Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76911

Hankkeen nimi: RUOKO

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 1015428-1

Jakeluosoite: Kuntokatu 3

Puhelinnumero: 0294 5222

Postinumero: 33520

Postitoimipaikka: Tampere

WWW-osoite: https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/tamk

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tiina Wickman-Viitala

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Lehtori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tiina.wickman-viitala(at)tuni.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503119747

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

RUOKO -hankkeessa kehitetään kestäviä, älyominaisuuksin varustettuja, elintarviketurvallisia ja toimivia kiertotalouteen pohjautuvia materiaali-, pakkaus- ja kuljetusratkaisuja ruokatuotteiden ja valmisaterioiden ulosmyyntiin pirkanmaalaisten pk-yritysten kanssa. Hankkeen energia- ja kustannustehokkaat toimintamallit auttavat matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä ja näihin liittyviä tahoja (mm. logistiikka, pakkausmateriaalitoimittajat ja -jalostajat, muotoilu, palveluntuottajat) koronan aiheuttamissa toimintaympäristön äkillisissä muutoksissa.

Hankkeessa tavoitteena on löytää kuluttajan kannalta toimivat kiertotalouteen pohjautuvat materiaali- ja pakkausratkaisut, parantaa älyominaisuuksien käyttäjäystävällisyyttä, helpottaa omavalvonnan seurantaa, selvittää ratkaisujen käyttäjäystävällisyyttä, ekologisuutta ja ekonomisuutta sekä kehittää aiheeseen liittyvää yhteistyötoimintaa Pirkanmaan alueella. Toimenpiteitä ovat mm. materiaalitutkimus, aineistonkeruu älyominaisuuksia hyödyntäen ja älyominaisuuksien hyödyllisyyden kartoitus, ratkaisujen arviointi elintarviketurvallisuuden, käytettävyyden, hiilijalanjäljen ja kustannusten näkökulmasta sekä työpajat ja seminaarit pk-sektorin yrityksille. Tuloksena on kuluttajaystävällinen ja kustannustehokas pakkausratkaisu, kotitalouksien lajitteluprosentti kasvu, ymmärrys ratkaisujen turvallisuudesta ja hyödynnettävyydestä, tiekartta ekologisesti ja taloudellisesti kestävistä, käyttäjäystävällisistä pakkaus- ja kuljetusratkaisuista sekä RUOKO-ekosysteemi, joka edesauttaa hiilineutraaliuden saavuttamista.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Pirkanmaalaiset pk-sektorin ruoka- ja elintarvikealan (elintarviketuottajat, ravintolat, lounasravintolat, suurtalouskeittiöt jne) sekä pakkausalan yritykset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Muut pk-sektorin hankeaihioon liittyvät yritykset kuten logistiikkayritykset ja sovellusalustan tarjoavat yritykset (data, äly, seuranta).

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 173 976

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 141 971

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 289 960

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 236 619

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Lounais-Pirkanmaan, Etelä-Pirkanmaan, Tampereen, Luoteis-Pirkanmaan, Ylä-Pirkanmaan

Kunnat: Nokia, Tampere, Ikaalinen, Lempäälä, Valkeakoski, Virrat, Pirkkala, Ylöjärvi, Sastamala

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen valmistelussa ja vastuuhenkilöissä on mukana runsaasti naisia. Kattavaa toimintaympäristön analyysia sukupuolinäkökulmasta on kuitenkin vaikea tehdä ennen hankkeen käynnistämistä, sillä kiertotalousasiat liittyvät usean eri alan yrityksen toimintaan, eikä ennakkoon vielä tiedetä varmasti, mitkä kaikki yritykset osallistuvat hankkeen aikana toimenpiteisiin. Sukupuolijakauma eri hankkeeseen liittyvien eri alojen yrityksissä vaihtelee huomattavasti. Sukupuolinäkökulmaa on tästä huolimatta tarkasteltu aktiivisesti jo valmisteluvaiheessa. Hankkeessa pyritään tunnistamaan osallistuvien yritysten ja yksittäisten yrittäjien sukupuolijakaumaa, jotta hanke on houkutteleva kaikille.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen valmisteluvaiheessa tutustuttiin Tasa-arvon valtavirtaistaminen kehittämisohjelmissa ja projekteissa -oppaaseen (TEM, 2011). Tätä käytetään pohajna, kun hankkeen totetusvaiheen viestintää suunnitellaan ja tiedotusta pyritään kohdentamaan siten, että naisten osuus on riittävä. Hankkeessa toimitaan siten, että tasapuoliset osallistumismahdollisuudet ja syrjimättömyys toteutetaan. Tämä edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Hankkeen mahdollisissa rekrytoinneissa kiinnitetään huomiota sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja sen toteutumiseen. Ohjausryhmään kutsutaan mukaan edustajia huomioiden sukupuolinäkökulmat ja muu diversiteetti. Hankkeen toimenpiteet ja aiheet itsessään ovat sellaisia, ettei niihin liity automaattisesti miesten suurempaa kiinnostusta. Lisäksi tulosten hyödyntämissuunnitelmassa voidaan huomioida naisvaltaisten yritysten erityispiirteitä tulosten hyödyntämisen kannalta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 10 8
Hankkeen päätavoite on luoda kiertotalouteen perustuvia, hiilineutraaleja ratkaisuja ruokakuljetusketjuun.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 5
Hankkeen viestintä ja tulosten hyödyntäminen lisäävät ilmasto-osaamista kiertotaloutta promoten.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeella ei ole vaikutusta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 6
Hankkeella on välillinen vaikutus kasvihuonekaasupäästöihin, kun siirrytään alkutuotannosta enenevissä määrin kierrätettyihin materiaaleihin ja kustannustehokkaisiin logistiikkaketjuihin.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei ole vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 8
Kiertotalouteen keskittyvä hanke vähentää jätekuormaa ja parantaa materiaalin kestävyyttä sekä taloudellisesta että ympäristön näkökulmasta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeella ei vaiktusta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 8
Vaikutus on välillinen. Eko-innovaatioilla on mahdollista parantaa myös liiketoiminnan tuottavuutta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 5
Hankkeessa voidaan ideoida yhteistä alustatalousmallia logistiikan ja tilausjörjestelmien suhteen.
Liikkuminen ja logistiikka 3 8
Yksi hankkeen tavoite on parantaa logistiikkaketjuja älypakkausten avulla.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Hankkeella ei vaikutusta.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hankkeella ei vaikutusta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 4
Hankkeen tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätettävyysinfon saavutettavuutta.
Kulttuuriympäristö 0 7
Hankkeella halutaan vaikuttaa väestön kierrätyskulttuuriin.
Ympäristöosaaminen 0 8
Hankkeen seminaarit, työpaja, viestintä ja tulosten hyödyntämissuunnitelma levittävät ympäristöosaamista paitsi pk-sektorille, myös kuluttajille ja muille sidosryhmille.

9 Loppuraportin tiivistelmä

RUOKO –hanke oli kolmivuotinen (2021-2023). Hankkeen tavoitteena oli löytää kuluttajan kannatta toimivat kiertotalouteen pohjautuvat materiaali- ja pakkausratkaisut, selvittää ratkaisujen käyttäjäystävällisyyttä ja ekologisuutta sekä kehittää aiheeseen liittyvää yhteistyötoimintaa Pirkanmaan alueella. Hankkeen nettisivut ovat osoitteessa https://projects.tuni.fi/ruoko/ . Aluksi hankkeessa tehtiin nykyisten take away -pakkausten tilannekartoitus ja kerättiin mielipiteitä niiden käytettävyydestä ja kierrätettävyydestä ja materiaaleista, haastattelemalla noin kaksikymmentä take away -ruoka-annoksia toimittavaa yritystä. Hankkeen alkaessa koronarajoitukset olivat voimassa, ja siten tilaisuuksia järjestettiin joustavasti sekä etä- että lähitoteutuksena. Ensimmäisenä syksynä toteutettiin myös määrällinen e-lomake-kuluttajakysely. Vastauksia saatiin kaikkiaan 382. Näistä koottiin yhteenvetoraportti, joka on hankkeen nettisivuilla. Näissä taustakartoituksissa nousi esiin, että take away -pakkauksista useimmiten puuttuu kaikki materiaalitieto, kuinka lajitella. Hankkeessa suunniteltiin tarra, jonka tarkoituksellisesti toimisi take away -pakkauksen sinettinä (elintarviketurvallisuus, avaamaton pakkaus) sekä olisi värikooditettuna, sisältäisi sekä tekstiohjein sekä QR-koodilla varustettuna tiedot, kuinka annoksen nauttija osaisi lajitella aterioinnin jälkeen tyhjän pakkauksen (ruoan jäämät biojätteeseen, pakkaus tässä tapauksessa kartonkijakeeseen, toisessa pilotissa oli myös muovipakkaukselle oma tarra). Tarran suunnittelussa otettiin huomioon taustakartoituksen yhteydessä esiin nousseita kuluttajien vaatimuksia lajittelun informaation lisäämiseksi, lisäksi kyselyissä saatiin myös paljon tietoa siitä, millainen olisi ideaalinen take away -pakkaus.
Hankkeessa toteutettiin pilotteja, joissa testattiin jo olemassa olevaa take away -pakkausta, sekä QR-koodin sisältävää tarraa, joista oli kaksi versiota, sekä kartonki- että muovipakkauksille. Kaikkiaan pilotteja oli hankekauden aikana kuusi. Hankkeessa pilotoitiin myös ideaa, kuinka take away -annoksia voitaisiin toimittaa ilmateitse kuljettamalla niitä dronella. Tästä pilotista saadun datan avulla voitiin mallintaa ruoka-annoksen lämpötilan säilyvyys kuljetuksen aikana, pysyykö salaattiannos riittävän kylmänä tai lämmin ateria riittävän lämpöisenä terveysriskien kannalta, ja kuinka kauan, riippuen annoksen alkulämpötilasta sekä ulkolämpötilasta.
Osallistuneiden yritysten ymmärrys kiertotaloudesta lisääntyi. Yrityksen vastuullisuutta ja brändimielikuvaa viestivät myös valitut take away –pakkausratkaisut, joihin kuluttaja kiinnittää huomiota. Yritykset saivat tietoa QR-koodin merkityksestä lajittelua ohjaavana tekijänä tai huomion kiinnittämisenä take away –pakkauksen materiaaliin (muovi/kartonki). Erilaiset kuluttajan lajittelukäyttäytymiseen liittyvät pilotoinnit ja viestit saavuttivat tuhansia kuluttajia ja lyhyellä aikavälillä kuluttajat saivat sysäyksen pohtia lajittelun merkitystä. Kohdennetummin pienempiin kuluttajaryhmiin suunnitellut pilotit toivat tietoa kuluttajakäytöksen taustoista ja motiiveista. Hankkeen avulla saatiin lisättyä kuluttajien tietoisuutta take away pakkausten lajittelusta ja laajemminkin kiertotalouden merkityksestä ja kuluttajan omista vaikutusmahdollisuuksista. Hanke osallistui Tamkissa vuosittain järjestettävään Tamk konferenssiin sekä 2022 ja 2023, ja sai siten näkyvyyttä hankkeelle ja sen tavoitteille (kts. Tamk konferenssijulkaisu).