Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76580

Hankkeen nimi: Tuotanto 2027 (T27)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2021 ja päättyy 31.7.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: PL 8000 (Pentti Kaiteran katu 1)

Puhelinnumero: 0294 480 000

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulun yliopisto

WWW-osoite: http://www.oulu.fi/fmt

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kari Mäntyjärvi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehityspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kari.mantyjarvi(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 40 084 3050

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tuotanto 2027 hankkeessa nostetaan Pohjois-Suomen metalli- ja konepajateollisuuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatio (TKI) yhteisön toiminta seuraavalle tasolle, jossa hyvin toimivan paikallisen yhteistyön lisäksi hyödynnetään tehokkaasti kansainvälistä TKI-rahoitusta ja kansainvälisen yhteistyön tuomia hyötyjä. Hanke mahdollistaa kansainvälisen yhteistyöverkoston täydentämisen ja syventämisen tulevaan Horizon Europe 2021-2027 ohjelman liittymiseen.

Hankkeen välittömänä kohderyhmänä on alueen valmistava teollisuus ja sitä palveleva TKI-yhteisö, joka koostuu alueen tutkimus- ja oppilaitoksista sekä kunnallisista yrityskehitys- ja palveluorganisaatioista sekä yritys- ja yhdistyspohjalta toimivista yrityksiä kehittävistä ja tukevista toimijoista.

Hankkeen tavoitteena on kehittää ja laajentaa alueen valmistavaa teollisuutta tukevien TKI-toimijoiden kumppanuuksia ja yhteyksiä kansallisiin ja etenkin eurooppalaisiin aloitteisiin ja ohjelmiin sekä edistää Horisontti Eurooppa – ohjelman ja muiden kansainvälisten rahoitusinstrumenttien hyödyntämistä.

Konkreettisesti hankkeen tavoitteeseen/tavoitteisiin pääsemiseksi hankkeessa keskitytään EU:n S3 älykkään erikoistumisen foorumissa “Teollisuuden nykyaikaistaminen / Industrial Modernisation“ alueen teollisuutta hyödyttäviin teema-alueisiin liittymiseen ja näissä aktiivisesti toimimiseen alueen älykkään erikoistumisen strategian mukaisesti. Lisäksi hankkeessa kartoitetaan ja osallistutaan Horisontti Eurooppa ohjelmassa niihin hakuihin, jotka katsotaan alueen, ÄES:n ja/tai hakija-organisaatioiden kannalta merkityksellisiksi. Hankkeen toimintaan liittyy myös toiminnassa kertyneen tiedon ja kokemuksen aktiivinen levittäminen ympäröivään TKI yhteisöön ja yritysten kannustaminen EU rahoituksen hyödyntämiseen.

Hankkeen tuloksena alueen valmistavaa teollisuutta tukevan ja palvelevan TKI-yhteisön kyky tuoda paras eurooppalainen osaaminen alueen yritysten hyödynnettäväksi paranee ja yhteisön kontaktipinta eurooppalaisiin alan verkostoihin levenee ja syvenee. Hankkeen tuloksena alueen valmistavaa teollisuutta tukevan TKI-toiminnan rahoitus monipuolistuu ja kansainvälistyy.

Hanke on osa Pohjois-Pohjanmaan älykkään erikoistumisen strategian toteuttamista. Se nostaa metalli- ja konepaja-alan mukaan EU:n S3 foorumeihin ja hyödyntämään EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmien rahoitusta alueen osaamisen ja hyvinvoinnin kehittämisessä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen välittömänä kohderyhmänä on alueen valmistava teollisuus ja etenkin sitä palveleva TKI-yhteisö, joka koostuu alueen tutkimus- ja oppilaitoksista, näistä keskeisimpänä Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu, sekä kunnallisista yrityskehitys- ja palveluorganisaatioista (Nihak, BusinessOulu, jne) sekä yritys- ja yhdistyspohjalta toimivista yrityksiä kehittävistä ja tukevista toimijoista.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välilliset kohderyhmät ovat Pohjois-Pohjanmaan kunnat ja kaupungit ja alueella olevat muut yritykset ja teollisuus sekä kaikkia näitä tukevat organisaatiot. Toiminnan tehostumisen myötä välillisesti myös alueen ulkopuolinen suomalainen valmistava teollisuus.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 168 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 168 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 240 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 240 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Raahen, Oulunkaaren, Ylivieskan, Nivala-Haapajärven, Koillismaan, Haapavesi-Siikalatvan, Oulun

Kunnat: Ylivieska, Alavieska, Ii, Siikalatva, Kempele, Kalajoki, Utajärvi, Raahe, Kärsämäki, Muhos, Pyhäjärvi, Tyrnävä, Oulu, Sievi, Oulainen, Siikajoki, Merijärvi, Hailuoto, Lumijoki, Reisjärvi, Taivalkoski, Nivala, Pyhäjoki, Vaala, Haapajärvi, Haapavesi, Liminka, Pudasjärvi, Pyhäntä, Kuusamo

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristöanalyysin mukaan toimintaympäristö on vahvasti miesvaltainen. Tutkimusryhmässä naisten osuus henkilökunnasta on vaihdellut 22%:sta 6%:n. Valtakunnan tasolla tilastojen mukaan tutkimus- ja tuotekehityshenkilökunnasta metallituotteiden, koneiden ja laitteiden sekä kulkuneuvojen valmistuksessa noin 10% oli naisia. (http://www.stat.fi/til/tkke/2012/tkke_2012_2013-10-31_kat_002_fi.html) Analyysissä on tilastojen ja paikallisen arvioinnin lisäksi hyödynnetty voimassa olevaa Oulun Yliopiston tasa-arvosuunnitelmaa sekä toimialan (metalli- ja konepajateollisuus) eri liittojen tasa-arvo-ohjelmia (mm. Teollisuusliitto https://www.teollisuusliitto.fi/, Akava http://www.akava.fi/tyoelama/tasa-arvo, Teknologiateollisuus http://teknologiateollisuus.fi/fi).
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa sukupuolinäkökulma huomioidaan projektin toimenpiteiden ja päätösten vaikutusten arviointina naisten ja miesten kannalta. Hankkeen ja tutkimusryhmän toiminnassa valtavirtaistaminen on huomioitu tasa-arvoisen kohtelun näkökulmasta (palkkaus ja tehtävät) sekä naisnäkökulmassa yksilön voimaannuttamiseen pyrkivällä tehtävien jakamisella. Yleisesti projektissa pyritään hyödyntämään yksilöjen ominaisuudet siten, että jokainen huomioidaan omana itsenään sukupuoli huomioiden. Lähtökohtaisesti pyrkimys on sterotypiasta "metalli- ja konetekniikka on miesten ala" siihen että ala ennen pitkää voisi olla kiinnostava myös naisille. Toimenpiteinä mm. tiedotus em. yksilöiden ominaisuuksien hyödyntäminen. Valtavirtaistamisessa tukeudutaan myös Oulun Yliopiston Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteuttamiseen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on tekninen ja näin ollen se ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, valtavirtaistaminen huomioidaan kuitenkin hankkeen toiminnassa. Hankkeen tavoitteet on mainittu hankehakemuksen kohdassa 5.2.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ei vaikutusta
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei vaikutusta
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutusta
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Ei vaikutusta
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutusta
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 5
Hanke lisää alueen TKI-yhteisön ja yritysten yhteistoimintaa euroopan muiden toimijoiden ja yritysten kanssa mikä kehittää paikallista elinkeinorakennetta ja parantaa paikallisten yritysten ja TKI yhteisön osaamista kehittää toimintaa ja tuotteita kestävn kehityksen periaattein.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 3
Hanke lisää alueen TKI-yhteisön ja yritysten yhteistoimintaa euroopan muiden toimijoiden ja yritysten kanssa mikä lisää mahdollisiuuksia aneettomien tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei vaikutusta
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 5
Hanke lisää alueen TKI-yhteisön ja yritysten yhteistoimintaa euroopan muiden toimijoiden ja yritysten kanssa mikä lisää alueen yritysten kannattavuutta ja näin tuo lisää hyvinvointia alueelle.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei vaikutusta
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei vaikutusta
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutusta
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei vaikutusta

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tuotanto 2027 hankkeessa (1.1.2021-31.07.2023) Pohjois-Suomen metalli- ja konepajateollisuuden ja laajemminkin valmistavan teollisuuden TKI yhteisö, jonka ydinryhmään Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu kuuluvat, hankki osaamista ja kokemusta kehitysloikkaan, jossa yrityksiä tukevan TKI-toiminnan rahoituksen painopistettä siirretään EU:n rakennerahastoista EU:n tutkimuksen puiteohjelmien rahoitukseen. Samalla TKI-yhteisön toimintaa kansainvälistettiin menemällä mukaan EU:n älykkään erikoistumisen verkostoihin, joista merkittävimmäksi hankkeen kannalta nousi ”High Performance Production through 3D-Printing (3DP)”. Hankkeessa valmisteltiin kuutta Horizon Europe hanketta ja useita muita EU:n kv. hankkeita. Yrityksille ja TKI-toimijoille järjestettyjä kansainvälistä projektitoimintaa, kv-verkostoja ja kv-rahoitusmahdollisuuksia käsitteleviä tilaisuuksia oli 15 kappaletta ja joista suoraan projektin järjestämiä oli 6 kpl.