Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76576

Hankkeen nimi: LieteKierto

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.12.2020 ja päättyy 31.12.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245904-2

Jakeluosoite: Sammonkatu 12

Puhelinnumero: +358 45 63 10 917

Postinumero: 50130

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.lut.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Häkkinen Antti

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: professori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: antti.hakkinen(at)lut.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 403543218

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Puhdistamoliete sisältää luonnostaan varsin suuria määriä fosforia ja on tärkeää, että nämä ravinteet saadaan takaisin kiertoon pienentäen tarvetta neitseellisten apatiittivarantojen käyttöön. Vuonna 2012 Suomessa syntyi Tilastokeskuksen arvion mukaan noin miljoona märkätonnia puhdistamolietettä (kuiva-aineena noin 141 000 tonnia). Suomen Vesilaitosyhdistys Ry:n vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan vuosina 2015 ja 2016 Suomessa käsiteltiin noin 150 000 kuiva-ainetonnia puhdistamolietettä.

Puhdistamolietteen käsittelemiseksi ja hyödyntämiseksi on useita teknologisia, jo kaupallisia vaihtoehtoja. Näihin lukeutuvat muun muassa mädätys, kompostointi, pyrolyysi ja poltto. Lisäksi lietettä voidaan käsitellä kemiallisesti. Tämän hankkeen tavoitteina on kuvata puhdistamolietteen käsittelyn ja hyödyntämisen eri vaihtoehdot, jotka ovat kaupallisesti toteutuskelpoisia ympäristönäkökohdat huomioiden, edistää teknologia- ja ratkaisutoimittajien käytännön yhteistyötä ja Ecosairilan vetovoimaa ja kuvata konkreettisesti sitä osaamista, joka on Ecosairilaa hyödyntävien osaajien ulottuvissa, tekemällä yliopiston käytännönläheistä työtä tutuksi viestintätoimilla.

Hankkeessa luodaan ja vertaillaan kaupallistettuihin menetelmiin perustuen puhdistamolietteen käsittely- ja hyödyntämisvaihtoehtoja. Tämän toteuttamiseksi, haastatellaan Mikkelin alueen toimijoita nykytilan kartoittamiseksi ja mahdollisuuksien tunnistamiseksi, kartoitetaan kaupallisia menetelmiä lietteen käsittelemiseksi ja kerätään lisätietoa kaupallisilta toimijoilta, kuvataan mahdollisia prosesseja ja prosessikonsepteja sekä näihin liittyviä liiketoimintamalleja ja toteutetaan vertailua eri päätöksentekokriteereitä käyttäen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen suorat kohderyhmät ovat

1) Mikkelin jätevedenpuhdistamon päätöksentekijät: Mikkelin jätevedenpuhdistamolla syntyy lietettä, joka pitää käsitellä ja joka on syytä hyödyntää. Tällä hankkeella tarjotaan hyödyllistä tietoa lietteenkäsittelyn ja hyödyntämisen vaihtoehdoista vesilaitoksen toiminnan tarpeisiin.

2) Metsäsairilan nykyiset toimijat: Hankkeessa tuotetaan tietoa, jota Metsäsairilan nykyiset toimijat voivat käyttää oman toimintansa arvioimiseksi ja sen kehittämiseksi edelleen vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

3) Uudet yritykset, jotka voivat tarjota teknologiaansa alueelle: Mikkelin alueen houkuttelevuuden kannalta on olennaista, että Ecosairila- alustaan liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia voidaan tehdä näkyväksi yrityksille. Tällä hankkeella pyritään siihen.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välilliset kohderyhmät ovat:

1) Kansalliset päätöksentekijät: Lietteen käsittely ei ole vain alueellinen asia, vaan myös kansallinen asia. Tiedolla lietteenkäsittelyn ja hyödyntämisen vaihtoehdoista voidaan auttaa päättäjiä kansallisten kehitysohjelmien ja linjausten valmistelussa. Lisäksi, hankkeella tehdään näkyväksi Ecosairila- konseptin mahdollisuuksia ja viestitään Blue Economy Mikkelin osaamiskeskittymästä.

2) Tiedeyhteisö: Mikäli hankkeessa syntyy tieteellisesti merkittävää uutta tietoa, se julkaistaan tiedelehdissä. Tämä edistää tiedeyhteisön toimintaa ja uuden tiedon hyödyntämistä tieteellisessä tutkimuksessa.

3) Kansalaiset: Hankkeella voidaan edistää kansalaisten ymmärrystä jätevedenpuhdistuksesta ja lietteenkäsittelystä sekä yliopiston toiminnasta Mikkelin alueella.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 68 100

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 68 100

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 87 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 87 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin

Kunnat: Mikkeli

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa ei ole merkittäviä sukupuoleen liittyviä näkökulmia. Tutkimustoiminnassa merkittävin sukupuoleen liittyvä näkökulma on sukupuolten välinen tasa-arvo tutkijan uralla. LUT-yliopisto valitsee tutkimustehtäviin parhaat osaajat tasavertaisin arviointikriteerein. Tasa-arvon toteutumista yliopistossa ohjaa tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminta ei ole sukupuolittunutta eikä sukupuolella ole siinä merkitystä. Tutkimustoiminnassa merkittävin sukupuoleen liittyvä näkökulma on sukupuolten välinen tasa-arvo tutkijan uralla. LUT-yliopisto valitsee tutkimustehtäviin parhaat osaajat tasavertaisin arviointikriteerein. Tasa-arvon toteutumista yliopistossa ohjaa tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen tavoite ei ole edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 7
Hankkeessa tarkastellaan lietteen käsittelyvaihtoehtoja MetsäSairilan alueella. Hankkeen tuloksena syntyy ratkaisuvaihtoehtoja huomioiden alueen erityispiirteet. Projektilla on välillinen vaikutus alueen toimijoiden ja uusien toimijoiden päätyessä yhteistyöhön lietteen käsittelemiseksi ja hyödyntämiseksi. Välillisiin vaikutuksiin kuuluu mm. energian ja raaka-aineiden hyödyntäminen jätteestä. Erityisesti neitseellisten fosforivarojen kestävämpää hyödyntämistä voidaan edistää fosforia talteenottavien teknologioiden avulla.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 2
Hankkeessa tutkittavat tekniikat tähtäävät fosforin talteenottoon jätelietteistä ja näiden tekniikoiden käyttöönotto vähentäisi riippuvuutta primäärisistä fosforilähteistä. Tällä voisi olla välillisä vaikutuksia kaivosteollisuuden haitallisten ympäristövaikutusten kannalta. Biokaasun ja hukkalämmön tuotannolla puhdistamolietteestä voidaan osittain korvata fossiilisilla polttoaineilla tuotettavaa energiaa ja näin pienentää mm. hiukkas- ja hiilidioksidipäästöjä ilmaan.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 6
Projektissa tarkastellaan myös sellaisia ratkaisuvaihtoehtoja, joilla voidaan pienentää lietteen käytöstä syntyvää kemikaalikuormaa maaperään. Projektin tuloksilla voi olla välillisiä vaikutuksia maaperään ja sen eliöstöön. Myös fosforipäästöjen aiheuttamaa vesistöjen rehevöitymistä voidaan hillitä jos fosfori saadaan sidottua tehokkaammin lietteistä jo siellä missä lietteet syntyvät.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
Projektissa tarkastellaan myös sellaisia ratkaisuvaihtoehtoja, joilla voidaan pienentää lietteen käytöstä syntyvää kemikaalikuormaa maaperään. Projektin tuloksilla voi näin ollen olla välillisiä vaikutuksia maaperään ja sen eliöstöön. Myös fosforipäästöjen aiheuttamaa vesistöjen rehevöitymistä voidaan hillitä jos fosfori saadaan sidottua tehokkaammin lietteistä jo siellä missä lietteet syntyvät. Biokaasun ja hukkalämmön tuotannolla puhdistamolietteestä voidaan osittain korvata fossiilisilla polttoaineilla tuotettavaa energiaa ja näin pienentää mm. hiukkas- ja hiilidioksidipäästöjä ilmaan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
-
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 9
Hankkeessa tarkastellaan puhdistamolietteen käsittelyä ja hyödyntämistä kaupallisilla ratkaisuilla ja tuotetaaan uutta tietoa tämän toimintaympäristön hahmottamiseksi. Puhdistamolietteen käsittelyn ja hyödyntämisen kautta vähennetään neitseellisen apatiittikiven kulutusta lannoitteiden tuotannossa väestön edelleen kasvaessa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 2
Biokaasun ja hukkalämmön tuotannolla puhdistamolietteestä voidaan osittain korvata fossiilisilla polttoaineilla tuotettavaa energiaa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 8
Ecosairila- toimintaympäristön kehittäminen suuntaan, joka palvelee uutta liiketoimintaa ja parantaa Mikkelin alueen houkuttelevuutta on välttämätöntä. Tämä tulee tehdä yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Hanke tulee vahvistamaan myös osallistuvien yritysten verkottoitumista ja yhteistyötä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
-
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Hankkeessa tarkastellaan myös lietteenkäsittelyyn liittyvää logistiikkaa ja näin luodaan uutta tietoa siitä, mitä eri käsittelyvaihtoehdot edellyttävät. Puhdistamolietteestä sidotun fosforin hyödyntäminen paikallisesti voisi alentaa primäärisistä lähteistä tulevaan fosforiin liittyvää kuljetus- ja logistiikkakuormaa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Hankkeen keskeisenä välillisenä tavoitteena on tunnistaa liiketoimintamahdollisuuksia ja edelleen parantaa Mikkelin alueen houkuttelevuutta. Tämä puolestaan välillisesti mahdollistaa uusien työpaikkojen synnyn ja koulutetun työvoiman liikkumisen tai jäämisen paikkakunnalle.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
-
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
-
Kulttuuriympäristö 0 0
-
Ympäristöosaaminen 0 5
Hankkeella voidaan välillisesti kasvattaa kansalaisten ymmärrystä lietteenkäsittelystä ja sen vaihtoehdoista ja siitä, miksi lietteen käsittely ja hyödyntäminen on tärkeää.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Lietekierto-hankkeen tavoitteena oli tunnistaa ja kuvata yhdyskuntalietteen käsittelyn ja hyödyntämisen vaihtoehdot, jotka ovat toteutuskelpoisia, kun huomioidaan sekä kaupalliset realiteetit että ympäristöasiat. Siksi hankkeessa painotettiin kaupallisesti saatavilla olevia, toimintavarmoja prosessiratkaisuja. Pääasiallisina tutkimusmenetelminä olivat haastattelut, kirjallisuusselvitys, muu tiedonhaku ja lietteen tuottajille suunnattu kyselytutkimus. Hankkeen päätulos on Lietekierto-loppuraportti, jossa on esitetty tiivistetysti hankkeessa kerätyt tiedot. Tärkeimpinä viestintätoimina järjestettiin kaksi webinaaria, joihin osallistui yhteensä noin 60 aiheesta kiinnostunutta asiantuntijaa.