Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77253

Hankkeen nimi: BR Pilot Plant

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2021 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Ylivieskan kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0190557-3

Jakeluosoite: PL 70, Kyöstintie 4

Puhelinnumero: +358 40 129 0558

Postinumero: 84100

Postitoimipaikka: Ylivieska

WWW-osoite: http://www.ytek.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Risto Rova

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: risto.rova(at)ylivieska.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 40 129 0558

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on selvittää moderneja teknologioita hyödyntävän litium-ioni akkujen pilottikierrätyslaitoksen ja siihen liittyvä kehitys- ja testausympäristön (virtuaalinen koetehdas) perustamismahdollisuudet Ylivieskaan. Kokonaisuus toimisi kansainvälisen tason keskittymänä akkujen purkamiseen ja teknologioiden kehittämiseen liittyvässä kiertotalousekosysteemissä. Selvitys toimii pohjana pilottilaitoksen ja kehitysympäristön jatkokehittämisen kokonaisarvioinnille.

1) Akkujen kierrätyksen pilottilaitoksen perustamisedellytykset selvitys mm. laitteet, tilat.
2) Pilottilaitoksen yhteyteen tulevan akkujen kierrätyksen virtuaalisen 3D kehittämis- ja testausympäristön (virtuaalinen koetehdas) toteutuksen hankinta ostopalveluna asiantuntevalta konsulttitaholta.
3) Akkujen turvalliset kuljetusratkaisut, kontit, varastointi ja logistiikka, jäljitettävyys sekä ympäristövaatimusten selvittäminen
4) Alueselvitys, sijoittuminen ja lupaprosessin selvittäminen
5) Akkuteollisuusalan tietopaketin kokoaminen akkuteollisuudesta kiinnostuneille yrityksille
6) Akkujen purkamiseen ja käsittelyyn liittyvien koulutustarpeiden ja koulutusvaihtoehtojen selvittäminen erityisesti virtuaalisen kehitysympäristön hyödyntämisen näkökulmasta
7) Pilottilaitoksen ympärille rakentuvan kiertotalousverkoston Pohjois-Pohjanmaan toimijoiden ja niiden osallistumismahdollisuuksien sekä tarpeiden selvittäminen

Hankkeen tuloksena saadaan näkemys uusia teknologioita hyödyntävän kansainvälisen tason pilottilaitoksen ja siihen liittyvän kehitysympäristön perustamismahdollisuuksista ja toimintaedellytyksistä Ylivieskassa.

Hankkeen tulokset palvelevat myös alueen teollisuusyrityksiä tuottamalla soveltuvaa tietoa akkujen kierrätykseen liittyvän teollisuuden toimintaedellytyksistä alueella, jota voidaan hyödyntää myöhemmin alueen elinkeinojen kehittämisessä myös muilla aloilla. Tulokset tukevat näin olleen myös laajasti ottaen alueen yritysten kilpailukykyä, elinvoimaisuutta ja kansainvälistymistä. Hankkeen tulokset vahvistavat yritysten valmiutta siirtyä seuraavan teknologiavaiheeseen tuotannollisessa teollisuudessa ja hyödyntää mahdollisimman hyvin mm. uusien käsittelymenetelmien ja Industry 4.0:n tarjoamat mahdollisuudet akkujen kierrätysteollisuudessa. Lisäksi ne mahdollistavat osallistumisen kansainvälisiin hankkeisiin kuten Interreg ja akkuteollisuuteen liittyvät erillishankkeet EU-tasolla.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Akkuteollisuudesta kiinnostuneet mikroyritykset ja pk-yritykset, alueen oppilaitokset ja tutkimuslaitokset, eri teollisuudenalojen yritykset, uudet alueelle sijoittuvat yritykset. Vastavalmistuneet nuoret yrittäjäksi tähtäävät henkilöt, jotka kiinnostuneet uusista innovaatioista akkukierrätysteollisuudessa. Tuotannolliset ja muut yritykset, jotka haluavat uudistaa liiketoimintaansa, eriyttää tai ulkoistaa osan toiminnoista tai käynnistää spinn-off tyyppistä toimintaa tai toimia alihankkijoina akkuteollisuus ja –kierrätysalan yrityksille.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan alueen yrityskehitysorganisaatiot, kunnat, yrittäjäjärjestöt ja muut yrityksille asiantuntijapalveluita tuottavat yritykset ja julkiset organisaatiot.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 129 047

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 124 399

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 158 040

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 155 739

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Ylivieskan, Haapavesi-Siikalatvan, Nivala-Haapajärven

Kunnat: Ylivieska, Merijärvi, Oulainen, Pyhäjärvi, Alavieska, Siikalatva, Kalajoki, Kärsämäki, Sievi, Nivala, Pyhäntä, Haapajärvi, Haapavesi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Sukupuolineutraali hanke
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Sukupuolineutraali hanke
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolineutraali hanke

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 10
Hankkeen vaikutukset kohdistuvat välillisesti merkittävässä määrin luonnonvarojen kestävän käytön edistämiseen hankkeessa selvitettävän kierrätyksen pilottilaitoksen ja teknologian kehittämisympäristön kautta. Tavoitteena on mahdollistaa akkukierrätyslaitoksen perustaminen, materiaalien hyödyntäminen ja sivuvirtojen käsittely ja siihen liittyvä liiketoiminta, jossa hyödynnetään akkumateriaalivirtoja siten, että luonnossa esiintyvän raaka-aineen käyttöä voitaisiin vähentää.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 9
Hankkeen tuloksena syntyy perusta akkukierrätyksen pilottilaitoksen ja teknologian kehitysympäristön vaatimusten arvinoinnille. Tämä mahdollistaa uusien sovellusten syntymisen akkujen kierrätysmateriaalien ja akkukennojen “Second life” käyttöön. Toimenpiteet tähtäävät akkumateriaalien kierrätystapojen kehittämisen, jotka puolestaan vähentävät ilmaston kuormitusta sen eri muodoissa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 8
Hankkeessa toteutettavien toimenpiteiden tavoitteiden tuloksena edistetään välillisesti luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ilmastonmuutoksen minimoimista, vaikutetaan välillisesti myös alueen kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen. Kierrätysmateriaalien käyttöä edistämällä ja jätteen määrää pienentämällä vaikutukset ovat merkittävät.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 9
Hankkeessa saavutettavilla toimenpiteillä on merkittävä välillinen vaikutus mm. maaperään ja kasvihuonekaasupäästöjen pienenemiseen materiaalien pilottikäsittelylaitoksen ja kehitysympäristön tarjoamien uusien mahdollisuuksien kautta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 6
Edellä esitettyyn viitaten hankkeella on positiivinen välillinen vaikutus myös Natura 2000 -ohjelmassa määriteltyihin kohteisiin ja näiden alueiden eliöstöön
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 0
Tavoitteena on parantaa alueen ja toimialan yritysten taloudellista kestävyyttä selvittämällä akkumateriaalien kierrätyslaitoksen ja kehittämisympäristön toimintaedellytyksiä ja niiden avaamia uusia mahdollisuuksia.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 9 0
Uusiutuvien energiamuotojen käyttö on merkittävä osa kiertotalouden ja resurssiviisaan toiminnan periaatteita, joiden edistämiseen hanke tähtää. Edistetään tietoisuutta ja toimintatapoja erilaisia valintoja tehtäessä erityisesti akkujen kierrätysteollisuudessa, akkujen logistiikassa ja muissa akkujen kierrätysprosessiin liittyvissä vaiheissa. Hanke tukee erityisesti akuissa käytettävien materiaalien kierrätystä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 0
Hanke edistää kestävän kehityksen tietoisuutta ja toimintatapoja liittyen akkujen kierrätyslaitoksen ympärillä tapahtuvaan yritystoimintaan. Hanke itsessään tukee paikallista yritystoiminnan syntymistä akkuteollisuuteen mahdollistamalla kierrätyslaitoksen ja kehitysympäristön teknisten ja muiden edellytysten toteuttamisen arvioinnin sekä tiedon keräämisen ja välittämisen alalta.Hanke perustuu alueen elinkeinoelämän vahvuuksiin ja tarpeisiin. Myös hankkeen vaikutukset ulottuvat pitkällä tähtäimellä koko alueen elinkeinoelämään. Lisäksi hanke tukee yritys- ja tutkimustoiminnan sekä koulutuksen kehittymistä alueella.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 0
Hanke tukee aineettomien tuotteiden ja palveluiden sekä osaamisen syntyä akkujen käsittelylaitoksen ja kehitysympäristön luominen mahdollisuuksien kautta. Hanke lisää alueen yritysten, tutkimuslaitosten, viranomaisten ja muiden tahojen tietämystä akkujen käsittelylaitoksen toimintaedellytysten, kiertotalouden, teollisten symbioosien ja resurssitehokkuuden toimivuudesta ja mahdollisuuksista alueellamme.
Liikkuminen ja logistiikka 9 0
Akkujen kierrätyksen liittyvä logistiikka on keskeinen osa hankkeen substanssia ja aihepiiriä. Hankintaan uutta tietoa, edistetään tietoisuutta ja toimintatapoja sekä tuotteiden ja palveluiden syntyä sekä etsitään uusia mahdollisuuksia erilaisia valintoja tehtäessä akkujen logistiikkakysymyksiin liittyen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 8
Hankkeen mahdollistama akkujen käsittelylaitos ja kehitysympäristö luovat syntyessään uusia mahdollisuuksia yrityksille ja sitä kautta uusia työpaikkoja ja hyvinvointia alueelle. Hankkeen välillisenä vaikutuksena edistetään alueellista hyvinvointia ympäristöhaittojen minimoimisella ja siten luonnon monimuotoisuuden säilymisellä. Nämä saavutetaan edistämällä luonnossa esiintyvien raaka-ainevarojen käytön minimointia ja lisäämällä akkumateriaalien kierrättämisen mahdollisuuksia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hanke on sukupuolineutraali.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hanke on neutraali yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus huomioiden.
Kulttuuriympäristö 0 7
Hanke vaikuttaa välillisesti alueen kulttuuriympäristön säilymiseen minimoimalla teollisen toiminnan mahdollisia negatiivisia ympäristövaikutuksia ja riskejä.
Ympäristöosaaminen 10 0
Hanke tukee alueen ympäristöosaamisen kehittämistä merkittävästi akkujen uusien mahdollisten ympäristö- ja prosessiteknisten käsittely- ja hyödyntämismenetelmien avulla.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli tutkia litium-ioni akkujen kierrätyksen pilottilaitoksen ja virtuaalisen kehitysympäristön perustamista Ylivieskaan, pyrkien luomaan kansainvälisen tason keskittymä akkuteknologioiden kehittämiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Hankkeessa saavutettiin merkittäviä tuloksia, jotka tarjoavat vankan perustan sekä nykyisille että tuleville akkukierrätysprojekteille.
Selvitystyö akkujen kierrätyksen perustamisedellytyksistä loi kattavan tietopaketin, joka tarjoaa olennaisia näkemyksiä laitteistovaatimuksista, tilatarpeista ja prosesseista. Hankepartneri Vestian toimesta tehty alueselvitys ja sijoittumisen suunnittelu avaa mahdollisuuksia konkreettiselle toiminnalle Ylivieskassa, viitoittaen tietä litiumakkujen käsittelyn tulevaisuudelle alueella.
Virtuaalisen toimintaympäristön kehittäminen mahdollisti akkujen ja kierrätysmenetelmien mallinnuksen, edistäen erityisesti robotisoitujen purkumenetelmien kehitystä. Tämä innovatiivinen lähestymistapa tukee Centrian jatkotoimia akkuteknologioiden parissa, tarjoten uusia välineitä menetelmien ja prosessien tutkimiseen ja demonstrointiin.
Turvallisuuteen, kuljetukseen ja varastointiin liittyvä ohjeistus tuo arvokasta tietoa alalle, parantaen turvallisuutta ja tehokkuutta akkujen käsittelyssä. Tämä panostus vahvistaa työntekijöiden suojelua ja lisää akkuliiketoiminnan osallistujien osaamista.
Pilottilaitoksen ympärille rakennetun kiertotalousverkoston tutkimus, erityisesti akkujen second life -sovellusten osalta, valotti uusia mahdollisuuksia akkujen uudelleenkäyttöön. Vaikka monia kysymyksiä jäi avoimeksi, tämä avaa ovia tulevaisuuden innovaatioille ja kestäville liiketoimintamalleille kiertotalouden saralla.
Yhteenvetona hankkeen tulokset eivät ainoastaan vahvista Ylivieskan ja laajemmin Suomen asemaa akkuteknologian ja kiertotalouden edelläkävijänä, vaan tarjoavat myös konkreettisia työkaluja ja tietoa, joiden varaan rakentaa tulevaisuuden kestävää akkuteollisuutta.