Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77899

Hankkeen nimi: Ketteryyttä tutkimukseen ja tuotekehitykseen digitalisoidulla mikro- ja nanotomografialla

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.7.2021 ja päättyy 31.3.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: Aapistie 5A

Puhelinnumero: 0294480000

Postinumero: 90220

Postitoimipaikka: Oulu

WWW-osoite: https://www.oulu.fi/en

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Finnilä Mikko Arttu Jalmari

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Yliopistonlehtori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mikko.finnila(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503501894

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Röntgentomografia on tärkeä menetelmä materiaalitutkimuksessa. Menetelmä mahdollistaa materiaalien rakenteiden kolmiulotteisen tarkastelun jopa mikrometrien tarkkuudella. Tässä hankkeessa perustetaan kansainvälisesti ainutlaatuinen digitaalisia diagnostiikkapalveluita tuottava röntgentomografialaboratorio. Olemme vuosia kehittäneet mikrotomografiamenetelmiä, joita voidaan käyttää laitteiden, teollisten materiaalien sekä biologisten kudosten digitaaliseen diagnoosiin ja analyysiin. Aiemmat hankkeemme ovat mahdollistaneet paikallisten toimijoiden menestyksen kilpaillussa EU-rahoituksessa sekä tukeneet yritysten tuotekehitysprosesseja ja nostaneet alueen profiilia.

Tällä hetkellä meidän on mahdotonta vastata yritysten ja tutkijoiden uusiin tarpeisiin sekä kasvaviin käyttäjämääriin. Syntyvä röntgenmikroskopialaboratorio tulee tarjoamaan paikallisesti laadukkaita kuvantamispalveluita ja digitaalista analytiikkaa tutkimukseen, tuotekehitykseen ja vianmääritykseen. Keskus mahdollistaa paikallisten toimijoiden ketterän toiminnan tarjoamalla yrityksille korkealaatuista digitaalista diagnostiikkaa, millä edesautetaan yritysten menestystä kansainvälisillä markkinoilla. Samalla tarjotaan tutkijoille kansainvälisen menestyksen mahdollistava ainutlaatuinen tutkimusympäristö. Digitaaliset kuvantamispalvelut voivat myös helpottaa yritysten ja tutkijoiden koronaepidemiasta johtuvia vaikeuksia ja mahdollistaa nopeamman viennin kasvamisen. Pandemiasta johtuvat liikkumisrajoitukset ovat hidastaneet tuotekehitystä sekä -sertifiointia ja vaikeuttaneet suurten infrastruktuurien, kuten synkrotronien, käyttöä tutkimuksessa.

Hankkeessa investoidaan röntgenmikroskooppi (980k€), joka takaa kansainvälisesti ainutlaatuisen ja kilpailukykyisen keskuksen muodostumisen Pohjois-Pohjanmaalle, olemassa olevan mikrotomografiainfrastruktuurin ja digitaalisten palvelujen kanssa. Hankkeessa toteutettavien digitaalisten kuvantamis- ja diagnoosipalveluiden markkinointiin toteutetaan verkkosisältöä ja osallistumme hankkeen aikana kansallisten tomografiakuvantamisen päivien järjestämiseen Oulussa. Projektin päätulos on kansainvälisesti kilpailukykyinen digitaalista kuvantamisdiagnostiikkaa tuottava laboratorio, joka palvelee kohderyhmään kuuluvia tutkijoita ja yrityksiä niin Pohjois-Pohjanmaalla, kuin muualla Suomessa sekä Euroopassa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen tavoitteena on tuottaa uusia digitaalisia palveluita tutkijoille ja yrityksille. Hankkeessa toteutettavalle infrastruktuurille on laaja kohderyhmä, johon kuuluvat korkeakoulut, tutkimusinstituutit sekä yritykset. Kohderyhmään kuuluvat materiaalitutkimusta tekevät toimijat, sekä laitevalmistajat, joiden valmistamat komponentit ja laitteet on mahdollista analysoida röntgenmikroskopialla. Niin terveysteknologian kuin lääketeollisuuden toimijat ovat myös merkittävä kohderyhmä hankkeelle.

Olemme tehneet yhteistyötä Oulussa toimivien elektroniikka- ja biolääketieteen yritysten kanssa, sekä kansainvälisten lääkeyhtiöiden kanssa, joille hankkeessa toteutettavalla infrastruktuurilla ja analytiikkapalveluilla voidaan tuottaa huomattavaa lisäarvoa. Näitä yrityksiä on pelkästään Oulun alueella kolmisenkymmentä.

Lisäksi olemassa olevaa infrastruktuuria on käytetty projekteissa, joihin on kuulunut tutkijoita lääketieteellisiltä aloilta sekä arkeologialta, Oulun yliopistossa, sekä yhteistyössä eurooppalaisten huippuyliopistojen, kuten ETH Zürichin, kanssa. Uuden laitteen mahdollistamat kuvaukset yhdessä digitaalisen analytiikan kanssa tuovat merkittävää tieteellistä arvoa akateemisille toimijoille.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeessa pyritään tuomaan uusia digitaalisia kuvantamis- ja diagnoosimenetelmiä tutkimukseen sekä teolliseen ja kaupalliseen käyttöön. Paikallisten yritysten tuotekehityksen ja laadunvalvonnan parantaminen on tärkeä osa hanketta. Paikallisten yritysten menestys tuottaa merkittävää välillistä hyötyä koko Pohjois-Pohjanmaalle. Digitaaliset kuvantamis- ja analyysipalvelut tuottavat myös merkittävää hyötyä lääketieteelliselle tutkimukselle ja tutkijoille. Kuvantamis- ja analyysipalvelut edesauttavat lääketieteellistä perustutkimusta ja lääkekehitystä merkittävällä tavalla, mikä on tärkeää kansanterveyden kannalta.

Hanke hyödyttää myös laajempaa materiaalitutkimusta tekevää tiedeyhteisöä välillisesti uusien menetelmien sekä uuden tuotetun tiedon kautta. Hanke nostaa myös Oulun yliopiston profiilia kansainvälisessä tiedeyhteisössä, tarjoamalla tutkijoille korkeatasoisen tutkimusympäristön. Tämä tukee myös tutkijoiden menestystä rahoitushaussa ja tuo täten lisää resursseja Oulun yliopistolle, sekä edesauttaa kansainvälistä akateemista yhteistyötä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 686 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 686 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 950 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 950 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun

Kunnat: Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Aapistie 5A

Postinumero: 90220

Postitoimipaikka: Oulu

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankeessa perustettu keskus toimii Oulun yliopistossa lääketieteellisen tiedekunnan yhteydessä. Koska laitetta voidaan käyttää lähes kaikilla yliopiston tutkimusalueilla selvitettiin sukupuolinäkökulmaa tarkastelemalla Oulun yliopiston tutkijoisen julkisia tutkijaprofiileja. Näiden perusteella suhteelliset sukupuolijakaumat (miehet/naiset) Oulun yliopiston fokusalueissa ovat seuraavat: Kestävät materiaalit ja järjestelmät: 65/35, Elinikäinen terveys: 56/54, Digitalisaatio ja älykäs yhteiskunta: 65/35, Muuttuva ilmasto ja pohjoinen ympäristö: 54/46, Ihmiset muuttuvassa maailmassa: 33/67. Suhteellinen kokonaissukupuolijakauma kaikissa julkisissa tutkijaprofiileissa on 48/52. Oletettujen käyttäjien sukupuolijakauma on hyvässä tasapainossa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa perustettu mikrotomografiakeskus tulee toimimaan avoimena tutkimusympäristönä. Hankkeeseen esitetty ohjausryhmä (N=9) koostuu 44.4% miehistä ja 55.6% naisista, joten sukupuolijakauma on otettu huomioon hankkeen toiminnassa. Keskuksessa tehtävia analyysejä ei tulla priorisoimaan asiakkaan sukupuolen perusteella vaan tieteellisen / yrityksille tuotettavan lisäarvon perusteella.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole päätavoite

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 2
Keskus pystyy palvelemaan alueen yrityksiä vika-analytiikassa, jolla voidaan vähentää hävikkiä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 2
Keskus voi palvella yliopiston teräs- tai akkumateriaalitutkimusta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Digitaaliset mentelmät mahdollista eläinmäärän vähentämisen mahdollisissa lääkeaine tai lääkintälaitetutkimuksissa. Keskusta voidaan myös hyödyntää taltioidessa paikallsia lajea (esim. hyönteiset ja sienet).
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutusta
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 2
Keskus voi osallistua kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 2
Keskus soveltuu biopohjaisten raakamateriaalien tutkimukseen ja sitä voidaan hyödyntää mahdollisissa energialähde hakkeissa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 4 6
Keskus tulee olemaan paikallisten yritysten käytössä, mikä edesauttaa niiden toimintaa. Tärkeät tutkimukset voidaan toteuttaa lähistöllä, joka tuo mukanaan paikallista kasvua.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 6
Näytteiden digitaalisten diagnoosityökalujen kehittäminen tehdään yritys- ja tutkimuspiloteissa. Näistä työkaluista on tavoite saada hyvin skaalautuvia ja helppokäyttöisiä niin, että kynnys tutkimuksen tekemiselle on hyvin matala.
Liikkuminen ja logistiikka 2 5
Ainutlaatuinen mikrotomografialaboratorio Pohjois-pohjanmaalla vähentää alueen yrityksiltä tarpeen tuottaa tutkimuksia ulkomailla.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Yrityskumppaniemme tuotteet pyrkivät parantamaan ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.
Tasa-arvon edistäminen 2 0
Keskus edistää poikkitieteellisetä ja toimialoja ylittävää toimintaa. Näin käyttäjäkuntakin on monipuolinen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 0
Keskus edistää useiden alojen toimintaa yli toimi- ja tieteenalarajojen.
Kulttuuriympäristö 2 0
Hankkeen keskuksessa voidaan kuvata ja analysoida Suomalaisia arkeologisia löydöksiä ja näin ollen mahdollisesti voimme ymmärtää kulttuuriperintöämme ja historiaamme paremmin.
Ympäristöosaaminen 2 0
Keskuksen toimintaan liittyy ionisoivasäteily ja kemikaalit, joita käytetään, joillekin näytteille. Keskus voi itsessään vähentää kemikaalien käyttötarvetta mutta edellytämme ja edistämme säteily- ja kemikaaliturvallisuusosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa suoritettiin röntgenmikroskooppi-investointi. Hankittu röntgenmikroskooppi on ainutlaatuinen Suomessa, ja sillä pystytään kuvantamaan suuriakin kappaleita alle mikrometrin resoluutiolla. Hankittu laite on mahdollistanut yhdessä aiemmin kehitettyjen digitaalisten menetelmien kanssa uudenlaisia tutkimuksia laajalle skaalalle erilaisia tutkimuskohteita, aina elektronisista laitteista pehmeisiin biologisiin kudoksiin. Uuden laitteen avulla voidaan toteuttaa uudenlaisia röntgenmikroskooppisia kuvauksia, joissa yhdistyvät aiempaa parempi resoluutio sekä kudosten ja materiaalien välinen kontrasti. Lisäksi laite mahdollistaa tarkemman vaihekontrastikuvantamisen laboratoriossa, sekä uudenlaisten hierarkkisten kuvantamismenetelmien soveltamisen ja kehittämisen yhteistyökumppanien kanssa.

Hankkeeseen kuului oleellisena osana kansainvälinen kilpailutus, johon sisältyi esi-ilmoitus. Esi-ilmoituksen aikana arvioimme kuuden laitetoimittajan laitteita yhteistyössä heidän kanssaan. Arviointia varten laitevalmistajille toimitettiin näytteitä laitteiden pilotointiin. Varsinaisen kilpailutuksen voitti Carl Zeiss AB. Lisäksi hankkeeseen sisältyi toimitus, asennus ja käyttökoulutus. Investointi ja muodostunut laboratorio esiteltiin Oulussa kansallisilla FinTomo päivillä.

Investointi toimii röntgentomografialaboratorion vetonaulana ja tämän projektin päättyessä toiminta on jatkumassa hyvällä rahoituspohjalla, jota tukevat mm. Suomen Akatemia sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö. Lisäksi alueen yritysten kanssa on valmisteilla tutkimustilauksia. Näistä hankkeista on ehtinyt jo syntyä uusia työpaikkoja alueelle.