Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77128

Hankkeen nimi: UniBlueNet - Vihreän ja sinisen kasvun sekä digitalisaation edistäminen kansainvälisiä verkostoja ja TKI-yhteistyötä vahvistamalla

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2021 ja päättyy 31.10.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Turun yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245896-3

Jakeluosoite: Pohjoisranta 11 A

Puhelinnumero: 029 450 5000

Postinumero: 28101

Postitoimipaikka: Pori

WWW-osoite: http://www.utu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Pohjola Tuomas

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektitutkija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tuomas.pohjola(at)utu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 029 450 5000

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

UniBlueNet-hanke vahvistaa Satakunnan maakuntaohjelman mukaisesti alueellista digitaalista siirtymää, älykästä erikoistumista ja sinistä sekä vihreää kasvua edistävää yliopistollista tutkimus-, kehitys- ja innovaatio- (TKI) -toimintaa monitieteisen kansainvälisen tutkimusyhteistyön ja -verkostojen kautta. Hyötyjä tavoitellaan erityisesti alueellisen vetovoiman ja älykkään erikoistumisen (S3) kannalta keskeisille elämys- ja palvelutalouden, sekä bio- ja kiertotalouden verkostoille ja innovaatiotoiminnalle. Toimenpiteillä tuetaan Kasvun mahdollisuus –loppuraportin mukaisesti alueen jatkuvaa oppimista, vauhditetaan toimialojen elpymistä ja tuetaan Satakunnan älykästä erikoistumista edistävän yliopistollisen TKI-osaamiskeskittymän rakentumista, sekä sen kansainvälistä yhteistyötä Satakunnassa. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikössä SusBerg-tutkimusryhmä (Sustainability and Brand Equity Research Group) vastaa näiden kestävän, älykkään ja digitaalisen talouden teemojen tutkimuksellisesta kehittämisestä. SusBerg toimii Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikössä ja on vahvasti verkostoitunut sekä monitieteinen kestävän kehityksen ja brändipääoman tutkimusryhmä. Ryhmän tutkijoilla on monipuolista ja pitkäaikaista kokemusta niin alueellisten, kansallisten kuin kansainvälisten TKI-hankkeiden toteuttamisesta. SusBergin tutkijoita on parhaillaan mukana myös Turun kauppakorkeakoulun yrittäjyyden laitoksen koordinoimassa DISCE-Horisontti-tutkimushankkeessa, joka suuntautuu luovien toimialojen kehittämiseen.

Aluetaloudelliset kysymykset ovat tärkeitä SusBergissä yritysten, yhteiskunnan ja ympäristön näkökulmista. Brändipääoma liittyy SusBerg-yhteydessä esim. aluetalouteen, mainepääomaan, dynaamisiin verkostoihin ja vastuullisuuteen. Keskeisiä tutkimusteemoja ovat: paikkojen ja alueiden brändit, kohdemarkkinointi matkailualalla, digitaalisuus ja dynaamiset verkostot, sekä brändipääoma luovan talouden ja matkailun kontekstissa, alueellinen kilpailukyky, taloudellinen resilienssi ja älykäs erikoistuminen, tapahtumateollisuus, tapahtuminen ja festivaalien aluetaloudelliset vaikutukset, ympäristösääntely ja ympäristöinnovaatiot, sininen kasvu: mereen ja rannikkoalueisiin liittyvä kestävä kehitys sekä kestävän kehityksen ruokainnovaatiot. Tutkimusryhmä pyrkii sekä suoraan että välillisesti edistämään uusia liiketoimintainnovaatiota, teknologisia innovaatiota sekä sosiaalisia innovaatioita. Näihin innovaatioihin kytkeytyvät alustatalouden digitaaliset toimintamallit ovat tutkimusryhmän tutkimusintressinä. Tutkimusryhmän uusimpana tutkimusteemana on Covid19-pandemia ja siitä selviytyminen, erityisesti kiinnostuksemme kohdistuu luovan talouden klusterin selviytymisen tutkimukseen. Toinen selkeästi nouseva tutkimusteemamme on innovaatioiden ekosysteemi sekä älykkään erikoistumisen strategia (koko Suomen osalta): teemme indikaattoripohjaista ja empiiristä tutkimusta koko Suomessa ja seuraamme aktiivisesti kansainvälisen eturintaman huippututkimuksen kehitystä ja tarjoamme asiantuntemustamme t&k -hankkeissa eri sidosryhmien tarpeisiin.

UniBlueNet-hankkeen konkreettisena tuloksena on TuKKK Porin yksikön SusBerg-tutkimusryhmän johdolla valmisteltu Horisontti-Eurooppa, Klusteri 2, Research and Innovation Action 2021 –hankehakemus, joka on hakuehtojen mukaisesti toteutettu kansainvälisen konsortion yhteistyössä, ja jätetty Euroopan Komission tutkimusportaalissa määräaikaan mennessä. Hankkeen koordinointi-, benchmarking- ja auditointitoimenpiteillä tuetaan päätavoitteen saavuttamista ja TuKKK Porin yksikön kansainvälisten verkostojen vahvistumista myös pitkällä aikavälillä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

EduBlueNet-hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat koulutus- sekä tutkimusorganisaatiot ja niiden verkostot, joiden kansainvälinen vahvistaminen edistää yliopistollisen toiminnan tutkimuksellista vaikuttavuutta ja avaintoimialojen elpymistä Satakunnassa (vrt. Kasvun mahdollisuus –raportti).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Yritykset, kunnat ja kansalaisyhteiskunta, joiden kestävää kehittämistä, osallisuutta sekä innovaatioita haettava tutkimusrahoitus pyrkii edistämään Kasvun mahdollisuus –raportissa tunnistetuilla avaintoimialoilla Satakunnassa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 35 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 35 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 43 750

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 43 750

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Rauman, Porin, Pohjois-Satakunnan

Kunnat: Kankaanpää, Nakkila, Siikainen, Merikarvia, Pori, Rauma, Harjavalta, Huittinen, Säkylä, Eura, Kokemäki, Pomarkku, Ulvila, Jämijärvi, Karvia

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Turun yliopistolla on päivitetty tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, jota hanke toteuttaa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen tulokset tukevat osallisuutta ja sukupuolten tasa-arvoisia mahdollisuuksia. Hankkeen toteutukseen verkostoissa ja hallinnossa osallistuu eri sukupuolten edustajia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeessa huomioidaan molempien sukupuolten tasa-arvoinen osallistuminen hankkeeseen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Sinisen ja kestävän kasvun edistäminen rannikkoalueilla tulee olemaan hankesuunnitelmassa mukana.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 2
Osana digitalisaation edistämistä, tunnistetaan myös eko-innovaatioita, jotka voivat edistää ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämistä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 1
Valmisteltavassa Horisontti-hankkeessa, mm. luonto- ja kulttuurimatkailun kontekstissa edistetään luonnon monimuotoisuutta huomioivaa kestävää kehittämistä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
Kuten edellä
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 1
Kuten edellä
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 3
TuKKK Porin yksikkö on profiloitunut älykkään erikoistumisen (S3) strategian tutkimuksessa valtakunnallisesti. Yksikön t&k toiminta on suuntautunut alueellisen elinkeinorakenteen kestävään kehittämiseen. Erityisesti Susberg-tutkimusryhmän toiminta ja yhteistyö alueella on toteuttanut tätä tehtävää.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 2
Valmisteltava Horisontti-hanke edistää digitaalista aineetonta yhteiskehittämistä; esim. elämystalouden ja kulttuuriperinnön digitalisaatio.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 6
Valmisteltava Horisontti-hanke kohdistuu alueellisen vetovoiman kannalta keskeisille elämystalouden toimialoille, joilla on suora kytkös myös kansalaisten ja alueen hyvinvoinnin edistämiseen.
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Turun yliopistolla on voimassaoleva tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma, jonka mukaisesti hanketta toteutetaan. Hanke lähtökohdiltaan edistään sukupuolten tasa-arvoa sekä ikäryhmien välistä tasa-arvoa. Hankehallinnossa ja hankkeen totuetuksessa on mukana molempien sukupuolten edustajia.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 9 9
Vahvistaa kansainvälistä vuorovaikutusta ja alueiden välistä tasa-arvoa, yhteistyötä ja verkostoja. Horisontti-ohjelma edistää mm. kulttuurista ja yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta ja eurooppalaistamista alueilla.
Kulttuuriympäristö 0 8
Horisontti-hankkeessa tutkimuskohteina ovat kulttuuria ja -perintöä edistävät organisaatiot ja digitaaliset ratkaisut, joissa pyritään maksimoimaan eri kestävyysulottuvuuksien positiiviset välittömät ja välilliset alueelliset vaikutukset, sekä vaikutukset yritysverkostoihin.
Ympäristöosaaminen 0 5
Valmisteltavan hankkeen yhtenä painopisteenä on ympäristöllinen kestävyys, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden lisäksi.

9 Loppuraportin tiivistelmä

UniBlueNet-hanke toteutettiin aiemmin laaditun hankesuunnitelman mukaisesti ja se onnistui vahvistamaan TSE Porin yksikön kansainvälisiä verkostoja ja luomaan pohjaa kansainväliselle yhteistyölle rahoitushauissa myös jatkossa. Hankkeen toteutuksen prosessi oli monivaiheinen, alkaen hakujulistuksen tunnistamisella: Horisontti-Eurooppa, Klusteri 2, Research and Innovation Action 2021 – Heritage-01. Tämän jälkeen edettiin järjestyksessä:

1) TuKKK-osaajatiimin kasaaminen hankevalmistelun tueksi (TuKKK Pori + Tulevaisuuden tutkimuskeskus + Turunyliopiston tutkimuspalvelut).

TSE Porissa tiimi kasattiin SusBerg-tutkimusryhmän jäsenistä ja mukaan hankevalmisteluun (PI:ksi) kutsuttiin Jari Kaivo-oja Tulevaisuudentutkimuskeskuksesta, jolla on digitaalisiin ekosysteemeihin, kestävään kehitykseen ja älykkääseen erikoistumiseen liittyvää vahvaa hanke- ja julkaisutaustaa.
Hankehakemus nimettiin: HERACLITUS – PLATFORMS FOR CULTURAL HERITAGE TOURISM ECOSYSTEMS IN THE AGE OF DIGITAL TRANSFORMATION

2) TuKKK-TAU -Horisonttiyhteistyön koordinointi UCPorin sisällä ja yhteydenpitoa kansallisen
kontaktihenkilön (Business Finland), sekä Länsi-Suomen Eurooppatoimiston kanssa.

UCPorin sisällä lähestyttiin TAU Porin yksikköä (DAO-tutkimusryhmä) ja sovittiin yhteistyöstä monitieteisessä hankevalmistelussa jota TSE Pori koordinoi.
Business Finlandissa / Suomen akatemiassa kävimme yhteydenpitoa kansallisen kontaktipisteen kanssa. Myös Länsi-Suomen Eurooppatoimisto oli kontaktoitu.

3) Kansainvälisen hakemuskonsortion kokoaminen Horisontti-hakuehtojen mukaisesti.

Hakuehtojen mukainen kansainvälinen hakukonsortio kasattiin. Yhteensä kymmenen toteuttajan hankehakemus sisältää yliopistopartnereita, tiedekeskuksen ja viestintätoimiston joiden vahva osaaminen yhteensä vastaa call topicia: HORIZON-CL2-2021-HERITAGE-01-04

4) Hankehakemuksen sisällöntuotannon koordinointi ja säännöllisten online-palaverien järjestäminen konsortion kesken

Koska hakukonsortiossa oli mukana sekä uusia että vanhoja yhteistyökumppaneita, pidettiin muutama WP-leader’ien online-yhteiskokous, jossa käytiin läpi kultakin työpaketilta odotetut tulokset ja määräajat. Hankehakemuksen sisältöä luotiin yhteiseen online-dokumenttiin. Päätavoitteiden ja nk. excellence- ja impact-osioiden toteutuksesta vastasi TSE Porin yksikkö ja Jari Kaivo-oja. Työpakettien yhteensopivuutta ja call-tekstivastaavuutta edisti hakemuksen koordinaattorin roolissa Tuomas Pohjola. Komissio muutti haun aukeamisen päivämäärää alkuperäisestä, mikä vaikutti valmisteluun jonkin verran. Myös hakukonsortion keskeisten kv-kumppaneiden hankevalmistelijoiden sairastuminen koronaan kesken hakemuksen laadinnan viivästytti työskentelyä.

5) Hankkeen osatoteuttajien budjetoinnin ohjaus ja kokonaisbudjetin laadinta sekä hankehakemuksen viimeistely

Kuten hakemuksen sisällöllistä yhdenmukaisuutta ja viimeistelyä, myös budjetointia koordinoi TSE Pori. Partnereille annettiin lähtötilanteessa tietty budjetti työpaketeittain jota ei saanut ylittää. Vaikka myös budjettiylityksiä tuli, kokonaisuus onnistuttiin pitämään komission ilmoittaman enimmäistason alla.

6) Hankehakemuksen sisällön ja rakenteen auditointi sekä benchmarkkaus toteutuneisiin aiempiin hankkeisiin: ulkopuolisen arvioinnin pyytäminen ja täydentävät viimeistelytoimet

Turun yliopiston tutkimuspalveluissa on laaja-alaista osaamista Horisontti-hakuisin liittyen, niinpä he kommentoivat ja avustivat tarvittaessa hakemusprosessiin ja benchmarkingiin liittyvissä kysymyksissä.

Hakemukselle tilattiin myös auditointi konsulttitoimisto EFMC:ltä joka on erikoistunut Horisontti-ohjelman Pilari 2-hakuihin. Auditoinnissa käytiin läpi hakemuksen kokonaisuus (kaikki osa-alueet) josta myös saatiin arviointiraportti.

7) Hankehakemuksen jättäminen komission hakuportaalissa määräaikaan mennessä.

Saapunut vahvistusviesti jätetystä hakemuksesta 7.10.2021