Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77126

Hankkeen nimi: Elintarvikeketjun huoltovarmuus ja kestävä kasvu koronaepidemiasta elpymisessä Satakunnassa (eKETJU)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sr

Organisaatiotyyppi: Säätiö

Y-tunnus: 0773351-4

Jakeluosoite: Teollisuustie 4

Puhelinnumero: 044 034 4054

Postinumero: 27510

Postitoimipaikka: Eura

WWW-osoite: http://www.pyhajarvi-instituutti.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jori Marko

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Sisältöjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: marko.jori(at)pji.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050 380 1621

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Koronaepidemia, covid-19, on osoittanut lähellä tuotetun ruoan ja alueen elintarviketurvan suuren merkityksen rajarajoitusten ja sulkujen aikana. Vaikka Satakunnassa viljan, erikoiskasvien ja lihan tuotanto ja niiden korkea jalostusaste ovat yksi alueen voimavaroista, myös satakuntalainen tuotanto tarvitsee mm. ulkomailta tuotuja tuotantopanoksia. Koronaepidemian aikana olemme siirtyneet aikakauteen, jossa meidän on tunnistettava uusia ratkaisutapoja ennakoimattomien epävarmuuksien kanssa elämisessä. Tähän hanke, ‘Elintarvikeketjun huoltovarmuus ja kestävä kasvu koronaepidemiasta elpymisessä Satakunnassa’(eKETJU) vastaa. Pyhäjärvi-instituutin ja Tampereen yliopiston, Porin yliopistokeskuksen yhteishanke hakee ratkaisuja koronaepidemian aikana satakuntalaisessa elintarvikeketjussa (tuotanto-jalostus-jakelu/vähittäiskauppa) tunnistettuihin riskeihin, heikkouksiin ja uhkiin, jotka voivat vaarantaa elintarvikeketjun yritysten toimintamahdollisuuksia, vaikuttaa työllisyyteen ja siten alueen ruoantuotannon ja elintarvikkeiden jakelun huoltovarmuuteen.

eKETJU-hanke tuottaa yhdessä elintarvikeketjun toimijoiden kanssa kehittämistoimenpide-ehdotuksia, joissa pääpaino on kestävyydellä, resurssiviisaudella ja vähähiilisyydellä. Arvioimme myös tietomallinnuksen mm. koneoppimisen keinoin koronaepidemiassa tunnistettujen herkkyyksien ja uusien kehittämistoimenpiteiden vaikuttavuutta koko ketjussa. Hanketuloksemme: tuotannon kehittämistoimenpidevaihtoehdot ja tietomallinnuksen alustan sovellettavuus vahvistavat satakuntalaisen elintarvikeketjun koronaelvytystä, tuottavat uutta vihreää kasvua parantamalla ruoantuotannon ja jakelun toimintaedellytyksiä ja tukevat satakuntalaisen ruokaketjun toimintoja myös uusissa kriisitilanteissa. Hanketyöstä, väli- ja lopputuloksista tiedotetaan laajasti mm. maakunnan elintarvikesektorin ja digitalisoinnin yhteistyöverkostojen kautta ja alan tapahtumissa sekä kansallisten ja kansainvälisten verkostojen avulla.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat satakuntalaiset sopimusperusteiset kasvinviljely- ja lihantuotantoyritykset sekä elintarvikejalostusyritykset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välilliset kohderyhmät ovat Satakunnan tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, alueelliset kehittämisyksiköt, elinkeinon arvoketjun muut toimijat Satakunnassa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 135 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 128 363

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 151 875

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 144 408

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Rauman, Porin, Pohjois-Satakunnan

Kunnat: Kankaanpää, Nakkila, Siikainen, Merikarvia, Pori, Rauma, Harjavalta, Huittinen, Säkylä, Eura, Kokemäki, Pomarkku, Ulvila, Jämijärvi, Karvia, Eurajoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on sukupuolineutraali
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Valtavirtaistaminen toteutetaan Tasa-arvon valtavirtaistaminen kehittämisohjelmissa ja projekteissa (Marja-Leena Haataja, Eija Leinonen, Sinikka Mustakallio) -oppaan (2011) mukaisesti.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 7
Hankkeen tavoitteena on luoda kestävän kehityksen mukaisia, luonnonvarojen kestävää käyttöä edistäviä resurssiviisaita ratkaisuja koronaepidemiassa koettuihin tuotannon riskeihin, jotka voivat olla mahdollisia myös uusissa kriiseissä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 7
Hankkeen tavoitteena on luoda myös ilmastoviisaita vähähiilisiä ratkaisuja tuotannon riskeihin koronaepidemiassa ja muissa mahdollisissa kriiseissä. Hankkeessa vahvistetaan Satakunnan elintarvikesektorin osaamiskeskittymää,joka tukee ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 7
Kestävä elintarviketuotanto tukee maaseudun elinympäristöjen monimuotoisuutta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 4 6
Kestävän kehityksen mukaisiin vähähiilisiin ratkaisuihin tukeutuva elintarviketuotanto edistää toimia, jotka vähentävät ravinnehuuhtoumia vesistöihin, ylläpitävät maaperän kasvukuntoa ja ruoantuotantoa hiilinieluna.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 7
Hankkeen tavoitteena on luoda kestävän kehityksen mukaisia, luonnonvarojen kestävää käyttöä edistäviä resurssiviisaita ratkaisuja, mikä tukee myös mm. sivuvirtojen hyödyntämistä ja materiaalien kierrättämistä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 7 7
Hankkeen tavoitteena on luoda myös ilmastoviisaita vähähiilisiä ratkaisuja tuotannon riskeihin ja vahvistaa Satakunnan elintarvikesektorin osaamiskeskittymää,joka tukee ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista.Uusiutuvien energialähteiden kehittäminen ja hyödyntäminen on tärkeä osa ilmastoviisasta elintarviketuotantoa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 8
Hanke tuottaa kriisissä esiintyviin alueen elintarviketuotannon ja jakelun pullonkauloihin resurssi- ja ilmastoviisaita paikallisia resursseja hyödyntäviä ratkaisuja, joilla voidaan elvyttää satakuntalaista elintarvikeketjun yritystä koronaepidemian aikana ja sen jälkeen, tuottaa uutta kasvua sekä vahvistaa paikallista liiketoiminnan ekosysteemiä uusien kriisien kohtaamisessa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 6
Kestävän kehityksen mukaiset, resurssiviisaat ja vähähiiliset ratkaisut kehittävät satakuntalaista elintarviketjua niin käytännössä että myös osaamisen tunnettavuutena kansallisesti ja kansainvälisesti. Hyvinvoiva elintarviketuotantoketju tuottaa taloudellisen hyvinvoinnin lisäksi aineettomia palveluja kuten satakuntalaista maisemaa ja luontoa virkistykseen ja luonto-, kaupunki- tai maaseutumatkailuun.
Liikkuminen ja logistiikka 5 6
Kestävän kehityksen mukaiset hanketavoitteet ohjaavat resurssiviisaisiin ratkaisuihin kriiseissä ja niistä elpymiseen. Nämä ratkaisut tukevat logistiikan kehittämistä ja uusitutuvien energiamuotojen käytön huomioimista niin prosessien energian lähteenä kuin liikenteessä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 7
Satakuntalaisen elintarvikesektorin elpyminen koronasta mahdollisimman hyvin lisää liiketoiminnan ekosysteemin vahvuutta mm. työllisyyden ylläpitämistä ja siten edistää alueen sekä taloudellista että sosiaalista ja kulttuurista hyvinvointia kuten fyysistä ja henkistä terveyttä ja harrastemahdollisuuksia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 6 6
Satakuntalaisen elintarvikesektorin mahdollisimman ketterä elpyminen koronakriisistä ja uusiin mahdollisiin kriiseihin varautuminen luo sekä taloudellista että sosiaalista ja kulttuurista hyvinvointia alueella, mikä vahvistaa myös maakunnan kulttuuriympäristöjen ja rakennuskannan ylläpitämistä ja hoitoa. Tämä edistää alueen asukkaiden ja vierailijoiden kokemia aineettomia hyödykkeitä kuten maisema- ja virkistyspalveluita.
Ympäristöosaaminen 7 8
Hanke edistää kestävän kehityksen mukaisia resurssi- ja ilmastoviisaita ratkaisuja, jotka tukevat mm. uusiutuvien energialähteiden käytön, sivuvirtojen hyödyntämisen ja materiaalien kierrättämisen lisäämistä ja siten vahvistavat ympäristöosaamista ja -tietoisuutta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

eKetju - Elintarvikeketjun huoltovarmuus ja kestävä kasvu koronaepidemiasta -hankkeessa haastateltiin satakuntalaisia maataloustuottajia, elintarvike- ja rehuteollisuuden sekä jakelun/vähittäiskaupan ryhmien edustajia. Haastatteluissa kartoitettiin koronaepidemian aikana tuotantotoiminnassa tunnistettuja riskejä ja heikkouksia, sekä myös oman tuotannon vahvuustekijöitä. Haastattelut (21 kpl) tehtiin 2021/22 vaihteessa.

Tunnistettujen riskien ja vahvuustekijöiden pohjalta hankkeen kolmessa työpajassa v. 2022 keskusteltiin haastateltujen ja alan sidosryhmien edustajien kanssa kehitystoimenpiteistä, joiden avulla voitiin ratkaista tunnistettuja tuotannon ja jakelun pullonkauloja ja kehittää edelleen toiminnan vahvuustekijöitä.Tällaisia kehitystoimenpiteitä ovat mm. tilatason varautumissuunnitelman laatiminen poikkeustilanteita varten sekä kansallisella tasolla siemenvarastojen riittävyys, ja vihannesten siementen ja taimien kotimaisen tuotannon edistäminen.

eKetju-hankkeessa arvioitiin myös millainen rooli ruoantuotannolle on datalla riskien vähentämisessä sekä kehitettiin typpilannoituksen malli, joka on integroitu osaksi Peltodata.fi-palvelun protoilualustaa. Näillä hanketoimilla yhteistyö elintarvikeketjun toimijoiden on tiivistynyt, mikä on varmistamassa tulosten sovellettavuutta käytäntöön. Lisäksi useat hanketulokset ovat avoimesti saatavina julkaisuina hankesivustolla https://pyhajarvi-instituutti.fi/hanke/eketju/