Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77983

Hankkeen nimi: KiertoKuja

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 0855115-7

Jakeluosoite: Niemenkatu 73

Puhelinnumero: 044 702 2700

Postinumero: 15140

Postitoimipaikka: Lahti

WWW-osoite: http://www.ladec.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Sari Heikkilä

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: hankekoordinaattori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: hankkeet(at)ladec.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0504026913

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Suomen tavoitteena on olla kiertotalouden, biotalouden, puhtaiden ja kestävien ratkaisujen edelläkävijämaa vuoteen 2025 mennessä (hallitusohjelma). Puun käytön lisääminen ja monipuolistaminen on asetettu kansalliseksi tavoitteeksi (Kansallinen metsästrategia 2025, Suomen kansallinen biotalousstrategia). Päivitystyön alla olevassa kansallisessa biotalousstrategiassa nousee vahvasti esille tuotteiden valmistusprosesseissa syntyvien materiaalivirtojen hyödyntäminen muissa tuotteissa. Tällä tavoin voidaan vähentää raaka-aineiden ja energian hävikkiä sekä kasvattaa biotalouden liiketoimintaa ja yhdistää monia aloja keskenään. Suomen uusi biotalousstrategia valmistunee kesällä 2021. Tärkeinä prioriteetteina ovat biotalouden investointien ja markkinoiden kasvattaminen, alueellisten biotalouksien vauhdittaminen ja biotalouden ympäristövaikutukset.

Biotalousstrategian päivitystyö osuu hyvän ajankohtaan, koska vihreä kasvu vaatii investointeja toipuakseen COVID-19 aiheuttamasta taloudellisesta sokista. Investointien avulla pystyttäisiin siirtymään parempiin tuotanto- ja kulutusjärjestelmiin. Tällä tarkoitetaan sitä, että saadaan uusia ratkaisuja materiaalin ja jopa energian kierrätykseen. Biotalouden uudet tuotteet, prosessit ja palvelut ovat tulossa nopeasti markkinoille palvelemaan muuttuvia tarpeita ja kuluttajatottumuksia toteaa VTT ja LUKE selvityksessään.

Päijät-Hämeen kestävän kasvun ohjelman 2021-2023 keskiössä on Kujalan raaka-ainetehtaan kehittäminen. Yksi ”Bioraaka-ainetehtaan” korkeamman jalostusasteen biokiertotalouden tuotteista on uusi kierrätyslannoite, jota on kehitetty alueellisista sivu- ja raaka-ainevirroista. Kierrätyslannoitteen kehitystyössä on nostettu sivu- ja raaka-ainevirtojen jalostusarvoa kehittämällä orgaaninen lähilannoite metsien hyväksi. Tätä korostetaan myös Päijät-Hämeen selviytymissuunnitelmassa. Kierrätyslannoitteen kehittäminen edistää teollisuuden toimintaympäristön kehittämistä yhdistämällä monia sivuvirtoja eri toimialoilta. Yritysarvoverkostoa varten päivitetään investointilaskelmat investointipäätösten tueksi.

Tämän REACT-EU-rahoituksen avulla pystytään kehittämään ja tukemaan tutkimus- ja innovaatiotoimintaa sekä lisäämään yliopistojen ja yritysten välistä yhteistyötä. Tällä rahoituksella pystytään tukemaan kierrätyslannoite-innovation liiketoiminnan edellytysten päivittämistä ja kaupallistamisprosessia tukevien toimenpiteiden suorittamista. Edistämme REACT-EU rahoitushaun erityistavoitteen 12.2. näkökulmia, kuten vihreään kasvuun, luonnonvarojen kestävään käyttöön sekä kestävään teknologiaan ja kiertotalouteen liittyvää elinkeino- ja osaamislähtöistä TKI-toimintaa. Sivuvirtoja pitää jalostaa korkeammalle jalostusasteelle, joka on myös Päijät-Hämeen selviytymissuunnitelman tavoite.

Tämän hankkeen päämääränä on laajentaa Kujalan bioraaka-ainetehtaan raaka-ainepohjaa ja tuotevalikoimaa taloudellisesti kannattavan ja kestävän liiketoiminnan aikaansaamiseksi. Hankkeessa keskitytään kierrätyslannoitteen tuotekehityksen ja liiketoiminnan pilotoimiseen. Näitä toimintamalleja voidaan jatkossa hyödyntää muiden Kujalan bioraaka-ainetehtaan tuotteiden tuotekehityksessä ja kaupallistamisessa. Vahvistamme Kujalan kierto- ja biotalousekosysteemiä yhdistämällä sivu- ja raaka-ainevirtoja kiertotalouslannoitteeseen isommaksi kokonaisuudeksi, josta saataneen taloudellisesti kannattavaa ja kestävän kehityksen mukaista liiketoimintaa, joka kehittää kokonaiskestävyyttä ja systeemistä muutosta. Päivitämme myös uuden tilanteen mukaisesti lannoitetehtaan investointilaskelmat ja olemme aktiivisesti luomassa sekä vahvistamassa kierrätyslannoitteiden markkinoita.

Hankkeessa panostetaan edelläkävijyyteen yhdessä alueen veturiyritysten, Lahti Energia ja Labio, kanssa. Samalla täydennämme pk-yritysten ja tutkimusorganisaatioiden muodostamaa arvoketjua aina orgaanisen kierrätyslannoitteen kehitystyöstä tuotteen kaupallistamiseen. Hanke lisää alueen osaamista mm. kiertotalouteen liittyvissä prosesseissa Aalto-yliopiston professori Dahlin johdolla. Helsingin yliopisto on tutkinut paljon eri matriisien mikrobistoja. Tätä tietoa hyödynnetään, miten mikromuovit voitaisiin hajottaa mikrobien avulla kompostista. Ladecin roolina on täydentää pk-yritysverkostoa ja kehittää Putretti® tuoteperheen liiketoimintaprosesseja ottaen huomioon myös kestävä kehitys ja vastuullinen viestintä.


Tässä hankkeessa ratkaistaan seuraavia haasteita:
1. Kehitetään Kujalan bioraaka-aine tehtaan raaka-ainepohjaa ja tuotevalikoimaa taloudellisesti kannattavan ja kestävän liiketoiminnan aikaansaamiseksi
2. Selvitetään, onko kompostissa mikromuovien hajotukseen kykeneviä mikrobeja
3. Nostetaan helppoliukoisen typen määrää kierrätyslannoitteissa hyödyntämällä uusia typpipitoisia sivuvirtoja, kuten hevosenlanta, kaatopaikan suotovedet ja ammoniakki-pasta kierrätyslannoitteen kilpailukyvyn parantamiseksi verrattuna keinolannoitteisiin.
4. Kehitetään ”bioraaka-ainetehtaaseen” pohjautuvaa liiketoimintaa monipuolisemmaksi ja kestävän kehityksen mukaiseksi.
5. Vastuullinen viestintä tukee biokiertotaloustuotteiden käyttöönottoa ja kaupallista soveltamista.

Hankkeen sukupuolivaikutukset on arvioitu Suvauskone-työkalulla. Tavoitteet ja toimenpiteet on suunniteltu siten, että ne tukevat sukupuolten tasapuolisia mahdollisuuksia osallistua hankkeeseen. Hanke edistää kiertotalousliiketoiminnan edellytyksiä myös maaseudulla tukien siten alueiden välistä ja sisäistä yhdenvertaisuutta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Tämän hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat seuraavat:

Bioraaka-ainetehtaan arvoketjuihin kuuluvat yritykset erityisesti seuraavilta aloilta:
- Betoniala
- Seulonta
- Biosuodattimien valmistajat
- Kierrätyslannoitteen valmistukseen liittyvät investoijat
- Tuhkan tuottajat
- Hevostallit
Muut alueen pk-yritykset (yritysarvoverkostoa täydennetään koko ajan, kun uusia toimijoita ilmaantuu)

Maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöministeriö
Työllisyys- ja elinkeinoministeriö
Ruokavirasto
Eri alueet Suomessa

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeella vaikutetaan välillisesti seuraaviin kohderyhmiin:

Luonnonvarakeskus
Metsäkeskus
ProAgria
Tapio

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 295 165

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 251 595

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 368 957

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 314 494

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Päijät-Häme

Seutukunnat: Lahden

Kunnat: Hollola, Asikkala, Lahti, Padasjoki, Orimattila, Hartola, Iitti

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toimenpiteiden ja kohderyhmien osalta sukupuolinäkökulmaa on analysoitu käyttäen suvauskonetta: https://player.myzef.com/lapinletka/ajax/?eud=1-c3b5a2e4&info=%22Note:_This_is_your_personal_link._Sharing_this_link_shares_your_answers_too%22 Hanke edistää naisten ja miesten asioita tasapuolisesti.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa on mukana oman alansa asiantuntijoita sukupuolesta riippumatta. Hanke on sukupuolineutraali. Hankkeen valmistelussa on ollut mukana: Aalto: 1 mies ja 1 nainen Ladec: 1 nainen HY: 1 mies
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeessa on mukana oman alansa asiantuntijoita sukupuolesta riippumatta. Hanke on sukupuolineutraali. Osaaminen ei liity sukupuoleen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 10 10
Hankkeen tavoitteena on jatkojalostaa kierrätyslannoitetta. Hankkeen aikana selvitetään uusien sivuvirtojen (mm. typpi, ammoniakkipasta, hevosen lanta, betoniliete) soveltuvuus kierrätyslannoitteeseen. Tuotteen hiilijalanjälki päivitetään nykytilan mukaisesti.Tuote tukee luonnonvarojen kestävää käyttöä, koska se valmistetaan teollisuuden sivuainevirroista.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 9 8
Teollisuuden sivuainevirroista valmistettu tuote vähentää ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskiä. Tämä todennetaan tuotteen elinkaariarviolla. Kierrätyslannoitteella on suuri merkitys hiilinielujen kasvuun ilmastonmuutoksen hillinnässä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Vaikutukset eivät poikkea muun metsälannoituksen vaikutuksista kovinkaan paljon.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 9 9
Lannoitevalmisteen mahdollinen liukoisuus ympäristöön on testatttu. Näin pyrittiin minimoimaan tuotteesta mahdollisesti aiheutuvat päästöt. Pinta- ja pohjavesivaikutukset on arvioitu korkeintaan nykyisin käytössä olevien metsälannoitusten suuruisiksi. Kaasumaisia päästöjä tulee kuljetuksesta, levityksestä ja lannoitteen haihdunnasta, jotka on arvioitu kirjallisuustietojen perusteella.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutuksia Natura-alueisiin
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 10
Tuote on valmistettu teollisuuden sivuainevirtoja hyödyntäen. Tässä hankkeessa selvitetään myös sivuvirtojen käytön mahdollisuus kierrätyslannoitteessa. Hanke tukee vahvasti Päijät-Hämeen maakuntastrategian ja -ohjelman sekä selviytymisuunniteman Kiertotalous-teemaa. Hankkeessa "jätteestä" valmistetaan korkeamman jalostuasteen tuote.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 8 9
Hankkeen aikana käydään läpi selvityksen, jotka liittyvät Kujalan kierto- ja biotalousekosysteemiin sekä miten poltossa muodostuvaa lämpöä voidaan käyttää hyödyksi.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Hankkeessa kehitetään myös alueen kiertotalousekosysteemiä. Yhteistyötä tehdään alueen yritysten kanssa, kun etsitään sopivia sivuvirtoja kiertotalouslannoitteen raaka-aineiksi. Tässä hankkeessa panostetaan kestävään kehittämiseen ja taloudellisesti kannattavan kiertotalouslannoitteen valmistamiseen yhdessä alueen yritysten kanssa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 3 5
Lannoitemineraalien kuljetus ulkomailta vähenee kotimaisia kierrätyslannoitteita käyttämällä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hanke on sukupuolineutraali. Jokainen organisaatio antaa parhaan osaamisensa käyttöön riippuen henkilön sukupuolesta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 9 9
Hankkeella jatketaan vaikuttamista Maa- ja metsätalousministeriöön sekä Ruokavirastoon, jotta orgaaninen kierrätysmetsälannoitevalmiste otettaisiin lannoitetyyppiluetteloon. Hanke toteuttaa Biotalousstrategian päämääriä.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 10 10
Hankkeessa on mukana ko. aihepiirin huiput Suomesta. Aalto ja HY ovat molemmat ympäristöosaamisen huippuyksiköitä. Jos hankkeen aikana tulee eteen uusia kysymyksiä, niin molempien partnereiden toimesta löytynee verkostoja, joita voidaan käyttää hyväksi hankkeen aikana. Ladec on keskittynyt ympäristöliiketoiminnan kehittämiseen 1990- luvulta lähtien (aloitettu Neopolissa ja sittemmin jatkettu LTYP:ssa).

9 Loppuraportin tiivistelmä

KiertoKuja-hankkeen tavoitteena oli edistää kierrätyslannoitteen, Putretin®, kehitystä ja tuotantoa Suomessa. Hanke keskittyi Kujalan bioraaka-ainetehtaan raaka-ainepohjan ja tuotevalikoiman laajentamiseen taloudellisesti kannattavaksi ja kestäväksi liiketoiminnaksi. Hankkeessa kehitettiin kierto- ja biotalouden ratkaisuja, vastuullista liiketoimintaa ja viestintää. Erityisesti tarkasteltiin kierrätyslannoitteen, Putretin®, ravinnesisällön parantamista ja uusien raaka-aineiden, kuten hevosenlannan ja betonilietteen, hyödyntämistä lannoitteessa. Hankkeessa tehtiin laajoja laboratoriokokeita ja selvityksiä, jotka auttoivat ymmärtämään raaka-aineiden potentiaalia ja haasteita kierrätyslannoitteen valmistuksessa.

Hankkeen tuloksena saatiin arvokasta tietoa kierrätyslannoitteen valmistusprosesseista, raaka-aineiden hyödyntämisestä ja lannoitteen markkinapotentiaalista. Tämä tieto on hyödyllistä erityisesti kierrätyslannoitteiden tuotekehityksessä ja laadunvarmistuksessa. Hanke edisti alueellista ja valtakunnallista kierrätyslannoiteliiketoimintaa ja tuki metsälannoitteen kehitystyötä. Hankkeen aikana kerättyä tietoa voidaan hyödyntää myös lainsäädännön valmistelutyössä ja huoltovarmuustyössä.

Hanke sai laajaa kiinnostusta ja tuki alueellista kehitystä, ja sen tuloksia on hyödynnetty laajasti. Tulokset ovat herättäneet kiinnostusta muualla Suomessa, ja niiden pohjalta on kehitetty vastaavia kierrätysratkaisuja eri seuduilla. Vaikka hankkeessa kohdattiin joitakin haasteita, se on edistänyt myönteistä suhtautumista kierrätyslannoitteisiin ja on saanut laajaa huomiota.