Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77928

Hankkeen nimi: Öljylämmitteisen rivitalon muutos hiilineutraaliksi -tutkimus- ja tuotekehityshanke

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lahden kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0149669-3

Jakeluosoite: Askonkatu 2

Puhelinnumero: 0448420808

Postinumero: 15100

Postitoimipaikka: Lahti

WWW-osoite: http://www.lahti.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Henna Eskonsipo-Bradshaw

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Yhteysjohtaja va.

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: henna.eskonsipo-bradshaw(at)lahti.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358444820838

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tuotekehityshankkeen tarkoitus on tutkia vety- ja akkuteknologian mahdollisuuksia rakennusten tarvitseman energian tuotannossa ja säilyttämisessä sekä energiansäilömisen optimointi akkujen ja vedyn välillä. Hankkeessa tutkitaan rakennusten kulutus- ja lämmitysenergiantarve, selvitetään energiatehokkaimmat tavat ko. rakennuksen hukkalämmöntalteenottoon ilmanvaihdosta ja jätevedestä (lämpöpumpputeknologia), mitoitetaan tarvittava energian tuotto ja etsitään kustannustehokkaimmat tavat tuottaa ko. energia uusituvalla ja muulla kuin hiilen hapettamiseen perustuvalla energialla (mm. geolämpö, aurinkoenergia, tuulivoima), sekä mitoitetaan ja optimoidaan uusituvan energian säilömiseen ja käyttämiseen tarvittavat laitteistot (mm. vetysäiliöt ja akut) kattamaan koko taloyhtiön vuotuinen energiatarve niin, että yhtiö voisi periaatteessa olla o-energia tai +-energiarakennus, mallinnetaan eri järjestelmätoimittajien kanssa toimivat kombinaatiot, joilla energialähteen tuottama energia saadaan käytännössä siirrettyä vetyyn ja vedystä rakennuksen tarvitsemaksi energiaksi, luodaan malli, jossa kyseisen tyyppinen rakennuskokonaisuus korjataan energiatehokkaaksi eri tekniikoita hyödyntäen (lämpöpumput) ja tarvittava energia tuotetaan uusiutuvalla energialla ja säilötään vetyyn/akkuihin.
Vety säilötään yleensä terässäilöön ja suurten säiliöiden rakentaminen on kallista ja tuottaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä. Vetyä kannattanee käyttää vain osaan rakennuksen vuoden aikana tarvittavan energian säilömiseen ja lyhytaikaisessa säilömisessä käyttää ennemmin akkuteknologiaa.
Lähtökohtaisesti tutkittavan rakennuksen energiankäyttö tulee saada mahdollisimman alhaiseksi. Tämä onnistunee helpoiten lisäämällä rakennuksen lämpöpumpputeknologiaa sekä nykyiseen suoraan poistoilmanvaihtoon, viemärivesiin että peruslämmitykseen sekä tuomalla lämmitysenergia huoneistoihin matalalämpöratkaisuilla nykyisten radiaattoreiden sijaan.
Hankkeen jälkeen alkaa kerättyyn osaamiseen pohjaava pilotti, jossa hankkeessa kerätty osaaminen implementoidaan ko. rivitalon korjaushankkeeseen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen ensisijainen kohderyhmä on hankkeessa mukana olevat uusituvan energian tuotantoon ja hukkaenergioiden uudelleen käyttöön erikoistuneet pk-yritykset, jotka mahdollistavat hankkeessa tuotetun osaamisen jatkokehittämisen kaupalliseksi tuotteeksi.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Fossiilista tai muuta poltettavaa energiaa käyttävien taloyhtiöiden omistajat, joiden rakennuksiin hankkeessa kehitettävät ratkaisut soveltuvat, varsinkin haja-asutusalueiden ja kaupunkien liepeiden taloyhtiöt. Uusiutuviin energialähteisiin ja hukkaenergioiden uudelleenkäyttöön liittyvien laitteiden tuottajat ja asentajat, joille laitteiden käytön yleistyminen ko. käyttötarkoituksessa tarkoittaisi lisää työtä ja työpaikkoja.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 144 896

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 128 001

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 181 120

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 160 001

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Päijät-Häme

Seutukunnat: Lahden

Kunnat: Lahti

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa ei ole sukupuolesta riippuvia elementtejä. Kaikki hankkeen päätoimijat ovat sitoutuneet sukupuolineutraaliin toimintamalliin ja näillä on tähän liittyvät sisäiset tarkastusmenettelyt.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa ei ole sukupuoleen liittyviä näkökulmia.Kaikki hankkeen päätoimijat ovat sitoutuneet sukupuolineutraaliin toimintamalliin ja näillä on tähän liittyvät sisäiset tarkastusmenettelyt.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeessa ei ole sukupuoleen liittyviä näkökulmia. Kaikki hankkeen päätoimijat ovat sitoutuneet sukupuolineutraaliin toimintamalliin ja näillä on tähän liittyvät sisäiset tarkastusmenettelyt.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 10 0
Hanke tähtää CO2-vapaaseen rakennusten energian tuotantoon.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 10 0
Hanke tähtää CO2-vapaaseen rakennusten energian tuotantoon.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 10 10
Hanke tähtää CO2-vapaaseen rakennusten energian tuotantoon.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 10 10
Hanke tähtää CO2-vapaaseen rakennusten energian tuotantoon.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Hanke tähtää paikallisen osaamisen kehittämiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Hanke tähtää paikallisen osaamisen kehittämiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa tutkittiin 1990-luvun alussa rakennetun, Lahden Villähteellä sijaitsevan, rivitalon öljylämmityksen korvaamista uusiutuvaan energiaan pohjautuvalla lämmitysjärjestelmällä. Hankkeen tavoitteena oli kehittää ratkaisu olemassa olevien öljylämmitystä käyttävien rakennusten muuttamiseksi vähähiiliseksi tai hiilineutraaliksi. Lisäksi pyrittiin löytämään ratkaisuja energian pitkä- ja lyhytaikaiseen säilömiseen. Hankkeessa tutkittiin myös, mitä eri vaihtoehtoja hukkaenergian kiinteistökohtaiseen kierrätykseen vastaavanlaisessa rivitaloyhtiössä on. Pidemmän aikavälin tavoite oli monistaa hankkeessa löydettyjä ratkaisuja vastaavien olemassa olevien sekä uusien rakennusten energiaratkaisujen saattamiseksi hiilineutraaleiksi ja vähähiilisiksi. Hankkeen toteuttajia olivat Lahden kaupunki, LUT-yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä Lahden Talot Oy, ja energiakonsulttina toimi Sweco Oy.

Hankkeen alkuvaiheessa laskettiin rakennusten energiavirrat sekä etsittiin ratkaisuja energian säästämiseksi. Sen jälkeen mitoitettiin loppuenergian tuottamiseksi tarvittavat uusiutuvan energian lähteet, kuten aurinkovoima ja maalämpö. Tämän jälkeen alkoi varsinainen laskennallinen tutkimustyö, jossa selvitettiin, missä suhteessa energiaa kannattaa säilöä akkuihin tai vetyyn, ja laskettiin eri vaihtoehtojen hiilijalanjälki rakennusten elinkaaren aikana. Hankkeen loppupuolella kartoitettiin myös vetyjärjestelmiin liittyviä lupa-asioita ja lainsäädäntöä, tehtiin markkinasaatavuuden tarkastelu sekä laadittiin prosessikuvaus vetyjärjestelmästä. Hankkeen tiimoilta tuotettiin myös artikkeleita, joita odotetaan julkaistavaksi vertaisarvioiduissa alan tiedejulkaisuissa.

Hankkeen löydöksistä koottu tutkimusraportti osoittaa, että öljy on mahdollista korvata kiinteistössä tuotetulla energialla lähes hiilineutraalisti. Öljylämmitteisen rivitalon energiankäytön hiilidioksidipäästöt voi leikata alle kymmenesosaan siirtymällä lämmöntuotossa lämpöpumpun ja sähkökattilan yhdistelmään. Vedyn osalta hankkeessa saatiin selville myös, ettei P2X2P-vetyjärjestelmää ole taloudellisesti järkevää soveltaa Villähteen kohdetalon tyyppisessä kokoluokassa, jossa se tulisi liian kalliiksi.