Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77763

Hankkeen nimi: Tapahtumat ja kokoukset matkailun moottoreina Savonlinnassa

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2021 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Savonlinnan Hankekehitys Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 2520006-8

Jakeluosoite: Olavinkatu 27

Puhelinnumero: 044 358 3820

Postinumero: 57130

Postitoimipaikka: Savonlinna

WWW-osoite: http://www.elinkeinopalvelut.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Hannu Kurki

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: hannu.kurki(at)savut.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 358 3820

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on synnyttää yhteistyötä ja luoda verkostoja tapahtumatoimijoiden, matkailuyritysten ja muiden yritysten välille uuden liiketoiminnan kehittämiseksi tapahtuma- ja kokoussektorille Savonlinnassa. Hankkeen avulla pyritään kehittämään tapahtumatoimijoiden kaupallista osaamista. Tavoitteena on synnyttää uudet toimintaa pitkäjänteisesti tukevat rakenteet ja palveluverkostot sekä luoda uusia innovatiivisia tapahtumakokonaisuuksia, joiden kautta kasvatetaan matkailijamääriä ja yritysten liiketoimintaa/matkailutuloa.

Hankkeessa A) Vahvistetaan yhteistyötä ja valmennetaan toimijoita järjestämällä tapaamisia ja kehittämistyöpajoja sekä perehdyttämällä hankkeeseen osallistujia uusien työkalujen käyttöön. Yhdessä tutustutaan hyviin käytäntöihin Suomessa ja Euroopassa. B) Kootaan tapahtuma- ja kokousmatkailun tarjonta ja myyntimateriaalit sekä tuotetaan niitä koskevat sisällöt markkinointialustoihin ja -kanaviin. Määritellään ulkopuoliset kohderhymät ja markkinoidaan ja myydään Savonlinnaan potentiaalisille kohderyhmille. Rakennetaan tapahtumista ja palveluista matkailutuotepaketteja myyntikanaviin. C) Luodaan tapahtumien ideointiin ja jatkokehitykseen innovaatio- ja sitouttamisprosessi, jonka tuloksena pilotoidaan kaksi laajempaa tapahtumakokonaisuutta yhteistyössä yritysten kanssa. Rakennetaan ja uudistetaan digitaaliset palvelut tukemaan suunnittelua, tapahtuma- ja kokous resurssien käyttöä sekä markkinointia ja myyntiä. D) Luodaan tapahtumakentän seurantaan ja vaikuttavuuden arviointiin mittaristot ja työkalu.

Hankkeen tuloksena on luotu uusi verkostomainen työtapa tapahtumatoimijoiden ja yritysten välille. Tapahtumatoimijoiden liiketoimintaosaaminen kehittyy ja on avattu uusia yhteistyö ja rahoitusmahdollisuuksia tapahtumien järjestämiseksi. Osallistuville yrityksille on luotu uusia tapahtuma- ja kokouspalvelupaketteja ja käynnistetty niiden myynti. On luotu edellytykset Saimaa Ilmiö 2026 laajamittaiseen tapahtumatuotantoon. Savonlinalle on luotu kattavat markkinointisisällöt, jotka tukevat alan toimijoiden liiketoimintaa. Fasiliteetit ja resurssit ja ohjeet tapahtumien järjestämiseen löytyvät kootusti yhdestä palvelusta. Näin on madallettu tapahtuman järjestämisen kynnystä. On pilotoitu kaksi uutta tapahtumakokonaisuutta. On saatu käyttöön seurantajärjestelmä ja tapahtuma-dashboard tiedon analysointiin Alueen tapahtumien kävijä/osallistujamäärät kasvavat ja matkailijoiden yöpymiset lisääntyvät luoden positiivista mielikuvaa alueesta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kulttuuri-, liikunta- ja yritystapahtumia järjestävät yritykset, freelance-tuottajat
Tavoitteena on että hankkeen avoimiin toimenpiteisiin (infot, koulutukset) osallistuu 60 yritystä.
Tavoitteena on vähintään 30 de minimis-ehtoisesti osallistuvaa yritystä hankkeessa, joka osallistuvat yrityksen rahoitukseen 100 euron rahoitusosuudella. Hankesitoumukset ja de minimisilmoitukset kerätään sitoutettavilta yritykseltä ja toimitetaan rahoittajalle hankkeen toteuttamisen aikana, kuitenkin vuoden 2021 loppuun mennessä.
Alueen ulkopuoliset tapahtumatuottajat(yritykset)
Matkailu- ja palvelualojen yritykset
Näkyvyydestä ja yritystapahtumista kiinnostuneet yritykset valtakunnallisesti

4.2 Välilliset kohderyhmät

Tapahtumatuotannossa toimivat yhdistykset ja muut toimijat.
Yritykset.
Tapahtuma- ja kokoustuotantojen alihankkijayritykset ja ohjelmapalvelutoimijat.
Matkailijat ja alueen asukkaat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 212 389

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 200 301

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 264 037

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 248 944

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Savonlinnan

Kunnat: Savonlinna

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Analyysiä ei ole tehty koska toimijakenttä on vasta muotoutumassa ja se koostuu hajanaisista verkostoista, joiden rajaaminen ennen hankkeen käynnistymistä ei ole mahdollista.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteiden kohdentamisessa huomioidaan sukupuolinäkökulma siten että esimerkiksi arvioidaan kehitettäviksi valittavien tapahtumien toimija- ja kohderyhmiä ja kohdennetaan toimenpiteitä niin että hanke kokonaisuutena edistää sukupuolten tasa-arvoa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasaarvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 4
Hankkeen toiminnassa suositaan digitaalisten palveluiden ja toimenpiteiden toteutusta. Hanke tarjoaa aineettomia eli ei-fyysisiä palveluita alueen pk-yrityksille ja tapahtumille. Matkustamiseen käytetään mahdollisimman suoria lentoyhteyksiä, yhteisiä kyytejä ja julkisia kulkuneuvoja.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 4
Hankkeessa hyödynnetään digitaalista palveluntuotantoa ja matkustaminen toteutetaan ekologisuus huomioon ottaen. Hankkeessa mukana olevien tapahtumien osalta huomioidaan kestävän kehityksen edistäminen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeen painopiste on verkoston, viestinnän ja tuotantomallien kehittämisessä. Näin ollen toiminnalla ei ole välittömiä tai välillisiä vaikutuksia kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 3
Hankkeen toimenpiteiden ei suoraan katsota vaikuttavan pinta- ja pohjaveteen, maaperään tai ilmaan. Hankkeessa mukana olevien tapahtumien osalta huomioidaan kestävän kehityksen edistäminen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 4
Hankkeen toimenpiteiden ei suoraan katsota vaikuttavan pinta- ja pohjaveteen, maaperään tai ilmaan. Hankkeessa mukana olevien tapahtumien osalta huomioidaan mm. toimijoiden valmennuksessa kestävän kehityksen edistäminen liittyen veden käyttöön ja tapahtuman ympäristövaikutuksiin eleensä (esim. ilotulitusten välttäminen ilman suojelemiseksi).
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 5
Hankkeen toiminnassa suositaan digitaalisten palveluiden ja toimenpiteiden toteutusta. Hanke tarjoaa aineettomia eli ei-fyysisiä palveluita alueen pk-yrityksille ja tapahtumille. Matkustaminen toteutetaan ekologisuus huomioon ottaen. Hankkeessa mukana olevien tapahtumien osalta huomioidaan kestävän kehityksen edistäminen ja materiaaliviisaus. Hanke ohjaa tapahtumatuottajia korvaamaan kertakäyttöisiä rakenteita ja ratkaisuja pysyvillä ja kierrätettävillä ratkaisuilla.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeen toiminnalla kehitetään uusia verkostoja, menetelmiä ja tuotantomalleja. Toiminnalla ei ole vaikutusta uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 7
Hankkeen toiminnalla kehitetään alueen elinkeinorakennetta tuottamalla alueen tapahtuma-alan toimijoille osaamista lisääviä koulutuksia ja työvälineitä sekä pyrkimällä kasvattamaan alueen matkailijoiden ja tapahtumiin osallistuvien asukkaiden määrää. Hanke keskittyy oman alueen tapahtumien ja yrityksien vahvuuksiin. Hanke merkittävästi kehittää pitkäjänteisesti paikallista elinkeino- ja palvelurakennetta. Hankkeessa luotavat mallit jäävät alueen tapahtuma-alan toimijoiden käyttöön hankkeen jälkeen
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 5
Hankkeen välitön tavoite on vahvistaa alueen houkuttelevuutta kulttuurimatkailun kohteena kehittämällä tapahtumia ja tapahtumatuotannon prosesseja. Useimmiten tapahtumat sisältävät aineettomien palvelutuotteiden elementtejä. Viestinnässä ja palveluissa pyritään myös suosimaan sähköisiä työkaluja.
Liikkuminen ja logistiikka 0 2
Hankkeen toimenpiteillä pyritään matkailijoiden määrän lisäämiseen alueella. Matkustamiseen käytetään mahdollisimman suoria lentoyhteyksiä, yhteisiä kyytejä ja julkisia kulkuneuvoja
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 6 7
Toiminnalla pyritään vaikuttamaan Etelä-Savon ja Savonlinnan seudun houkuttelevuuteen tapahtuma- ja yritysystävällisenä paikkakuntana. Hankkeella on vaikutuksia tapahtuma-alan ja yrityskentän hyvinvointiin. Mukaan tulevilla tapahtumilla voidaan nähdä laajasti vaikutuksia alueen ihmisten hyvinvointiin, elämänhallintaan ja terveyteen.
Tasa-arvon edistäminen 0 4
Hankkeen toimenpiteet ovat sukupuolineutraaleja, mutta hankkeen toteutuksessa huomioidaan sukupuolten tasaarvo.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 4 4
Hankkeen aikana tuodaan esille toteutuksessa mukana oleville yrityksille sekä tapahtumille tapahtumien saavutettavuutta ja pyritään vakiinnuttamaan toimenpiteet saavutettavuuden lisäämiseksi maakunnan tapahtumissa. Hankkeessa huomioidaan eri sosioekonomisista taustoista tulevat toimijat ja pyritään oman työn osalta lisäämään yhdenvertaisuutta ja moniarvoista vuoropuhelua.
Kulttuuriympäristö 6 6
Tapahtumat ovat merkittävä osa alueen elävää kulttuuriperintöä ja hyödyntävät ja uusintavat sitä. Hanke ohjaa tapahtumatuottajia hyödyntämään kultuuriympäristöä ja kultuuriperintöä luovalla tavalla.
Ympäristöosaaminen 3 6
Hankkeen välillisille ja välittömille kohderyhmille tuodaan esille uutta ympäristöosaamista ja tuodaan esille ympäristöasioiden merkitystä tapahtumatuotannossa sekä yritystoiminnassa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tapahtumat ja kokoukset matkailun moottoreina -hankkeen tavoitteena on ollut tapahtumateollisuuden alan kehittäminen Savonlinnan alueella suuntaamalla toimenpiteet liiketoiminnallisen ja ammatillisen osaamisen kehittämiseen, sekä toimintaympäristön (esimerkiksi venuet ja kokoustilat) infran parantamiseen. Lisäksi hankkeessa on edistetty elinkeinopalveluiden ja yrittäjien dialogia kohti tapahtumamyönteistä kaupunki-imagoa ja kaupungin strategiaan kirjatun matkailun ympärivuotistamistavoitteen toteutumista. Savonlinnan kaupunki on perustanut syksyllä 2022 tapahtumapäällikön viran, joka osaltaan parantaa tätä vuoropuhelua.

Hankkeen toimenpiteitä ovat olleet mm.
- koulutukset
- yrityskohtaiset valmennukset
- alueen myynti- ja markkinointi
- tapahtuma- ja myyntikonseptointi sekä
- ammattilaissivuston / sähköisen myynti- ja materiaali-alustan luominen
- kävijätutkimukset ja matkailullisen vaikuttavuuden mittaaminen

Hankkeen aikana yrittäjillä on ollut mahdollisuus verkostoitua alan valtakunnallisten asiantuntijoiden kanssa ja yritysvierailuja on tehty kaksisuuntaisesti. Alueelle on syntynyt uutta liiketoimintaa (tapahtumakeskus House of Olaf) sekä uusia tapahtumakonsepteja, kuten Musta Norppa-festivaali. Savonlinnan alueen tapahtumapaikkojen kantokykyä ja vetovoimaisuutta on kehitetty kansainvälisten ohjelmaostojen mahdollistamiseksi ja ikonista festivaalia (kuten Savonlinnan Oopperajuhlat) on esitelty tästä referenssinä.