Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77989

Hankkeen nimi: KAMU - Kriisistä kasvun mahdollisuuksiin ja uudistumiseen

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2844561-8

Jakeluosoite: PL 300

Puhelinnumero: 03 31151

Postinumero: 28101

Postitoimipaikka: Pori

WWW-osoite: http://www.tuni.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Soini Jari Olavi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimuspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jari.soini(at)tuni.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 8262890

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

KAMU-hankkeen päätavoitteena on edistää Satakuntalaisten yritysten liiketoiminnan vahvistumista innovaatioiden edistämiseen ja liiketoimintojen uudistamiseen soveltuvan TKI-tietämyksen avulla, sekä siten nostaa yritysten digitalisaatioastetta. Hankkeen tuloksena syntyy yritysten vapaaseen käyttöön uudenlainen toimintatapa ja älykäs liiketoimintojen arviointialusta (KAMU-sovellus). Niiden avulla yritykset saavat konkreettisia, tarkoituksenmukaisia ja helposti omaksuttavia esimerkkejä liiketoimintojen uudistamisesta, ja kasvua tukevista mahdollisuuksista.

Hankkeessa kehitetään avoin verkkopohjainen sovellus, jonka avulla yritykset voivat joko yksin, tai yhdessä yrityskehittäjien kanssa, tehdä järjestelmällisen analyysin eli tilannearvion liiketoimintansa – tuotteiden, palvelujen ja operaatioidensa – kehittämispotentiaalista. Analyysin perusteella tarjotaan tarkkaan tilannekuvaan pohjautuvia käytännöllisiä ja toteutettavissa olevia esimerkkejä koetelluista ratkaisuista toimintojen kehittämiseksi sekä ehdotuksia niiden toteuttamiseen tarvittavan osaamisen ja tietämyksen hankinnasta. Uudistuminen luo edellytyksiä kasvulle sekä lisää innovointikyvykkyyttä uusien tuotteiden, palvelujen ja yritystoiminnan synnyttämiseen. Esimerkkien avulla yritysten on aiempaa helpompaa siirtyä elinkaariajatteluun ja luonnonvarojen kestävään käyttöön.

Hanke nopeuttaa yritysten toipumista poikkeusoloista (COVID-19 pandemia), edistää niiden digitalisaatiota ja tehostaa elinkeinoelämästä lähtevää innovaatiotoimintaa kestävien palveluideoiden ja tuotteiden kaupallistamiseksi. Hankkeen avulla mahdollistetaan myös välittömän palautteen kerääminen kentältä (koronapikapulssi, yritys- ja verkostotapaamiset) sekä erilaisten Start-Up ideoiden testaaminen, jonka seurauksena kyky perustaa uusia yrityksiä ja sivuelinkeinoja tehostuu. Yrityksissä voidaan ottaa käyttöön uusia menetelmiä ja toimintatapoja sekä yritysten kyvykkyys hyödyntää eri resursseja ja instrumentteja innovaatioiden toteuttamiseksi tehostuu.

Hankkeen päätoteuttajina ovat Tampereen yliopiston Porin yksikkö (SEIntS-tutkimusryhmä) ja Prizztech Oy. Hankkeessa kehitettävät ratkaisut, aineistot ja toimenpiteet ovat kaikkien Satakunnassa toimivien yritysten käytettävissä, ja niiden omiin tarpeisiin räätälöitävinä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat yritykset. Varsinaisiin kohderyhmiin kuuluvat myös tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, kunnat ja kuntayhtymät. Lisäksi kohderyhmiin kuuluvat hankkeen tavoitteiden kannalta julkisen sektorin tarkoituksenmukaiset toimijat ja kolmannen sektorin liiketoimintaa harjoittavat rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat mm. elinkeinopalveluja Satakunnassa tarjoavat toimijat ja erityisasiantuntijat sekä kauppakamarit ja yrittäjäjärjestöt, jotka voivat KAMU-sovelluksen avulla tunnistaa omille asiakkailleen (yritykset) toimenpidesuosituksia. Yrityksien omatoimisen itsearvioinnin jälkeen (verkkopohjainen KAMU-sovellus laaditaan itsearvioinnin lähtökohdasta), on myös mahdollista, että elinkeinopalveluja tarjoavien toimijoiden on aiempaa huomattavasti tehokkaampaa auttaa yrityksiä selkiyttämään tarvitsemansa investointi- ja kehittämisrahoituksen ensisijaiset kohteet. Hankkeessa kehitettävä KAMU-sovellus on kaikille avoin ja toimialariippumaton. Hanke edistää kasvuhakuista ja työllistyvää yritystoimintaa sekä luo uusia mahdollisuuksia (pk)yritysten yhteistyölle ja verkostoitumiselle.

Hankkeen avulla myös tuetaan yritysten ja tutkimus- ja kehittämisorganisaatioiden yhteistyötä, sillä Satakunnassa toimivat yritykset, korkeakoulut, yliopistot ja julkisen sektorin toimijat (kaupungit ja kunnat) voivat toimia sekä TKI-esimerkkeihin liittyvän tietämyksen tuottajina että sen käyttäjinä. Satakuntalaisille ratkaisutoimittajille sovellus antaa mahdollisuuden arvioida kriittisesti omaa tarjontaansa. Lisäksi avoimesti saatavilla oleva KAMU-sovellus mahdollistaa hankkeen jälkeen lähtökohdan Satakuntalaiselle elinkeinoelämää tukevalle TKI-osaamisen alustataloudelle. Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat myös toimialojen rajat ylittävien kehittäjäverkostojen toimijat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 310 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 290 793

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 402 285

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 377 360

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin

Kunnat: Merikarvia, Pomarkku, Huittinen, Nakkila, Harjavalta, Säkylä, Eura, Pori, Ulvila, Kankaanpää, Kokemäki, Rauma, Siikainen, Eurajoki, Karvia, Jämijärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.50, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa ei ole tehty mittavaa analyysiä sukupuolinäkökulmasta, sillä hankkeen tavoitteet tai toimintatavat eivät riipu ollenkaan sukupuolesta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa edistetään sukupuolten välistä tasa-arvoa tuomalla monitavoitteisen TKI-toiminnan piiriin uusia osaajia mm. perinteisistä sukupuolikäsityksistä poiketen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, sen sijaan hanke pyrkii valtavirtaistamiseen monipuolista osaamista vaativien TKI-esimerkkien avulla, joissa korostuvat erilaiset osaamis- ja koulutustaustat sekä perinteiset sukupuoliroolit murtava ajattelutapa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 7
Ajankohtaisen tiedon tuominen yrityksiin ja yritysten kehittäminen parantavat kestävää luonnonvarojen käyttöä. Hanketoimet mahdollistavat yritysten digitalisaatioasteen nousun. Vaikutusten suuruus riippuu yrityskohtaisista TKI-toimista.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 8
KAMU-sovellukseen laadittavat T&K-esimerkit toteutetaan kestävä kehitys huomioiden. Hankkeessa toteutettavien digiratkaisujen hyödyntäminen vaikuttaa ilmastomuutoksen aiheuttamien riskien vähenemiseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 3 5
Digitalisaatioasteen kasvulla ja uusien vähähiilisten toimintamallien ja -tapojen kehittämisellä pyritään vähentämään yleisesti luontoon kohdistuvaa kuormitusta. Vaikutus riippuu yrityskohtaisista TKI-toimista.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 5
Digitalisaatioasteen kasvulla ja uusien vähähiilisten toimintamallien ja -tapojen kehittämisellä pyritään vähentämään yleisesti luontoon kohdistuvaa kuormitusta. Vaikutus riippuu yrityskohtaisista TKI-toimista.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 3 4
Hanketoimet tukevat Natura 2000 ohjelman tavoitteita ja toimenpiteitä. Mahdollisten luontoon ja ympäristöön kohdistuvien T&K-esimerkkien osalta pyritään muistuttamaan Satakunnassa sijaitsevien SAC- ja SPA- alueiden suojelumääräysten huomioimisesta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 6
Hankkeessa laadittavat T&K-esimerkit ja digiratkaisut toteutetaan kestävä kehitys huomioiden. Esimerkkien pohjalta tapahtuva toimintakäytäntöjen kehittäminen yrityksissä parantaa kestävää luonnonvarojen käyttöä. Tavoitteena oleva digitaalisuuden kasvu ja materiaalitehokkuus yrityksen toiminnoissa pääsääntöisesti vähentävät materiaalien ja energian kulutusta sekä jätteiden määrää tuotettua yksikköä kohden.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 7
Osa yrityksille esiteltävistä ratkaisuista sisältää myös mm. uusiutuvan energian hyödyntämistä tukevia kehitys- ja toimenpide-ehdotuksia ja lisää yritysten tietoisuutta ympäristöteknologioiden ja ympäristöjärjestelmien käyttöönotolla saavutettavista hyödyistä. Digitalisaatiota hyödyntämällä saavutetaan aiempaa vähähiilisempiä liiketoimintaprosesseja. Vaikutukset riippuvat yrityskohtaisista TKI-toimista.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 10
Hankkeessa toteutettavat avoimet infotilaisuudet ja kestävä kehitys huomioiden laaditut T&K-esimerkit ja digiratkaisut mahdollistavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja siten satakuntalaisen elinkeinorakenteen monipuolistamista luoden sille resilienssiä ja liiketoiminnalle jatkuvuutta lisäämällä Satakunnan työpaikkojen houkuttavuutta osaavan työvoiman silmissä. Toteutuessaan hanke edistää julkisten hankintojen hyödyntämistä yritysten ja niiden toimintaympäristön kehittämisen työkaluna.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 8
Hankkeen toimenpiteet vaikuttavat uusien tuotteiden, palveluiden ja toimintakäytäntöjen syntymiseen. Hankkeessa kehitettävät digitaaliset toimintatavat ovat käytännössä aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä ja käyttöä. Yrityspalvelutoimijoiden yhteistyö hankkeessa tukee Satakunnan kehitys- ja innovointitoimintaa lisäämällä aineettomien palvelujen tuottamiseen tarvittavaa osaamista.
Liikkuminen ja logistiikka 5 8
Hankkeessa laadittavat TKI-esimerkit ja digiratkaisut laaditaan energiatehokkuus ja vähähiilisyys huomioiden. Ne tukevat ympäristöystävällisempää logistiikkaa mm. työyhteisöissä ja yritysten välillä. Digitaalisten menetelmien kehittäminen ja käyttö tehostavat pääsääntöisesti tavarakuljetuksia ja vähentävät ympäristöä kuluttavia liikkumismuotoja (esimerkiksi asiakkaiden palvelu etäyhteyksin ja etätyö ja verkkokauppa).
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 9 10
Hankkeen päätavoitteet ovat yritysten uudistuminen, kasvu ja työllistämiskyvyn parantaminen. Hankkeessa järjestettävät infotilaisuudet ja KAMU-sovelluksen kautta tuotettava tutkimustieto parantavat tiedon saatavuutta ja laatua sekä lisäävät alueen osaamispääomaa. Osaamisen ja digitalisaatioasteen lisääminen sekä uusien (esimerkiksi terveys- ja hyvinvointialan) toimintamallien kehittäminen edistävät yleistä hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 8 10
Hankkeessa edistetään sukupuolten välistä tasa-arvoa tuomalla monitavoitteisen TKI-toiminnan piiriin uusia osaajia mm. perinteisistä sukupuolikäsityksistä poiketen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 7 9
Hankkeen tavoitteena on mahdollisimman moniarvoinen ja laaja-alainen työllistävyys, jolla tuetaan yritysten kokemaa osaamis- ja työvoimavajetta. Liiketoimintaprosessien digitalisaatio ja etätyömahdollisuudet edistävät yritysten eri tehtävissä toimivien työntekijöiden tasa-arvoa (mahdollistavat esim. työrajoitteisten ja kansainvälisten työntekijöiden osallistumisen yritysten toimintaan). Samalla eri kulttuureista tulevien henkilöiden osaamista voidaan integroida alueen TKI-toimintaan.
Kulttuuriympäristö 5 7
Hanke on lähtökohtaisesti kulttuurisesti neutraali, mutta on täysin mahdollista ja lisäksi todennäköistä, että KAMU-sovelluksen esimerkkien avulla syntyy myös uusia kulttuuriympäristöä, virkistysalueita ja kaupunkirakennetta rikastuttavia digitaalisia palveluja ja tuotteita.
Ympäristöosaaminen 7 9
Osa yrityksille esiteltävistä ratkaisuista sisältää ympäristöteknologioiden ja ympäristöjärjestelmien käyttöönotolla saavutettavia hyötyjä, jonka vuoksi yritysten ja niiden työntekijöiden ympäristöosaaminen ja -tietoisuus vahvistuvat.

9 Loppuraportin tiivistelmä

KAMU-hankkeen päätavoitteena oli edistää Satakuntalaisten yritysten liiketoiminnan vahvistumista innovaatioiden edistämiseen ja liiketoimintojen uudistamiseen soveltuvan TKI-tietämyksen avulla, sekä siten nostaa yritysten digitalisaatioastetta. Lisäksi hanke edisti yritysten kykyä käyttää Suomen korkeakoulujärjestelmän tuottamaa aineistoa omissa kehittämishankkeissaan. Hanke pyrki ensisijaisesti nopeuttamaan yritysten toipumista poikkeusoloista (COVID-19 pandemia), edistämään niiden digitalisoitumista ja tehostamaan elinkeinoelämästä lähtevää innovaatiotoimintaa kestävien palveluideoiden ja tuotteiden kaupallistamiseksi. Hankkeen avulla mahdollistettiin myös välittömän palautteen kerääminen kentältä (koronapikapulssi, yritys- ja verkostotapaamiset) sekä erilaisten Start-Up ideoiden testaaminen, jonka seurauksena kyky perustaa uusia yrityksiä ja sivuelinkeinoja tehostuu myös tulevaisuudessa.

Hankkeessa järjestettiin 19 tilaisuutta, joihin osallistui 771 henkilöä. Infojen ja seminaarien avulla yritysten valmiudet ottaa käyttöön uusia digitaalisia välineitä ovat parantuneet. Niiden avulla yritysten kilpailukyky ja valmius jalostaa ideoitaan paranee. Tilaisuuksissa käsiteltiin myös kriisien, kuten Ukrainan sodan ja energiakriisin vaikutuksia alueen yrityksiin.

Hankkeen aikana kehitettiin tuotekehitys- ja innovaatio- eli TKI-toimintaa tukemaan ja ideointiin sekä liiketoiminnan kehittämisen apuvälineeksi KAMU-TKI.fi sovellus. Se sisältää tällä hetkellä yli 100 kpl innovointiin ja liiketoiminnan kehittämiseen innostavaa esimerkkiä. Ne valittiin tuhansien eri tasoisten (gradu, di-työ, AMK- tai YAMK) opinnäytteiden joukosta luomaan mielikuvaa Suomen korkeakoulujärjestelmän tuottaman aineiston hyödyllisyydestä yritysten toiminnan kehittämisessä. Yrityksissä voidaan KAMU-TKI sivustoa hyväksikäyttäen ottaa käyttöön uusia menetelmiä ja toimintatapoja sekä yritysten kyvykkyys hyödyntää erityyppisiä resursseja ja rahoitusinstrumentteja innovaatioiden toteuttamiseksi tehostuu.