Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77553

Hankkeen nimi: Hevoshäme - Kestävän hevosmatkailun maakunta

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2617489-3

Jakeluosoite: PL 230

Puhelinnumero: 03 4361

Postinumero: 13101

Postitoimipaikka: Hämeenlinna

WWW-osoite: https://www.hamk.fi/

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: RANTALA MENNA TUULIA

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: menna.rantala(at)hamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358403529913

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Kestävän hevosmatkailun ympäriltä on tunnistettu monia alueellisia kehittämistarpeita jo ennen koronaepidemiaa. Liiketoiminnan ja uusien tuotteiden kehittämiseksi tarvitaan innovaatiotoiminnan vahvistamista. Lisäksi toimialalla kaivataan kipeästi sparrausta ja tukea asiakaslähtöisen markkinoinnin, palvelumuotoilun, asiakaspalvelun sekä tuotteistuksen ja myynnin kehittämisessä. Nopeasti muuttuva toimintaympäristö on nostanut digitalisaation ja sen hyödyntämisen keskeiseksi kehittämiskohteeksi hevosyrityksissä. Vastuullisuus on tulevaisuudessa kaiken toiminnan edellytys, josta tulee osataan viestiä ja tehdä vetovoimatekijä.

Maakunnan näkökulmasta pahiten pandemia on rajoittanut alueellisesti ja valtakunnallisesti merkittävien hevostapahtumien – hevosurheilu, historia, luonto ja kulttuuri – toteutumista. Normaalisti seudun hevosurheilutapahtumissa vierailee vuosittain jopa 150 000 kävijää ja niiden taloudellinen vaikutus seutukunnalle on suuri. Korona siirsi Forssan Kuninkuusravit eteenpäin vuodelle 2022, ja sinne odotetaan lähes 60 000 kävijää. Ypäjällä toteutettavassa Suomenratsujen kuninkaalliset –tapahtumassa ja kansainvälisissä Finnderby -ratsastuskilpailuissa vierailee vuosittain yli 12 000 henkilöä.

Kestävän hevosmatkailun tiekartta Kanta-Hämeessä -hanke on piirtänyt selkeän kuvan alueen hevosmatkailun nykytilasta, johon nyt tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä. Tällä hankkeella Kanta-Hämeestä rakennetaan HevosHäme - kestävän hevosmatkailun maakunta, jossa hevosmatkailulla on tunnistettu ja näkyvä asema alueellisen hevosekosysteemin ja hevosalan vihreän siirtymän ja kasvun edistämisessä. Kanta-Hämeessä olevan kansainvälisestikin ainutlaatuisen hevoskokonaisuuden tukeminen ja vahvistaminen edellyttää hevosmatkailunpalveluiden kaltaisia, uusia ja kestäviä innovaatioita sekä toimijaverkostoja.

Luontoon ja maaseutuun tukeutuvalle matkailulle on maakunnassa hyvät olosuhteet ja kehittämisen edellytykset, ja se on nostettu keskeiseen asemaan alueellisessa selviytymissuunnitelmassa ja Häme-ohjelmassa. Luontomatkailun ohella hevosmatkailu ja kiinnostus hevoseen ovat olleet viime vuosina kasvussa. Korona-aikana hevonen on noussut merkittäväksi osaksi ihmisten hyvinvointia ja vapaa-ajanviettoa. Luontokohteiden tavoin hevosen kohtaaminen ja sen kanssa toimiminen on tutkitusti merkittävä terveyden ja hyvinvoinnin lähde.

Hankkeen tavoitteena on kestävien ja laadukkaiden hevosmatkailupalveluiden kehittäminen, sekä elinvoimaisten ja monipuolisen hevosyrittäjyyden tukeminen on maakunnassa näitä kokoavan HevosHäme-brändin avulla. Elinvoimaiset ja uudistuvat hevosyritykset tukevat alueellista työllisyyttä, sekä Kanta-Hämeessä opiskelevien korkeakoulu- ja toisen asteen opiskelijoiden mahdollisuuksia asettua, työllistyä ja toimia yrittäjinä alueelle.

Hankkeen kaikilla toimenpiteillä merkittäviä vaikutuksia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiselle. Hevosalalla ne sisältyvät itsessään jo vahvasti koko toimialan rakenteeseen; hevosalan yrittäjistä merkittävä osa on naisia. Yhdenvertaisuuden kannalta hevosharrastus on eri muodoissaan helposti kaikkien saatavilla. Hevosten kanssa toimiminen edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia ja kansanterveyttä.

EU:n Vihreän kehityksen ohjelma (Green Deal) on ratkaisevassa roolissa koko hevosalan ja -matkailun ympäristöosaamisen kehittymiselle tulevaisuudessa. Ne tarjoavat ihmisten kaipaamia mahdollisuuksia yhteisöllisille luonto- ja eläinkokemuksille ja elämyksille, rehuntuotanto ja hevosten laiduntaminen ylläpitävät luonnon ja ympäristön monimuotoisuutta ja ovat hiilinieluja. Samalla rehuntuotantoon käytetty maa pysyy viljelykuntoisena. Hevosenlanta on mukana ravinnekierrossa, hiilensidonnassa ja uusiutuvana energianlähteenä.

Juuri nyt on oikea hetki hyödyntää hevosalan ja matkailualan kasvusuunta: koronapandemia muutti ihmisten matkustus- ja vapaa-ajan käyttöä konkreettisesti niin, että palveluita etsitään lähialueelta, luonnosta ja maaseudulta. Hevosharrastus on ollut koronakriisin aika yksi harvoja harrastusmuotoja, jota poikkeusoloista huolimatta on pystytty jatkamaan lähes normaalisti ja sen kysyntä kasvaa edelleen. Lisäämällä yhteistyötä muiden luonto- ja matkailutoimijoiden kanssa, sekä yrittäjien osaamista vahvistamalla kaikki alat hyötyvät. Kestävän hevosmatkailun tiekartta Kanta-Hämeessä -hankeen aikana on muodostettu hevosmatkailun tilasta kokonaiskuva, joka auttaa elinkeinojen kehittämistä ja nopeuttaa jatkotoimenpiteiden käynnistämistä. Meneillään oleva kriisi on nostanut esille matkailun kasvussa jo pitkään kyteneitä ongelmia, kuten ympäristövastuullisuuden, kestävyyden ja ilmastonmuutoksen asettamat vaateet.
Ulkomaiset matkanjärjestäjät ovat jo alkaneet etsiä kohteita Suomesta ja erilaisissa skenaarioissa on ennustettu matkailun elpymisen tapahtuvan Pohjoismaissa ja maaseutumaisilla alueilla hyvinkin nopeasti. Hevosmatkailuteemalla on koko maakuntaa yhdistävä ja kokoava vaikutus, jota on helppo nostaa valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin kiinnostavalla ja monimediaisella tavalla esiin.
Hyvin tehdyn pohjatyön päälle ja selkeän tiekartan avulla on hyvä lähteä rakentamaan alueellisesti merkittävää ja kestävää hevosmatkailua sekä systemaattisesti tavoittelemaan maakunnallista Hevoshäme-brändiä. Muuten on vaarana, että näihin mahdollisuuksiin tartutaan kotimaan matkailun nosteen ja matkailusektorin nopean elpymisen myötä jollakin toisella alueella.

Näistä taustoista ja toimenpiteistä on valmisteltu HevosHäme – kestävän hevosmatkailun maakunta -hanke, jolla jatketaan maakunnassa erinomaisesti käynnistynyttä kehittämistyötä nostamalla kestävä hevosmatkailu koko maakunnan hevosekosysteemipalveluiden sekä matkailun kehittämisen läpileikkaavaksi teemaksi.

Alueellisesti suunnattujen toimenpiteiden ohessa tehdään myös koko hevosmatkailusektoria hyödyttävää työtä.
Hankeen toteuttavat yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulu Oy (Hamk) sekä Forssan Seudun Hippos ry, Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry ja Luonnonvarakeskus LUKE.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kohderyhmä

Kohderyhminä ovat hevosalan matkailu-, tapahtuma-, virkistys- ja hyvinvointipalveluihin keskittyneet yritykset. Toisena kohderyhmänä ovat yritystoiminnan aloittamisesta tai toimintamuodon vaihtamisesta kiinnostuneet. Läpileikkaavasti hankkeen kohderyhmää ovat kaikki alueen muut luonto- , ruoka ja matkailupalvelu yrittäjät sekä tapahtumien järjestäjät, sekä palveluiden käyttäjät valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.Elinvoimaiset ja uudistuvat hevosyritykset tukevat alueellista työllisyyttä, sekä Kanta-Hämeessä mm. matkailu- ja hevosalaa opiskelevien korkeakoulu- ja toisen asteen opiskelijoiden mahdollisuuksia asettua ja työllistyä sekä toimia yrittäjinä alueelle.

Kanta-Hämeessä:

Suomen Hippoksen
- ammattiravivalmentajia n. 15 kpl
- 260 harrastajavalmentajaa, joista osa toimii ammattimaisesti
- Suomen Ratsastajainliiton laatutalleja n. 20 kpl
- koulutettuja ratsastusterapeutteja ja sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajia yht. n. 15 kpl

Koko Hämeen (Kanta- ja Päijät-Häme) alueella on 9 % koko Suomen hevoskannasta, noin 6400 kpl.
Hevosmäärä / 1000 asukasta on 21, koko Suomessa 14.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Laajempana näkökulmana on koko toimialan kestävyys ja vastuullisuus, johon sisältyy mm. hevosalan työllistävyys, yritysten toimiminen työnantajana ja hevosten vaikutus lasten ja nuorten liikkumistottumuksiin. Tunnistetaan suomenhevosen kulttuurillinen ja alueellinen merkitys.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 266 010

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 265 032

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 336 440

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 335 203

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kanta-Häme

Seutukunnat: Forssan, Riihimäen, Hämeenlinnan

Kunnat: Hämeenlinna, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Hausjärvi, Tammela, Ypäjä, Hattula, Humppila, Janakkala, Forssa

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa tasa-arvon toteutuminen sisältyy itsessään jo toimialan rakenteeseen; hevosalan yrittäjistä, etenkin aloittavista, merkittävä osa on naisia. Alan työvoimasta ja opiskelijoista suurin osa on naisia. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan hevosten kanssa toimiminen kehittää nimenomaan naisia johtajina. Hevosala, erityisesti ratsastukseen ja matkailuun keskittyvissä yrityksissä on naisvaltainen. Hevosalan yritykset ovat naisvetoisia, enimmäkseen pieniä ja vain harvakseltaan keskisuuria yrityksiä. Naisyrittäjyyden ja pienyrittäjyyden tukemiseen tähtäävät hankkeet ovat tervetulleita. Naisvetoisilla yrityksillä on huomattava työllistämisvaikutus ja hevosalan yrityksiin työllistyy enimmäkseen nuoria naisia. Tasa-arvon näkökulmasta hevosalan yritystoiminnan tukeminen on sukupuolten tasa-arvoa edistävä tekijä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen suunnitteluvaiheessa on tunnistettu alan naisvaltaisuus, lähes kaikki alueen ratsastuspuolen yrittäjistä ovat naisia, samoin heidän tämän hetkiset palveluidensa käyttäjät. Tasa-arvon näkökulmasta hankkeelle on huomattavaa merkitystä, sillä sen kehittämistoimenpiteet ovat osaltaan nostamssa myös alan arvostusta, palkkausta, työllistävyyttä sekä vetovoimaisuutta. Matkailun kautta saavutettavalla uudenlaisella verkostoilla, sekä asiakasryhmillä on tätä kautta vaikutusta koko naisyrittäjyyden näkyväksi tekemiselle. Hankkeen aikana toimintaympäristön muutosta analysoidaan kestävyyden lisäksi myös sukupuolinäkökulmasta. Matkailulla toivotaan olevan myös miesten hevosalaan palveluiden käyttöön sekä yrittäjyyteen lisäävä vaikutus. Hevosharrastus on eri muodoissaan kaikkien saatavilla, mm. liikuntarajoitteisten ja vammaisten harrastuksena. MML:n hevoskaveritoiminta perustuu myös harrastuksen saatavuuteen kaikille. Hevosharrastus ja hevosten kanssa toimiminen edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia ja kansanterveyttä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
ei ole

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 6
Keskeinen osa tätä hanketta ovat kestävän hevosmatkailun yrittäjyyden ja näkyvyyden lisääntyminen ja vakiintuminen. Kehittämällä toimintoja vastuullisempaan suuntaa ja siitä viestimällä varmistetaan toiminnan läpinäkyvyys, eli se, miten huolehditaan ihmisistä, eläimistä, ympäristöstä ja taloudesta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 6
Koronapandemia muutti ihmisten matkustus- ja vapaa-ajan käyttöä konkreettisesti niin, että palveluita etsitään nyt lähialueelta, luonnosta ja maaseudulta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 6 6
EU:n vihreän kehityksen ja kasvun ohjelman osana, on ratkaisevaa myös hevosekosysteemien tulevaisuudelle. Vihreä kasvu luo mahdollisuuksia hevosalalle, koska hevonen on mukana siinä monella tavalla: se luo ihmisten kaipaamia mahdollisuuksia luonto- ja eläinkokemuksille ja elämyksille, rehuntuotanto ja laiduntaminen ylläpitävät luonnon ja ympäristön monimuotoisuutta ja ovat hiilinieluja, ja rehuntuotantoon käytetty maa pysyy viljelykuntoisena.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 5
Hevosreitti suunnitelmissa ja selvityksissä huomioitu maastoon ja maaperään kohdistunut kuluma, eroosio ja vieraslajit. Hevosyritysten ja tapahtumien Vastuullisuussuunnitelmat, jossa laadittu toimintaohjeet ja toimepiteet valumille ja ravinteiden kierrätykselle, STF-sertifikaatit ja Green Activities ohjelmat
Natura 2000 -ohjelman kohteet 5 5
mm. Ypäjällä sijaitsevat hevosten laiduntamisessa käytetyt NATURA2000-alueet, ja ovat esimerkki Natura-alueiden kestävästä käytöstä hevostuotannossa. Hevosliiketoiminnan monimuotoisuus luo edellytyksiä paikallisten alueiden sisäsyntyiseen kasvuun vahvistamalla esimerkiksi matkailullista houkuttelevuutta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 5
Hevosyritysten ja tapahtumien Vastuullisuussuunnitelmat, jossa laadittu toimintaohjeet ja toimepiteet materiaalien ja jätteiden kierrtykselle, STF-sertifikaatit ja Green Activities ohjelmat
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 7 5
Hevosyritysten ja tapahtumien Vastuullisuussuunnitelmat, jossa laadittu toimintaohjeet uusiutuvien energialähteiden käytölle, STF-sertifikaatit ja Green Activities ohjelmat yrityksiin
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 7
Alueella olevia hevosalan ja sen tukitoimijoita ohjataan toimintatapoihin, jotka edistävät vihreän kasvun, luonnonvarojen ja kiertotalouden huomioon ottamista ja hyödyntämistä. Kestävä hevosmatkailu puolestaan edistää biologista monimuotoisuutta, kulttuuria, luonnonsuojelua ja suojelua osana vihreää taloutta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 5
Kotimaisen ja kansainvälisiin hevosmatkailukohteisiin tehdyn selvityksen perusteella kävi esille, ettei virtuaalisia hevosmatkailupalveluita ole tarjolla tai saataville. Saman tiedon vahvistavat myös palveluita etsivät matkanjärjestäjät. Tähän kysyntään vastaamalla edistetään samalla esteettömien ja erityisryhmille suunnattujen hevosmatkailupalveluiden tarjontaa.
Liikkuminen ja logistiikka 5 0
Hevosyritysten ja tapahtumien Vastuullisuussuunnitelmat, jossa laadittu toimintaohjeet ja toimepiteet liikkumiseen ja logistiikkaan, STF-sertifikaatit ja Green Activities ohjelmat
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 7
Kestävän hevosmatkailun brändäämisellä vakinnutetaan toimintatavat, jolla varmistetaan toiminnan läpinäkyvyys, eli se, miten huolehditaan ihmisistä, eläimistä, ympäristöstä ja taloudesta.Huomioidaan kaikessa toiminnassa erityisesti bioturvallisuus.
Tasa-arvon edistäminen 7 7
Hankkeessa tasa-arvon toteutuminen sisältyy itsessään jo toimialan rakenteeseen; hevosalan yrittäjistä, etenkin aloittavista, merkittävä osa on naisia. Alan työvoimasta ja opiskelijoista suurin osa on naisia. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan hevosten kanssa toimiminen kehittää nimenomaan naisia johtajina. Hevosharrastus on eri muodoissaan kaikkien saatavilla, mm. liikuntarajoitteisten ja vammaisten harrastuksena. MML:n hevoskaveritoiminta perustuu myös harrastuksen saatavuuteen kaikille. Hevosharrastus ja hevosten kanssa toimiminen edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia ja kansanterveyttä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 7
Yhdenverataisuus sisältyy itsessään jo toimialan rakenteeseen;Hevosharrastus on eri muodoissaan kaikkien saatavilla, mm. liikuntarajoitteisten ja vammaisten harrastuksena. MML:n hevoskaveritoiminta perustuu myös harrastuksen saatavuuteen kaikille. Hevosharrastus ja hevosten kanssa toimiminen edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia ja kansanterveyttä.
Kulttuuriympäristö 7 7
Kanta-Hämeessä ja erityisesti Forssan seudulla hevosmatkailulla on yhtymäkohtia alueen ja maan historiaan, esimerkkinä Ypäjällä asustaneet presidenttien hevoset sekä Hevosurheilumuseo. Vahvuutena on myös suomenhevonen, jonka jalostustoiminnassa Ypäjällä on ollut työhevosaikana suuri merkitys. Tammelassa sijaitseva Korteniemen perinne tila on valittu Suomen maatalousmuseon kesäkohteeksi 2021, koko Kanta-Hämettä halkova Hämeen Härkätie on ollut merkittävä pyhiinvaelluskohde, jonka varrella sijaitsee moni merkittäviä kulttuurikohteita ja ympäristöjä.
Ympäristöosaaminen 7 7
Kestävä kasvu, EU:n vihreän kehityksen ja kasvun ohjelman osana, on ratkaisevaa myös hevosalan/matkailun ympäristöosaamisen kehittymiselle tulevaisuudelle. Vihreä kasvu luo mahdollisuuksia hevosalalle, koska hevonen on mukana siinä monella tavalla: se luo ihmisten kaipaamia mahdollisuuksia luonto- ja eläinkokemuksille ja elämyksille, rehuntuotanto ja laiduntaminen ylläpitävät luonnon ja ympäristön monimuotoisuutta ja ovat hiilinieluja, ja rehuntuotantoon käytetty maa pysyy viljelykuntoisena. Hevosenlanta on mukana ravin-nekierrossa, hiilensidonnassa ja uusiutuvana energianlähteenä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Kanta-Hämeessä toteutettu Kestävän hevosmatkailun tiekartta -hanke ja nyt toteutettu Hevoshäme-hanke ovat edistäneet alueen hevosmatkailua merkittävästi. Pandemian jälkeen hevosyritykset kohtasivat suurta kysyntää, mikä korosti digitaalisten palveluiden, diginäkyvyyden, bioturvallisten tapahtumien ja verkostoitumisen merkitystä. Vastuullisuus nousi keskeiseksi toimintaperiaatteeksi. Hevosmatkailussa tunnistettiin jo ennen pandemiaa kehittämistarpeita, kuten innovaatiotoiminnan vahvistamista ja tukea markkinoinnissa ja palvelujen kehittämisessä.

Hevoshäme-hankkeen tavoitteena oli luoda hevosmatkailulle tunnistettava asema ja edistää hevosalan kasvua maakunnassa. Yhteisen Hevoshäme -brändin avulla korostettiin mm. alueen hevoskokonaisuutta ja tapahtumia. Forssan Kuninkuusravit vuonna 2022 olivat yksi kansainvälisestikin merkittävä hevostapahtuma, olleen koko kyseisen vuoden suurin hevostapahtuma koko Euroopassa. Hankkeessa tarjottiin tukipalveluita, osaamista sekä verkostoja hevosyrittäjille matkailijoiden tarpeisiin vastaamiseksi.

Luonto- ja maaseutumatkailulle on hyvät edellytykset, ja se on korostettu alueellisissa suunnitelmissa. Hevonen nousi korona-aikana merkittäväksi hyvinvoinnin lähteeksi. Hankkeen tavoitteena oli kehittää laadukkaita hevosmatkailupalveluita ja tukea elinvoimaista hevosyrittäjyyttä HevosHäme-brändin avulla. Elinvoimaiset hevosyritykset edistävät alueellista työllisyyttä ja tarjoavat mahdollisuuksia opiskelijoille.

Hanke onnistui tavoitteissaan hyvin. Konkreettisesti hankkeen tulokset näkyvät alueen matkailupalveluita ja toimijoita kokoavalla Visit Häme-alustalle, minne hankkeen toimesta on julkaistu yhteensä 13 hevosyritystä. Yrittäjille suunnatut vastuullisuuteen, viestintää ja diginäkyvyyteen, tuotteistamiseen ja palvelumuotoiluun liittyvät webinaarit kiinnostivat kovasti ja niistä saatiin hyvää palautetta. Kaikki hankkeen aikana materiaalit ovat vapaasti verkossa saatavilla ja niitä on käytetty ja katsottu todella paljon. Hankemateriaaleja ovat hyödyntäneet myös monet valtakunnalliset toimijat, kuten Suomen Ratsastajainliitto ry ja Suomen Hippos ry, sekä monet alan oppilaitokset.

Hanketoteuttajat osallistuneet säännöllisesti maakunnallisiin matkailuhankkeiden ja – toimijoiden työryhmiin, tapaamisiin ja tilaisuuksiin, joissa hevosmatkailun ja koko toimialan mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista on päästy keskustelemaan muiden alueellisen matkailun kehittämistyötä tekevien kanssa. Alueellisesti suunnattujen toimenpiteiden ohessa tehtiin myös koko valtakunnallista hevosmatkailusektoria hyödyttävää työtä.