Hankekoodi: A77622
Hankkeen nimi: Wise Frami Food
Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet
Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2021 ja päättyy 31.8.2023
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2539767-3
Jakeluosoite: Kampusranta 11, PL 412
Puhelinnumero: 020 124 3000
Postinumero: 60101
Postitoimipaikka: Seinäjoki
WWW-osoite: http://www.seamk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Taru Mäki
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TKI-päällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: taru.maki(at)seamk.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0408304105
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Koronakriisi vaikeutti elintarvikesektorin toimintaa. Kulutus muuttui ravintoloista koteihin. Samalla tiukentuneet rajakäytännöt rajoittivat laitteiden, raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden vientiä ja tuontia. Koronakriisi kiihdyttää jo käynnissä olleita muutoksia elintarvikesektorilla ja uusi normaali tulee vaatimaan enemmän elintarvikesektorin kaikilta toimijoilta.
Wise Frami Food -hanke kumpuaa tarpeesta tehdä alueen elintarvikesektorista entistä kestävämpi koronan jälkeen ja toisaalta parantaa alueen yritysten kykyä vastata ruoka 4.0 kehityshaasteisiin. Frami Food Labin digitalisointi ja tutkimustiedon avaaminen mahdollistaa entistä kilpailukykyisemmän elintarvikesektorin. Frami Food Lab -kokonaisuus koostuu Agrolab-maatalouslaboratoriosta, Prikka-opetusravintolasta ja -keittiöstä, analyysilaboratoriosta jossa on kemian ja mikrobiologian toiminnot sekä Frami Food Lab -elintarvikelaboratoriosta. Seinäjoen ammattikorkeakoulun painopisteet ovat digitaalinen valmistus, ruokaturvallisuus, hyvinvointiteknologia ja kasvuyrittäjyys. Hankkeessa kaksi ensimmäistä linkittyvät olennaisesti ja yhteys hyvinvointiinkin tulee entistä terveellisempien ruokien ja raaka-aineiden kehittämisen kautta. Wise Frami Food-järjestelmä voidaan integroida avoimien rajapintojen avulla muihin järjestelmiin, esimerkiksi Digital Business Lab -hankkeen omiin.
Hankkeen toteutus on jaettu viiteen osakokonaisuuteen. Hankkeen aikana rakennetaan luottamusalue elinkeinoelämän ja Etelä-Pohjanmaan muiden toimijoiden kanssa. Selvitetään tarvittavat teknologiat ja hankitaan ne sekä implementoidaan järjestelmä osaksi Frami Food Lab –kokonaisuutta. Viimeisessä vaiheessa Wise Frami Food –demonstraatioympäristö esitellään ja jalkautetaan alueen elinkeinoelämän digitaalisen transformaation siirtymän tueksi.
Hankkeen tuloksena aikaansaadaan Frami Food Lab –konseptin yhteyteen digitaalinen demonstraatioympäristö ja tietopankki, jotka perustuvat avoimen lähdekoodin ohjelmistoratkaisuihin. Demonstraatioympäristön avulla yritykset voivat kehittää ja testata omien tietojärjestelmien verkottumista muiden palvelutarjoajien järjestelmiin. Mahdollisuus saada kokemusta avoimen lähdekoodin järjestelmästä siten, että yritys voi ottaa vastaavantyyppisen järjestelmän omaan käyttöön kustannustehokkaasti ja hyödyntää tietopankkiin kertyviä tuloksia. Digitaalisten järjestelmien saavutettavuus pk-yrityksille lisääntyy merkittävästi.
Tämä hanke on kehittämishanke, jonka rinnalla on samansisältöinen investointihanke.
Wise Frami Food -hankkeen kohderyhmänä ovat Etelä-Pohjanmaalla toimivat pienet ja keskisuuret elintarvikeyritykset, palveluntarjoajat (ravintolat, catering-yritykset, suurtalouskeittiöt) ja logistiikan toimijat. Kohderyhmänä ovat myös alueen korkeakoulut, koulutustoimijat, tutkimuslaitokset ja kunnat.
Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat Etelä-Pohjanmaan kunnat, 1. asteen jalostus ja maatalous sekä valtakunnalliset yritykset.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 201 752
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 87 667
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 252 190
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 109 584
Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa
Seutukunnat: Kuusiokuntien, Suupohjan, Järviseudun, Seinäjoen
Kunnat: Lapua, Lappajärvi, Kurikka, Seinäjoki, Teuva, Kauhajoki, Kauhava, Alajärvi, Karijoki, Soini, Vimpeli, Ähtäri, Evijärvi, Isojoki, Alavus, Isokyrö, Ilmajoki, Kuortane
Jakeluosoite: Kampunsranta 9
Postinumero: 60100
Postitoimipaikka: Seinäjoki
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 3 | 7 |
Hanke edistää osaltaan luonnonvarojen käytön kestävyyttä ruokaketjussa esimerkiksi resurssitehokkuuden ja kestävien luonnonvarojen käytön näkökulmasta. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 2 | 3 |
Digitalisaation edistäminen vähentää luonnonvarojen käyttöä esimerkiksi pienentämällä resurssien käyttöä ja liikkumista sekä tarvittavan liikkumisen oikea-aikaisuutta. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Hanke on tässä asiassa neutraali. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Hanke on tässä asiassa neutraali. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Hanke on tässä asiassa neutraali. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 4 | 6 |
Digitalisaation edistäminen vähentää materiaalien ja jätteiden määrää sekä yrityksissä että opetuksessa. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Hanke on tässä asiasssa neutraali. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 7 | 9 |
Demonstraatioympäristö muodostaa pysyvän alustan yritysten ja ammattikorkeakoulun yhteistyölle. Hanke edistää alueellisesti tärkeää elinkeinosektoria. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 7 | 8 |
Digitaalinen demonstraatioympäristö mahdollistaa ketterämmän kehityksen ja täysin uudenlaisen digitaalisen profession luomisen. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 2 | 5 |
Digitalisaatio ja toiminnan siirtyminen tietoverkkoihin vähentää tavaroiden ja ihmisten siirtymisen tarvetta. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 5 | 4 |
Hanke edistää suoraan alueen ruokaketjun toimijoita (opetus, tki, liiketoiminta), ja niitä vahvistamalla edelleen koko aluetaloutta. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 2 | 3 |
Hanke toimii erityisesti PK-yritysten hyödyksi kehittämällä uusia tapoja hyödyntää digitalisaatiota. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 2 | 5 |
Digitaalisuus opetuksessa ja yritystoiminnassa tuo esteettömän ja tasavertaisen työskentely-ympäristön käyttäjän yhteiskunnallisesta asemasta tai vammaisuudesta riippumatta. Sen ympärille voi kehittyä aivan uudenlaisia työtehtäviä. Digitaalisuus on "kansainvälinen kieli" ja poistaa rajoja kulttuurien väliltä. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Hanke on tässä asiasssa neutraali. | ||
Ympäristöosaaminen | 5 | 4 |
Hankkeella on osaltaan tähän positiivista vaikutusta sekä välillisesti että välittömästi ruokaketjun tietopankkiin kertyvän tiedon jakamisen kautta. Hanke edistää uuden oppimisen kautta vastuullisempaa toimintaa. |
-