Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A77542

Project name: More arctic attractiveness with the purest air in tne world

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 5.1. Strengthening innovation work in companies

Planned completion time: Start 1.6.2021 and end 30.6.2023

Operational status: Ended

Responsible authority: Regional Council of Lapland

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Muonion kunta

Organisation type: Municipality

Business ID: 0191824-3

Street: Puthaanrannantie 15

Telephone number: 0400 686 211

Postal code: 99300

City/town: Muonio

Website: http://www.muonio.fi

Project contact person's name: Kylä-Kaila Kaisa Eveliina

Contact person's position in the organisation: Elinkeinokoordinaattori

Contact person’s email address: kaisa.kyla-kaila(at)muonio.fi

Contact person's phone number: 040 489 5153

Number of applicants or subsidy transfer:

Co-organisers

3 Plan-specified summary of the project completion

In Muonio area we breathe the purest air in the world. Air pollution levels in Lapland are typically about half that of southern Finland. According to trends, nature tourism and responsible tourism are growing after the corona pandemic, and destinations such as Muonio are attractive. At the same time as special attention must be paid to low carbon, reducing the carbon footprint, sustainable use of nature and combating climate change the popularity of nature tourism and thus its use by both businesses and individual tourists is increasing. In Muonio, Pallas, there is a very high-quality air quality monitoring station, which is strategically located for monitoring climate change. With the help of the data, e.g. the current state of the climate and future trends, in Muonio and in the world.

One of the strategic goals of the municipality of Muonio is to strengthen the municipality's vitality in a sustainable way. According to the municipal strategy, our business life is made possible by unique and pure nature. The happy everyday life of Muonio grows from nature. The purest air and sustainability of the world will be even more strongly the main themes of municipal communication in the future. The vision of the recently made Muonio tourism program 2020-2025 is to be Lapland's most responsibly growing and happiest international tourist destination in the heart of the Pallas-Yllästunturi National park. One of the themes to be developed in the tourism program is the utilization of clean air as part of the image and experiences.

The aim of the project with the municipality of Muonio, the Finnish Meteorological Institute, Metsähallitus' nature services and Lapland University of Applied Sciences is e.g. popularize the science produced by the Pallas Meteorological Institute's measuring station for information and make it available to organizations such as companies in the area. Climate information can be used, for example, in image marketing, strategic planning and service production.

The organizations behind this project are municipality of Muonio, the Finnish Meteorological Institute, Metsähallitus and Lapland University of Applied Sciences.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Pk-yritykset, Muonion Matkailu ry, Ilmatieteen laitos, Metsähallitus Luontopalvelut

4.2 Indirect target groups

Matkailijat, asukkaat myös lähikuntien, potentiaaliset yritykset, Muonion kunta, Lapin AMK, vapaa-ajanasukkaat

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 201 385

EU and State funding used: 197 160

Planned public funding (total): 251 732

Planned public funding used (total): 246 451

6 Geographical target area

Regions: Lapland

Subregions: Tunturi Lapland

Municipalities: Muonio

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Hankkeen kohderyhmänä ei varsinaisesti ole naiset tai miehet, vaan yritykset, matkailijat, kuntalaiset sekä erilaiset muut organisaatiot ja toimijat. Hankkeella halutaan vaikuttaa ennen kaikkea alueen kehittymiseen, toimijoiden väliseen yhteistyöhön sekä yritysten toimintaedellytysten parantamiseen alueellisista vahvuuksista käsin. Hankkeessa ei tarvita eri toimia tai toimintaympäristöä naisille ja miehille. Hankkeen toteuttajista löytyy ns. miesvaltaisen alan, kuten pelialan, edustajia ja ns. naisvaltaisen alan, kuten kunta-alan, edustajia tasapuolisesti. Alueen yrityksistä monet toimivat luonto- ja matkailualalla, joka työllistää sekä naisia, että miehiä. Hanketta valmisteltaessa toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta on tehty suvauskoneella (ZEF / Lapinletka). Analyysin tuloksena on naisten ja miesten asioiden tasapuolinen edistäminen.
: Yes
Hankkeen ohjausryhmässä on sekä miehiä, että naisia, joka turvaa sitä, että hankkeen toimia tarkastellaan monista eri näkökulmista käsin. Hankkeen toimenpiteisiin voi osallistua kuka tahansa sukupuoleen katsomatta. Hankkeessa työn tekevät ihmiset ja hyödynsaajina ovat pitkällä tähtäimellä mm. yritykset, heidän työntekijät ja asiakkaat. Toimenpiteitä tehtäessä on hyvä pitää mielessä myös sukupuolinäkökulma ja hankkeen toiminnalla mahdollistaa toimenpiteisiin osallistuminen tasapuolisesti.
: No
Hakija on tietoinen, että elinkeinoelämässä on sukupuolten välisiä eroja. Tämän hankkeen päätavoitteena on edistää yritysten ja alueen sekä sen T&K&I-toiminnan kehittymistä. Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasaarvon edistäminen.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 7
Sammaltunturin tutkimusasema sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sisällä ja tuottaa tietoa mm. ilmastonmuutokseen ja luonnon tilaan, sen muutoksiin liittyen. Tässä hankkeessa käytetään tätä kerättyä tietoa ja aineistoa hyväksi, tavoitteena mm. luonnon kestävän käytön edistäminen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan vastaaminen mm. opastamalla alueen toimijoita, asukkaita ja matkailijoita popularisoidulla tiedolla. Näin hankkeessa tuotetaan lisää ymmärrystä luonnonvarojen kestävästä käytöstä ja siihen kohdistuvista uhista. Painoarvoa tulee laittaa myös sille, miten ihminen itse voi vaikuttaa omalla toiminnallaan luonnonvarojen kestävään käyttöön. Hankkeen toimet tukevat Muonion matkailu- ja kuntastrategiaa, niiden kestävyys- ja vastuullisuusosioita.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 8
Pyritään olemaan lisäämättä ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä ja pidetään huoli siitä, että hankkeen tulokset eivät aiheuta mm. maailman puhtaimman ilman tuoman arvon menetystä. Alueet lähellä napaseutuja, kuten Suomen Lappi, ovat alttiita erityisen nopealle ilmastonmuutokselle. Ilmastonmuutos vaikuttaa alueen elinkeinojen mahdollisuuksiin ja siksi varhainen sopeutuminen on tärkeää. Sammaltunturin tutkimusasema Muoniossa on strategisella paikalla ilmastonmuutoksen monitoroinnissa. Datan avulla arvioidaan jo nyt ilmaston nykytilaa ja tulevaisuuden kehityssuuntia, meillä ja maailmalla. Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan erilaisia tapoja nähdä, kokea ja tutustua puhtaan ilman ympäristöön ja luontoon ilman, että välttämättä tarvitsee aina matkustaa tänne.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 6
Hankkeessa kehitetään kansallispuiston sisällä tapahtuvaa tutkimustoimintaa yhteistyöhön alueen yritysten ja toimijoiden kanssa. Asemalla tehtävät tutkimukset ja hankkeen toimenpiteet eivät aiheuta riskejä kasvillisuudelle, luonnolle tai eliöille.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 6 7
Muoniossa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa hengitetään tutkitusti maailman puhtainta ilmaa. Alle 10 mikrometrin hiukkasia on kuutiometrissä Muoniossa vain noin 4 mikrogrammaa, kun maailman likaisimmassa kaupungissa Nigerian Onitshassa niitä on melkein 600 mikrogrammaa. Puhtaan ilmanalan maissa asuvat ihmiset eivät aina ymmärrä, minkälainen luonnonvara puhdas ilma on. Hankkeen toimilla vaikutetaan vahvasti ihmisten ymmärrykseen ja lisää tietoisuutta siitä, mikä arvo puhtaalla ilmalla on ja miten sitä täytyy vaalia mm. toimimalla vastuullisesti. Mittausaseman ilmakehämittausten avulla pystytään arvioimaan miten ilman laatu on kehittynyt ajan kuluessa. Hanke osaltaan ohjaa luonnonvarojen käyttöä, kun puhutaan siitä missä ja miten luonnossa, maaperän päällä, liikutaan. Otetaan huomioon toimenpiteissä ja suunnitelmissa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 3 3
Muoniossa on muutamia Natura-kohteita. Nämä otetaan huomioon suunnitelmissa, mikäli tulee kyseeseen toimenpiteet kohteiden läheisyydessä.
Materiaalit ja jätteet 5 6
Hankkeen aikana ei synny varsinaisesti jätettä, mutta esimerkiksi brändityöhön ja viestintään liittyvissä suosituksissa ja materiaaleissa tulee huomioida jätteen määrä ja laatu. Hankkeen toiminnalla lisätään ihmisten tietoisuutta luonnon kestävästä käytöstä ja kesätävästä matkailuista. Näihin liittyy oleellisesti esimerkiksi roskaton retkeily ym.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 4
Uusiutuvien energialähteiden käytön periaatteita pyritään noudattamaan hankkeen toiminnassa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 9
Muonion kunnan yhtenä strategisena tavoitteena on elinvoiman kestävä vahvistaminen. Hankkeessa kehitetään alueen elinkeinoja kestävästi. Hankkeen toimilla tähdätään mm. kestävän matkailun ja luonnontuotealan edistämiseen sekä lisätään yritysten tietoisuutta kestävän elinkeinonharjoittamisen tuomasta lisäarvoasta ja vaikutuksista.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 9 9
Tutkimusaseman tuottama tieto ja hanketieto on saatavissa avoimessa verkossa. Hankkeen toiminta ja toimijoiden välinen yhteistyö tulee suurelta osin tapahtumaan etätyöskentelynä johtuen pitkistä välimatkoista, joten tuleva yhteistyömalli tulee niin ikään pohjautumaan virtuaalisiin toimintatapoihin. Hankkeessa luodaan nykyaikaisin teknologisin ratkaisuin kaikkien käytettäviski aineettomia keinoja mm. tiedonsaamiseen ja matkailuun.
Liikkuminen ja logistiikka 4 7
Hankkeessa kehitetään mm. kestävää matkailua. Hanketoimijoiden välistä työtä tehdään ennen kaikkea etänä yhteyksien kautta, mikä osaltaan vähentää liikkumistarvetta ja logistiikkaa. Luonnossa liikkuvien matkailijoiden määrä tulee todennäköisesti tulevaisuudessa lisääntymään, jonka takia luontoa käyttävien tiedottaminen ja opastaminen ilmastovaikutuksista on erittäin tärkeää.
Hyvinvoinnin edistäminen 8 9
Hanke tukee voimassa olevaa EU:n Itämeri -strategiaa, erityisesti sen hyvinvoinnin lisäämisen tavoitetta ja toimintaohjelman politiikka-alue matkailun kaikkien kolmen toimenpidekokonaisuuden edistämistä eli edistää kestävää matkailukulutusta, lisää vastuullista tuotteistamista sekä suojelee biodiversiteettiä ja tukee matkailijahallinnan kehittämistä. Puhdas ilma ja vahva luontoyhteys sekä luonnossa liikkuminen tunnetusti lisäävät ihmisen kokemaa hyvinvointia. Tämä näkyy mm. megatrendeissä ja matkailussa vahvasti. Hanke tukee hyvinvoinnin edistämistä mm. lisäämällä ihmisten tietoisuutta ja houkuttelemalla heitä kokemaan pohjoisen luontoa ja hengittämään tutkitusti maailman puhtainta ilmaa.
Tasa-arvon edistäminen 5 7
Hankkeessa tuotetuissa viestintäaineistoissa ja materiaaleissa otetaan huomioon niiden saavutettavuus, löydettävyys, käytettävyys, monikanavaisuus ja mm. monikielisyys, mikä edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Hankkeen yksi päätavoite on muuttaa tiede selkokielelle eli valtavirtaistaa tutkimustietoa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 4 5
Hankkeen toimissa ja ohjausryhmätyöskentelyssä on monialaisesta eri toimijoita. Hankkeen yhtenä kohderyhmänä ovat matkailijat, jotka alueellamme ovat ensisijaisesti kansainvälisiä. Hankkeessa tuotetuissa materiaaleissa on otettu mahdollisuuksien mukaan monikulttuurisuus ja kieliversiot, jotka edistävät yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 2 4
Luontoarvot, luonto ja sinne pääseminen ovat itsessään vahva osa paikalliskulttuuriamme. Suunnitelmat voivat mahdollistaa kultttuuriympäristön kehittymisen.
Ympäristöosaaminen 9 9
Hankkeessa alueen yritykset, väestö ja muut toimijat pääsevät tutustumaan mm. huippututkimuksen tekemiseen. Alueen erityispiirteet vahvistavat myös vastuullisuuden ja kestävän kehityksen periaatteiden oppimista. Hankkeen toimenpiteillä nimenomaan tähdätään ympäristöosaamisen kasvattamiseen kohderyhmien ja toimijoiden keskuudessa mm. tuottamalla popularisoitua tietoa ja materiaalia heidän käyttöönsä.

9 Final report summary

Measured, the world's cleanest air profiles the Pallas region in a new way. According to the surveys, clean air is not used as a clear attraction factor anywhere in Europe. The project was mostly successful in its goals. Difficult-to-understand climate science and data were popularized. The project knew how to grasp and utilize the existing information and brought it to the use of operators in the area in a new way, e.g. in image marketing and communication. The brand, built around science and data, in part encourages operators in the region to act responsibly, which guarantees that Muonio will also have the world's cleanest air in the future.

Based on the clean air brand, new service concepts were created through extensive R&D&I cooperation. The educational institution, as well as entrepreneurs in the area, and of course the project implementers participated in the R&D&I activity. The R&D&I operational environment was mapped during the project and new actors were brought on board. The open cooperation with other projects that operated in the area also increased the scope of the R&D&I operating environment. Work was done to stabilize the cooperation model, but it requires clarification in the future as well.

The goals of the project were:
1.) To define the concept of common clean air in the area and highlight its multiple benefits.
2.) Utilize and make visible existing knowledge and know-how in a new way.
3.) Strengthens the region's vitality and companies' competitiveness (incl. connection to brand work). by introducing information based on the latest measurement methods and applying it primarily to the new needs of business life.
4.) Shaping and making information available to different target groups and nature users in an understandable, correct format, interesting and up-to-date.
5.) Make use of popularized research information from Muonio Municipality, Tourism Area and National Park, etc. in strengthening company brands and as part of image marketing.
6.) Use popularized information to create added value for the users of the national park and promote the sustainable use of nature that moves in the park.
7.) Utilize information in the productization of new interesting tourist experiences and renewal of existing ones, in support of the creation of new companies and in forecasting and future strategic planning.
8.) Promotes the sustainable use of the national park and nature-based tourism for business operators and individual users.
9.) Respond to the challenges of climate change and reduce the region's carbon footprint.
10.) Create a cooperation model for an R&D&I network between research institutes, companies and the municipality related to clean air.

The following measures were taken to achieve the goals:
-Starting analysis: Image and competitor analysis of the Clean Air theme
-Defined the indicators and research measurements of the Meteorological Institute and brought them to the open interface.
- Information was gathered from the actors in the area on what they want the new clean air brand to focus on.

The project resulted in:
-5pcs information packages about the climate and research in the area.
-Clean air brand manual and communication material (communication guidelines for entrepreneurs, photo bank, poster templates, project compilation in physical and electronic form).
-Project publication, which compiles the results of the project, physical and electronic version
-5pcs of new service concepts related to the clean air theme.
-Pallas air quality index
-Clean air website (www.discovermuonio.fi/thepurestair)
-Description of the R&D&I operational environment in the Muonio area.