Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77493

Hankkeen nimi: My Business Hub - kaupunginosien kilpailukyvyn kasvattaja

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Vantaan kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0124610-9

Jakeluosoite: PL 1100

Puhelinnumero: 0983911

Postinumero: 01300

Postitoimipaikka: Vantaa

WWW-osoite: http://vantaa.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Järnefelt Mirka

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Erityisasiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mirka.jarnefelt(at)vantaa.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0401258535

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

PK-yritysten koronapandemiasta toipuminen edellyttää nykyisten hajallaan olevien yrityspalvelujen uudistamista ja selkeyttämistä vastaamaan nopeammin jatkuvasti toimintaympäristön muutoksista aiheutuviin muuttuviin yritystarpeisiin. My Business Hub kokoaa yhteen vantaalaisille yrityksille tarjolla olevat yrityspalvelut, parantaa niiden saavutettavuutta yrityksille myös digitaalisesti, tuotteistaa prosessit yhtenäisen brändin alle ja jalkauttaa ne lähelle yrityksiä helposti saavutettaviksi. Hankkeen tuloksena Vantaan Myyrmäen suuralueella toimivien PK-yritysten käyttöön syntyy liiketoimintaa ja yrittäjyyttä edistävä "My Business Hub - yhteisö kaupunginosassa" -toimintamalli ja sitä tukeva digitaalinen alusta. Hybriditoimintamallin ja sitä tukevien uusien työkalujen pilotointi tapahtuu fyysisesti Metropolian Myyrmäen korkeakoulukampuksella.

Koronapandemiasta toipumisen edistämiseksi ja resilienssin kasvattamiseksi PK-yrityksissä hankkeessa tarkastellaan myös mukana olevien oppilaitosten PK-yrityksille suunnattuja kehityspalveluja ja niiden soveltuvuutta yritysten nykyisiin tarpeisiin. My Business Hub vastaa myös tarpeeseen aktivoida Vantaan startup-toimintaa osana pääkaupunkiseudun ekosysteemiä yhteistyössä oppilaitosten yrityshautomotoiminnan sekä muiden yrittäjyyttä kehittävien toimijoiden kanssa.

Koronapandemiassa verkostomainen yritysyhteistyö on hankaloitunut, kun aiemmat työnteon mallit ja ympäristöt kuten kokoukset, yritysvierailut ja erilaiset tapahtumat ovat siirtyneet verkkoon. Työn siirtyminen pääkonttoreista pääasiassa koteihin on vähentänyt kaupunkikeskustojen ja yritysalueiden aktiivisuutta ja lisännyt asuinalueiden ja lähiöiden merkitystä. PK-yritysten yhteistyötä ja verkottumista hankkeessa edistää Myyrmäen suuralueen yritysyhteisö, joka toimii sekä digitaalisesti että fyysisesti. Yhteisö edistää yritysten ja toimialojen kestävää uudistumista sekä uusien ja korvaavien markkinoiden löytymistä Uudenmaan alueellisen selviytymissuunnitelman tavoitteiden mukaisesti.

Hankkeessa kehitettävä My Business Hub -toimintamalli palvelee koronapandemiasta kärsineitä pk-yrityksiä ensin Myyrmäen suuralueella, sitten monistettuna ja muokattuna muilla Vantaan alueilla. Kokeilujen tuloksia hyödynnetään Vantaan Innovaatioallianssin käynnistämisessä.

Yrityspalvelut muotoillaan asiakas- eli yrityslähtöisesti. Yritykset tavoittavat ja saavuttavat heille tarpeelliset ja kohdistetut yrityspalvelut sekä TKI-palvelut helposti ja asiakaslähtöisesti. Kaupungin koordinoima toiminta mahdollistaa elinvoiman kasvun paikallisesti suuralueella ja sen vaikutukset heijastuvat laajemminkin yritysten toimintamahdollisuuksiin. Samalla luodaan uutta yhteistoimintamallia, jossa eri toimijoiden kanssa luodaan alueelle yhteinen elinkeinopoliittinen visio ja toteutetaan toimenpiteitä, joilla yhteinen elinvoimatavoite saavutetaan.

Hankkeessa toteutetaan ja otetaan huomioon horisontaaliset periaatteet, jotka linkittyvät kiinteästi hanketoimijoiden arvoihin. Sukupuolten tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja kestävä kehitys näkyvät hankkeessa muun muassa avoimen tiedottamisen ja tiedon jakamisena, osaamisen ja materiaalien jakamisena, joka rakentaa toimijoiden keskinäistä luottamusta ja luottamuspääoman kasvaessa niin sukupuolten kuin monikulttuurisuuden tasa-arvoa voidaan edistää merkittävästi.

Toimimme hankkeessa vaikuttavalla tavalla ja näin edistämme alueen yrityksissä ja alueella elinvoiman kehittymistä. Osaamisen kehittymisen avulla voidaan edesauttaa yhdenvertaisuutta ja kestävää kehitystä hankkeessa. Tätä toteutetaan kehittämällä yritysten tietoisuutta ja osaamista palveluista, joka edesauttaa yritysten liiketoiminnan kehittymistä ja näin mahdollistaa kestävän kehitysten periaatteiden noudattamista. Yritysten omissa liiketoiminnoissa tämä näkyy ennen kaikkea mahdollisena logistiikkakulujen pienentymisenä ja parempana lähipalvelujen saavutettavuutena. Hankkeessa huomioimme kaikessa toiminnassamme taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän kehityksen ja hankkeen avulla mahdollistamme myös laajemman yritysjoukon osaamisen kehittymisen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden toimintaperiaatteille. My Business Hub –hankkeen avulla luomme myös uusia kestävän kehityksen ratkaisuja.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Muutoshakemus 8 2022
--teksti alkaa

Hankkeen yrityskohderyhmän laajentaminen maantieteellisesti Vantaalla  

Projektiryhmä esittää, että se saa laajentaa yhteistyöyritysten etsimistä Myyrmäen suuralueen ulkopuolelle Vantaalla, tavoitteena  varmistaa tki-yhteistyön synnyttäminen.

Taustaa:  

Hankehakemuksen ja -päätöksen mukaan hankkeen tulee kohdistaa toimenpiteitä erityisesti Vantaan Myyrmäen suuralueella toimiviin pandemiasta kärsineiden toimialojen yrityksiin, joita ovat ravintolat, hyvinvointi-, henkilökuljetus- ja luovan alan yritykset.   

Valtaosa hankkeen kontaktoimista yrityksistä on yksinyrittäjiä ja mikroyrityksiä. Yritysten resurssit ovat pienet ja yritysten määrällinen volyymi Myyrmäen suuralueella rajallinen, joten on riski, että tuotosindikaattorit toteutuvat erittäin heikosti, erityisesti tki-toiminnan osalta.   

Uudenmaan liiton Hanna Laaksonen oli jo 10.11.2021 sähköpostiviestissään todennut, että kohderyhmän laajentaminen on perusteltua, kun projektiryhmällä oli hankaluuksia saada riittävästi osallistujia tarvekartoitustyöpajoihin Myyrmäen suuralueelta.  

Ohjausryhmä ilmaisi kokouksessaan 26.4. tukensa tki-yhteistyön laajentamiselle Vantaalla Myyrmäen suuralueen ulkopuolelle, yrityskohderyhmän pysyessä alkuperäisen hankesuunnitelman mukaisena.

Muutoshakemus 8 22
-- teksti päättyy.



Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat ensisijaisesti:

1. Myyrmäen suuralueen pk-yritykset, joiden toimintaa tai toiminnan kehittämistä on syytä elvyttää koronakriisistä toipumiseksi. Erityisesti kohteina ovat digitalisaatiokehitykseen ja vähähiilisyyteen pyrkivät yritykset sekä luovien alojen yritykset.

2. yrityspalveluja tarjoavat yritykset, jotka muodostavat yrityksille tarjottavien palvelujen palvelurungon kehittäessämme hankkeessa BusinessVantaa -toimintamallia.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Vantaan kaupungin elinkeinopalvelut ja kaupunkisuunnittelu

Vantaan alueen TKI-toimijat ja oppilaitokset

BusinessVantaa-verkosto (YritysVantaa, Vantaan yrittäjät, Kauppakamari)

Muut pääkaupunkiseudun yritysverkostotoimijat

Myyrmäen suuralueen asukkaat

Yrittäjäksi ryhtyvät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 837 528

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 790 589

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 1 046 912

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 988 238

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa

Seutukunnat: Helsingin

Kunnat: Vantaa

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Kohderyhmässä on edustettuna laaja kirjo yrityksiä ja sukupuolijakauma on tasainen. Naisvaltaiset alat ovat kärsineet koronasta erityisen paljon, esimerkiksi alueen hyvinvointipalvelut.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Myyrmäen suuralueella toimii runsaasti palvelualojen yrityksiä, jotka ovat kärsineet koronan seurauksista. Alue on identifioitunut hyvinvointipalveluiden tuottajien alueeksi. Esimerkiksi kampaamo- ja kahvila-aloilla toimii naisyrittäjiä ja työntekijät ovat pääasiassa naisia. Koronan vuoksi asiakasmäärät ovat laskeneet rajusti, jolloin yritystoiminnan ja työllisyyden lasku vaikuttavat vahvasti naisiin. Yhteistyötä tehdään Vantaan naisyrittäjien kanssa. Hankkeessa huomioidaan eri yritysten sukupuolijakauma siten, että jokaiseen toimenpidekokonaisuuteen pyritään saamaan osallisiksi eri toimialoilla olevia ja toimivia yrityksiä, esimerkiksi hoiva-alalla yrittäjien ja henkilöstön sukupuolijakauma on huomattavan erilainen verrattuna metalli-alan yrityksiin. Jotta hankkeessa voidaan toimia mahdollisimman tasa-arvoisesti pyritään hankkeen vaikutusryhmään saamaan mahdollisimman heterogeeninen joukko yrittäjä ja yrityksiä, jotka edustavat mahdollisimman tasa-arvoisesti niin miehiä, naisia kuin muunsukupuolisiakin. Hankkeessa tarkastellaan niin alkuvaiheen rekrytoinnissa kun hankkeen aikaisessa tarkastelussakin että hankkeeseen osallistuvat edustavat tasa-arvoisesti eri yrittäjäryhmiä niin sukupuoli - kuin kulttuuritaustaltaankin. Hankkeessa käytetään valtavirtaistamisen menetelminä tasa-arvon seurantamenetelmää sekä valmennuksen prosessimenetelmänä Laureassa laajasti käytössä olevaa LPD mallia. Hankkeeseen rekrytoivilta edellytetään tutustumista valtavirtaistamisen menetelmiin sekä Laurean sukupuolten tasa-arvoisuuden periaatteisiin.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Naisyrittäjyyden tukeminen ei ole päätavoite

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 7
Tuetaan korkeatasoiseen osaamiseen ja teknologiaan perustuvan liiketoiminnan kehitystä, joka luo luonnonvaroja kestävästi hyödyntäviä ratkaisuja. Tilojen yhteiskäyttö ja jakaminen edistää kestävyyttä yhteisiä resursseja hyödyntäen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 3 5
Digitalisaatioon painottuva liiketoimintakehitys luo vähähiilisiä ja alustatalouteen liittyviä ratkaisuja.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 3 5
Uudet kehittyneemmät ratkaisut voivat auttaa vähentämään ympäristön kuormitusta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 5
Digitalisaatioon painottuva liiketoimintakehitys luo vähähiilisiä ja alustalouteen liittyviä ratkaisuja ja näin ollen voi vähentää kasvihuonekaasujen osuutta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hanke ei liity Natura2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 6 7
Kestävän kehityksen ja kiertotalouden periaatteiden mukainen liiketoiminta minimoi materiaalien ja jätteiden osuutta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 7 8
Kiertotalouden osaamisen kasvattaminen sekä hiilineutraalit ratkaisut ohjaavat hankkeen yrityskohderyhmien liiketoiminnan kehittämistä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Innovaatio- ja tutkimustoimintaa aktivoivat palvelut tukevat paikallista elinkeinorakennetta luoden uusia työpaikkoja sekä vakaata yritystoimintaa Myyrmäen suuralueella. Hankkeessa vahvistetaan myös Uudenmaan alueen yhteistyötä innovaatio- ja tutkimustoiminnassa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 9
Hyödyntämällä uutta teknologiaa ja digitalisaatiota luodaan uusia, aineettomia mahdollisuuksia liiketoimintaan. Tuomalla TKI toiminta paremmin PK-yritysten saataville on mahdollista synnyttää uudenlaisia aineettomia arvonluonnin malleja.
Liikkuminen ja logistiikka 8 9
Vähennetään liikkumista digitaalisilla palveluilla ja lähialueelle tuotavilla palveluilla. Digitalisaatio on tuonut uusia mahdollisuuksia muun muassa alustatalouden ja mobiliteetin hyödyntämiseen. Tuetaan toimintaa, joka voi johtaa uusien ekologisesti kestävien, digitaalisten, liikkumista ja logistiikkaa kehittävien palveluiden syntymiseen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 9 9
Kasvuhakuisten yritysten liiketoimintaa edistetään ja uutta yrittäjyyttä tuetaan. Nämä ovat avaimia Suomen positiiviseen talous- ja työllisyyskehitykseen koronapandemian jälkeen. Erityisesti pitkällä aikavälillä nämä luovat hyvinvointia myös välillisesti verotulojen kautta.
Tasa-arvon edistäminen 9 9
Yritysten liiketoimintaa edistetään sukupuoleen katsomatta. Toimenpiteissä kiinnitetään huomiota sukupuolten tasa-arvon toteutumiseen ja naisyrittäjien erityiseen aktivointiin.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 8
Lisäämällä yhteistyötä yritysten alueellinen yhdenvertaisuus kasvaa ja palveluiden saavutettavuus helpottuu. Ulkomaalaistaustaiset ovat hankkeen yksi erityinen kohderyhmä.
Kulttuuriympäristö 7 7
Yrityspalveluja tarjotaan hankkeessa myös englannin kielellä. Hankkeessa huomioidaan ulkomaalaistaustaiset yrittäjät sekä ulkomaiset tutkinto-opiskelijat, sekä edistetään ulkomaalaistaustaisten työllistymistä alueelle. Luovat alat ovat hankkeessa yhtenä erityisenä kohderyhmänä.
Ympäristöosaaminen 5 5
Ympäristönäkökulmaa edistetään kestävän teknologian ratkaisujen sekä kiertotalouden mallien käyttöönoton osaamista kasvattamalla.

9 Loppuraportin tiivistelmä

My Business Hub – kaupunginosien kilpailukyvyn kasvattaja –hankkeen tavoitteena oli kehittää toimintamalli, jonka avulla varmistetaan, että Vantaalla toimiville pk-yrityksille on tarjolla niiden tarvitsemat tuki- ja kehittämispalvelut (yrityspalvelut) covid-19-pandemian jälkeisellä aikakaudella. Yrityspalveluilla viitataan kaupunkiorganisaation, oppilaitosten, yrittäjäjärjestöjen, uusyrityskeskuksen sekä muiden toimijoiden tuottamiin, ei-kaupallisiin palveluihin.
Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä olivat pandemiasta erityisesti kärsineet palvelutoimialat, ravintola-, henkilökuljetus-, hyvinvointi- ja luovan alan yritykset.

Tehtävänä oli rakentaa alueellisesti toimiva yrittäjyyttä ja yritystoimintaa tukeva yhteisö (My Business Hub), jossa paikalliset yritykset ja yrityspalveluita tuottavat toimijat saadaan yhteistoimintaan fyysisessä ympäristössä Metropolia ammattikorkeakoulun kampuksella Myyrmäessä ja digitaalisesti, hankkeen tuella hankittavalla digitaalisella yhteisöalustalla.
Hanke selvitti yritysten tuki- ja kehittämistarpeita työpajoissa ja yrityshaastattelututkimuksessa, johon osallistui 200 vastaajaa Myyrmäen suuralueen pk-yrityksistä. Selvitysten tuloksia hyödynnettiin yrityksille tarkoitetuissa info- ja keskustelutilaisuuksissa, joita toteutettiin 2022 – 2023 yhteistyössä yritysyhteistyötä tekevien oppilaitosten, muiden hankkeiden, uusyrityskeskuksen, ja kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa.

REACT-EU EAKR-hankkeen tuotosindikaattoritavoitteiden saavuttaminen oli haasteellista, johtuen hankeyhteistyössä olleiden mikroyritysten kehittämistarpeista, joihin vastataan käytännönläheisillä toimenpiteillä innovatiivisen TKI-kehittämisen sijaan. Tuotosindikaattoreita syntyi uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisestä sekä ammattikorkeakoulun kanssa aloitetusta TKI-toiminnasta.

Hankkeen laadulliset tavoitteet toteutuivat erittäin hyvin. Ennen hankkeen päättymistä tehdyn toisen yrityshaastattelututkimuksen mukaan kohdeyritysten tietoisuus tarjolla olevista yrityspalveluista parani ja niiden käyttäminen kasvoi merkittävästi hankkeen aikana. Esimerkiksi koulutus- ja osaamisen kehittämisen palveluiden tunnettuus ja niiden käyttäminen kasvoi 46 %:sta 63%:iin. Yrityspalveluiden tuottajien verkostomaisen yhteistoiminnan kehittämiseksi annoimme viestintä- ja tapahtumayhteistyötä koskevia suosituksia.

Hankkeen tavoitteena ollut Vantaan Myyrmäen suuralueen yritysten ja yrityspalveluiden tarjoajien yhteisö toteutui hankesuunnitelmasta poikkeavalla tavalla. Todettiin, että maantieteellinen läheisyys kaupungin hallinnollisella suuralueella ei ole riittävän vahva yhdistävä tekijä tuomaan eri toimialoja edustavia yrityksiä sidosteiseen hub-yhteistyön. Fyysisen yhteisön syntymisen haasteena on myös resurssipula niin yrityksissä kuin palvelutuottajien organisaatioissa. Oppilaitoksen rooli kaupunginosan aktiivisena toimijana laajeni, kun kampukselle pilotoitiin hankkeen tuella co-working-tila ja tiloja annettiin paikallisten luovien alojen toimijoiden tapahtumien järjestämispaikaksi.

Hankkeen alkuperäinen tavoite tuoda yrittäjät ja yrityspalveluiden tuottajat yhteiselle alustalle toteutuu hankkeen tuella hankitulla digitaalisella Business Vantaa Hub -yhteisöalustalla. Vantaan kaupungin ylläpidettäväksi jäävä alusta maksimoi monenkeskisen viestinnän hyödyt ja mahdollistaa yrittäjien keskinäisen vertaistuen ja ajatuksenvaihdon syntymisen.
Hankkeen päätoteuttaja oli Vantaan kaupunki ja osatoteuttajat Metropolia ammattikorkeakoulu ja Laurea ammattikorkeakoulu. Hankkeessa toteutuneet parhaat käytännöt ja suositukset julkisille yritysyhteistyön kehittäjille on koottu hankkeen loppujulkaisuun Business-yhteisöstä voimaa yrittäjälle.