Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78025

Hankkeen nimi: Robo Hoiva

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Riihimäen kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0152563-4

Jakeluosoite: Riihimäen kaupunki, Eteläinen Asemakatu 2

Puhelinnumero: 019 758 4000

Postinumero: 11130

Postitoimipaikka: Riihimäki

WWW-osoite: http://www.riihimaki.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Engström Pia Annika

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehittämispäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: pia.engstrom(at)riihimaki.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0406297672

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Covid-19-pandemian aikana on havahduttu terveysturvallisen hoivaympäristön tarpeeseen sekä henkisen jaksamisen tukemisen tarpeeseen eristyksen aikana. Samaan aikaan hoivan tarve kasvaa ja hoitajien määrä vähenee ikärakenteen muuttuessa. Kun välillistä ikäihmisten hoivatyötä korvataan robotiikalla, voidaan ohjata enemmän resurssia välittömään, ihmisen tuottamaan hoivaan ja sen laatuun. Tämä on oleellista, koska hoiva-alan ammattilaisista on jo nyt pulaa. Hankkeessa kokeillaan ja opitaan kolmen eri Robotiikkakampus-konsortiolla jo olemassa olevan valmiin robotin (Pepper, Paro ja Unitree A1) sekä hankittavan logistiikkarobotin käyttöä hoivapalveluissa. Lisäksi rakennetaan oma prototyyppi logistiikkarobotista. Hankkeessa havainnoidaan ja tutkitaan robotin ja ihmisen yhteistyötä, robottien käytettävyyttä sekä hoivan koettua laatua. Hankkeen toimenpiteitä tehdään Riihikodissa, hoiva-alan yrityksissä sekä ikäihmisten palveluissa.

Hankkeen tavoitteena on tunnistaa robotiikan mahdollisuuksia osana hoivaprosesseja yhdessä hoiva-alan yritysten kanssa sekä korvata raskaita, vaarallisia ja toistuvia työtehtäviä (työntekijänäkökulma) robotiikan avulla. Oletuksena on, että robotiikan avulla voidaan parantaa hoivan koettua laatua (asiakasnäkökulma) ja siksi hankkeessa tutkitaan ihmisen ja robotiikan välistä vuorovaikutusta. Hankkeen aikana laaditaan hoivarobotiikan nykytila-analyysi sekä Robo Hoiva -tiekartta. Tiekartta on tärkeä työkalu myös hankkeen jälkeen Robohuoneen sekä Robo Riihikoti oppimis- ja tuotekehitysympäristön kehittämisessä kohti tiekartan mukaista visiota.

Hankkeessa tehdään selkeää ja saavutettavaa viestintää, jossa tavoitteena on tehdä hoivarobotiikkaa tutuksi ja herättää keskustelua muun muassa hoivarobotiikan mahdollisuuksista, etiikasta, käytännöistä ja rahoituksesta.
Hankkeessa huomioidaan eri sukupuolten tarpeet ja tavoitteet sekä kannustetaan laajemminkin tuotekehitystyössä diversiteettiin, moniammatillisuuteen ja erilaisiin käyttäjätarpeisiin vastaamiseen. Robo Hoivan toimenpiteissä huomioidaan kestävän kehityksen eri osa-alueet, joista keskeisin on sosiaalinen kestävyys. Digitaalista tasa-arvoa tuetaan saavutettavalla viestinnällä. Asiakkaan hyvinvointi on keskiössä koetun hoivan laatua tutkittaessa. Taloudellinen kestävyys näkyy läpi hankkeen tulevaisuuden taitojen lisäämisessä sekä huoltosuhteen heikkenemiseen varautumisena – yhdessä nämä kasvattavat seutukunnallista ja valtakunnallista resilienssiä kohdata tulevaisuuden muutoksia ja haasteita.

Hankkeessa toteutetaan seuraavat työpaketit: TP1 Nykytila- ja tarveanalyysi. TP2 Oman prototyypin rakentaminen ja testaus valmiin robotin rinnalla. TP3 Robotiikkasysteemit ikäihmisten hoivassa ja palveluissa. TP4 Ikäihmisten kokemukset: koettu hoivan laatu. TP5 Hallinnointi ja viestintä.

Hanke on osa Robotiikkakampus-konsortion yhteistä tiekarttaa. Robotiikkaopetus ja robotiikan kehittäminen on yksi Riihimäen kaupungin strategisista kärjistä. Hämeen ammattikorkeakoulun Riihimäen kampus on erikoistunut robotiikkaan.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hoiva-alan yritykset, hoivapalvelujen tuottajat sekä muut pilottikohteet

4.2 Välilliset kohderyhmät

Laitevalmistajat, ikäihmiset, opiskelijat, opettajat, kuntalaiset sekä hoiva-alan asiantuntijat ja henkilöstö.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 178 342

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 160 192

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 222 928

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 200 240

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kanta-Häme

Seutukunnat: Hämeenlinnan, Riihimäen

Kunnat: Hausjärvi, Riihimäki, Hämeenlinna, Loppi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Tehtävät hankkeessa sekä kohderyhmissä ovat jakautuneet (harmillisen) perinteisesti: osaajat hoiva-alalla ovat pääsääntöisesti naisia ja teknologia-aloilla miehiä. Hankkeen aikana tuskin voimme tähän juurikaan vaikuttaa. Toiveena toki on, että kaikki henkilöt sukupuoleen katsomatta voivat valita ammatin ja osaamisen aidon kiinnostuksensa ja yhteiskunnan tarpeen mukaisesti. Robotiikan avulla voimme välittää viestiä opiskelijoille uravalinnoista, jotka sekoittavat perinteisesti segregoituneita ammattirooleja. Diversiteetti (esim. sukupuoli, ikä, etninen tausta jne.) on hankkeessa tunnistettu arvo itsessään.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteissä tiedostetaan alojen sukupuolittuneisuus ja kaikkien sukupuolten erilaisia tarpeita kuullaan herkällä korvalla. Hankkeen toimijoita ja kohderyhmiä rohkaistaan katsomaan kehittämistoimia erilaisista sukupuolinäkökulmista. Hoivahenkilöstöä (valtaosin naisia) kannustetaan tekemään tuotekehitystyötä ja teknologia-alan henkilöstöä (pääosin miehiä) kannustetaan tutustumaan hoiva-alaan sekä esim. siihen, miten sukupuoli vaikuttaa hoitotyön fyysiseen kuormittavuuteen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 5
Robotiikkakampus-konsortio pyrkii tavoitteellisesti vahvistamaan maakunnan elinkeinorakenteen resilienssiä mm. lisäämällä osaamista ja tulevaisuuden taitoja robotiikan ja digitalisaation saralla. Robotiikkakampus kehittää robotiikan koulutukselllista jatkumoa sekä elinkeinoelämän ja oppilaitosten yhteistyötä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 3
Robotiikka ja digitalisaatio muuttavat arkea. Hankkeessa kehitetään hoivaprosesseja ja -robotiikan sanoittamista, jotka ovat hoiva-alan palveluiden ytimessä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 9
Ikääntyvässä yhteiskunnassa hoivan tarve kasvaa ja hoitajien määrä vähenee. Välillisten hoivapalveluiden siirtäminen ihmiseltä robotille on tärkeää, jotta kaikki voivat saada tarvitsemansa hoidon. Teknologia voi mahdollistaa itsenäisen elämän omassa kodissa entistä pidempäään.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 8
Digitaalinen yhdenvertaisuus (digital inclusion) sekä yhteiskunnan teknologisoituminen (digital transformation) vaativat yksilöiltä ja paveluohjaukselta entistä parempia teknologiataitoja sekä käsitystä siitä, mitä teknologisia apuvälineitä ja robotiikkaa voidaan arjessa käyttää. Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat ikäihmiset mukaan lukien asiakkaat ja omaiset.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Robo hoiva hanke toteutettiin ajalla 1.9.2021-31.8.2023 (React-EU-EAKR). Hankkeen tarkoituksena oli tunnistaa ja kokeilla robotiikan mahdollisuuksia osana hoivaprosesseja ja arjen vuorovaikutuksellista hoivatyötä. Tämä on erityisen tärkeää pandemian kaltaisissa tilanteissa ja ikääntyvässä yhteiskunnassa, jossa hoivan tarve kasvaa, mutta hoitajien määrä vähenee. Hankkeessa kokeiltiin neljän eri kaupallisen robotin käyttöä osana palveluasumisen arkea ja hoivaa. Lisäksi kokeiltiin exoskeletoneita ja teknologisia apuvälineitä. Hankkeessa havainnoitiin ja tutkittiin robottien käytettävyyttä, hoivaprosesseja sekä robotin ja ihmisen välistä yhteistyötä. Hankkeen aikana rakennettiin logistiikkarobotin prototyyppi. Valmiina hankitun logistiikkarobotti kuljetti lämpöruokavaunua ja sen pilottireitti keittiöltä yksikköön automatisoitiin. Hankkeen toimenpiteitä toteutettiin Riihikodin robohuoneessa, Riihikodin yksiköissä, hoiva-alan yrityksissä sekä ikäihmisten palveluissa. Hankkeen kohderyhmänä oli ikäihmisten palveluita tuottavat yritykset ja toimijat. Välillisenä kohderyhmänä olivat hoivapalveluita tuottavat ja käyttävät ryhmät.

Hanke onnistui monilta osin, mutta myös haasteita oli runsaasti. Robo Hoivan onnistumisista voi mainita sen ajankohtaisuuden; hoivarobotiikka on arvolatautunutta ja se kiinnostaa ja pohdituttaa erilaisia ihmisryhmiä. Keskustelun käyminen on tärkeää sosiaalisen kestävyyden ja digitaalisen osallisuuden edistämiseksi. Hankkeessa toteutettiin lukuisia työpajoja, robotiikkaan tutustumisia, tapahtumia ja viestintää. Yksi hankkeen päähuomioista on se, miten tärkeää on eri organisaatioiden välinen yhteistyö: paitsi teknologiset rajapinnat, myös toimijoiden ja toimintojen väliset rajapinnat, ovat onnistumisen kannalta kriittisiä. Logistiikkarobottipilotti osoitti, että logistiikkatoimintoja on mahdollista automatisoida ja robotisoida myös vanhoissa rakennuksissa ja hoivapalveluissa, kuten Riihikodissa. Logistiikkarobotin prototyyppi rakennettiin ja siinä testattiin äänikomentoa sekä Chat GPT:tä ohjelmoinnin apuna. Hankkeessa järjestettiin useita työpajoja, keskustelutilaisuuksia ja kaikille avoimia tapahtumia.

Hankkeessa realisoitui monta riskiä: Pandemiarajoitukset, sote-alan henkilöstöpula, hankehenkilöstön vaihtuvuus, kaupallisen logistiikkarobotiikkayrityksen toimintojen alaskirjaus ja hyvinvointialueiden alkutaipaleen haasteet. Projektiryhmä oli moniammatillinen, monikulttuurinen ja siinä toimi iältään ja sukupuoleltaan erilaisia henkilöitä. Tämä sai luonnollisesti kiinnittämään huomiota yhdenvertaisuuteen ja kulttuuriseen tasa-arvoon myös hankkeen toteuttamissa toimenpiteissä ja työpajoissa. Hankkeessa kohdatut haasteet vahvistivat toimijoiden kykyä toimia resilientisti ja joustavasti nopeastikin muuttuvissa tilanteissa.

Hankkeen päätoteuttajana oli Riihimäen kaupunki ja osatoteuttajat Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hyria koulutus. Hanke oli osa Robotiikkakampus-verkostoa, jonka ytimenä on lisätä robotiikan osaamista ja hyödyntämistä. www.roboticscampus.com.