Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76728

Hankkeen nimi: Latvavesiltä osaksi Saimaan matkailu- ja satamaverkostoa - Liperin kirkkolahden alueen kehittäminen

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2021 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Liperin kunta

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0169583-6

Jakeluosoite: PL 20

Puhelinnumero: 013686511

Postinumero: 83100

Postitoimipaikka: Liperi

WWW-osoite: http://www.liperi.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jänis Lauri

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: lauri.janis(at)liperi.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503251626

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Liperin kunta on yksi Suomen saaristo-osakunnista ja yhteydessä vesitse suuriin vesistöalueisiin kuten Saimaan järvialtaaseen. Tätä kautta olemme osa Järvi-Suomen matkailualuetta. Jo pidemmän aikaa Liperissä on ollut pinnalla tarve alueen matkailun ja sen ympärille rakentuvien elinkeinojen elävöittämiseen. Olemme havainneet ennen kaikkea veneilyn ja luontoaktiviteettien suosion kasvussa potentiaalin kunnan kehittyvän matkailun suuntaviivoina. Tavoitteenamme on tuoda Liperi näkyväksi, sinisen biotalouden arvopohjan huomioivaksi ja ympärivuotisten matkailupalveluiden tuottajaksi Saimaan alueelle. Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii tuekseen hyvät julkiset ja yksityisomisteiset kulkuyhteydet sekä toimivan yhteistyöverkoston Saimaan vesialueen muiden toimijoiden kanssa.

Liperin kirkonkylässä sijaitsevan Kirkkolahden satama-alueesta on jo pitkään toivottu matkailu- ja vesistöpalveluyrittäjien, matkailijoiden, vapaa-ajanasukkaiden ja kuntalaisten yhteistä, ympärivuotista kohtaamispaikkaa. Kehittämisen myötä Kirkkolahdesta rakentuu Liperin matkailun sydän, josta käsin alueen luonto-, urheilu- ja kulttuuriaktiviteetit ovat helposti saavutettavissa. Ennen tätä on kuitenkin toteutettava useita kehittämistoimenpiteitä. Kirkkolahden aluetta ja sen ympärille rakentuvaa palvelutarjontaa tulee aluksi kehittää kolmesta eri näkökulmasta, joita ovat saavutettavuus, turvallisuus ja viihtyisyys. Kirkkolahden kehittyminen mahdollistaa Liperin elinvoimaisuuden lisääntymisen ja elinkeinojen monipuolistumisen alueella.

Liperin kunta on päättänyt aloittaa vuonna 2021 Kirkkolahden kehittämisen ensimmäisen vaiheen, joka muodostuu kahdesta toisiinsa liittyvästä hankekokonaisuudesta, joiden aikana alueelle luodaan kehittymistä tukeva aluesuunnitelma ja toteutetaan alueen kehittymisen kannalta merkittäviä investointeja. Ensimmäisen kehittämisvaiheen myötä Liperin Kirkkolahden alueelle rakennettu toimintakonsepti ja sitä tukeva brändi parantavat alueen saavutettavuutta maalta, vesiltä ja verkosta.

Tämä kehittämishanke on rajattu koskemaan Kirkkolahden alueen kehittymissuunnitelmien laatimista. Hankkeen jälkeen Liperin Kirkkolahden alueelle rakennettu toimintakonsepti ja sitä tukeva brändi parantavat alueen saavutettavuutta maalta, vesiltä ja verkosta. Alueen kehittyminen mahdollistaa Liperin elinvoimaisuuden lisääntymisen ja elinkeinojen monipuolistumisen.

Kirkkolahden kehittämisen ensimmäinen vaihe muodostuu kolmesta osa-alueesta, joita ovat aluesuunnitelman laatiminen, yhteistyöverkostojen kokoaminen ja alueen viestintää ja markkinointia tukevan brändin rakentaminen.

Työpaketti 1. Aluesuunnitelman laatiminen
Työpaketin tarkoituksena on koota yhteen Liperin Kirkkolahden alueen kehittämissuunnitelma, ja tunnistaa suunnitelmaa tukevat investointitarpeet. Aluesuunnitelmassa tullaan kuvaamaan kehittämisen visiot lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä. Pidemmän aikavälin visiot ylettävät vuosiin 2030 ja 2040. Osana investointien tunnistamista on tarkoitus toteuttaa mm. selvitys polttoaineen ja sähkön ympärivuotisen jakelun organisoinnista Kirkkolahdella. Laadittava aluesuunnitelma sisältää myös toteuttamissuunnitelman Kirkkolahteen johtavan vesi-väylän ruoppaamiseksi.
Työpaketti 2. Yhteistyöverkostot
Työpaketin tarkoitus on ottaa lähiyhteisö mukaan alueen kehittämiseen. Yhteisen ideoinnin tarkoituksen on luoda pohja yhteiselle tahtotilalle alueen kehittämisestä. Ensimmäisessä tehtävässä järjestettävät asukasillat on tarkoitettu kunnan vakituisille ja vapaa-ajanasukkaille sekä kunnan aktiivisille seura- ja harrastustoimijoille. Asukasiltojen tarkoitus on kartoittaa kuntalaisten mielipiteitä, toiveita ja tarpeita alueen kehittämisestä.

Toisen tehtävän tarkoituksena on verkostoitua alueen yritysten kanssa ja huomioida heidän tarpeensa ja mahdolliset liiketoimintamahdollisuutensa osana Kirkkolahden ja sen ympärille rakentuvan elinkeinorakenteen kehittymistä. Verkoston toiminnalla on vahva rooli matkailua tukevien palveluiden kehittymisessä.

Kolmannen tehtävän tarkoituksena on vahvistaa Liperin yhteistyötä Saimaan alueen muiden satamien ja matkailutoimijoiden kanssa. Yhteistyöverkosto näiden toimijoiden kanssa luo pohjan pitkäjänteiselle yhteistyölle matkailun kehityksessä. Tehtävän toteutus muodostuu verkoston rakentamisesta ja yhteistyön ideoimisesta eri toimijoiden kanssa.

Työpaketti 3. Viestintä ja tiedotus
Vahva, tunnistettavissa oleva brändi auttaa Kirkkolahden näkyväksi tekemistä ja tunnettuuden lisäämistä. Työpaketin tarkoituksena on rakentaa aluesuunnitelmaa tukeva brändistrategia. Omaksi tehtäväkseen nostetaan viestinnän, markkinoinnin ja mittaamisen digitaalisten ratkaisujen kehittäminen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaista kohderyhmää ovat Liperin asukkaat, vapaa-ajanasukkaat, ja alueen yritykset. Kirkkolahden kokoanisvaltainen kehittäminen edistää kirkonkylän elinvoimaisuutta ja luo mahdollisuuksia monipuoliseen ajanviettoon niin maalla kuin vesillä. Hankkeen myötä kehittyvät matkailumahdollisuudet elvyttävät Liperin elinkeinorakennetta. Matkailu ja kaikki sitä tukevat palvelut luovat ja säilyttävät alueella niin vakinaisia kuin kausityöpaikkoja. Kausityöpaikkojen lisääntyminen tukee etenkin paikallisen nuorison työelämään tutustumista.

Kuntalaisten lisäksi hankkeen varsinaiseen kohderyhmään kuuluvat Pohjois-Karjalaan suuntaavat matkailijat. Kehittämisen myötä Liperin saavutettavuus matkailukohteena paranee niin veneilijöiden, ryhmämatkalaisten, yksityisautoilijoiden kuin karavaanarien näkökulmasta. Laadukkaat majoitus-, ravitsemus- ja aktiviteettipalvelut houkuttelevat turisteja poikkeamaan tai viihtymään pidempään Liperissä.

Hankkeen myötä yhteistyö Saimaan vesialueen muiden satamien ja matkailutoimijoiden kanssa tiivistyy. Onnistuessa yhteistyöverkosto palvelee kaikkia siihen kuuluvia toimijoita, muun muassa ristiin markkinoinnin ja erilaisten yhteistyössä toteutettujen palveluiden ansioista. Erityisesti yhteistyöhön Pohjois-Karjalaan liittyvän Heinäveden kanssa pyritään panostamaan vahvasti.

Lisäksi hankkeen välittömään vaikutuspiiriin maanomistajuuden tai muun intressiyhteyden kautta tulevat: Liperin seurakunta, Liperin laituriosuuskunta, Rantamakasiini, Liperin Pursiseura, Liperin yrittäjät ry., Pro Liperi Kirkonkylän kyläyhdistys, sekä erilaiset harrastetoimijat kuten Liperin Urheilukalastajat ry. ja Liperin avantouimarit ry.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiä hyödynsaajia hankkeessa ovat Liperin lähikuntien; Joensuu, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Kontiolahti ja Heinävesi — asukkaat sekä matkailu-, ravitsemus- elämys- ja virkistyspalveluiden tuottajat. Lähialueen asukkaat hyötyvät erityisesti lisääntyvistä lähimatkailun mahdollisuuksista.

Itse hankkeen toteutuksella tulee olemaan hyvä työllistävä vaikutus. Hankkeen toteutuksessa tullaan hyödyntämään laaja-alaisesti paikallista asiantuntemusta maakunnan alueelta.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 192 531

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 189 285

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 240 664

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 237 056

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Karjala

Seutukunnat: Joensuun

Kunnat: Liperi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hanke on sukupuolineutraali hanke.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminnassa ja tiedottamisessa huomioidaan tasa-arvoisuus.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on toimintaympäristön kehittäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 7
Hankkeen tavoitteena on edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä esimerkiksi huomioimalla kestävä matkailu ja hiilineutraali rakentaminen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 7
Hankkeen tavoitteena on ottaa huomioon ilmastonmuutokseen vaikuttavat riskitekijät ja tavoitella riskien vähentämistä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 5
Hanke toteutetaan niin, että vaikutus alueen luontoon, eliöihin ja kasvillisuuteen on mahdollisimman pieni.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 6
Hankkeen tavoitteena on keskittyä ilmastoystävällisiin ratkaisuihin ja mimimoida pinta- ja pohjavesiin, maaperään sekä ilmaan vaikuttavat riskitekijät ja tavoitella riskien vähentämistä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hanke on näiltä osin neutraali.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 7
Alueella keskitytään kierrätys-ja jätehuollon kehittämiseen hankkeen myötä. Hankkeessa otetaan huomioon kestävä kiertotalous.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 7
Hankkeella edistetään uusien energialähteiden käyttöä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 9
Hankkeen tavoitteena on edistää matkailuyritysten kestävää kehitystä. Hankkeen avulla sen toimintaan osallistuvat matkailu- ja ohjelmapalveluyritykset saavat apua uusien tuotteiden- ja palveluiden kehittämiseksi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 7
Uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä otetaan huomioon kestävän kehityksen näkökulma.
Liikkuminen ja logistiikka 3 6
Hankkeessa tavoitteena on parantaa saavutettavuutta ja liiketoimintaan liittyvä liikkuminen ja logistiikka mahdollisimman tehokkaaksi.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 7
Hankkeen avulla voidaan kehittää uusia palvelutuotteita luonto- ja ohjelmapalveluyrittäjien valikoimaan.
Tasa-arvon edistäminen 4 4
Hankkeessa osallistetaan käyttäjät mukaan investointi- ja kehittämisprosessiin.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 4 4
Hankkeessa osallistetaan käyttäjät mukaan investointi- ja kehittämisprosessiin.
Kulttuuriympäristö 2 4
Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat Kirkkolahden alueeseen, jonka välittömässä läheisyydessä sijaitsevat Liperin pääkirkko ja vanha hautausmaa sekä Liperin Myllyn ja Meijerin perinteikäs tehdasalue. Näin ollen alue on merkittävä ja monipuolinen kulttuuriympäristö.
Ympäristöosaaminen 6 8
Hankkeen myötä on matkailutoimijoiden ja matkailijoiden ympäristötietoisuus ja -osaamisen kehittyy.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankesuunnitelmassa määriteltiin kolme keskeistä tavoitetta hankkeelle
1.Aluesuunnitelma Kirkkolahden matkailualueelle
Kirkkolahden alueelle on laadittu aluesuunnitelma. Suunnitelma sisältää vuoteen 2026 asti vuosittaisen investointiohjelman, jonka toteuttamisesta hankkeen päätyttyä päättää Liperin kunta sekä alueella toimivat yrittäjät. Suunnitelmaa varten toteutettiin avoin kysely kehittämistoiveista ja vastausten perusteella huomioitiin keskeiset kehittämiskohteet.
Suunnitelma hyväksyttiin Liperin kunnan toimielimissä loppuvuodesta 2021.

2.Verkoston luominen Saimaan satamien ja matkailutoimijoiden kanssa
Liperin Kirkkolahtihankkeen käynnistämänä on syntynyt Liperi-Heinävesi-Rääkkylä tiivis yhteistyöverkosto sekä matkailutoimijoiden että yritysten välillä. Yhteistapaamisia on pidetty 5 kertaa ja mukana eri tapahtumissa on ollut yli 50 matkailuyritystä ja -toimijaa. Vuosille 2023-2025 on haettu kolmen kunnan yhteistä kehittämishanketta, Pohjoinen Saimaa osana Lakelandia. Matkailuyhteistyöpalavereita- vierailuja on tehty laajasti Saimaan alueella. Pohjois-Saimaan satamayhteistyössä ovat mukana myös Savonrannan ja Oravin satamat ja yrittäjät.


3. Brändin luominen alueelle/ viestintä ja markkinointi
Matkailutarjonnan kokoamiseksi on tehty Liperin kunnan kanssa yhteistyössä visitliperi.fi matkailusivusto kieliversioineen. Sivuston etusivulla on oma Kirkkolahden aluetta palveleva alasivusto. Kirkkolahden alueesta ja palveluista on tehty oma kartta alueelle sekä painettu esite. Veneilysivustoille päivittyvät vierasvenesataman laajentuneet palvelut.

Hankkeen edesauttamana syntyi Liperin matkailuyhdistys, jonka tuottamana toteutui kesäksi 2023 Liperin matkailuesite.
Liperin kuntaan perustettiin hankkeen käynnistyessä Markkinointitiimi, jonka keskeisenä tehtävänä on koordinoida kunnan matkailumarkkinointia ja tiivistää viestintää eri yksiköiden välillä.
Hanke on esitellyt toimintaansa ja Kirkkolahden ja Liperin matkailutarjontaa Liperin matkailuosastolla useissa eri tapahtumissa (Pohjoinen Saimaa).