Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76912

Hankkeen nimi: Urheilun tietovarannon hallinta ja ekosysteemi (UTV)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2021 ja päättyy 30.6.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Jyväskylän yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245894-7

Jakeluosoite: PL 35, Seminaarinkatu 15

Puhelinnumero: (014) 260 1211

Postinumero: 40014

Postitoimipaikka: Jyväskylän yliopisto

WWW-osoite: http://www.jyu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Risto Talja

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: risto.a.talja(at)jyu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 50 349 9862

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hanke tukee Keski-Suomen elinvoimaa ja kehittämistä maakuntastrategian kolmella kärkialueella, digitaalisuus, hyvinvointi ja osaamistalous. Yritystoimintaa tukevan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan infrastruktuuria rakennetaan kehittämään Jyväskylän roolia valtakunnallisena liikunta- ja liikuntateknologiapääkaupunkina, Jyväskylän yliopiston vahvojen tutkimusalojen; liikuntatieteiden ja informaatioteknologian, sekä Olympiakomitean huippu-urheiluyhteistyön avulla. Tämän odotetaan houkuttelevan Keski-Suomeen lisää toimijoita vahvasti kasvavan liikunta-analytiikan toimialalle.

Digitalisaatio on ottanut huimia edistysaskeleita niin suomalaisessa yhteiskunnassa kuin maailmalla. Dataa kertyy monista lähteistä ja sen maksimaaliseen hyödyntämiseen tarvitaan uutta osaamista. Liikunta- ja urheiludatan osalta tämä tarkoittaa mm. tietojärjestelmien luomista, datan saattamista yhteensopivaan muotoon, datan hallintaa ja analyysimenetelmien kehittämistä. Kaiken tämän toiminnan pohjana on urheiluun liittyvän datan ja muun sen oheistiedon hallinta, lyhyesti urheilun tietovarannon hallinta.

Tällä JYUn IT-tiedekunnan EAKR-hankkeella tullaan suunnittelemaan ja toteuttamaan Suomen Olympiakomitean ja sidosryhmien valmisteleman vaatimusmäärityksen pohjalta ensimmäinen versio urheilun tietovarannon hallinnan arkkitehtuurista, järjestelmästä sekä urheilutietoekosysteemin kehitys. Kokonaisuus sisältää teknisen ja toiminnallisen infrastruktuurin ytimen urheilu- ja hyvinvointidatan hallinnalle sekä hyödyntämiselle urheiluvalmennuksessa ja liikuntasuoritusten analysoinnissa.

Hanke toteutetaan huippu-urheilun osaamista hyödyntäen. Kehitettävät järjestelmät ja toimintaprosessit tulevat palvelemaan laajasti liikunta- ja hyvinvointidataa hyödyntävää alueellista kehitystä Hippos-hanke mukaanlukien. Hanke keskittyy alustan ja toimintamallin rakentamiseen, mikä luo edellytykset tutkimuksesta lähtevälle tuotteiden ja palvelujen kehittämiselle urheilu- ja hyvinvointialan yrityksissä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen ensisijaisena kohteena on Jyväskylän yliopiston ja muiden alueen toimijoiden ympärille rakentuvan osaamiskeskittymä. Hankkeessa syntyvä kyvykkyys kerätä ja analysoida urheiludataa luo Jyväskylän yliopistolle ja osaamiskeskittymälle (mm. KIHU) paremmat edellytykset tuottaa tutkimustietoa ja yrityksille aiempaa laajemmat mahdollisuudet kehittää tutkittuun tietoon perustuvia tuotteita ja palveluja ja differentioida ne eri käyttäjäryhmien tarpeisiin.

Jyväskylän yliopistosta kohderyhminä ovat liikuntatieteellinen tiedekunta ja informaatioteknologian tiedekunta. Lisäksi tutkimustoimijana on Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus. Alueen yrityksiä ovat mm. Firstbeat Technologies Oy, Polar Electro Oy, Emfit Oy ja Ficonic Solutions Oy [nyk. osa Sitowise Oy:tä].

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisinä kohderyhminä ovat mm. urheilu- ja liikuntapalveluja tuottavat yritykset mm. Hippoksen ja Peurungan alueilla sekä joukko tietoteknisiä ratkaisuja tuottavia alihankkijayrityksiä. Nämä tuottavat esimerkiksi ratkaisuja datan käsittelyn, tekoälyn ja autentikoinnin osa-alueilla. Välillisiä kohderyhmiä ovat myös mm. hyvinvointi- ja kuntoutuspalveluja tuottavat yritykset.

Keskisuomalaisen osaamiskeskittymän tutkimuslaitosten ja yritysten ohella hyötyjiä ovat liikunnanharrastajat ja hyvinvointipalveluja käyttävät (mm. valmentajat, urheiluseurojen jäsenet).

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 296 412

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 242 940

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 345 518

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 287 697

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Keski-Suomi

Seutukunnat: Jyväskylän

Kunnat: Jyväskylä

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 3, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankevalmistelussa on tarkasteltu sukupuolen mahdollista vaikutusta hankkeen toteutuksessa ja toimintaympäristössä. Tarkastelun perusteella ei ole havaittu seikkoja, joiden perusteella sukupuolella olisi vaikutusta hankkeen toimenpiteisiin, joten ne ovat lähtökohtaisesti luonteeltaan sukupuolineutraaleja.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Jyväskylän yliopistossa on yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma. Sen tavoitteet kumpuavat yliopiston strategiasta ja strategian kehittämisohjelmista. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon valtavirtaistamisella kehitämme hallinnon, opetuksen ja tutkimuksen rakenteita ja käytäntöjä siten, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvovaikutukset sisältyvät päätösten valmisteluun ja toimeenpanoon. Päätöksenteon ja sen valmistelun avoimuuden lisääminen on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskehityksen tärkeä kulmakivi. Hankkeessa toimitaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman ohjeistamalla tavalla.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke kohdistuu urheilun tietovarannon hallintaan ja siihen liittyvään ekosysteemiin. Tietovaranto, sen hallinta ja tähän liittyvä ekosysteemi ovat sukupuolineutraaleja. Lisäksi merkittävä osa datasta tulee olemaan anonymisoitua.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Hankkeen vaikutus luonnonvarojen kestävyyteen on vähäinen tai sillä ei ole vaikutusta lainkaan.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Hankkeen vaikutus ilmaston muutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen on vähäinen tai sillä ei ole vaikutusta lainkaan.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeen vaikutus kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen on vähäinen tai sillä ei ole vaikutusta lainkaan.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hankkeen vaikutus pinta- ja pohjavesiin, ilmaan sekä kasvihuonekaasujen vähenemiseen on vähäinen tai sillä ei ole vaikutusta lainkaan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen vaikutus Natura 200 -ohjelman kohteisiin ekologisen kestävyyden näkökulmasta on vähäinen tai sillä ei ole vaikutusta lainkaan.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 1 1
Hankkeen vaikutus materiaaleihin ja jätteisiin on kokonaisuudessaan vähäinen. Tiedon kumuloituminen tietoaltaaseen vähentää tarvetta mittaamiselle ja täten vähentää hyvin pienessä mittakaavassa materiaalien käyttöä ja jätteen muodostumista.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 1
Hankkeen vaikutus uusiutuvien energialähteiden käyttöön on kokonaisuudessaan vähäinen. Uusiutuvien energialähteiden käyttö tulee kyseeseen pienitehoisissa IoT-laitteissa ja data-allasta ylläpitävissä konesaleissa. Kotimaisissa konesaleissa jäähdytykseen tarvittavan energian käyttö on vähäisempaa verrattuna moniin muihin maihin Suomen viileämmän ilmaston vuoksi.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 8
Hankeessa luotava toimintamalli tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia alueen yrityksille ja alueelle itselleen kehitää uusia tuotteita, fyysisiä tuotteita ja palveluja, sekä kotimaan että että vientimarkkinoille.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 8
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen on keskeinen osa tämän hankeen tuloksiin perustuvaa jatkotyötä.
Liikkuminen ja logistiikka 1 1
Liikkuminen ja logistiikka vähenevät ja järkevöityvät. Sähköinen tiedonsiirto vähentää turhaa ihmisten ja tavaroiden siirtelyn tarvetta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 6
Hankkeen lähtökohtana on kilpa- ja huippu-urheilu. Kehitettävät menetelmät laajenevat seuratyön ja huippu-urheilun antaman esimerkin kautta kaikkien kansalaisten käyttöön edistäen merkittävästi hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 1 4
Suurin osa kertyneestä datasta ja tiedosta käsitellään anonyymisti tai anonymisoituna. Tämä puolestaan lisää tasa-arvoa omalta osaltaan. Työ on sukupuoliriippumatonta. Hankkeessa noudatetaan Jyväskylän yliopiston yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 4
Kertyneen datan käsittely anonyymisti tai anaonymisoituna lisää yhteiskunnallista ja kultuurista yhdenvertaisuutta. Hankkeessa noudatetaan Jyväskylän yliopiston yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaa.
Kulttuuriympäristö 1 1
Hankkeen vaikutus kulttuuriympäristöön on vähäinen. Hanke osaltaan luo tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kultuurin lisääntymistä.
Ympäristöosaaminen 0 0
Hankkeen vaikutus ympäristöosaamiseen on vähäinen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

”Urheilun tietovarannon hallinta ja ekosysteemi” -hankkeen tavoitteena oli rakentaa tekninen ydin urheilu- ja hyvinvointidatan hallinnalle. Sen ympärille rakentuu asteittain toiminnallinen infrastruktuuri datan hallinnalle ja hyödyntämiselle urheiluvalmennuksessa ja liikuntasuoritusten analysoinnissa. Teknisen ytimen varaan on tuotteistettavissa myöhemmin laitteita ja skaalautuvia palveluita.

Hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin tekninen ja toiminnallinen infrastruktuuri (UTV-alusta) urheilu- ja hyvinvointidatan hallinnalle ja hyödyntämiselle urheiluvalmennuksessa ja liikuntasuoritusten analysoinnissa Suomen Olympiakomitean ja sidosryhmien valmisteleman vaatimusmäärityksen pohjalta. Lähtökohtana on, että datan tuottaja (urheilija) päättää, mitä dataa hän luovuttaa alustalle ja alustalla toimittaessa kenellä on oikeudet hänen dataansa. Alustan teknisessä rakenteessa tämä kilpistyy kahteen vuorovaikutussuhteeseen: urheilija kutsuu valmentajan tai vastaavat tarkastelemaan dataansa, tai toinen vaihtoehto: valmentaja tai vastaavat pyytävät lupaa urheilijalta päästä tarkastelemaan hänen dataansa. Käyttäjäkokemusta on kehitetty parhaiden käytänteiden mukaan.

Datan arvoa eri toimijoiden (urheilija, valmentaja, joukkue ja seura) näkökulmasta selvitettiin haastatteluin. Arvokkaimmiksi asioiksi nousivat datan hallintaan liittyvät kyvykkyydet: data on tallessa ja se löytyy yhdestä paikasta. Nämä mahdollistavat datan aiempaa helpomman saavutettavuuden ja vertailukelpoisuuden. Pidemmällä aikavälillä nähdään potentiaalia myös datalla johtamisen osa-alueilla. Näitä ovat muun muassa se, että urheilija oppii johtamaan itseään, valmentaja valmennettaviaan ja näin edelleen aina liittotasolle saakka. Alustalle kertyvä data luokitellaan terveysdataksi ja se tuo mukaan velvoitteita datan käsittelyyn, tietosuojaan ja tietoturvaan.

Työssä tunnistettiin neljä ekosysteemialuetta: urheilu, ohjelmisto, innovaatio ja liiketoiminta. Kirjallisuuden avulla ja mallinnuksen keinoin ekosysteemitoimintaa tarkasteltiin lähemmin. Tämä loi hyvän pohjan alustan jatkokehitykselle skaalattaessa alustaa kilpa- ja huippu-urheilusta aktiiviliikkujiin ja tavallisiin fyysisestä kunnosta huolehtiviin kansalaisiin.