Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76699

Hankkeen nimi: Satakuntalaisen ruokaketjun ilmastokestävyysohjelma

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2021 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sr

Organisaatiotyyppi: Säätiö

Y-tunnus: 0773351-4

Jakeluosoite: Sepäntie 7

Puhelinnumero: 02 838 0600

Postinumero: 27500

Postitoimipaikka: KAUTTUA

WWW-osoite: http://www.pyhajarvi-instituutti.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Marko Antero Jori

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehittämispäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: marko.jori(at)pji.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503801621

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen päätavoitteena on ohjata ja tukea satakuntalaisen ruoantuotantoketjun siirtyä ilmastoystävällisempään tuotantoon tukemalla Satakunnan biokiertotalouden kasvuohjelmassa määritettyjen toimenpiteiden toteutumista. Jotta kaikki ruokaketjussa toimivat yritykset ja toimijat pystyisivät reagoimaan ripeään muutokseen, Satakunnan bio- ja kiertotalouden kasvuohjelman tueksi on luotava tavoiteohjelma ja toimenpiteet, jotka sitovat satakuntalaisen ruokaketjun toimijat kehittämään arvoketjujaan. Tavoitteena on, että kaikkia ruoantuotantoketjun resursseja (mm. maaperä, vesi, ilma, ihmiset, osaaminen) hyödynnetään ekologisesti, eettisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Käytössä olevan biopääoman resurssitehokas hyödyntäminen ilmastoystävällisesti on aikamme suurin haaste, sekä taloudellisesti että ekologisesti. Resurssi- ja energiatehokkuuden kehittämisellä on kuitenkin paitsi valtava potentiaali ilmastohyötyjen tuottajana, myös yhä kasvavan taloudellisen säästöpotentiaalin sekä imagohyötyjen tarjoajana ruokaketjussa toimiville yrityksille – siksi sen saavuttamiseen olisikin hyvä ponnistella alan osaajien kanssa yhteistyössä uuden ohjelman tarjoamalla tuella.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Yritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Kuluttajat, kehittämisorganisaatiot, oppilaitokset, viranomaiset.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 52 781

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 52 260

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 52 781

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 52 260

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Rauman, Porin, Pohjois-Satakunnan

Kunnat: Kankaanpää, Nakkila, Siikainen, Merikarvia, Pori, Rauma, Harjavalta, Huittinen, Säkylä, Eura, Kokemäki, Pomarkku, Jämijärvi, Karvia, Eurajoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Sukupuolineutraali
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toteutukseen osallistuu sukupuolia tasaisesti
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 9 7
Hankkeen keskeisimpiä tavoitteita on kestävä tuotanto-
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 8 8
Hankkeen päätavoite on ohjata satakuntalainen tuotanto kohti ilmastoystävllistä tuotantoa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 7 7
Kestävä, luonnonmukainen tuotanto tukee monimuotoisuutta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 7 7
Kestävän tuotannon perusedellytyksiä
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 9 0
Pyritään tehostamaan resurssien tehokasta käyttöä ja sivuvirtojen hyödyntämistä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 8 0
Keskeinen osa ilmastoystävällistä tuotantoa on uusiutuvan energian käytön lisääminen
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 7
Ilmastokestävä tuotanto tukee paikallisen elinkeinon olemassaoloa ja kehittämistä
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Alan osaaminen Satakunnassa kasvaa huomattavasti
Liikkuminen ja logistiikka 8 7
Raaka-aineiden ja sivuvirtojen tehokkaampi kierto tehostaa myös logistiikkaa ja vähentää liikkumista
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 7
Toimialan kasvun mahdollistaminen lisää hyvinvointia alueella, sekä taloudellista että sosiaalista hyvinvointia
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 7
Luonnonmukaisempi tuotanto kehittää ja ylläpitää kulttuuriympäristöjä
Ympäristöosaaminen 9 8
Hankkeen keskeisiä sisältöjä

9 Loppuraportin tiivistelmä

Satakuntalaisen ruokaketjun ilmastokestävyysohjelma -hankkeen (SILKE) päätavoitteena oli ohjata ja tukea satakuntalaisen ruoantuotantoketjun siirtymistä ilmastoystävällisempään tuotantoon tukemalla Satakunnan biokiertotalouden kasvuohjelmassa määritettyjen toimenpiteiden toteutumista. Keskeisenä toimenpiteenä oli luoda Satakunnan bio- ja
kiertotalouden kasvuohjelman tueksi on tavoiteohjelma ja toimenpiteet, jotka sitouttaisi satakuntalaisen ruokaketjun toimijat kehittämään arvoketjujaan.

Tavoite- ja toimenpideohjelman valmistelu käynnistettiin sähköisellä kyselyllä toimijakentässä. Kyselyä täydennettiin lisäksi yli 20 yrityksen haastatteluilla. Tavoitteena oli selvittää toimijoiden vähähiilisyyskehityksen osaamistarpeita, resurssi- ja aikataulutarpeita, joiden avulla laadittiin ilmasto- ja vähähiilisyys -SWOT -analyysi satakuntalaiselle biotalousklusterille. SWOT -analyysin pohjalta valmisteltiin toimenpideohjelma, jota työstettiin lisäksi alan toimijoiden kanssa yhteisessä työpajassa. Tuloksena syntynyt toimenpideohjelma julkistettiin maaliskuussa 2023-