Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77904

Hankkeen nimi: Viljaklusterin Pilot-Plant investoinnit

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lab-ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2630644-6

Jakeluosoite: Mukkulankatu 19

Puhelinnumero: +358294465000

Postinumero: 15210

Postitoimipaikka: Lahti

WWW-osoite: http://www.lab.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Taivalantti Kirsi Maarit

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Yksikön johtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jarmo.laukkanen(at)lab.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 5177702

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Päijät-Hämeessä toimii aktiivisesti Suomen mittavin ja monipuolisin viljaosaamisen keskittymä. Vuonna 2003 perustettu Päijät-Hämeen Viljaklusteri on alueen viljan viljelijöiden sekä viljaraaka-ainetta jalostavien yrityksien muodostama yhteistyöverkosto.

Viljaklusterin Pilot Plant-hankkeen päätavoite on muodostaa yritysten ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteistyössä kehitysalusta Päijät-Hämeen viljaklusterin tuotteiden ja liiketoiminnan kehittämiseksi tähtäimenä nopea reagointi pandemian aiheuttamaan tuotteiden kysynnän muutokseen sekä kansainvälisiltä markkinoilta tulevan liikevaihdon kasvu ja siten alueen elinvoimaan vaikuttaminen.

Tässä hankkeessa käynnistetään kehitysalustan rakentaminen nopeavaikutteisilla investoinneilla hankkimalla aromien ja alkoholien tislaukseen soveltuva pieni koetislaamo, pieni hiilihapotuslaitteisto, pieni lasi/pet-pullojen täyttölaitteisto, pienpanimolaitteisto, dekantterisentrifuugi, CIP-pesuri ja mahdollisesti käänteisosmoosilaite. Hanke liittyy Viljaklusterin Pilot Plant-kehittämishankkeeseen.

Hankkeen tuloksina saadaan nopea tuotekehitysvaihe uusista tuotteista markkinoille, Viljaklusterin toimintaedellytysten vahvistuminen sekä alan tutkimus- ja kehitystoiminnan laajentuminen. Hankkeen pidemmän tähtäimen vaikutuksia ovat elintarvikealan vientiteollisuuden ja Päijät-Hämeen elinvoiman, kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistaminen sekä alan kansallisen tunnettuuden nostaminen

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankeen varsinaisia kohderyhmiä ovat Viljaklusteriin kuuluvat yritykset (Viking Malt Oy/Polttimo oy, Karl Fazer Oy, Hartwall Oy, Teerenpeli, Sinuhe, Lammin Sahti, Viipurilainen kotileipomo, MTK Etelä-Häme) sekä mahdollisesti muitakin.

Lisäksi hankkeen varsinaista kohderyhmää ovat alueen korkeakoulut LUT ja LAB, niiden tutkimus- ja kehitystoiminta ja osaamisen nosto alalla.

Alla on kopio alueen keskeisten toimijoiden sitoutumisesta hankkeeseen:

P-H Viljaklusteri/ Pilot tehdas/ pmr 23.3.2021
Päijät-Hämeen viljaklusterin pilot tehdashankkeeseen ilmoittautuneet seuraavat yritykset:

Viking Malt Oy / P. Relander / Sanna Kivelä
Senson Oy / Samat
Teerenpeliyhtiöt Oy / Anssi Pyysing
Lammin Sahti Oy /Pekka Kääriäinen
Viipurilainen Kotileipomo Oy / Teppo Ylä-Hemmilä
MTK EteläHäme /maatilat / Päivi Rönni
Hartwall Oy Lahden Yksikkö / Hannele Ala-Karhu
Fazer Finland Oy; Fazer Mylly / Jarkko Arrajoki (myös Viljaklusterin pj)
Fazer Finland Oy; Ksylitoliliiketoiminta (Anna Nicoll )
Fazer leipomot Oy; Suomi (Jani Heinonen)

Lisäksi mukaan ovat tulossa erikseen sovittavin tavoin LUT konserni (Juha-Matti Saksa tiedonanto) ja LAB ammattikorkeakoulu ( Turo Kilpeläinen tiedonanto) sekä Lahden seudun kehitys LADEC Oy (Jari Eskola)

Yhteenvedon koosti käytyjen keskusteluiden pohjalta

Pekka Mäki-Reinikka
Senior Advisor; Fazer Finland Oy
CEO; Rocking Rye Rolls Oy

4.2 Välilliset kohderyhmät

Kehityshankkeen, johon tämä investointihanke liittyy, välillisiä kohderyhmiä ovat tuotteiden kuluttajat, viljaklusterin yritysten yritysasiakkaat ja alihankintaketjut, Päijät-Hämeen elinkeinoelämä laajemmin, kansalliset elintarvikealanalan toimijat sekä yritysten työntekijät ja opiskelijat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 126 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 126 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 180 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 180 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Päijät-Häme

Seutukunnat: Lahden

Kunnat: Asikkala, Lahti, Sysmä, Padasjoki, Kärkölä, Hollola, Heinola, Iitti, Hartola, Orimattila

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Mukkulankatu 19

Postinumero: 15210

Postitoimipaikka: Lahti

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Käsitys siitä, miten vahvistaa naisten osuutta. Alan tutkimus- ja kehitystoiminnassa naisten osuus on suurempi kuin miesten. Panimoteollisuus on miesvoittoista, mutta leipomotoiminta ja mallastamot henkilöstö tasapuolisesti naisia ja miehiä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Analyysi naisten ja miesten työkuvista teollisuudessa omn tehty ja tavoitteet huomioidaan hankkeessa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 3
Kasvipohjaisten elintarvikkeiden käytön lisääminen ja jalostaminen vähentää koko elintarvikeketjun hiilijalanjälkeä. Välillinen vaikutus.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 3
Kasvipohjaisten elintarvikkeiden tuotannon hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi kuin lihantuotannossa. Markkinoiden kasvu korvaa osittain ja joidenkin tuotteiden osalta kokonaan lihaperäisten tuotteiden käyttöä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 3
Toiminta kehittää ja monipuolistaa kotimaista kasvintuotantoa.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 3
Kasvipohjaisten elintarvikkeiden kasvu on välillisesti postiivista kasvihuonekaasujen vähenemikseen ölihantuotannon tarpeen vähenemisen kautta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutuksia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 0
Suora vaikutus on tuotannon sivujakeiden tehokkaampi käyttö
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 2
Selvitetään sivujakeissa olevien bioaktiivisten komponenettien käyttömahdollisuuksia ja liiketoiminnallisia edellytyksiä energiantuotannossa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Hankkeen tavoitteena on vahivstaa kasvipohjaisen elintarviketeollisuuden liiketoimintaedellytyksiä. Tämä vaikuttaa suoraan elinkeinorakenteen kestävyyteen. Lisäksi välillisenä vaikutuksena liittyvä liiketoiminta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 3
Tavoitteena on patentit ja uudenlaiset toimintakonseptit.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei vaikutuksia.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 3
Sekä suorana että välillisenä vaikutuksena kasvipohjaisella ruokavaliolla on ihmisten terveyttä edistäviä vaikutuksia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei ole hankkeen tavoitteena.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 1
Ei ole hankkeen tavoitteena. Välillisenä vaikutuksena elintarviketeknologisen osaamisen vahvistuminen Päijät-Hämeessä.
Kulttuuriympäristö 0 2
Viljantuotannon edellytysten varmistaminen Hämeen alueella. Viljapellot vahvistavat hämäläistä kulttuuriympäristöä.
Ympäristöosaaminen 1 3
Hankkeen toiminta ja tavoitteet voi tuottaa uusai ratkaisumalleja sivujakeiden käyttöön. Hankkeen lähtökohdat edellyttävät ympäristöosaamista. Yhteistyö LABin kiertotalouslaboratorion kanssa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

-