Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77060

Hankkeen nimi: Lapin elintarvikealan koulutuskartoitus

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lapin ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2528792-5

Jakeluosoite: Jokiväylä 11 C

Puhelinnumero: 0207986000

Postinumero: 96300

Postitoimipaikka: Rovaniemi

WWW-osoite: http://www.lapinamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Muje Petri Juhana

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: petri.muje(at)lapinamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0407686502

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Lapin elintarvikealan koulutuskartoitus -hankkeessa selvitetään Lapissa elintarvikealalle tarjolla oleva 2. asteen ja korkeakoulutason koulutus ja koulutusta antavien oppilaitosten tulevaisuuden suunnitelmat koulutuksen laajentamisen/supistamisen suhteen. Yritysten näkemyksiä koulutustarpeesta kerätään pääsääntöisesti yhteistyöhankkeista, mutta tätä tietoa täydennetään haastattelujen avulla tarpeen mukaan. Saatuja tuloksia peilataan maakunnallisissa strategioiden ja ohjelmien (mm. Lapin elintarvikeohjelma, Lapin arktisen biotalouden kehittämisohjelma, Lapin maaseutuohjelma) tavoitteisiin. Kerätyn materiaalin ja maakunnallisten tavoitteiden pohjalta laaditaan visio elintarvikealan koulutuksen kehittämiselle. Visiossa huomioidaan myös yhteistyömahdollisuudet maakunnan ulkopuolisten tahojen kanssa erityisesti niiden koulutusten osalta, joissa maakunnan yritys- ja väestöpohja ei anna mahdollisuutta koulutusten taloudelliseen toteutukseen pelkästään Lapissa.

Kyseessä on kertakorvaushanke, jonka tuotoksena syntyy loppuraportti (tilanteen kuvaus, näkyvissä olevat muutokset koulutuksissa, visio tulevasta ja kehittämistarpeet) ja 2 artikkelia (sähköinen/printtimedia), joista toinen julkaistaan ammattifoorumilla ja toinen yleistajuisessa mediassa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisiin kohderyhmiin kuuluvat alueen elintarvikealan yritykset ja -toimijat sekä elintarvikealan koulutusta tarjoavat oppilaitokset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiin kohderyhmiin lukeutuvat alueen yritysten, tutkimuslaitoksen, korkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten sekä julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyön ja verkostojen vahvistaminen. Toiminnan kehittymisen myötä hanke hyödyttää myös alalla toimivia ja sille opiskelevia henkilöitä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 64 280

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 64 280

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 80 350

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 80 350

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Tunturi-Lapin, Kemi-Tornion, Pohjois-Lapin, Itä-Lapin, Rovaniemen, Torniolaakson

Kunnat: Rovaniemi, Kittilä, Keminmaa, Sodankylä, Enontekiö, Kolari, Salla, Tornio, Pelkosenniemi, Ylitornio, Savukoski, Simo, Posio, Muonio, Inari, Pello, Ranua, Tervola, Utsjoki, Kemijärvi, Kemi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hanke on testattu Lapin letkan suvauskoneella, josta on saatu tulokseksi sukupuolineutraali hanke. Hanke on kehittämishanke, jonka tulokset (elintarvikealan koulutus) hyödyttävät tasapuolisesti sekä miehiä että naisia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Valtavirtaistaminen otetaan huomioon hankkeen toteutuksessa kokonaisuutena, hanke on suhteellisen lyhyt, joten isoa painoarvoa ei laiteta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Päätavoite on Lapin elintarvikealan osaamisvajeen ja koulutustarpeen kartoitus.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 7
Vaikutus positiivinen koulutusta ja sitä kautta osaamista kehittämällä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 6
Vaikutus positiivinen koulutusta ja sitä kautta osaamista kehittämällä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
Koulutus kehittää alueella tapahtuvaa jatkojalostusta, joka vähentää mm. kuljetuksia. Suotuisaa vaikutusta lisää mm. sivutuotteiden parempi hyödynnettävyys elintarvikkeena, joka vähentää syntyvää jätettä ja alentaa sektorilta syntyviä sivuvirtoja.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 5
Koulutusta ja osaamista kehittämällä luodaan edellytyksiä myös materiaalien parempaan hyödyntämiseen elintarvikkeena ja siten vähennetään syntyviä sivuvirtoja ja jätettä. Edistää kiertotaloutta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 10
Hankkeessa laadittava Lapin maakunnan elintarvikealan koulutuskartoitus kohdentuu suoraan maakunnalliseen osaamisvajeeseen ja siten auttaa kehittämään paikallista elinkeinoa koulutuksen kehittämisen kautta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 5
Koulutuskartoitus auttaa edelleen kehittämään alueella elintarvikealan koulutusta, ja sitä kautta lisäämään osaamisen pääomaa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Hankkeen välilisiin vaikutuksiin lukeutuva, elintarvikealan ei toimijoiden verkostojen vahvistamisen vaikutukset olottuvat myös logistiikkaan vähentäen mahdollisesti elintarvikkeiden kuljetuksia saattamalla alueen toimijat paremmin verkostroitumaan keskenään.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Koulutusta kehittämällä luodaan paremmat mahdollisuudet ja edellytykset edelleen kehittää olemassa olevaa elintarvikealan toimintaa sekä luoda osaamisen kautta uutsia ja innovatiivisia toimintoja ja toimintamalleja.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 5
Tarjoaa mahdollisuuksia välillisesti koulutuksen kehittämistarpeiden kautta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa toteutettiin yrityskysely Lapin elintarvikeyrityksille. Kysely toteutettiin yritysvierailujen yhteydessä, teams.haastatteluina tai puhelimitse. Kyselyä varten oltiin yhteydessä yhteensä 50 yritykseen, joista kyselyyn vastasi 245 yritystä (50 %). Hankkeessa toteutettiin lisäksi kaksi workshoppia, joihin osallistui yhteensä 24 asiantuntijaa alueellisista ja asiantuntijaorganisaatioista.

Kysely nosti esiin samoja osaamisen kipupisteitä, jotka näkyvät myös valtakunnallisesti elintarvikealan yritysbarometrissa. Haasteet ovat osittain samanlaisia niin pienissä kuin isommissakin yrityksissä. Osaamista kaivataan eniten yrityksen perustoimintoihin,mutta yhtä lailla osaamista tarvitaan lisää myös myynnissä, markkinoinnissa, yrityksen johtamisessa ja talousasioissa. Kolme merkittävintä aluetta, joissa kaivataan osaamisen päivittämistä, olivat perustyö (48 % vastaajista), tuotekehitys ja jatkojalostus (30 %) sekä yrityksen johtaminen ja talous (26 %). Näiden jälkeen korostuivat seuraavina prosessitekniikka sekä ICT-, myynti ja markkinointi. Kyselyn perusteella osaavasta ja sitoutuneesta työvoimasta on pula. Koulutustarpeita on niin leipomoalalla, elintarvikealalla kuin liha-alalla. Perustaitojen kehittämistä kaivataan. Lisäksi kyselyn perusteella havaitaan kokonaisvaltaisen osaamisen kehittämistarpeita olevan paljon niin kädentaidoissa, prosessiosaamisessa, hygieniassa, laadunhallinnassa, myynnissä kuin markkinoinnissa.

Hankkeen tulokset on esitetty tarkemmin julkaisussa Lapin elintarvikealan nykytilan arviointi ja tulevaisuuden koulutuksen suuntaviivat– Koulutustarvekyselyn analysointi, johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset( Romakkaniemi, Hanna-Mari ja Pekkala, Hannu 2023. Pohjoisen tekijät - Lapin
ammattikorkeakoulun julkaisuja 8/2023) (Pdflinkki: http://www.lapinamk.fi/loader.aspx?id=04706f99-acab-45ab-8dcc-9b2357c3e72c))