Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77523

Hankkeen nimi: Leveämmät hartiat - uusi toimintamalli vastuullisen matkailun kehittämiseen

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2021 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lab-ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2630644-6

Jakeluosoite: Mukkulankatu 19

Puhelinnumero: 0294465000

Postinumero: 15210

Postitoimipaikka: Lahti

WWW-osoite: http://www.lab.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Laine Johanna

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: johanna.laine(at)lab.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0504733491

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Vastuullisuus on yhä tärkeämpi kilpailutekijä kansainvälisessä matkailuliiketoiminnassa. Päijät-Hämeen pk- ja perhevaltaiset yritykset uhkaavat pudota matkasta kilpailussa ihmisten huomiosta, ajasta ja rahoista. Viime vuosina vastuullisuuden kehittämiseen on alettu kiinnittää huomiota. Esimerkiksi Visit Finlandin Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelma ja -sertifikaatti vauhdittavat yritysten ja matkailualueiden vastuullisuustyötä. Haasteena kuitenkin on pienyritysten ajalliset, osaamis- ja taloudelliset resurssit ottaa haltuun vastuullisuutta, kääntää sitä liiketoiminnan ja palvelukehityksen ja viestinnän kilpailukeinoiksi ja erottautumiseksi ja hankkia varsinaisia sertifikaatteja.

Hankkeen avulla levennetään päijäthämäläisten matkailuyritysten ja sitä kautta myös matkailualueorganisaation hartioita vastuullisuuden valjastamisessa kilpailueduksi. Hankkeessa kartoitetaan paikallisten yritysten nykytilanne ja osaaminen yritysvastuussa ja sen liiketoiminnallisessa hyödyntämisessä ja valjastetaan ammattikorkeakouluopiskelijoita sparraamaan pienyrittäjiä STF-vastuullisuusohjelman mukaisten toimenpiteiden suunnittelussa, toteuttamisessa ja dokumentoinnissa sekä tukemaan heitä vastuullisten matkailu- ja ravintolapalveluiden ja tapahtumien kehittämisessä ja tuotteistamisessa. Yhteiskehittämisen ja yhteisten oppimistilaisuuksien avulla luodaan, konseptoidaan ja mallinnetaan ”Opiskelijat yrittäjien sparraajina ja kanssakehittäjinä” -toimintamalli. Mallia esitellään myös muissa maakunnissa ja laaditaan levittämissuunnitelma siitä, miten sitä voisi viedä Päijät-Hämeen ulkopuolelle vastaavien AMK-matkailualueorganisaatio-yritykset -verkostojen voimavaraksi.

Hankkeessa luotavassa toimintamallissa on kysymys siitä, että LAB-ammattikorkeakoulun restonomi- ja kansainväliset hospitality management tai international business -opiskelijat tarttuvat aitoihin työ- ja elinkeinoelämän yritysvastuun ja palveluiden kehittämisen haasteisiin. He yhteiskehittävät ja tuotteistavat uusia vastuullisia matkailupalveluja ja suunnittelevat vastuullisuusviestintää yhdessä yritysten kanssa, ottavat haltuun vastuullisen liiketoiminnan periaatteita hyödyntäen mm. Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmaa ja tukevat käytännönläheisesti matkailuyrittäjiä soveltamaan sen tarjoamia työkaluja toimintansa arvioimisessa ja liiketoimintansa kehittämisessä. Yhteistoiminnan tavoitteena on myös vauhdittaa STF-merkin saamista Päijät-Hämeelle matkailualueena. Se edellyttää sitä, että alueen yritysverkoston matkailuyrityksistä 51 prosentilla on Sustainable Travel Finland - tai vastaava sertifikaattimerkki. Kokonaisuutena tuetaan matkailualan pk- ja perheyritysten reagointinopeutta toimintaympäristön muutoksiin sekä niiden strategista liiketoiminnan kehittämis- ja palvelukehitysosaamista vastuullisuus kilpailutekijänä. Lisäksi hankkeesta hyötyvät suoraan matkailualueorganisaatio, mutta se vauhdittaa myös LAB-ammattikorkeakoulun matkaa työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakouluksi. Hanke vastaa suoraan Päijät-Hämeen selviytymissuunnitelman mukaiseen tarpeeseen kehittää kotimaan matkailua ja markkinointia tukemalla palvelusektorin uutta kasvua ja parempaa laatua, palveluiden kestävää kehittämistä, luonnon ja matkailun elvytystä, terveysturvallisten ja vastuullisten kokous-, kongressi- ja tapahtuma- ja matkailukäytäntöjen kehittämistä yhteistyössä yrittäjien kanssa sekä sitä kautta työllisyyden ja sosiaalisen osallisuuden vahvistamista. React EU -rahoitusperiaatteiden osalta hanke kehittää tutkimus- ja innovaatiotoimintaa konkreettisen toimintamallitasoisen rakenteen ja prosessin muodossa edistäen näin yhteiskunnan hiilineutraaliutta vastuullisen matkailuliiketoiminnan ja -palvelutarjonnan keinoin.

Horisontaalisten periaatteiden eli sukupuolten tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja kestävän kehityksen osalta huomioiminen käytännön tasolla tapahtuu mm. työpaketissa 1 toteutettavan nykytila-analyysin kohdeyrityksiä valittaessa. Lisäksi koko hankkeen kantava teema vastuullisuus sisältää horisontaaliset periaatteet eri näkökulmista. Työpaketissa 2 työpajojen ja yhteiskehittämisen osallistujayritykset kutsutaan ja valitaan horisontaaliset periaatteet huomioiden. Toimintamalli työpaketissa 3 ottaa kantaa m. periaatteisiin osana vastuullisuuden kokonaisajattelua ja valmentaa yrityksiä toimimaan em. periaatteet huomioiden. Horisontaalisia periaatteita alleviivataan myös toimintamallia esiteltäessä ja sitä levitettäessä muissa maakunnissa. Hanke edistää kokonaisuutena ja toimenpidetasolla yhteiskunnan hiilineutraaliutta vastuullisen matkailuliiketoiminnan ja -palvelutarjonnan kehittämisen keinoin.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hanke tarjoaa leveämpiä hartioita seuraaville kohderyhmille suoraan:

Matkailualan pk-yritykset Päijät-Hämeessä, jotka saavat käytännönläheistä tukea asiantuntijoilta, toisilta yrittäjiltä yhdessä oppien ja opiskelijoilta vastuullisuuden haltuun ottamiseksi kilpailutekijänä ja STF-ohjelman polulla ja askelilla etenemiseksi.

Matkailualueorganisaatio, jolle uusi toimintamalli vapauttaa ja tuo resursseja vastuullisen matkailuliiketoiminnan koordinoituun kehittämiseen alueella. Lisäksi hanke tukee matkailualueen tavoitteita hankkia ja saada STF-sertifikaatti. Aiempaa monipuolisempi ja konkreettisempi yhteistyö LAB-ammattikorkeakoulun kanssa toimii myös keskustelunavauksena yhä määrätietoisempaan ja systemaattisempaan jatkokehittämiseen matkailualueorganisaation ja sen yritysverkoston osaamisen kehittämisen ja jatkuvan oppimisen mahdollistamiseksi.

LAB-ammattikorkeakoulu saa uusia näköaloja koulutuksen järjestämiseen, oppimisympäristöjen kehittämiseen, työ- ja elinkeinoelämäyhteistyön ympärille rakentuvien toimintamallien ja pedagogiikan kehittämiseen sekä keinoihin vastata oppimisen muutokseen kohti informaalia, kampuksen ulkopuolella tapahtuvaa ja oppijalähtöistä oppimista.

4.2 Välilliset kohderyhmät

VÄlillisenä kohderyhmänä nähdään mm. opiskelijat, jotka pääsevät näyttämään yhä monipuolisemmin ja konkreettisemmin osaamistaan alan yrityksissä, mikä tekee myös oppimisesta mielekkäämpää ja vahvistaa heidän osaamistaan aidoissa työ- ja elinkeinoelämän tositilanteissa suunnittelu- ja kehittämistehtävissä.

Välillisesti hanke tukee myös matkailijoita, jotka saapuvat Päijät-Hämeeseen, sillä he pääsevät kohtaamaan yhä vastuullisempia palveluntarjoajia ja käyttämään yhä vastuullisempia matkailupalveluita.

Lisäksi hankkeen avulla asukkaat voittavat yhä vastuullisempien matkailupalveluiden ja -verkostojen muodossa, ja laajasti ottaen matkailualan ja paikallisyhteisön vuorovaikutus paranee.
Hanke tukee myös vähintään kahden muun maakunnan AMK-alueorganisaatio-yritykset -verkoston toimijoita tulosten levittämisvaiheen kohdalla.

Hanke tukee myös Visit Finlandin pyrkimyksiä kehittää Suomea vastuullisen matkailun mallimaana, ja vauhdittaa Suomen matkailun kattojärjestön virallisen STF-sertifikaatin tunnettuutta ja käyttöönottoa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 107 782

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 106 992

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 134 728

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 133 740

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Päijät-Häme

Seutukunnat: Lahden

Kunnat: Hollola, Sysmä, Padasjoki, Asikkala, Lahti, Kärkölä, Heinola, Iitti, Orimattila, Hartola

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristön analyysiin on käytetty Suvauskonetta. Analyysin perusteella hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti. Matkailualalla työskentelee enemmän naisia kuin miehiä. Matkailualan opiskelijoissa on enemmän naisia kuin miehiä mutta international business –opiskelijoissa heitä on yhtä paljon. Hankkeessa huomioidaan sukupuolien väliset suhtautumiserot mm. viestinnässä ja uusia palveluita kehitettäessä. Hankkeeseen pyritään saamaan mukaan sekä naisten että miesten vetämiä yrityksiä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen tulosten kannalta sukupuolinäkökulma ei ole keskeisessä roolissa.On kuitenkin havaittu, että naisten ja miesten välillä on hieman eroa esim. suhtautumisessa ympäristöasioihin. Esim. uusien palveluiden kehittämisessä sukupuolinäkökulma on hyvä huomioida. Hankehenkilöstössä ja ohjausryhmässä on tasapuolisesti naisia ja miehiä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolinäkökulma otetaan hankkeessa huomioon siten, että se on osa normaalia hanketyötä ja hyvää asioiden valmistelua. Lähtökohtaisesti hanke pitää huolta, että sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu käytännössä kaikissa toimenpiteissä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 8
Hankkeessa korostetaan nimenomaan ympäristövaikutuksiin liittyviä kehittämistarpeita ja niihin liittyviä ratkaisuja. Hanke tukee mm. energian ja materiaalien kulutuksen vähentämistä ja edistää kestävyyttä ja vähähiilisyyttä
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 7
Yritysten ympäristöasioista huolehtiminen on keskeinen osa ilmastonmuutoksen hillintää sekä sen aiheuttamiin muutoksiin vastaamista.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 8 8
Johdonmukainen ja laajamittainen ympäristön huomioon ottaminen erilaisissa matkailupalveluissa tukee luonnon monimuotoisuutta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 7 7
Vesistömatkailun toteuttaminen kestävästi ottaa huomioon myös pinta- ja pohjavedet. Energia- ja liikkumismuotojen valitseminen edistää myös päästöjen ja kasvihuonekaasujen vähentämistä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 4 4
Natura 2000 –ohjelman kohteissa otetaan huomioon alueen erityspiirteet ja -vaatimukset
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Hanke edistää yrittäjien ymmärrystä jätteen vähentämisessä ja lajittelussa sekä kestävissä materiaalivalinnoissa
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 4 6
Hankkeen yhtenä osatavoitteena on saada kohdeyritykset käyttämään mahdollisuuksien mukaan uusiutuvia energialähteitä
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 4 6
Hankkeen tavoitteena on alueen matkailuelinkeinon kestävä kehittäminen
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 6
Hankkeessa tuotetaan ympäristövastuullisia palveluita yritysten ja opiskelijoiden yhteistyönä.
Liikkuminen ja logistiikka 7 7
Liikkuminen ja logistiikka ovat tärkeitä yritysvastuun aihealueita, joiden kehittämiseen sovelletaan STF:n työkaluja
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 3
Hankkeessa tuotetaan hyvinvointia lisääviä matkailupalveluita opiskelijoiden ja yritysten yhteistyönä. Ympäristön huomioiminen tuottaa osaltaan myös hyvinvointia
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Liiketoimintaa kehittämällä edistetään naisvaltaisen alan tulevaisuusnäkymiä; lisäksi paikallisyhteisön kannalta vastuullisempi matkailu on sosio-kulttuurisesti kestävämpää.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 6 6
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus ovat yksi keskeinen yritysvastuun ja kestävän kehityksen osa-alue, joihin hankkeessa perehdytään
Kulttuuriympäristö 4 4
Kulttuuriympäristö on matkailuliiketoiminnalle erittäin tärkeä kulmakivi, jonka vaaliminen ja kehittäminen sisältyy myös vastuulliseen palvelumuotoiluun
Ympäristöosaaminen 8 8
Hankkeen keskeistä sisältöä on tuottaa ajanmukaista ja kokonaisvaltaista ympäristöosaamista kaikille kohde- ja sidosryhmille.

9 Loppuraportin tiivistelmä

”Leveämmät hartiat – uusi toimintamalli vastuullisen matkailun kehittämiseen” on LAB-ammattikorkeakoulun toteuttama hanke, jossa kehitettiin ja pilotoitiin toimintamalli, jonka avulla tuettiin Päijät-Hämäläisten matkailuyritysten vastuullisuusosaamisen lisääntymistä ja jossa opiskelijat toimivat yrittäjien kanssakehittäjinä. Opiskelijat kartoittivat yritysten vastuullisuuden nykytilaa ja kehittivät yhdessä yrityksen kanssa tulevaisuuteen tähtääviä toimia pohjautuen Visit Finlandin STF-ohjelmaan. Samalla vahvistettiin korkeakoulu-elinkeinoelämä-sidosryhmä yhteistyötä. Toimintamallista jaettiin tietoa ja käytänteitä kahteen eri matkailualue-AMK-yhteistyöhön skaalaten.

Hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi ja tueksi luomaan ohjeistus edelläkävijäyrityksille, miten hakea ja saada STF-merkki oman aiemman yritysvastuundokumentoinnin perusteella. Tämä tehtiin selventäen ja konkretisoiden Visit Finlandin STF-ohjelman ohjenuoria.

Hankkeen avulla tuotiin päijäthämäläisille matkailualan yrityksille ajantasaisia vastuullisuus- palvelukehitys- ja viestintäosaamista- ja lisäresursseja. LAB-ammattikorkeakoululle ja tiedon levittämisen myötä myös muille ammattikorkeakouluille hanke mahdollistaa pedagogisen ja työ- ja elinkeinoelämän innovaatio- ja yhteistyökäytäntöjen kehittämisen.