Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77953

Hankkeen nimi: Makua ruokahukasta

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.1. Pk-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 31.5.2021 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: NORDIC UMAMI COMPANY OY

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 3184625-2

Jakeluosoite: Joukolantie 3 A 1

Puhelinnumero: +358400470450

Postinumero: 00610

Postitoimipaikka: HELSINKI

WWW-osoite:

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mäkinen Outi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: oemakinen(at)gmail.com

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400470450

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeessa kehitetään fermentointimenetelmiä, jotka skaalataan teollisen mittakaavan pilottiprosessiksi makukomponenttien tuottamiseen. Hankkeessa kehitettävät fermentointimenetelmät pilkkovat kasvisperäistä hukkaa, kuten sivuvirtoja ja elintarvikelaatuista hävikkiä umamia ja muita makukomponentteja sisältäviksi tuotteiksi. Makukomponentit tuotteistetaan ensisijaisesti kuluttajatuotteiksi kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 83 919

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 45 319

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 83 919

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 45 319

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa

Seutukunnat: Helsingin

Kunnat: Espoo

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Karantie 2

Postinumero: 02630

Postitoimipaikka: ESPOO

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 1.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Ei ole tehty analyysiä
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kaikki perustajat ovat naisia ja tulemme palkkamaan naisia ja sukupuoleltaan moninaisia työntekijöitä aina kun siihen on mahdollisuus (mm. hankkeeseen palkattava prosessi-insinööri).
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 10 8
Innovaatiomme hyödyntää sivuvirtoja ja ruokahävikkiä eli vähentää jätteeksi menevää materiaalia. Lisäksi tuotteemme profiloidaan käytettäväksi nimenomaan kasvipohjaisten tuotteiden maustamiseen, mikä parantaa välillisesti luonnonvarojen käytön kestävyyttä edistämällä kasvisruokailua.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 3 0
Pyrimme käyttämään monipuolisesti erilaisia raaka-aineita, huomioiden luonnon monimuotoisuuden.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 6
Raaka-ainevalinnoillamme on välillinen vaikutus näihin kaikkiin. Lisäksi tuotamme vaihtoehtoa soijasta valmistetulle tuotteelle, mikä vähentää usein problemaattista soijapavun tuotantoa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 0
Sen lisäksi että käytämme hävikkivirtoja, pyrimme prosessillamme hyödyntämään raaka-aineet mahdollisimman perusteellisesti. Jos sivujaetta jää omasta prosessistamme, pyrimme kehittämään siitä tuotteen joko omaan portfolioon tai yhteistyössä kumppanin kanssa (esim. Keran Halleilla on hyvin moninaisia ja innovatiivisia yrityksiä)
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 0
Espoon Keraan on kehittymässä ruokainnovaatioiden, kulttuurin ja liikunnan keskus, jonka osana olisimme. Keskitämme hankintamme myös mahdollisimman lähelle Etelä-Suomen alueelle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 4
Tuotteemme mahdollistaa kotimaisen ja kiertotalouden raaka-aineista tuotetun mausteen kuluttamisen, sekä edistää kasvipohjaisen ruuan käyttöä.
Tasa-arvon edistäminen 1 0
Pyrimme parhaamme mukaan edistämään tasa-arvoa palkkauksella ja viestinnällisillä valinnoilla.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 0
Pyrimme parhaamme mukaan edistämään yhdenvertaisuutta palkkauksella ja viestinnällisillä valinnoilla.
Kulttuuriympäristö 0 0
Olemme mukana luomassa uutta suomalaista ruokakulttuuria
Ympäristöosaaminen 0 0
Kehitämme sivujakeiden käyttöä, josta voi olla hyötyä muillakin teollisuuden aloilla.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa kehitettiin fermentointimenetelmä- ja teollisen mittakaavan prosessi makukomponenttien tuottamiseen elintarvikekelpoisesta hävikkimateriaalista. Lopputuotteeksi jalostettu umaminen maustekastike kehitettiin kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille.