Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77508

Hankkeen nimi: Bioperäisten jätteiden jalostus Leppävirran kunnassa

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.1. Pk-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 31.5.2021 ja päättyy 31.12.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: WEGA GROUP OY

Organisaatiotyyppi: Pieni yritys

Y-tunnus: 2497816-9

Jakeluosoite: Piispanportti 10 A

Puhelinnumero: +358408208590

Postinumero: 02200

Postitoimipaikka: ESPOO

WWW-osoite: www.wega.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Westerholm Mathias

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Asiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mathias.westerholm(at)wega.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 45 7710 7410

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tiukentuva ilmastopolitiikka, kiristyvä jätelainsäädäntö ja kestävästi tuotettujen tuotteiden kasvava kysyntä ovat luoneet tarvetta ympäristöystävällisemmille jätteenkäsittelyratkaisuille ja tuotteille. Hankkeessa selvitetään jätevirtoja hyödyntävän nesteytetyn biokaasun tuotantolaitoksen toimintaedellytykset Leppävirran kunnassa. Laitoksella tuotettaisiin nesteytettyä biokaasua, luomulannoitetta ja nesteytettyä hiilidioksidia lähialueen jätteistä. Hankkeen tavoitteena on, että laadittu hankeselvitys ja liiketoimintasuunnitelma johtavat sopimusneuvotteluihin, investointipäätökseen ja jätteitä käsittelevän biokaasulaitoksen rakentamiseen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 18 530

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 18 530

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 18 530

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 18 530

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Varkauden

Kunnat: Leppävirta

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Riikinnevantie 153

Postinumero: 79130

Postitoimipaikka: SORSAKOSKI

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta on tehty. Hanke tulee olemaan luonteeltaan teknis-taloudellinen laitosinvestointia valmisteleva selvitys.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolinäkökulma on huomioitu. Hanke tulee olemaan luonteeltaan teknis-taloudellinen laitosinvestointia valmisteleva selvitys, joka tehdään Wegan kaasu-tiimin omilla resursseilla (ja sukupuolijakaumalla).
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke tulee olemaan luonteeltaan teknis-taloudellinen laitosinvestointia valmisteleva selvitys.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 6
Johtaessaan investointiin hanke vähentää fossiilisten sekä mineraalipohjaisten luonnonvarojen käyttöä huomattavasti.Hankkeessa selvitetään mahdollisuutta jalostaa jätteitä tuotteiksi teollisessa mittakaavassa. Tuotteet olisivat nesteytettyä biokaasua, nesteytettyä hiilidioksidia ja luomulannoitetta. Tuotteet korvaisivat fossiilisten polttoaineiden ja mineraalilannoitteiden käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 10
Johtaessaan investointiin hanke vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä huomattavasti. Laitos tuottaisi biokaasua jätteistä, vähentäen jätteiden luonnollisesta mädätyksestä syntyviä metaanipäästöjä. Laitoksen tuotteet, nesteytetty biokaasu, nesteytetty hiilidioksidi ja luomulannoite, korvaisi fossiilisten polttoaineiden ja mineraalilannoitteiden käyttöä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 5
Johtaessaan investointiin hanke vähentää fossiilisten sekä mineraalipohjaisten luonnonvarojen käyttöä huomattavasti. Tuotannossa hyödynnetään jätteitä ja toiminnasta ei aiheudu haittaa kasvien ja eliöiden elinympäristöihin.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 10
Johtaessaan investointiin hanke vähentää fossiilisten sekä mineraalipohjaisten luonnonvarojen käyttöä huomattavasti. Toiminnasta voi aiheutua hajuhaittaa, mutta vaikutus on arviolta lähes olematon. Toiminnan päästöjä seurataan tarkasti ja hajukaasut poltetaan tai suodatetaan. Päästöt vesistöön ovat hyvin pienet. Päästöt selvitetään hankeen aikana tarkemmin.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Suunniteltu toiminta sijoittuisi noin 500 m Natura-alueelta Jäppilän ja Joroisten vanhat metsät SAC. Toiminnasta voi aiheutua hajuhaittaa, mutta vaikutus on arviolta lähes olematon. Toiminnan päästöjä seurataan tarkasti ja hajukaasut poltetaan tai suodatetaan. Päästöt vesistöön ovat hyvin pienet. Päästöt selvitetään hankeen aikana tarkemmin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 9
Johtaessaan investointiin hanke vähentää uusiutumattomien materiaalien ja energian käyttöä huomattavasti. Toiminnassa hyödynnetään noin 100 000 tonnia jätettä. Jätteet jalostetaan tuotteiksi. Tuotteiksi kelpaamaton massa poltetaan Riikinvoiman ekovoimalaitoksessa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 10
Johtaessaan investointiin hanke korvaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä uusiutuvilla polttoaineilla huomattavasti. Tuotantolaitos hyödyntäisi jätteistä tehtyä lämpöä ja tuottaisi uusiutuvaa nesteytettyä biokaasua.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 6
Johtaessaan investointiin hanke luo alueelle kiertotalouden työpaikkoja sekä investointeja (talouskasvun decoupling). Rakennusvaiheessa hyödynnettäisiin paikallista työvoimaa ja operointivaiheessa hanke tarjoaisi uusia työpaikkoja alueen asukkaille. Hanke hyödyntää paikallisia jätteitä ja luo lisäarvoa jalostamalla jätteet tuotteiksi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Hanke selvittää uusia tapoja käsitellä alueen jätteet.
Liikkuminen ja logistiikka 0 6
Johtaessaan investointiin hanke luo mahdollisuuden tarjota kustannustehokasta biokaasua liikenteen polttoaineeksi alueella. Kuljetusmäärät kasvavat sillä laitokselle toimitetaan jätteitä ja laitokselta viedään tuotteita. Kuljetuksissa on mahdollista käyttää laitoksella tuotettua uusiutuvaa biokaasua.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 2
Johtaessa investointiin hanke luo uusia työpaikkoja kiertotalouden ympärillä. Tällä on positiivinen vaikutus asukkaiden hyvinvointiin.
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Tasa-arvon edistäminen huomioitava rekrytoinnissa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 2
Yhdenvertaisuus huomioitava rekrytoinnissa.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 8 0
Hanke lisää alueen toimijoiden ymmärrystä kiertotalouden mahdollisuuksista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli selvittää jätevirtoja hyödyntävän nesteytetyn biokaasun tuotantolaitoksen toimintaedellytyksiä, rakentamiskustannuksia ja kannattavuutta Leppävirran kunnassa sijaitsevan Riikinvoiman Ekovoimalaitoksen yhteyteen. Laitoksella tuotettaisiin nesteytettyä biokaasua, luomulannoitetta sekä nesteytettyä hiilidioksidia lähialueen jätteistä. Hankkeen tavoitteena oli, että laadittu hankeselvitys ja liiketoimintasuunnitelma johtaisivat sopimusneuvotteluihin, investointipäätökseen ja jätteitä käsittelevän biokaasulaitoksen rakentamiseen. Selvityksen lopputuloksena havaittiin, että nesteytetyn biokaasun tuotantolaitoksen rakentaminen Riikinvoiman Ekovoimalaitoksen yhteyteen on sekä teknisesti mahdollista että taloudellisesti kannattavaa. Teknisen selvityksen perusteella biokaasulaitos kannattaisi toteuttaa yhdistelmänä märkä- ja kuivamädätystä. Märkämädätysreaktori käyttäisi raaka-aineenaan yhdyskuntalietettä sekä yhdyskuntajätteestä seulottavaa alitetta, joka koostuu valtaosin bioperäisestä materiaalista. Kuivareaktorin raaka-aineet koostuisivat alustavasti lähialueelta kerättävästä lietelannasta, ruokateollisuuden jätteistä sekä peltobiomassasta. Tuotantolaitoksen lopputuotteena syntyvä nesteytetty biokaasu käytettäisiin raskaan liikenteen polttoaineena, jossa sillä on saatavissa korkein arvo. Nesteytetty hiilidioksidi käytettäisiin teollisuuden tai maatalouden raaka-aineena. Kuivamädätyksen mädätysjäännös voidaan käyttää sellaisenaan tai jalostaa lannoitteeksi lähialueen maatalouden tarpeisiin. Hankkeen seuraavassa vaiheessa tulee toteuttaa biokaasun tuotantolaitoksen tekninen suunnittelu, solmia yhteistyösopimukset raaka-ainetuottajien kanssa sekä aloittaa neuvottelut rahoittajien kanssa.