Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77969

Hankkeen nimi: Kokemussiirto

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.1. Pk-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 31.5.2021 ja päättyy 31.5.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: OY AKU'S FACTORY LTD

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 2238644-2

Jakeluosoite: Aurinkokuja 9

Puhelinnumero: +358447822200

Postinumero: 33420

Postitoimipaikka: TAMPERE

WWW-osoite: https://akuntehdas.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Syrjä Aku

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: aku(at)akuntehdas.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358447822200

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Erilaiset audiovisuaaliset siirtoteknologiat ovat yksi merkittävästi kasvava sovellusala tapahtumatuotanossa ja -hallinnassa (Event Management). Tällä hetkellä suurin osa tuotteista hyödyntävät yksisuuntaista internet-teknologiaa, mutta markkinaan on myös tullut uusia kehittyviä teknologisia mahdollisuuksia toteuttaa tuotantoja reaaliaikaisesti ja interaktiivisesti. Tämä luo tapahtumatekniikka-alan toimijoiden lisäksi uusia mahdollisuuksia myös ohjelmisto- ja data-analytiikkayrityksille. Interaktiivisten tapahtumien ja tuotantojen kokemuksellisesta arvosta on tarve saada kattavampaa tutkimus- ja mittaustietoa. Virtuaalisen kokemuksen vertailu fyysiseen kokemukseen ja virtuaalisen kokemuksen kehittäminen tutkimukseen pohjautuen mahdollistaa tapahtuman ja tuotannon uudenlaisen toteuttamisen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 66 050

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 63 812

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 66 050

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 63 812

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen

Kunnat: Ylöjärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Aurinkokuja 9

Postinumero: 33420

Postitoimipaikka: TAMPERE

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Luovilla aloilla työskentelevien ja muiden itsensä työllistävien sosiaaliturvatyöryhmän raportin, sosiaali- ja terveysministeriö 2013, mukaan luovien alojen sukupuolijakauma on yhtäläinen miesten ja naisten välillä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Luovilla aloilla on mukana paljon naispuolisia yrittäjiä ja usein työsuhteet ovat epätyypillisiä (yrittäjät työllistyvät aloille vain sivutoimisesti; projektiluonteisia työsuhteita). Hanketta pyritään aktiivisesti viestimään yrittäjille sukupuolineutraalisti, jotta hanke olisi houkutteleva kaikille ja viestimään toimenpiteistä kaikkia kiinnostavalla tavalla. Hankkeen valmistelussa ja toteutuksessa on mukana sekä miehiä että naisia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa- arvon edistäminen, vaikkakin hanke tarjoaa yhtäläiset mahdollisuudet sekä nais- että miesyrittäjille toteuttaa itseään ja kehittää liiketoimintaansa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 1
Hanke vaikuttaa vain välillisesti luonnonvarojen käytön kestävyyteen. Fyysisten massatapahtumien siirtäminen tietoverkkoon ja kokeminen virtuaalisesti parantaa ainakin paikallisesti luonnon monimuotoisuuden säilymistä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 6
Kestävä kehitys ja yleisöjen arvot pakottavat toimintatapojen tarkasteluun faktapohjalta myös tapahtumatoimialalla. Matkailu- ja elämyssektorin digitalisaation vaikutus hiilijalanjälkeen on yleisesti tunnistettu. Hiilijalanjälki, kierrätys, materiaaliviisaus ovat toimialoilla tunnustettuja arvoja ja toimintamalleja. Matkailun muutos ilmastonmuutoksen myötä: lentomatkailun väheneminen, massaturismi ja massatapahtumat vs. laatumatkailu, lähi- ja virtuaalimatkailu, lähiruoka, lähi- ja virtuaalitapahtumat. Hankkeessa hyödynnettävällä teknologialla kokeillaan ja tutkitaan fyysisen tapahtuman kokemuksen siirtämiseksi digitaaliseen muotoon ja sen monistamiseen usealle paikkakunnalle. Tämä vähentää ilmastomuutoksen riskejä liikkumisen ja liikenteen päästöjen vähenemisen kautta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Hanke vaikuttaa vain välillisesti, kun uusi teknologia mahdollistaa fyysisten massatapahtumien siirtämisen verkkoon.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
Hanke vaikuttaa vain välillisesti, kun uusi teknologia mahdollistaa fyysisten massatapahtumien siirtämisen verkkoon.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta, koska hanke ei toimi Natura 2000 -ohjelmassa määritetyillä alueilla.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 6
Uusi teknologia mahdollistaa tapahtumien siirtämisen verkkoon, jolloin tapahtumien ja tuotantojen jätteiden määrä vähenee.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 6
Tietoverkoissa, pilvipalveluissa ja datakeskuksissa hyödynnetään yhä enemmän uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua energiaa
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 4 6
Tapahtumat (messut, festivaalit, yritystapahtumat ja konsertit) muodostuvat helpommin liiketoiminnaksi, koska niiden toteutus on lipputuloista riippuvaista. Tapahtumat nähdään alustoina, jotka tuovat aluetalousvaikutusten ohella vetovoimaista imagoa ja elävyyttä paikkakunnille. Hanke kehittää ensisijaisesti innovaatiovalmiuksiamme kriisitilanteisiin ja tukee resilienssiä. Tällä on vaikutus niin taloudelliseen kuin sosiaaliseen kestävyyteen ja mm. tapahtuma-alan työllisyyteen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 9
Hankkeessa kehitetään aineettomia, digitaalisia palvelumalleja ja tuotteita hyödyntämään pk- sektorin toimintaa. Aineettomalla arvonluonnilla ja TKI - toimintaympäristöä kehittämällä hankkeessa luodaan kilpailukykyä luovien alojen yrityksille sekä niiden asiakkaille monialaisesti yli toimialarajojen.
Liikkuminen ja logistiikka 2 6
Uusia siirto- ja toteutusteknologioita hyödyntävä toimintamalli mahdollistaa kaksisuuntaisen tuotannon, toiminnan tai tapahtuman reaaliaikaisen, interaktiivisen toteutuksen useassa eri paikassa yhtä aikaa. Tämä vähentää sekä tuotantojen logistiikkaa että yleisön liikkumista.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 7
Uusi arvonluonti tapahtumapalveluissa korostaa asiakkaan kokemusta ja arvoja. Elämän laatu ja merkityksellisyys, yksilön kokema hyvinvointi tai arjen toimivuus ja vastuullinen kuluttaminen ovat tekijöitä, joista olemme valmiita maksamaan hiukan enemmän. Hanke tuetaan ja koulutetaan yrityksissä oppimaan tunnistamaan ja tuottamaan niitä tunne- ja elämyskokemuksia, joita asiakkaat edellyttävät. Arvon muodostus tapahtuukin enenevässä määrin asiakasrajapinnassa. Tämän logiikan ymmärtäminen on yhä tärkeämpi tekijä kasvun kannalta.
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Tapahtumapalveluissa miesten ja naisten perinteisten sukupuolikäsitysten vähentämisellä ei nähdä olevan niin suurta tarvetta kuin muilla toimialoilla, joilla sukupuolijakauma on epätasapainoisempi.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 8
Digitaaliset ja paikkariippumattomat tapahtumatuotannot lisäävät liikuntarajoitteisten henkilöiden yhdenvertaisuutta ja kulttuuristen oikeuksien toteutumista.
Kulttuuriympäristö 3 6
Tapahtumat sekä taide- ja kulttuuripalvelut kattavat muun muassa eri kohderyhmille suunnatut palvelut, esitykset, tapahtumat ja elämykset. Tähän voivat kuulua esittävä taide (teatteri-, sirkus- ja tanssiesitykset, konsertit), festivaalit ja tapahtumat sekä kulttuuriympäristöt, visuaalinen taide ja kulttuuriperintö (museot ja näyttelyt) sekä uniikit teokset, kuten taide ja taidekäsityö. Niiden merkitys alueen veto- ja pitovoimaisuudelle sekä rooli matkailun vetovoimatekijänä ja palveluiden tuottajina on merkittävä. Osasta voi kasvaa myös kansainvälisesti menestyvää toimintaa
Ympäristöosaaminen 0 2
Hankkeella on välillinen vaikutus lähinnä ympäristötietoisuuden lisäämisessä. Uudet jakamistalouden ja arvon luonnin toimintamallit tulevat vähintään tutuksi.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Kokemussiirto-hanke toteutettiin tapahtumatuotannon toteutuksen osittaisen virtualisoinnin tutkimista varten yhteistyössä ulkopuolisen asiantuntijan ja yliopiston kanssa. Toteutuksessa vertailtiin erilaisten reaaliaikaisten, interaktiivisten teknologioiden käyttöä ja käytettävyyttä sekä niiden kaupallisia mahdollisuuksia eri toteutusympäristöissä. Tuloksina saatiin tietoa eri tekniikoiden rajoitteista ja mahdollisuuksista sekä tutkimustietoa käyttäjien tuntemuksista eri tekniikoita käytettäessä.