Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77893

Hankkeen nimi: Hajautettu biometaanin resurssitehokas tuotanto Keski-Suomessa (HABA) - INVESTOINTI

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Organisaatiotyyppi: Tutkimuslaitos

Y-tunnus: 2647375-4

Jakeluosoite: Tekniikantie 21

Puhelinnumero: 020 722 111

Postinumero: 02150

Postitoimipaikka: Espoo

WWW-osoite: http://www.vtt.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kiviranta Kirsikka Elisa

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kirsikka.kiviranta(at)vtt.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 40 671 9516

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeessa investoidaan vedyn syöttölaitteistoon mädätyksen vetyrikastusta varten, merikontti-kokoluokan hiilidioksidin tuotteistuslaitteistoon, merikontti-kokoluokan biokaasunpuhdistuslaitteistoon sekä merikontti-kokoluokan neste-kiintoaine-erotuslaitteistoon mädätysjäännöksen käsittelyyn. Investoinneilla mahdollistetaan rinnakkaisen tutkimushankkeen toteuttaminen, jossa investoitavat teknologiat yhdistetään mobiiliin ja liikuteltavaan biokaasun tutkimusinfraan. Hankeparin kautta luodaan mahdollisuus tutkia pilot-mittakaavassa uusia biokaasun ja sen sivuvirtojen jalostusasteen nostoon tähtääviä teknologioita joustavasti eri toimintaympäristöissä. Hankeparissa syntyvillä tuloksilla tutkimuslaitokset kykenevät pienentämään teknologioiden käyttöönottoon ja sovellettavuuteen liittyviä riskejä, joita alalla toimivat yritykset joutuvat huomioimaan harkitessaan mahdollisia investointeja.

Hankeparissa pilotoidaan mädätyksen vetyrikastusta (in-situ metanointia) ja biokaasun tuotannossa syntyvän hiilidioksidin puhdistusta ja paineistusta tuotelaatuiseksi kaasuksi unohtamatta mädätysjäännöksen käsittelyä. Biokaasun jalostusarvoa nostetaan myös siirtämällä kustannustehokkaasti biokaasun sisältämä hiilidioksidi membraanin läpi absorbenttiliuokseen, joka voi toimia lannoitteena. Tässä hankkeessa investoitavat laitteistot jäävät osaksi VTT:n tutkimusinfrastruktuuria, jossa ne ovat tutkimushankkeiden käytettävissä myös hankkeen jälkeen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Yhdessä rinnakkaisen tutkimushankkeen kanssa hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat yritykset (teknologian valmistajat, biokaasun tuottajat, jätehuoltoyhtiöt, teollisuuden toimijat ym.), tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, kunnat, kuntayhtymät, julkinen sektori, kolmas sektori

4.2 Välilliset kohderyhmät

Yhdessä rinnakkaisen tutkimushankkeen kanssa hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat opiskelijat ja palvelusektorin yritykset (esim. kuljetustoimijat)

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 142 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 117 078

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 235 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 199 397

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Keski-Suomi

Seutukunnat: Jyväskylän, Saarijärven-Viitasaaren

Kunnat: Saarijärvi, Jyväskylä

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Toimintaympäristön analyysiä ei ole tehty sukupuolinäkökukmasta hankkeen valmistelun aikana.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolinäkökulma on huomioitu resurssoinnissa ja toteutuksessa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Investointihankkeessa ja sen rinnakkaisessa tutkimushankkeessa selvitetään ja pilotoidaan biokaasun ja sen sivuvirtojen jalostusarvon noston mahdollistavia teknologioita. Biokaasun ja sen sivuvirtojen jalostusarvon nosto tähtää biokaasun kustannus- ja resurssitehokkampaan tuotantoon, joka myös tukee hajautettua biokaasun tuotantoa. Hajautettu tuotanto tuo uudenlaisia mahdollisuuksia myös maaseutumaisille asumisalueille. Tämä auttaa saavuttamaan myös sukupuolten tasa-arvon edistämistä. Hankkeen päätavoite ei kuitenkaan ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 9
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, joka tähtää luonnonvarojen älykkäämpään käyttöön. Hankkeessa luodaan uusia ratkaisuja jäte- ja sivuvirtojen hyödyntämisen tehostamiseksi. Hankkeessa luodaan biokaasuprosessin hukkavirroille arvoa hyödyntämällä ne uusina tuotteina.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 9
Pidemmällä tähtäimellä investoinnit pyrkivät mahdollistamaan uudenlaisen liiketoiminnan kehittämisen biokaasun jäte- ja sivuvirroille (kuten hiilidioksidi). Näin ollen sillä on merkittävä merkitys ilmastonmuutoksen hallinnassa. Biokaasun jalostuksella lisäksi kasvatetaan uusiutuvaa energiantuotantoa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 5
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, jolla tähdätään hiilidioksidipäästöjen hallintaan ja ilmastonmuutoksen hillintään, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 9
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, jolla tähdätään ilmastonmuutoksen hillintään ja jossa biokaasuprosessissa syntyvän hiilidioksidi tuotteistetaan lisäarvotuotteeksi.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei suoranaista vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 9
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, jossa luodaan uusia ratkaisuja biokaasun tuotannossa syntyvien jäte- ja sivuvirtojen hyödyntämisen tehostamiseksi. Rinnakkaishankkeessa luodaan biokaasuprosessin hukkavirroille arvoa hyödyntämällä ne uusina tuotteina. Myös teollisuuden vetysivuvirran hyötykäyttöä biokaasun tuotannossa selvitetään.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 9
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, joka edistää mm. biokaasun hyödyntämistä liikennepolttoaineena, joka korvaa suoraan fossiilisia polttoaineita. Samalla hanke kasvattaa biokaasuntuotantopotentiaalia, joka edistää uusiutuvien energialähteiden käyttöä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 5
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, joka pyrkii luomaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia alueelle, ja sitä kautta uutta kasvua.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 8
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, jonka yksi tavoite on luoda yrityksille tietopohjaa ja näkemystä biokaasun jalostuksen ja sen sivutuotteiden tuotteistuksen mahdollistamista uusista arvoketjuista. Hyötyjiä ovat paikalliset yritykset ja hankkeen osatoteuttajat.
Liikkuminen ja logistiikka 0 7
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, jossa biokaasun tuotannon jäte-ja sivuvirtojen paikallinen hyödyntäminen vähentää tarvittavaa logistiikkaa. Hanke tähtää paikallisen biokaasuntuotannon kasvattamiseen ja biokaasun suora hyödyntämisreitti on polttoainekäyttö.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 6
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, joka edistää hyvinvointia luomalla uutta kasvua alueelle. Samalla paikallisen biokaasutuotannon kasvattaminen vähentää tuontienergian käyttöä.
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, jonka toiminta on lähtökohtaisesti neutraalia. Liiketoimintamahdollisuuksien kautta rinnakkaishanke edistää tasa-arvoa. Työtä löytyy liiketoiminnan arvoketjun eri vaiheista.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 1
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, jossa pyritään luomaan kestäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kestävät ratkaisut ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi edistävät globaalia tasaarvoisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 4
Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, joka mahdollistaa uuden liiketoiminnan kautta maaseutujen elinvoimaisuutta ja näin kulttuuriympäristöjen säilymistä.
Ympäristöosaaminen 0 9
Kiertotalous ja biokaasu on osa kehittyvää ympäristöosaamista. Investoinnit mahdollistavat rinnakkaisen tutkimushankkeen, jossa kehitettävät ratkaisut auttavat vähentämään ympäristökuormitusta ja luo puhtaampaa energiaa. Hankkeen osatoteuttajana on myös JAMK, joten hankkeella on liityntä suoraan myös koulutusorganisaatioon.

9 Loppuraportin tiivistelmä

-