Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77565

Hankkeen nimi: Midas - Uudistetaan hankemaailma yhdessä

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lab-ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2630644-6

Jakeluosoite: Mukkulankatu 19

Puhelinnumero: 0294465000

Postinumero: 15210

Postitoimipaikka: Lahti

WWW-osoite: https://www.lab.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Aki Helminen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tki-asiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: aki.helminen(at)lab.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0504733945

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Koronakriisistä toipuminen on alkanut. Globaalin talouden ennustetaan kasvavan merkittävästi jo vuoden 2021 jälkimmäisellä puolella ja vielä vauhdikkaammin vuosien 2022 ja 2023 aikana. Vuoden 2008 finanssikriisistä toipumisessa Suomi myöhästyi, monesta syystä. Nyt vastaavanlaisen myöhästymiseen ei ole varaa.

Kasvuvoimaa maakunnasta löytyy. LABin operoimassa StartHUB-yrityshautomossa on 35 yritystä, joilla on halu ja motivaatio kasvaa. Osalle yrityksistä kasvu edellyttää yhteistyökumppaneita mm. pk-sektorilta. Nopeavaikutteista kehitystä ja kasvua tarvitaan samaan aikaan myös pk-yrityksissä. Kokonaisuudessaan asioita on tehtävä eri tavalla kuin aikaisemmin. Nopeavaikutteisen toipumisen edellytyksenä on, että yritysten uudistuminen etenee samanaikaisesti, kun talous ja kysyntä kasvaa.

Päijät-Hämeessä tehdään tälläkin hetkellä paljon tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan mm. LAB-ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston, Helsingin yliopiston ja ammattiopisto Salpauksen toimesta. Myös alueen kunnat ja kaupungit ovat aktiivisia TKI-toimijoita ja hankekehittäjiä. Tulosten hyödyntämisessä emme kuitenkaan ole edistyksellisiä.

Julkisella tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiorahoituksella tehtäviä hankkeita päättyy joka vuosi arviolta 80-100 kpl:tta. Niiden rahoitus on yhteensä arviolta n. 10-15 milj. €. Nyt tämä pääoma on saatava nopeasti ja vaikuttavasti julkisten tulosten osalta startup- ja pk-yritysten hyödynnettäväksi. Kysymys kuuluu miten?

Midas - Uudistetaan hankemaailma yhdessä -hankkeessa ratkaistaan nopeavaikutteinen kriisistä toipuminen luomalla Päijät-Hämeessä toimiville startup- ja pk-yrityksille tehokas tapa tehdä yhteistyötä ja hyödyntää alueen TKI-toimijoiden tuottamia uusimpia tuloksia ja ainutlaatuista osaamista. Näin syntyy konkreettinen, yritysten tarpeista lähtevä tapa rakentaa hiilineutraalia yhteiskuntaa eri toimialojen ja yritysten ratkaisuilla. Läpimenoaikaa kehittämisen osalta saadaan leikattu merkittävästi nykyistä lyhyemmäksi ja toiminnasta tulee tuloksellisempaa.

Hankkeen päätavoitteena on törmäyttää hallitusti startup-yritysten ja PK-yritysten osaaminen, resurssit, tarpeet ja visiot tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (julkisrahoitteiset hankkeet, toimijoina LAB, LUT ja HY) äärellä. Hyödyntämällä olemassa olevia tuloksia ja jatkokehittämällä niiden pohjalta ratkaisuja kehittyy uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Näin syntyy konkreettinen ”foorumi”, joka vauhdittaa samalla siirtymistä hiilineutraalin yhteiskuntaan ja erilaisten digitaalisten ratkaisujen hyödyntämistä. Hankkeen toimenpiteissä keskitytään rakentamaan startup- ja pk-yritysten yhteistyölle toimintatapaa, jossa hyödynnetään alueen TKI-toimijoiden tuloksia ja osaamista. Yhteisen ymmärryksen, ohjattujen kohtaamisten, nopeavaikutteisten prosessien ja jatkokehityksen jäsentämisen avulla saavutetaan lopputuloksena.

Hankkeen horisontaalisissa tavoitteissa korostuu paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen. Olemassa olevan ja jatkuvasti kehittyvän tutkitun tiedon, soveltamisymmärryksen ja konkreettisten TKI-tulosten nopea hyödyntäminen muodostavat yrityksille keskeisen sisällön kestävään kasvuun ja kehitykseen. Käytännössä autamme yrityksiä löytämään ja hyödyntämään TKI-tuloksia uusissa ja parannelluissa ratkaisuissa mm. aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittämiseksi, materiaalien ja jätteiden vähentämiseksi (kiertotalous)sekä liikkumisen ja logistiikan sähköistymisessä. Yliopistojen tutkimustoiminnan tuloksissa luonnonvarojen käytön kestävyys sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen näkyvät kaikille yrityksille.

Hankkeen tuloksista syntyy Päijät-Hämeeseen kansallisesti ja kansainvälisesti houkutteleva kasvu- ja kehitysympäristö eri toimialojen startup-yrityksille sekä tiivis yhteistyö alueella toimiviin ja alueelle sijoittuviin pk-yritykseen.

Hankkeen päätoteuttajan toimii LAB-ammattikorkeakoulu ja hanke toteutetaan 1.9.2021-31.8.2023 välisenä aikana.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen pääkohderyhmänä ovat päijäthämäläiset startup- ja pk-yritykset, joilla on halu kääntää koronakriisistä toipuminen nopeavaikutteiseksi ja kestäväksi kasvuksi.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä on Päijät-Hämeessä toimivat TKI-toimintaa harjoittavat organisaatiot LAB-ammattikorkeakoulun lisäksi LUT-yliopisto ja Helsingin yliopisto sekä Ladec Oy, joka tärkeä linkki alueen yrityksiin.

Välillinen kohderyhmä pitää sisällään myös muuta julkista sektoria rahoittajien sekä Lahden kaupunki, mutta myös muut päijäthämäläiset kunnat ja kaupungit hyötyvät toteutuksesta ja tuloksista.

Kolmas välillinen kohderyhmä ovat yritykset, joita pystytään houkuttelemaan sijoittautumaan alueelle hankkeen toiminnan aikana. Tässä välillisessä kohderyhmässä tiivis yhteistyö Ladecin palveluorganisaation kanssa on erittäin tärkeää.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 216 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 213 317

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 270 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 266 646

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Päijät-Häme

Seutukunnat: Lahden

Kunnat: Hollola, Sysmä, Padasjoki, Asikkala, Lahti, Kärkölä, Heinola, Iitti, Orimattila, Hartola

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen valmisteluvaiheessa on tehty toimintaympäristöanalyysi. Lisäksi tietolähteenä on käytetty käynnissä olevien hankkeiden kokemuksia ja näkemyksiä. Kansainvälisen tutkimustiedon perusteella on tiedossa, että kehitystyöntoteuttajien sukupuolella on vaikutusta ratkaisuihin. Startup-yritysten ja PK-yritysten kehitystyössä olevien henkilöiden miesvoittoisuus on tunnistettu. Päällikkö- ja johtotasolla on myös selkeästi enenmmän miehiä. Samaan aikaan TKI-toimijoina (korkeakoulut) on enemmän naisia. Toteutusten hankekohtaisuus saa kuitenkin aikaan merkittäviä vaihteluita tässä. Lisäksi määräaikaista työvoimaa on edelleen melko paljon.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toteutuksessa on huomioitu sukupuolinäkökulma. Hankkeen toteutuksen kautta pyritään edistämään naissukupuolen osallistumista niin startup-toimintaan, PK-yrityksen kehitystehtäviin kuin TKI-toiminnan toteutukseenkin. Sukupuolinäkökulma ei ole merkitsevä toimintamallin kehittämisessä, mutta se huomioidaan niin, ettei kokonaisuudessa sokaistuta ajattelemaan vain tietystä näkökulmasta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke toteutetaan sukupuolten tasa-arvo huomioiden ja hankkeen aikana esiin tuleviin tarpeisiin reagoidaan viipymättä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 7
Hankkeen toimenpiteillä edistetään hiilineutraalien ratkaisujen kehittymistä ja hyödyntämistä, perustuen TKI-toiminnan kautta saatuihin tuloksiin. Luonnovarojen kestävä käyttö on vahvistaa yritysten hiilineutraalisuutta ja ratkaisuja, joita yritykset kehittävät erilaisiin tarpeisiin. Startup- ja pk-yritysten lopullisiin ratkaisuihin ei voida vaikuttaa, joten siksi vaikutus on enimmäkseen välillinen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 7
Hankkeen toimenpiteillä edistetään vähähiilisten ratkaisujen kehittymistä ja hyödyntämistä, perustuen TKI-toiminnan kautta saatuihin tuloksiin. Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen on yksi tulosvaikutus, johon hiilineutraaleilla ratkaisuilla pyritään. Startup- ja pk-yritysten lopullisiin ratkaisuihin ei voida vaikuttaa, joten siksi vaikutus on enimmäkseen välillinen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikuteta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikuteta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikuteta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 8
LAB-ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan ydinteemoja. Tutkimus-infrastruktuurin osalta on tehty ja tehdään lähiaikoina merkittäviä investointeja. Osa Päijät-Hämeen maakunnan strategisia valintoja, älykkään erikoistumisen kärkiä. Alueella on ja alueella kehittyy yritystoimintaa, jossa edistetään materiaalien ja jätteiden tehokkaampaa kiertotaloutta sekä materiaalien elinkaarien jatkamista. Kehittämistarpeita on paljon ja oletettavasti merkittävä osa hiilineutraaleista ratkaisuista keskittyy tähän teemaan.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 4 5
Kehittämistarpeita on tunnistettu ja teema on osa hiilineutraaleja ratkaisuja. Kuuluu LUT-yliopiston strategisiin valintoihin, iso kysymys on, että miten osaamista saadaan hyödynnettyä Päijät-Hämeessä. Maakunnassa on lähtenyt liikkeelle sähköisen liikenteen kokonaisuus, johon tämä teema mm. liittyy vahvasti.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 10
Hankkeen päätavoitteen mukaisesti tärkein vaikutus on tässä teemassa. Kestävä kehittäminen näkyy eri yrityksille eri tavoin ja siksi TKI-toiminnan tulosten ja osaamisten monipuolinen hyödyntäminen on erittäin tärkeää.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 6
Hankkeen ytimessä ei ole kehittää aineettomia tuotteita tai palveluita, mutta välillisesti hankkeen toimenpiteet ja lopputuloksena syntyvä toimintamalli edistävät ja mahdollistavat yrityksille nykyistä helpomman tavan aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 4 6
Suora vaikutus sähköisen liikenteen teemaan liittyvissä startup- ja pk-yritysten tarpeissa ja niihin yhdistettävissä TKI-toiminnan tuloksissa. Välillisesti vaikuttaa myös muissa teemoissa, jos niiden sovellusala liittyy liikkumiseen ja logistiikkaan.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 5
Suora vaikutus lyhyellä aikavälillä toimenpiteiden kautta ja pidemmälle aikavälillä välillinen vaikutus lisääntyvän yhteistyön muodossa.
Tasa-arvon edistäminen 3 5
Suora vaikutus lyhyellä aikavälillä toimenpiteiden kautta ja pidemmälle aikavälillä välillinen vaikutus lisääntyvän yhteistyön muodossa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei vaikuteta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikuteta.
Ympäristöosaaminen 3 4
Suora vaikutus hiilineutraalien ratkaisujen kehittämiseen tilanteessa, jossa hyödynnetään TKI-toimijoiden aikaansaamia tuloksia osana startup- ja pk-yritysten kehittämistä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

MIDAS – Uudistetaan hankemaailma yhdessä on LAB-ammattikorkeakoulun toteuttama hanke, jonka päätavoitteena oli törmäyttää hallitusti Päijät-Hämeen startup-yritysten ja pk-yritysten osaaminen, resurssit, tarpeet ja visiot tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan äärellä.

Hankkeessa tutkittiin ja selvitettiin eri hankkeiden, TKI-toimijoiden, organisaatioiden ja rahoittajien prosesseja, toimintamalleja ja kulttuureja, ja vertailtiin niitä startup- ja pk-yritysliiketoiminnan tarpeisiin. Hankkeen päätarkoituksena oli kehittää tiedon pohjalta yhteinen hanketapahtuma, tuomalla TKI-toimijoiden, oppilaitosten, opiskelijoiden, rahoittajien ja yritysten tarpeet, ideat ja ratkaisut hanketulosten äärelle.

Midas-hankeen aikana tuotettiin ja järjestettiin kaksi hankkeiden ja hanketulosten esittelytapahtumaa: MIDAS-event 19.5.2022 paikallinen pilotti ja MIDAS-expo 15.2.2023 valtakunnallinen hanketapahtuma.

Hankkeen tulokset tiivistettynä eri kohderyhmille:

Tulos rahoittajille: Tulevaisuudessa valtakunnallista hanketapahtuma nähdään tarpeellisena alustana hanketulosten esittelyille ja tiedon jakamiseen sekä verkostoitumiselle ja TKI-toiminnan kehittämiselle.
Rahoittajien toimesta lisäselvitystä tarvitaan tulevaisuudessa julkisen TKI-toiminnan hyödyistä ja yrityksien kiinnostuksesta TKI-toimintaa kohtaan, TKI-brändin vahvistamisesta, hanketulosten määrittämisestä ja selkeyttämisestä sekä digitaalisen hakusanaoptimoidun hanketulosformaatin luomisesta. Loppuraportti nähtävillä https://www.eura2014.fi/rrtiepa/index.php. Tarkemmat lisätiedot pyydettäessä Päijät-Hämeen liitosta.

Tulos TKI-organisaatiolle: Hanketapahtuma nähdään tärkeänä ja oleellisena TKI-foorumina, joka mahdollistaa hankkeiden, TKI-toimijoiden ja yritysten kohtaamisen sekä hanketulosten jakamisen. Tapahtumaa pidetään myös tarpeellisena kumppanuuksien luomisessa ja yhdistävänä tekijänä oppilaitosten ja yritysten verkostojen välillä. Hanketapahtuma luo epätyypillisiä kohtaamisia eri toimijoiden kanssa ja mahdollistaa uusien hankeideoiden ja aihioiden syntymisen. Hanketapahtumaa on syytä kehittää ja saattaa pysyväksi osaksi TKI-organisaatioiden toimintaa. Tarkemmat tiedot löytyvät LAB-ammattikorkeakoululta https://lab.fi/fi.

Tulos hankkeille ja TKI-toimijoille: Hanketapahtuma tarjoaa mahdollisuuden esitellä hankkeen tavoitteet, saavutukset ja tulokset yhteisellä alustalla kootusti, ja tarjota tieto TKI-toimijoille ja yritysten hyödynnettäväksi. Tapahtuma palvelee myös hankkeen toimijoiden ammatillisessa verkostoitumisessa sekä tukee hankkeen viestinnällisiä tavoitteita. Esiintymisvalmennukseen osallistuminen mahdollistaa hankeen ja sen tulosten selkeyttämisen ja kiteyttämisen sekä tarjoaa hanketoimijoiden keskinäistä sparrausta. Tietoa tulevasta hanketapahtumasta voi seurata MIDAS-expo tapahtumasivuilta https://midas-expo.fi.

Tulos opiskelijoille: Hanketapahtuma tarjoaa tietoa opiskelijoille TKI-toiminnasta sekä mahdollisista harjoittelu ja työuravaihtoehdoista. Hanketapahtumassa esillä olevat hankkeet ja niiden tulokset voivat herättää opiskelijoissa uusia tarpeita ja ideoita, jotka mahdollistavat uusien hankeaihioiden, näkökulmien ja ratkaisujen syntymisiä. Tietoa tulevasta hanketapahtumasta voi seurata MIDAS-expo tapahtumasivuilta https://midas-expo.fi.

Tulos yksittäisille yrityksille: Hanketapahtuma tarjoaa yrityksille paikan, josta he voivat saada kootusti tietoa hankkeista ja TKI-toiminnasta sekä rahoittajien ja oppilaitosten tarjoamista palveluista ja mahdollisuuksista. Tapahtumassa yritykset voivat esittää myös omia tarpeitaan ja ideoitaan sekä löytää ratkaisuja omiin haasteisiinsa hankkeiden tuloksista. Tietoa tulevasta hanketapahtumasta voi seurata MIDAS-expo tapahtumasivuilta https://midas-expo.fi.

Tulos tapahtuma-alan yritykselle: Tapahtuma-alan yrityksille tarjoutuu TKI-toiminnasta liiketoimintamahdollisuuksia. Vaikka oppilaitokset järjestävät valtavia määriä tapahtumia, ei TKI-toimijat välttämättä osaa hyödyntää ammattimaisten tapahtumaorganisaatioiden palveluita. Toisaalta tapahtuma-ala ei tunnista TKI-toimijoita potentiaalisena asiakasryhmänä. Tapahtuma-alan yrityksen, oppilaitosten ja rahoittajien toimesta voidaan luoda ammattimaisia ja jatkuvasti kehittyvä hanke- tai TKI- tapahtumia, jotka palvelevat entistä paremmin kohderyhmiä ja TKI-toiminnassa mukana olevia toimijoita. Lisätietoa yhteistyömahdollisuuksista https://lab.fi/fi.