Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77806

Hankkeen nimi: Suunta luontoon

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2021 ja päättyy 31.5.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2617489-3

Jakeluosoite: PL 230

Puhelinnumero: 036461

Postinumero: 13101

Postitoimipaikka: Hämeenlinna

WWW-osoite: http://www.hamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Soramäki Mika Veli-Pekka

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mika.soramaki(at)hamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0504087441

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Suunta luontoon -hankkeen päätavoitteena on tukea pandemiasta elpymistä digitaalisia ja vihreitä luontoliikunta- ja matkailupalveluja kehittämällä ja niiden toimintaedellytyksiä parantamalla. Hankkeen tavoitteena on niin ikään rakentaa Kanta-Hämeeseen digitaalisia melontasuunnistuskohteita ja maastopyöräreittejä, kehittää reittien ja kohteiden matkailullista sisältöä ja saavutettavuutta sekä luoda uusia ja vahvistaa olemassa olevia liiketoimintamahdollisuuksia. Lisäksi tavoitteena on rakentaa monikanavaisia, myös kansainvälisiä asiakkaita palvelevia viestintäkokonaisuuksia ja –materiaaleja ja lisätä näin reittien ja kohteiden näkyvyyttä, vahvistaa yhteistyötä yrittäjien välillä ja luoda uusia toimintamalleja sekä edistää paikallisten asukkaiden liikunta- ja virkistyskäyttömahdollisuuksia.

Suunta luontoon -hankkeessa kehitetään täysin uudenlainen luontoliikuntamuoto, sähköinen melontasuunnistus. Hankkeessa rakennetaan sovellus, joka hyödyntää digitaalista teknologiaa, jolloin suunnistuskohteella ei ole näkyviä rastipisteitä. Etsittävät rastit kerätään mobiililaitteen avulla, joka ilmoittaa rastitunnuksen käyttäjälle pisteelle saavuttaessa. Hankkeessa rakennetaan 12 järvelle jokaiselle oma kiintorastiverkosto, joka on muunneltavissa käyttötarkoituksen mukaan. Kanta-Hämeessä on jo useita maastopyöräreittejä, mutta ne ovat vaikeasti löydettävissä eikä niitä ole tuotteistettu. Suunta luontoon -hankkeessa reittien saavutettavuutta parannetaan, sisällöllistä informaatiota lisätään, reittien oheispalvelut nostetaan esiin ja reittejä markkinoidaan monikanavaisesti. Kehitystyössä hyödynnetään avointa dataa, avoimia rajapintoja ja uudenlaisia karttaratkaisuja. Liikuntamuotona melonta on esteetön, ei kuluta tai saastuta luontoa ja pyöräily edistää siirtymistä päästöttömään kulkumuotoon. Hankkeen toimenpiteistä sekä melonta että maastopyöräily ovat sukupuolineutraaleja luontoliikuntamuotoja. Yllä mainitut kehittämistoimenpiteet ovat nousseet esiin alueen yrittäjiltä ja harrastajilta.

Luontomatkailuyritykset ovat Kanta-Hämeessä pääosin pieniä ja pandemia on vähentänyt niiden työtilaisuuksia. Suunta luontoon –hankkeessa tehtävät kehittämistoimet tukevat yritysten elpymistä monipuolistamalla niiden luonto-ohjelmapalveluja. Hankkeen kohderyhminä ovat Kanta-Hämeen yrittäjät (luonto- ja ohjelmapalveluyritykset) ja harrastajat.

Hankkeessa inventoidaan potentiaaliset melontasuunnistuskohteet (12 kpl) ja maastopyöräreitit (6 kpl). Reittien ja kohteiden valinnassa painotetaan yrittäjien toiveita, kohteen vetovoimaisuutta, luontoarvoja, saavutettavuutta, infrastruktuuria ja palveluita. Kohteet valitaan maaseutumatkailu- ja ohjelmapalveluyritysten sijainti huomioiden niin, että reitistöstä saadaan koko maakunnan kattava.

Hankkeessa kehitetään sähköinen melontasuunnistussovellus yhteistyössä HAMK Smartin kanssa. Kohdejärville tuotetaan digitaaliset kiintorastit ja manuaaliset mallikartat ja pyöräreiteille digitaaliset reitit, reittikuvaukset ja –kartat sekä tarvittavat maastomerkinnät. Melontasuunnistuksesta ja jokaisesta pyöräreitistä tuotetaan lisäksi laadukasta ja saavutettavuuskriteerit täyttävää markkinointimateriaalia kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille.

Hankkeessa järjestetään yrittäjille ja harrastajille koulutus- ja infotilaisuuksia (2 kpl), joissa avataan suunnistussovelluksen mahdollisuuksia ja kehitetään yhteistyössä tapahtumia uuden melontasuunnistusaktiviteetin hyödyntämiseksi. Hanke osallistuu erilaisiin pyöräilytapahtumiin (4 kpl), joissa markkinoidaan hankkeessa tuotteistettuja maasto-, maantie- ja kulttuurireittejä.

Hankkeen tuloksena yrittäjien vuokrauskaluston käyttöaste nousee, työtilaisuudet lisääntyvät, ohjelmapalvelutarjonta monipuolistuu. Lisäksi luontoliikunnan harrastajamäärä kasvaa, terveys- ja hyvinvointivaikutukset vahvistuvat ja lähimatkailu lisääntyy. Pitkällä aikavälillä yritysten kannattavuus vahvistuu, uusi harrastusmuoto vakiintuu (digitaalinen melontasuunnistus) ja kansainväliset harrastajat löytävät reitit ja kohteet. Lisäksi reittien ja kohteiden kehitystyö jatkuu.

Kehitetyt maastopyöräreitit ja melontasuunnistuskohteet jäävät kaikkien käyttöön hankkeen jälkeen.
Melontasuunnistuskohteiden ratoja voidaan muunnella käyttäjien ja käyttötarkoituksen mukaan. Maastopyöräreittien kehitystyö jatkuu pyöräilyseuroissa sekä yrittäjien ja aktiivisten harrastajien toimesta. Hankkeen aikana etsitään digitaalisille sovelluksille ylläpitäjä, jotta niiden käyttö ja kehittäminen jatkuvat hankkeen jälkeen. Hankkeessa tuotetut materiaalit julkaistaan Vanajavesikeskuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun, VisitHämeen ja Hämeen virkistysalueyhdistyksen sivuilla, joissa ne ovat kaikkien käytettävissä myös hankkeen jälkeen. Hankkeen toimenpiteistä ja tuloksista viestitään aktiivisesti ja monikanavaisesti. Yhteistyötä tehdään yli maakuntarajojen sekä yrittäjien että muiden hankkeiden ja toimijoiden kanssa. Melontasuunnistusta on mahdollista kehittää hankkeessa saatujen kokemusten perusteella valtakunnalliseksi yhteistyössä Suunnistusliiton kanssa.

Hankkeen toteuttajat ovat Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK Bio ja HAMK Smart) sekä Vanajavesikeskus. Hankekumppanina on myös Hämeen virkistysalueyhdistys. Suunta luontoon -hankkeen toteutusaika on 1.6.2021-31.5.2023.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Suunta luontoon -hankkeen kohderyhminä ovat Kanta-Hämeen yrittäjät (luonto- ja ohjelmapalveluyritykset) ja harrastajat (melonta-, suunnistus- ja pyöräilyseurat sekä kaikki luonnossa liikkujat)

4.2 Välilliset kohderyhmät

Suunta luontoon -hankkeen kohderyhminä ovat Kanta-Hämeen yrittäjät (luonto-, ohjelma-, ateria-, kuljetus- ja majoituspalveluyritykset), kunnat (palvelut) ja harrastajat (melonta-, suunnistus- ja pyöräilyseurat sekä kaikki luonnossa liikkujat)

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 168 194

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 168 194

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 195 348

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 195 348

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kanta-Häme

Seutukunnat: Forssan, Riihimäen, Hämeenlinnan

Kunnat: Hämeenlinna, Loppi, Riihimäki, Hausjärvi, Tammela, Hattula, Janakkala, Forssa

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa. Hankkeen toimenpiteistä sekä melonta että maastopyöräily ovat sukupuolineutraaleja luontoliikuntamuotoja.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa arvioidaan toteutuksen eli valittujen toimenpiteiden vaikutusta sukupuolten tasa-arvon kannalta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 10 10
Liikuntamuotona melonta ei kuluta tai saastuta luontoa ja pyöräily edistää siirtymistä päästöttömään kulkumuotoon.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 10
Liikuntamuotona melonta ei kuluta tai saastuta luontoa ja pyöräily edistää siirtymistä päästöttömään kulkumuotoon ja tätä kautta varjelee luonnon monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 10
Liikuntamuotona melonta ei kuluta tai saastuta luontoa ja pyöräily edistää siirtymistä päästöttömään kulkumuotoon ja tätä kautta suojelee vesiä, maaperää ja ilmaa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Melonta- ja pyöräilyreitit toteutetaan digitaalisina, jolloin luontoon ei jää merkintöjä tai jälkiä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 10 10
Hankkeen toimenpiteet kannustavat vähähiilisyyteen ja luonnonvarojen kestävään käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 10
Hankkeen toimenpiteet edistävät paikallisen elinkeinorakenteen kestävää kehittämistä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Hankkeen toimenpiteinä syntyy maastopyöräreittejä ja melontasuunnistuskohteita.
Liikkuminen ja logistiikka 10 10
Liikuntamuotona melonta ei kuluta tai saastuta luontoa ja pyöräily edistää siirtymistä päästöttömään kulkumuotoon. Kohteet sijoitetaan niin, että ne ovat saavutettavissa julkisilla kulkuneuvoilla.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Luonnossa liikkuminen edistää hyvinvointia monipuolisesti.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Reitit ja kohteet ovat kaikkien saavutettavissa. Lisäksi melonta lajina on esteetön liikuntamuoto.
Kulttuuriympäristö 5 5
Hankkeen toiminta monipuolistaa virkistysalueiden käyttöä ja reitit esittelevät monipuolisesti kulttuuriperintöämme.
Ympäristöosaaminen 3 3
Luonnossa liikkuminen vahvistaa käyttäjien ympäristötietoisuutta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Suunta luontoon -hanke kehitti digitaalisia ja vihreitä luontoliikunta- ja matkailupalveluja ja paransi niiden toimintaedellytyksiä. Hankkeessa kehitettiin täysin uudenlainen luontoliikunta-aktiviteetti, järvisuunnistus. Tätä varten rakennettiin suunnistussovellus ja selainpohjainen ylläpitotyökalu, jota kehitettiin koko hankkeen ajan yhteistyössä luontoyrittäjien kanssa. Digitaalisia suunnistusratoja rakennettiin ympäri Kanta-Hämettä 12 järvelle, joissa on yleinen uimaranta. Näin kaikki suunnistuksesta kiinnostuneet voivat hyödyntää ratoja. Lisäksi ratojen sijoittelussa huomioitiin sovellusta hyödyntävien yritysten sijainti. Järvisuunnistus on nyt uusi tuote monella maaseutumatkailuyrityksellä ja on jo herättänyt kiinnostusta valtakunnallisesti. Suunnistussovellus on käytettävissä sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmillä. Järvisuunnistukselle on luotu esittelysivusto, jonne on koottu mm. tulostettavat suunnistuskartat kohdejärvistä sekä esittelyvideo ja paperiesite.

Hankkeessa tuotteistettiin kahdeksan digitaalista maastopyöräreittiä. Jokaisesta pyöräreitistä laadittiin reittikuvaukset ja -kartat sekä sähköiset esittelyt, videot ja paperiesitteet osaksi markkinointisivustoa. Pyöräreittejä markkinoitiin erilaisissa tapahtumissa ja testaustilaisuuksia järjestettiin reiteillä. Jokaisen reitin Outdooractive-markkinointikokonaisuudessa on reitin varrella olevien yrittäjien laatimat lyhyet kuvaukset palveluistaan sekä linkit yritysten verkkosivuille. Näin pyöräilijät pääsevät hyödyntämään yrittäjien monipuolisia ateria-, majoitus-, pyörähuolto- ja pyöränvuokrauspalveluita sekä erilaisia kauppapalveluja. Lisäksi reiteistä löytyy tietoa Bikelandin ja Jälki.fi:n sivustoilta. Tavoiteltu määrä yrittäjiä lähti aktiivisesti mukaan reittien palvelumarkkinointiin ja hyödyntämään hankkeessa tuotettua materiaalia omassa markkinoinnissaan. Hämeen Ilves-reitille kehitetyt maastopyöräreitit lisäävät koko reitin tunnettuutta ja käyttöä.

Hankkeen aikana kerättiin palautetta sekä aktiivisilta reittien käyttäjiltä että yrittäjiltä. Tärkeimpiä maastopyöräkohteen valintaan vaikuttavia tekijöitä olivat monipuoliset reitit ja maisemat, reitin saavutettavuus, sopiva vaikeusaste sekä reitin opasteet ja merkintä maastossa. Sekä maastopyöräily että järvisuunnistus koettiin hyvänä lisänä yritysten palvelutarjontaan ja palautetta antaneet yritykset tulevat hyödyntämään hankkeessa rakennettuja aktiviteetteja ja materiaalia toiminnassaan.

Hankkeen toimenpiteistä ja tuloksista viestittiin aktiivisesti koko hankkeen ajan Vanajavesikeskuksen internet-sivuilla, johon rakennettiin hankkeen kotisivut. Hankkeen monipuoliset materiaalit ovat kaikkien vapaasti hyödynnettävissä.

Hankkeen toteuttajat olivat Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK Bio ja HAMK Smart) sekä Vanajavesikeskus. Hankekumppaneina olivat Hämeen virkistysalueyhdistys ja Hämeenlinnan kaupunki. Suunta luontoon -hanketta rahoitettiin REACT EU-rahoituksella eli hanke oli osa Euroopan unionin Covid-19 -pandemian tukitoimenpiteitä. Rahoituksesta vastasivat myös hanketoteuttajat ja -kumppanit. Suunta luontoon -hankkeen toteutusaika oli 1.6.2021-31.5.2023.