Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77991

Hankkeen nimi: 3D Data Economy Satakunta's Success Factor in Digital Green Growth

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Prizztech Oy

Organisaatiotyyppi: Muu julkisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 0773693-4

Jakeluosoite: Gallen-Kallelankatu 8

Puhelinnumero: 026205300

Postinumero: 28100

Postitoimipaikka: Pori

WWW-osoite: https://www.prizz.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mikko Puputti

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Head of Robocoast

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mikko.puputti(at)prizz.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447105343

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Datataloudessa arvon luonti tapahtuu perinteisesti organisaatioiden sisällä omien saatavilla olevilla dataresurssien avulla: dataa keräämällä, jakamalla, yhdistelemällä ja analysoimalla sekä rakentamalla tämän pohjalle päätöksentekoa helpottavia ja tulevaisuutta ennakoivia algoritmeja. Datatalouden seuraavassa vaiheessa keskiöön nousee dataresurssien visualisointi, mikä toteutetaan yhdistämällä kehittyneeseen data-analytiikkaan 3D mallinnusta sekä tuotannosta ja tuotteista mallinnettuja ns. digitaalisia kaksosia, joiden kautta tuotantoa ja tuotteita voidaan virtuaalisesti simuloida ja edelleen kehittää datan avulla. Toinen kehitystrendi on dataresurssien yhdistäminen osaksi kehittäjien, valmistajien ja kuluttajien luomaa arvoverkostoa sekä datan hyödyntäminen uusia digitaalisia ratkaisuja kuten AR/VR-teknologioita soveltamalla. Kolmas tunnistettu datalouteen liittyväkehitysteema on datan reaaliaikaisuus ja sen luotettavuuden varmistaminen sekä datan keräämisen ja luokittelun automatisointi.

Satakunnan teollisuuden uudistaminen ja elinkeinoelämäperustaisen TKI-toiminnan edistäminen vihreä kasvu ja digitaalisuus huomioiden ovat Satakunnan kasvun mahdollisuus -elpymis- ja palautumissuunnitelman (2020) tärkein painopistealue. Digitaaliset teknologioiden kuten esimerkiksi tekoälyn, data-analytiikan, datan visualisoinnin, AR/VR teknologioiden ja nopeiden tietoliikenneyhteyksien (5G) sekä erityisesti näiden liiketoimintalähtöinen tehokas käyttöönotto mahdollistavat neljännen teollisen vallankumouksen (Teollisuus 4.0), jonka kärkijoukoissa niin suomalaisten kuin satakuntalaisten yritysten on oltava heti mukana säilyttääkseen kansainvälisen kilpailukykynsä. Globaalien ympäristö- ja kestävyyshaasteiden ratkaiseminen uusien digitaalisten teknologioiden avulla kuuluu olennaisena osana neljänteen teolliseen vallankumoukseen. Vastuullisuuden maturiteetti on noussut yrityksille yhä tärkeämmäksi kansainväliseksi kilpailukykytekijäksi kustannustehokkuuden, asiakaslähtöisyyden ja laadun rinnalle. Neljäs teollinen vallankumous uudistaa talouden rakenteita ja murtaa toimialojen välisiä rajoja sekä niiden perinteistä työnjakoa. Yhdistämällä dataresurssit muihin mahdollistaviin digitaalisiin teknologioihin luodaan reaaliaikaisesti ohjautuvia arvoketjuja, innovatiivisia kestävän kehityksen ratkaisuja, uusia digitaalisia tuotteita ja palveluita sekä asiakaskeskeisiä liiketoimintamalleja (Tekoäly 4.0- ohjelman ensimmäinen väliraportti, Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 29/2021.

3D Data Economy Satakunta's Success Factor in Digital Green Growth -hankkeen tavoitteena on muodostaa korkeakouluille, robotiikka- ja automaatioalan yritysklusterille (Robocoast), pelillisyysverkostolle (Gamecoast) sekä digitaalisia teknologioita liiketoiminnassaan soveltaville teollisuus- ja palveluyrityksille keskenään yhteistyössä toimiva Datatalouden arvoverkosto, joka hyödyntää hankkeessa kehitettävää toiminnallista 3D datatalouden kehitysalustaa. Lisäksi hankkeen tavoitteena on kehittää arvoverkoston digikyvykkyyttä kolmen datatalouteen liittyvän pilottitoteutuksen kautta.

Ensimmäisessä alustavasti suunnitellussa pilottitoteutuksessa luodaan yhdessä arvoverkoston kanssa ennakoivan huoltotoiminnan 2.0-konsepti (Predictive Maintenance PdM), joka dataresurssien ja niiden visualisoinnin kautta pystyy perinteisen kunnossapidon lisäksi optimoimaan esimerkiksi tuotannon tehokkuutta, energian käyttöä ja minimoimaan tuotannon haitallisia sivuvirtoja (jäte ja hukka).

Toisessa alustavasti suunnitellussa pilottitoteutuksessa rakennetaan yhdessä arvoverkoston kanssa virtuaalinen pelillinen asiakaspolku, joka mahdollistaa dataresurssien yhdistämisen ja visualisoinnin kautta asiakkaiden, freelance -suunnittelijoiden ja jälleenmyyjien osallistamisen ja tuotteiden yhteiskehittämisen.

Kolmannessa alustavasti suunnitellussa pilottitoteutuksessa hyödynnetään Porin satamassa sijaitsevaa avointa Robocoast 5G testiympäristöä tavaralogistiikan mukana kulkevan datankäsittelyn automatisoinnissa. Yhdessä arvoverkoston kanssa toteutetun pilotoinnin tarkoituksena on selvittää, miten nykyisin tavaran toimittajien ja tilaajien sekä sataman välillä pääasiassa paperilla kulkeva data olisi mahdollista luotettavasti siirtää verkkoon ja automatisoida käsittelyvaiheet. Mahdollistavina teknologioina toimivat 5G, IoT ja pilvilaskenta sekä ns. hajautettu tilikirjateknologia eli lohkoketjut (datan luotettavuus ja kyberturvallisuus).

Hankkeen tuloksena syntyy eri toimijoiden muodostama Datatalouden arvoverkosto ja toiminnallinen kehitysalusta, jonka kautta nostetaan niin teknologiayritysten kuin myös korkeakoulujen sekä teollisuus- ja palveluyritysten digikyvykkyyttä mallintaa, visualisoida ja hyödyntää olemassa olevia dataresursseja. Hankkeessa toteutettavat pilotit toimivat esimerkkeinä muille vastaaville dataresursseja hyödyntäville kehittämistoimenpiteille, jotka edistävät teollista uudistumista ja vihreää kasvua, sekä onnistuessaan ovat pohjana uusille datatalouden tuotteille ja palveluille.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Projektin varsinaiset kohderyhmät ovat:

1) Digitaalisia ratkaisuja ja datataloutta hyödyntävät teollisuus- ja palveluyritykset
2) Uusia datatalouden tuotteita ja palveluja kehittävät teknologiayritykset (Robocoast ja Gamecoast yritysklusterien yritykset)
3) Yliopistot ja korkeakoulut
4) Uusia datatalouden palveluja kehittävät tai niitä hyödyntävät julkisen sektorin organisaatiot

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisenä kohderyhmiä ovat muut keskeiset sidosryhmätoimijat kuten Satakunnan yrittäjät, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit sekä Satakunnan alueen kunnat. Lisäksi välillisiksi kohderyhmiksi voidaan katsoa Robocoastin eurooppalaiset DIH kumppanit ja Robocoast konsortioon kuuluvat korkeakoulut sekä Sitra (GAIA-X).

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 299 884

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 259 576

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 392 005

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 339 315

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Rauman, Pohjois-Satakunnan, Porin

Kunnat: Pomarkku, Säkylä, Nakkila, Kankaanpää, Siikainen, Eura, Ulvila, Merikarvia, Pori, Rauma, Harjavalta, Kokemäki, Huittinen, Jämijärvi, Eurajoki, Karvia

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 7.00, joihin työllistyvät naiset 3.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Prizztech Oy ja yhteistyössä toimivat yritykset, korkeakoulut on katsottu tehdyn hankkeen valmistelun yhteydessä laaditun analyysin perusteella noudattavan vapaaehtoisuuteen perustuvaa osallistumista, jossa hankkeeseen osallistujan sukupuolella ei ole vaikutusta onnistumiseen eikä arvoverkostossa toimimiseen. Hanke tukee sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yritysten digikyvykkyyden kehittymistä sekä uusien liiketoimintamahdollisuuksien edistämistä vastuullisuuden periaatteita noudattaen.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Valtavirtaistaminen varmistetaan hankkeessa käytännön toimilla. Hankkeen toimenpiteiden sisällöt on suunniteltu niin, että ne ovat molempien sukupuolten kannalta mielekkäitä eivätkä lisää millään tasolla eriarvoisuutta sukupuolten kesken. Hankkeen tavoitteet voidaan saavuttaa sukupuolineutraalisti ilman erikseen suunniteltuja sukupuolisidonnaisia toimenpiteitä. Hankeen onnistuminen ei ole riippuvainen toimijoiden sukupuolesta. Kaikki hankkeen aikana havaitut sukupuolisidonnaiset ja epätasa-arvoa luovat tilanteet tai muut vastaavat ongelmat kirjataan ylös ja tuodaan hankkeen ohjeusryhmälle tiedoksi. Hankkeen tiedottaminen on sukupuolineutraalia välttäen sukupuoleen liittyviä yleistyksiä. Molemmat sukupuolet ovat esillä niin hankken tulosten hyödyntäjinä kuin kehittäjinä. Hankkeen toimenpiteet tukevat sukupuolineutraalin datatalouden arvoverkoston rakentamista. Tilastojen mukaan naisten osuus teknologia alan perinteisissä ammateissa on vähäisempää kuin miesten. Teknologia-alan uudet innovaatiot kuten automaatio, data-analytiikka, robotiikka ja tekoäly lisäävät sukupuolten välistä tasa-arvoa työskennellä eri tyyppisillä toimialoilla.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 9 9
Dataresurssien avulla tapahtuvassa tuotannon optimoinnissa yksi selkeä tavoite on hukan ja sivuvirtojen vähentäminen. Hankkeessa hyödynnetään mahdollisimman paljon online -tapaamisia ja -tilaisuuksia. Tämä vähentää matkustamisesta aiheuvua päästöjä ja vähentää energian ja paperinkulutusta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 9
Hankkeen aikana rakennetut pilotit ja digikyvykkyydet mahdollistavat sellaisten ratkaisujen kehittämisen, joilla voidaan reaaliaikaisesti niin seurata ja kuin ennakoida tuotantoprosessien ja logistiikan ekologisen vastuullisuuden toteutumista sekä sitä kautta hidastaa ja vähentää ilmastomuuton aiheuttamia riskejä
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta hankkeella.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 6 8
Liikenteessä ja logistiikassa energian käytön optimointi dataresursseja hyödyntämällä vähentää kasvihuonekaasuja.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta hankkeella.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 9 9
Datan avulla tapahtuvassa tuotannon optimoinnissa yksi selkeä tavoite on hukan ja sivuvirtojen vähentäminen. Myös dataresurssien hyödyntäminen ja hallinnan automatisointi mm. etävalvonnassa, vähentävät paperitulosteiden ja painotuotteiden määrää.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 6 8
Datavirtoja hyödyntämällä voidaan edistää älykkäiden energiaratkaisujen kehittymistä mikä optimoi energian kulutusta ja mahdollistaa uusiutuvien energialähteiden käytön uusissa kohteissa
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 9
Hankkeella on positiivinen vaikutus paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittymiseen, digikyvykkyyden kasvattamiseen ja vihreän teknologian edistämiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Hankkeessa rakennettava Datatalouden kehitysympäristö mahdollistaa merkittävissä määrin aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämisen.
Liikkuminen ja logistiikka 10 10
Dataresurssien hyödyntäminen ja sen visualisointi 3D ja AR/VR teknologioilla mahdollistavat mm. koneiden ja laitteiden etävalvonnan ja paikkariippumattoman tuotekehityksen (digitaalinen kaksonen). Dataresurssien hyödyntäminen mahdollistaa myös autonomisten kulkuneuvojen kehittämisen esimerkiksi satama-alueella ja sitä kautta logistiikan ajan ja energin käytön optimoinnin
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 8
Datatalouden ratkaisuja on jo aikaisemmin hyödynnetty mm. sairauksien ja onnettomuuksien ennakoinnissa ja sitä kautta niiden ehkäisyssä. Hankkeessa kehitetään datatalouteen liittyvää digikyvykkyyttä, jota voidaan jatkossa hyödyntää uusien hyvinvointia edistävien palvelujen ja ratkaisujen kehittämisessä
Tasa-arvon edistäminen 8 8
Hankkeen valmistelussa ja toteutuksessa on mukana tasapuolisesti sekä naisia että miehiä perustuen heidän erityisosaamiseensa. Data- analytiikka, AR/VR teknologia, robotiikka sekä tekoälyratkaisut teollisuudessa mahdollistavat entistä paremmin naisten yöskentelemisen aikaisemmin fyysistä voimaa vaativissa teollisuuden työtehtävissä
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Hanke toimii tasa-arvoisesti niin alueellisti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin.
Kulttuuriympäristö 8 8
Hanke lisää dataresursseihin liittyvien startupien syntymistä Satakuntaan. Hankkeen tarkoituksena on kehittää datatalouden kehitysympäristö, joka houkuttelee kansainvälisten toimijoiden sijoittumista Satakuntaan, mikä rikastaa alueen kulttuuriympäristöä.
Ympäristöosaaminen 6 8
Hankkeessa toteutettavat pilotit edistävät yritysten digikykykkyyttä soveltaa datatalouden mahdollisuuksia, minkä keskeisenä tarkoituksena on optimoida tuotannon ja liikenteen energian käyttöä ja vähentää sivuvirtojen syntymistä. Ilman riittävää ympäristöosaamista datatalouden mahdollisuuksien sovittaminen ei onnistu. Näin ollen hanke välillisesti tukee myös ympäristöosaamisen kehittymistä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa saatiin onnistuneesti aikaan toimiva 3D-datatalouden kehitysalusta ja arvoverkosto. Kehitysalusta suunniteltiin auttamaan yrityksiä, korkeakouluja ja julkista sektoria mallintamaan digitaalista kypsyyttään, visualisoimaan tietovarantojaan ja hyödyntämään niitä täysimääräisesti. Osana tätä hanketta toteutetut pilottihankkeet toimivat arvokkaina esimerkkeinä muille vastaaville aloitteille, joilla pyritään hyödyntämään tietoresursseja ja edistämään teollisuuden uudistumista ja vihreää kasvua. Hankkeen toimenpiteet toteutettiin osana laajempaa arvoverkostoa, joka toimii yhdessä datatalouden mahdollisuuksien saavuttamiseksi. Hanke on luonut elävän dataekosysteemin Satakunnan alueelle.

Hankkeen tulokset ja materiaali on saatavissa osoitteesta: https://www.prizz.fi/kehittamisteemat/automaatio-ja-robotiikka/3d-data-economy-satakuntas-success-factor-in-digital-green-growth.html