Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78015

Hankkeen nimi: Alkoholittoman oluen valmistusprosessin ja reseptiikan kehittäminen

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.1. Pk-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.7.2021 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: OMA PANIMO OY

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 2778535-4

Jakeluosoite: Tillinmäentie 3

Puhelinnumero: +358503270586

Postinumero: 02330

Postitoimipaikka: ESPOO

WWW-osoite: www.omapanimo.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Terho Jukka

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jukka.terho(at)omapanimo.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358503270586

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on kehittää Oma Panimo Oy:lle prosessi valmistaa käänteisosmoosimenetelmällä alkoholitonta olutta. Hankkeen päätteeksi yrityksellä on selkä kuva tuotantoprosessista, reseptiikasta, liiketoimintamallista ja valmis alkoholiton olut vietäväksi markkinoille. Yrityksen kehittämä tuote tuo alati kasvaville alkoholittomien virvokkeiden markkinoille kotimaisen pienpanimovalmistajan alkoholittoman oluen. Alkoholittomien oluiden tarjonnan monipuolistaminen edistää alkoholittomien juomien nauttimista ja tuo varteenotettavan vaihtoehdon alkoholin nauttimiselle. Kehittämishankkeen toteuttamisessa huomioidaan Rakennerahaston horisontaaliset periaatteet.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 30 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 30 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 30 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 30 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa

Seutukunnat: Helsingin

Kunnat: Espoo

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Tillinmäentie 3

Postinumero: 02330

Postitoimipaikka: ESPOO

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Yhtiö on tarkastellut oman yrityksen toimintaympäristön sukupuolijakaumaa. Hankkeen puitteissa ei ole tehty toimintaympäristöanalyysiä sukupuolinäkökulmasta, mutta hankkeen myötä yritys on kiinnittänyt asiaan huomiota ja yritys tulee korostamaan tätä tulevissa rekrytoinneissa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Yritys ei ole ennen kehittämishanketta kiinnittänyt huomioita sukupuolinäkymään omassa toiminnassaan. Hankkeella on myönteinen vaikutus teemaan ja yritys tulee hankkeen myötä kiinnittämään entistä enemmän huomioita naisten työllistymiseen panimoalalla ja miten tämä näkyy esim. yrityksen omissa rekrytoinneissa miesvaltaisella alalla.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen pääpaino ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, mutta tämä otetaan yrityksen toiminnassa huomioon.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 4
Luonnonvarojen käytön kestävyys ja raaka-aineiden lähituotanto on keskeisessä roolissa yrityksen toimintakulttuuria.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 2
Hankkeella ei ole suoranaista vaikutusta ilmastonmuutoksen riskien vähentämiseen, mutta välillisesti lähituotannon ja pienpanimotoiminnan harjoittaminen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Hankkeen pääpaino ei ole luonnon monimuotoisuuden edistäminen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
Ei suoraa yhteyttä, mutta ympäristöystävällinen tuotanto ja luonnonvarojen kestävä käyttö on keskeinen arvo yrityksen toiminnassa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei suoraa vaikutusta ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 5
Pienpanimotoimijan tuotannon keskiössä on materiaalien ja jätteiden resurssitehokas käyttö ja kierrätys.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 1
Hankkeella ei ole suoraa vaikutusta uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 5
Hankkeella ja yrityksen toiminnalla on myönteinen vaikutus paikalliseen ja kestävään elinkeinon kehittämiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 5
Yritys tulee hankkeen myötä kehittämään reseptiikkaa laadukkaiden alkoholittomien oluiden valmistamiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 1 1
Hankkeella ei ole suoranaista vaikutusta liikkumisen ja logistiikan edistämiseen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 8 8
Kehitettävällä tuotteella on merkittävä hyvinvointia ja terveellisyyttä edistävä vaikutus. Aikuisille suunnattujen alkoholittomien tuotteiden markkinoiden laajentamisen avulla voidaan välttää mittavia alkoholisidonnaisia ongelmia ja terveyshaittoja. Virvokkeiden nautinta yhdistetään virkistäytymiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen, jolloin kehitettävällä tuotteella on myös erittäin vahva rooli hyvinvoinnin edistämisessä.
Tasa-arvon edistäminen 4 5
Hankkeella on myönteinen vaikutus tasa-arvon edistämiseen ja naisten työllistymiseen panimoalalle.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Tavoiteltava kohdemarkkina on globaali, jolloin yrityksen kaikessa toiminnassa tullaan huomioimaan monikulttuurisuus ja yhteiskunnallinen yhdenvertaisuus.
Kulttuuriympäristö 6 5
Kehitettävällä tuotteella on myönteinen vaikutus suomalaiseen ruoka- ja juomakulttuurin kehittämiseen.
Ympäristöosaaminen 2 2
Hankkeella ei ole suoraa yhteyttä ympäristöosaamisen edistämiseen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa toteutettiin alkoholittomien oluiden tuotekehityksen suunnittelu ja tuotanto. Hankkeessa toteutettiin myös tuotantoprosessin suunnittelu sekä kehitettävän tuotteen reseptiikan valmistaminen.