia päästöjä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeen toimenpiteillä ei ole vaikutusta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 1
Etähoitoratkaisuiden tukemisella voidaan vähentää ilmastonmuutokseen vaikuttavia päästöjä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen toimenpiteillä ei ole vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 1 2
Hankkeessa suositaan sähköisiä materiaaleja. Myös uusien teknologioiden käyttöönotto edesauttaa materiaalien tehokkaampaa hyödyntämistä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeen toimenpiteillä ei ole vaikutusta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 4
Hyvinvointiteknologialla saattaa tulevaisuudessa olla Lapissa suuri merkitys terveyspalveluiden toteuttamisessa. Hankkeen avulla voidaan tarjota työelämän tarpeita vastaavaa koulutusta. Varsinkin lähihoitajista on suuri pula Lapissa jo tällä hetkellä. Uusien teknologioiden yleistymisen avulla voidaan vaikuttaa positiivisesti alan imagoon ja houkutella alalle uusia työntekijöitä ja samalla edesauttaa jo alalla työskentelevien pysymistä alalla.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 2
Hyvinvointiteknologian käyttöönotto tarjoaa mahdollisuuden uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Myös koulutuksen ja työelämän tiiviimmällä yhteistyöllä voidaan synnyttää aikaan uusia tuotteita ja palveluita.
Liikkuminen ja logistiikka 2 4
Etähoitoa tukevilla etäyhteyslaitteistoilla ja hyvinvointiteknologian sensoriratkaisuilla voidaan vähentää liikenteen tuomia päästöjä, kun pitkien välimatkojen Lapissa ei tarvitse matkustaa niin usein terveydenhuollon palveluihin paikan päälle. Videointilaitteet mahdollistavat opiskelijoiden osallistumisen koulutukseen ilman, että heidän tarvitsee tulla oppilaitokseen. Hankkeen toiminnassa suositaan mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksiä esim. kokousjärjestelyissä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 5
Hyvinvointiteknologian avulla voidaan parantaa eri-ikäisten asiakkaiden hyvinvointia. Koronaepidemia on vaikuttanut erityisesti yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmään kuuluvien jaksamiseen ja tuonut rajoituksia esim. Sosiaalisten suhteiden ylläpitoon, mihin voidaan kehittää uusia ratkaisuita teknologian avulla. Hankkeella pyritään parantamaan myös työssä olevien ikääntyvien työntekijöiden työssä jaksamista, kun he saavat opastusta uusien teknologioiden käyttöön, joilla voidaan vähentää yksipuolisten työtehtävien määrää.
Tasa-arvon edistäminen 1 4
Hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon sukupuolinäkökulma. Hanke yhdistää perinteisesti nais- ja miesvaltaisen alan. Hankkeen kautta pyritään vaikuttamaan uusien teknologisten ratkaisuiden käyttöön ottoon hyvinvointi- ja terveysalalla. Teknologia muuttaa myös alan työtehtäviä. Tuomalla esiin näitä uuden tyyppisiä työtehtäviä, pyritään lisämään lähihoitajan ammatin vetovoimaa myös mieshakijoiden osalta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 3
Hanke edistää alueellista ja yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta. Hyvinvointiteknologian ratkaisuiden avulla voidaan tukea esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla asuvien asiakkaiden palveluiden parempaa saatavuutta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hankkeen toimenpiteillä ei vaikutuksia.
Ympäristöosaaminen 0 0
Hankkeen toimenpiteillä ei vaikutuksia.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hanke on vahvistanut terveys- ja hyvinvointialojen koulutusten toteuttamista eri tutkinnon osissa ja vahvistanut ammatillisen koulutuksen kiinnostavuutta ja vetovoimaa Lapissa. Hyvinvointiteknologia ratkaisuilla voimme konkreettisesti tuoda kokeiltavaksi uutta teknologiaa ja osaamista. Hyvinvointiteknologiatiedon lisääminen terveys- ja hyvinvointialan koulutukseen ja työelämään. Eri kouluasteiden välistä toiminnallista yhteistyötä on tehty rakentavasti. Hanke on kehittänyt Redun ammatillisen oppilaitoksen opetushenkilöstön osaamista.