Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77929

Hankkeen nimi: KEKO investointihanke

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lab-ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2630644-6

Jakeluosoite: Mukkulankatu 19

Puhelinnumero: 03 828 18

Postinumero: 15140

Postitoimipaikka: Lahti

WWW-osoite:

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Minna Liski

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TKI-päällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: minna.liski(at)lab.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447081758

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tämä hanke on Kestävän palveluasumisen ekosysteemi - KEKO -hankkeen investointihanke. Varsinaisen hankkeen taoitteet, toimenpiteet ja tulokset ovat seuraavat.

Hankkeen tarve

Päijät-Hämeen selviytymissuunnitelmassa kuvataan maakunnan vetovoimaan, yritysten tuotekehitykseen ja korkeakoulujen ja yritysten väliseen yhteistyöhön liittyviä painopisteitä. Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen kärkien (kiertotalous, muotoilu sekä liikunta ja elämykset) vahva edistäminen tukee koronasta selviytymistä ja pitkäjänteistä alueen osaamisen ja yritysten kehittämistä. Päijät-Häme profiloituu kiertotalouden ja kestävän tuotekehityksen edelläkävijänä ja sitä tukeva TKI-toiminta on ainutlaatuinen mahdollisuus kiinnittää huomiota kestävään muotoiluun ja suunnitteluun ja nostaa alue myös kestävän ja vähähiilisen rakentamisen ja asumisen kärkimaakunnaksi.

Maakunnan yritykset voivat nostaa jalostusastettaan panostamalla yhteistyöhön ja yhteiskehittämiseen valituissa arvoverkostoissa kuten tässä hankkeessa keskittymällä tuottamaan tila-, teknologia- ja palvelukokonaisuuksia yhä kasvavaan laadukkaan palveluasumisen tarpeeseen. Uutta kasvua ja liiketoimintamahdollisuuksia on löydettävissä kehittämällä ja kokeilemalla uusia älykkääseen ja ekologiseen asumiseen liittyviä ratkaisuja ja teknologioita kuten palveluasumisen tila-, turvallisuus-, terveydenhoito- ja viestintäratkaisut. Tähän tarvitaan vahvaa systeemistä muotoiluosaamista. Kun suunnitellaan kokonaisia palvelujärjestelmiä ja palveluhybridejä, korostuu laadukas palvelumuotoilu, jolla taataan asiakaskokemuksen onnistuminen, esteettömät ja ergonomiset tilaratkaisut, käyttöliittymien käytettävyys sekä teknisten ratkaisujen sopivuus valituille kohderyhmille.

Ikääntyneiden määrän kasvu ja laitoshoidon purku ovat synnyttäneet yksityisen palveluasumisen markkinat. Kunnat eivät ole pystyneet vastaamaan kysynnän kasvuun omalla palvelutarjonnallaan. Palveluasumisen kokonaisuudet ovat mittavia investointeja. Suunnitteluvaiheessa ratkaistaan merkittävä määrä asioita, joilla on suuri merkitys rakentamisen ratkaisuihin, käyttökustannuksiin, asumisen ja palveluiden toimivuuteen, asukkaiden hyvinvointiin sekä ekologiseen kestävyyteen kuten vähähiilisyyteen. Palveluasumiseen liittyvät kokonaisuudet tarjoavat myös merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia alueen yrityksille, joita ovat rakennusliikkeet, terveyspalvelu- ja hoiva- ja hyvinvointialan yritykset, suunnittelutoimistot, ICT-yritykset, sisustus- ja puutarha-alan yritykset sekä virkistys- ja kulttuuripalveluita tuottavat yritykset sekä kolmas sektori.

Hankkeessa suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä yritysten kanssa yhteinen pilotointialusta (demotilat) sekä referenssikohteita, jotka synnyttävät uusia palveluasumiseen liittyviä tuotteita ja palveluita ja siten edesauttavat yrityksiä kasvattamaan liikevaihtoa ja kansainvälistymään. Yhteinen ekosysteemi vahvistaa alueen yritysten sekä korkeakoulujen kestävään palveluasumiseen ja siihen liittyvään tuote- ja palvelukehitykseen liittyvää osaamista ja luo raamit pitkäjänteiselle yhteistyölle suunnitella, pilotoida ja kaupallistaa palvelutuotteita, joille on selvästi osoitettavissa merkittävää liiketoimintapotentiaalia.



Tavoitteet

Hankkeen päätavoitteena on rakentaa pitkäjänteinen yhteistyö ja alueellinen ekosysteemi kestävien asumisen ratkaisujen kehittämiseksi. Tavoitteena on suunnitella ja pilotoida palveluasumisen referenssikokonaisuus, joka on rakentamis- ja käyttöratkaisuiltaan vähähiilinen, ihmislähtöinen ja palvelukokonaisuutena edelläkävijä. Rakenne- ja tilaratkaisuissa käytetään kestäviä ja mahdollisimman ekologisia materiaaleja ja tiloissa, palveluissa ja viestinnässä hyödynnetään äly-, turva- ja digitaalista teknologiaa. Referenssikohteeseen rakennetaan testiympäristö, jossa voidaan kokeilla, testata ja yhteiskehittää asukkaiden kanssa tiloja, toimintaa ja palveluita.


Toimenpiteet

Hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi toteutetaan neljä työpakettia. Työpaketissa 1 suunnitellaan palveluasumisen ekosysteemiä, pilotointikohteita ja työpaketissa 2 mallinnetaan demotiloja. Työpaketissa 3 rakennetaan yhteistyössä yritysten kanssa testiympäristö (palveluasunto osana palveluasumisyksikön kokonaisuutta). Työpaketissa 4 vakiinnutetaan ekosysteemin toiminta ja esitellään testaustoiminta ja alustat sidosryhmille.

TP 1 Kestävän palveluasumisen yhteissuunnittelu työpaketin toimenpiteinä ovat tausta-aineiston ja tiedonkeruu, valittujen palveluasumisen kohteiden benchmarkkaus ja yhteiskehittämisen työpajat. TP2 Konseptisuunnittelun viimeistely ja demo- ja testaustilan suunnittelu ja rakentaminen työpaketin toimenpiteinä ovat testialustana toimivan tilan suunnittelu ja mallintaminen kampukselle, fyysisen ja virtuaalisen demotilan rakentaminen ja varustaminen kampukselle, testaustoiminnan suunnittelu ja kokeilu demo-ympäristössä sekä lopulliset konseptisuunnitelmat. TP 3 Pilotointi palveluasumisen autenttisessa kohteessa työpaketin toimenpiteinä ovat demo palveluasunnon toteuttaminen palvelutaloon yhteissuunnittelun ja konseptisuunnitelmien mukaan, demoasunnon, tilaratkaisujen, yhteistilojen ja palveluiden käyttäjätestaus sekä asukaspalautteen kerääminen ja osallistaminen. TP4 vakiinnuttaminen ja viestintä työpaketin toimenpiteitä ovat palveluasumisen yhteissuunnittelun toimintamalli ja opas, ekosysteemin testaustoiminnan esittely ja kehitys- ja testaustoiminnan jatkosuunnittelu.


Tulokset

Hankkeen tuloksina syntyy avoimesti hyödynnettäviä aineistoja ekologisista ja vähähiilisistä asumisenratkaisuista sekä digitaalisista palveluratkaisuista palveluasumisen kohteissa. Hankkeessa rakentuu alueellinen ekosysteemi ja kehittäjäverkosto, joka yhteiskehittämisen menetelmin tuottaa uusia palveluasumiseen liittyviä innovaatioita ja liiketoimintamahdollisuuksia. Toimenpiteillä rakennetaan Päijät-Hämeeseen sekä korkeakouluympäristöön että aitoon palveluasumisen ympäristöön fyysinen ja virtuaalinen demo- ja kehitysympäristö, joka palvelee jatkossa kestävän ja vähähiilisen sekä ihmislähtöisen palveluasumisen kokeilu-, testaus- ja referenssikohteena. Ympäristöt ovat alueen yritysten hyödynnettävissä hankkeen aikana ja sen jälkeen.


Hankkeessa on huomioitu horisontaaliset periaatteet eli sukupuolten tasa-arvo ja kestävyyden eri näkökulmat. Hankkeessa tunnistetaan palveluasumisen asukkaiden yksilölliset tarpeet eli miten tuetaan asukkaiden identiteetin säilyttäminen asumisympäristöissä. Yhteiskehittämisprosesseissa kiinnitetään huomiota siihen, että erilaiset sukupuolet ovat edustettuina ja tulevat kuulluiksi. Ratkaisujen ja palveluiden testauksessa huomioidaan eri käyttäjäryhmät myös sukupuolten näkökulmasta. Kestävä kehitys huomioidaan ekologiselta, taloudelliselta, sosiaaliselta ja kulttuuriselta kannalta mikä todentuu mm. kiinteistöjen ylläpitoon ja asumiseen liittyvänä kustannustehokkuutena, ekologisena ja vähähiilisenä rakentamisena sekä älyteknologiaa hyödyntävinä palveluina, jotka lisäävät asukkaiden turvallisuutta ja osallisuutta. Hankkeessa panostetaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin mikä tarkoittaa ihmislähtöistä lähestymistapaa toiminnan ja palveluiden suunnitteluun sekä kaikkien toimijoiden ja asukkaiden osallistamista päätöksentekoon.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmät ovat Päijät-Hämeen alueen yritykset, jotka toteuttavat palveluasumiseen liittyviä kohteita ja
niihin liittyviä palveluita kuten suunnittelutoimistot, rakennusliikkeet, ICT-yritykset, terveyspalvelu- ja hoiva- ja
hyvinvointialan yritykset, kohderyhmille tuotteita valmistavat yritykset, sisustus- ja puutarha-alan yritykset sekä
virkistys- ja kulttuuripalveluita tuottavat yritykset. Kohderyhminä myös kolmannen sektorin toimijat, jotka ovat
merkittäviä palveluiden tuottajia toimialalla. Tutkimus- ja koulutusorganisaatiot ovat kehittäjäkumppaneina ja
kohderyhminä koordinoimalla ekosysteemin toimintaa ja luomalla kehittämisympäristöjä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisinä kohderyhminä ovat kunnat, kehittämisorganisaatiot sekä alueen asukkaat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 41 300

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 40 679

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 59 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 58 112

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Päijät-Häme

Seutukunnat: Lahden

Kunnat: Sysmä, Hollola, Kärkölä, Padasjoki, Asikkala, Lahti, Heinola, Orimattila, Hartola, Iitti

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Kts. KEKO-hanke
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kts. KEKO-hanke
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Kts. KEKO-hanke

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 7
Kts. KEKO-hanke
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 6
Kts. KEKO-hanke
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 7
Kts. KEKO-hanke
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 9 8
Kts. KEKO-hanke
Liikkuminen ja logistiikka 2 4
Kts. KEKO-hanke
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 9 10
Kts. KEKO-hanke
Tasa-arvon edistäminen 4 6
Kts. KEKO-hanke
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 6 6
Kts. KEKO-hanke
Kulttuuriympäristö 2 6
Kts. KEKO-hanke
Ympäristöosaaminen 2 4
Kts. KEKO-hanke

9 Loppuraportin tiivistelmä

-