Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78033

Hankkeen nimi: UUTE SoTe - Uutta Tekniikkaa Sosiaali- ja Terveysalalle - kehittämishanke

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.10.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Seinäjoen koulutuskuntayhtymä

Organisaatiotyyppi: Ammatillinen oppilaitos

Y-tunnus: 1007629-5

Jakeluosoite: Rastaantaival 2

Puhelinnumero: 040 830 2291

Postinumero: 60200

Postitoimipaikka: Seinäjoki

WWW-osoite: http://www.sedu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kurunsaari Marja Terttu

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Innovaatiopäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: marja-terttu.kurunsaari(at)sedu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0408680814

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

UUTE SoTe - Uutta Tekniikkaa Sosiaali- ja Terveysalalle, kehittämishanke

HANKKEEN TOTEUTUSAIKA: 1.10.2021 - 31.8.2023

HANKKEEN TARVE

Koronapandemia on läpileikannut koko Suomen elinkeinoelämää toimialasta riippumatta. Erityisen raskaasti korona on vaikuttanut sosiaali- ja terveydenhuoltoon, jossa resursseja on täytynyt kohdistaa koronan hoitamiseen ja varsinkin korona-turvallisuuteen. Koronasta ovat kärsineet erityisesti vanhustenhoito, mielenterveys –ja päihdetyö sekä vammaistyö. Se on lisännyt yksinäisyyttä, eristäytymistä ja heikentänyt elämänlaatua.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa uusi teknologia ja digitalisaatio kehittyvät huimaa vauhtia. Varsinkin korona-aika on lisännyt sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialojen toimijoiden tarvetta muuttaa palvelurakennettaan, mm. etäpalveluiden tarjonta ja hyödyntäminen on kasvanut. Sote-yritysten digitaalisen kehityksen ja digiosaamisen aste on hyvin eri tasoista ja siihen vaikuttaa ainakin jollain tasolla myös yrityksen koko. Pienemmissä organisaatioissa on usein vähemmän tietoa digitalisaatiosta saatikka sen hyödyntämisestä käytännössä.

Sedun Kirkkokadun uudelle kampukselle rakentuu v. 2022-2024 uusi sote-alan oppimisympäristö, joka on osa Sedun sähköistä eKampusta. Hankkeen tarkoitus on varustaa eKampusta virtuaalitodellisuuden, robotiikan ym. teknologisten ratkaisujen avulla lisäämään opiskelun elämyksellisyyttä ja osallisuutta keinoin, joiden siirtovaikutus työelämän arkeen maksimoidaan. Lähtökohtana on myös lisätä sote-alan henkilöstön teknologisia valmiuksia tuottaa elämyksellisiä, aktiivisia ja osallistavia asiakaskokemuksia digitalisten ja teknologisten ratkaisujen avulla. Maakuntaan luodaan huippukampus palvelemaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita, vastaamaan alan osaamistarpeisiin ja edistämään yritysten liiketoimintamahdollisuuksia.

SeAMK ja Sedu ovat yhteistyössä valmistelleet hankeperheen ja kehittämiskokonaisuuden, joka tukee eteläpohjalaisia sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan yrityksiä sekä toimijoita ja tarjoaa tukea koronan jälkeiseen toipumiseen. Sosiaali- ja terveysalan teknistyminen on tapahtunut nopeasti ja sen tukeminen tässä kehitysvaiheessa on tärkeää, jotta yritykset ja niiden henkilöstö pysyvät muutoksessa mukana. REACT-haussa haettava hankekokonaisuus muodostuu seuraavista hankkeista: Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun UUTE SoTe -investointi -hanke ja sitä tukeva UUTE SoTe - kehittämishanke, SeAMKin SOTE Living Lab -hanke sekä SeAMKin ja Sedun yhteinen Digivointihanke. Hankekokonaisuuden tavoitteena on vahvistaa toisen asteen ja korkea-asteen yhteistyötä ja osallistaa siihen alueen sote-alan toimijoita. UUTE SoTe-hankkeissa esiin nousevat sote-henkilöstön digiosaamistarpeet kanavoidaan Digivointi-hankkeeseen hanketoimijoiden yhteistyönä.

HANKKEEN TAVOITTEET

Tämän kehittämishankkeen tarkoituksena on yhteistyössä UUTE SoTe - investointihankkeen kanssa vauhdittaa Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysalalla toimivien yritysten, julkisen sektorin ja kolmannen sektorin digitalisoitumista ja koronapandemiasta toipumista. Hankkeessa tuetaan sote-alan uusien tuotteiden, innovaatioiden ja palvelujen kehittämistä ja hankitaan sen tueksi digitaalisia laitteita ja hyvinvointiteknologiaa. Hankkeessa vahvistetaan myös alan kansainvälistä yhteistyötä ja vertaisoppimista hyviä käytänteitä vaihtamalla. Hanke edistää vihreää kasvua sekä kestävään teknologiaan ja kiertotalouteen liittyvää toimintaa.

Hankkeen tavoitteena on luoda Sedun Kirkkokadun uudiskampukselle moderni digitaalinen TKI - ja oppimisympäristö, joka sisältää alueen sosiaali- ja terveydenhuoltoalaa palvelevan digitaalisen oppimisympäristön (eKampus) ja sitä tukevat teknologiset hankinnat. Kampuksen palvelut ja varustelut ovat suurelta osin liikuteltavia; niitä voidaan siirtää joustavasti ja asiakaslähtöisesti eri toimintaympäristöihin, myös työpaikoille ja kotihoitoon. eKampuksella lisätään opiskelun elämyksellisyyttä ja osallisuutta keinoilla, joiden siirtovaikutus hoitoalan arkeen olisi mahdollisimman suuri. Kehittämistyöllä mahdollistetaan koulutuksiin osallistuminen etänä työpaikoilta mikro-oppimisen keinoin. Tämä tuo uusia mahdollisuuksia täydennyskouluttautumiseen sekä opiskelijoiden työelämässä oppimiseen. Lisäksi tavoitteena on lisätä hoitolaitosten henkilöstön teknologisia valmiuksia tuottaa elämyksellisiä ja osallistavia asiakaskokemuksia virtuaalitodellisuuden ja muiden teknologisten ratkaisujen avulla.

Kehittämishankkeessa luodaan digitalisaatiota ja sen haltuunottoa tukevia pedagogisia malleja sekä vertaisoppimisen, vertaistuen ja digitutoroinnin menetelmiä. Hankkeessa luodaan myös toimintamalli Sedun ja SeAMKin sote-alan demonstraatioalustojen ja digitaalisten oppimisympäristöjen tehokkaalle yhteiskäytölle.

Hankkeen tavoitteena on edistää koko hyvinvointiklusteriin liittyvää yritystoimintaa soten lisäksi myös teknologia- ja turva-alalla, luoda uutta monialaista kasvua ja vahvistaa verkostoyhteistyötä. Hankkeessa kannustetaan alalla toimivia tai sinne hakeutuvia henkilöitä jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen päivittämiseen. Teknologia-ala tarkoittaa tässä hankkeessa lähinnä sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvää toimialayhteistyötä kuten hyvinvointiteknologia, sähkö - automaatio ja ICT.

Kehittämishankkeen sisarhankkeena toimii UUTE SoTe - Uutta Tekniikkaa Sosiaali- ja Terveysalalle - investointihanke. Sen tarkoitus on toteuttaa Sedun Kirkkokadun kampukselle sote-alaa tukevia innovatiivisia digitaalisia ja teknologisia hankintoja, joilla on uutuusarvoa hankkeen kohderyhmälle. Suuri osa
hankinnoista on paikasta toiseen liikuteltavia, jolloin siirtovaikutus työelämään on merkittävä.

HANKKEEN KOHDERYHMÄT

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysalan yksityiset yritykset sekä julkinen ja kolmas sektori. Kohderyhmänä ovat myös alueen turva-alan ja teknologia-alan yritykset mm. sähkö - automaatio ja ICT – aloilta, joilla on selkeä kytkös sosiaali- ja terveysalaan.

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat Sedun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijat mukaan lukien väylä-opintojen opiskelijat. Välillisenä kohderyhmänä ovat myös kaikki muut toisen asteen oppilaitokset ja ammattikorkeakoulut, jotka voivat jollain tavalla hyödyntää hankkeen tuloksia.

Välillisenä kohderyhmänä ovat myös sosiaali- ja terveydenhuollon etujärjestöt sekä teknologia – ja turva-alan edustajat. Myös Etelä-Pohjanmaan maakunta ja kunnat ovat välillistä kohderyhmää ja tulevat hyötymään hankkeen tuloksista alueen elinvoiman ja yrittäjyyden edistämisessä.

HANKKEEN TOIMENPITEET

Hankkeessa kehitetään Sedun Kirkkokadun uudiskampukselle moderni digitaalinen TKI - ja oppimisympäristö, joka sisältää alueen sosiaali- ja terveysalan toimijoita palvelevan eKampuksen. eKampukselle suunnitellaan ja hankitaan innovatiivisia digitaalisia laitteita ja teknisiä varustuksia yhteistyössä monialaisen tiimin kanssa. Sinne luodaan myös älykkäitä toimintaympäristöjä, etätyöskentelyn ja etäläsnäolon malleja sekä lisätyn todellisuuden tuotteita. Hankkeessa toteutettavien pilottien avulla sote-alan toimijat saavat kokemusta ja näkemystä digitaalisista tuotteista, palveluista ja toimintamalleista. Pilottien tuloksena kehkeytyvän työelämäyhteistyömallin seurauksena on mahdollista kehittää innovatiivisia ratkaisuja sote-alan toiminnan kehittämiseksi.

UUTE SoTe- kehittämishankkeessa laaditaan digitalisaation ja teknologian käyttöönottoa tukevia TKI- ja pedagogisia malleja, verkko-oppimisen ja vertaistuen menetelmiä sekä uudenlaisia yhteistyöverkostoja. Kehittämishankkeessa vahvistetaan myös Sedu- SeAMK - yhteistyömallia alueen sote-alan yksityisiä yrityksiä ja julkisyhteisöjä palvelemaan.

Hanke sisältää viisi työpakettia

Työpaketti 1: Verkostoituminen ja kumppanuudet
Työpaketti 2. Kirkkokadun kampuksen ja eKampuksen tilaratkaisujen ja investointien valmistelu ja hankinnat
Työpaketti 3: Pilottien käynnistäminen
Työpaketti 4. Viestintä ja hyvien käytänteiden jakaminen hankkeen tuloksista ja toimintamalleista
Työpaketti 5: Hankkeen johto, hallinto ja raportointi

HANKKEEN TULOKSET JA VAIKUTUKSET

- Sote-alan ja turva -/teknologia-alan yrityksiin syntyy mahdollisuuksien mukaan lisää työpaikkoja, myös TKI-työpaikkoja
- Yritykset aloittavat uutta liiketoimintaa ja/tai niissä tapahtuu liikevaihdon tai henkilöstön lisäystä
- Yritykset kehittävät uusia tai merkittävästi parannettuja digitaalisia tuotteita, palveluja ja niitä tukevia palveluprosesseja markkinoille ja/tai sote-alan yrityksille. Syntyy esim. osaamista tukea hyvinvointiteknologiaympäristöjen ylläpitoa.
- Sedun Kirkkokadun uudiskampukselle syntyy moderni digitaalinen TKI- ja oppimisympäristö, joka sisältää alueen sosiaali- ja terveysalaa palvelevan eKampuksen ja sitä tukevat teknologiset hankinnat. Kampuksen palvelut ja varustelut ovat suurelta osin liikuteltavia; niitä voidaan siirtää joustavasti ja asiakaslähtöisesti eri toimintaympäristöihin mm. kampukselta toiselle, työpaikoille ja myös kotihoitoon.
- eKampus sisältää sote-alan digitalisaatiota, osaamista ja hyvinvointia kohottavia palvelumalleja ja uutta teknologiaa (mm. aistihuone, innovatiiviset TKI- ja oppimisympäristöjen hybriditilavarustelut, XReach-etätukiratkaisut ja etäalusta sekä hoivarobotiikka)
- Verkkopedagogiset toimintamallit sekä vertaisoppimisen ja digitutoroinnin toimintamallit oppilaitoksen ja työelämän kesken
- Yhteistyökonsepti tilojen käytössä osana työelämän palvelutehtävää eri kouluasteiden kesken (Sedu - SeAMK). Sote-alan opiskelija voi jo opintojensa aikana saada kosketusta uusiin ympäristöihin ja hoitotyön toteuttamiseen myös digitaalisesti.
- Kansainvälisen yhteistyön kasvu sote-alan sekä turva- ja teknologia-alan toimijoiden kesken (yhteistyön hybridimallit korona-turvallisesti)
- Alueen sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien yritysten, julkisen sektorin ja kolmannen sektorin digitalisaatio vauhdittuu ja hyvinvointiteknologian käyttöönotto kokonaisuudessaan tehostuu. Tuetaan mm. kotona asumisen tukemista etävalvonnan kautta (tuloksena kustannushyöty ja hyvinvointi).
- Koronapandemiasta toipuminen ja vihreä kasvu kasvu sote-alalla nopeutuu. Myös julkisuus ja tietoisuus digitalisaatiosta ja hyvinvointiteknologiasta alueella lisääntyy.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysalan yksityiset yritykset sekä julkinen ja kolmas sektori. Kohderyhmänä ovat myös alueen turva-alan ja teknologia-alan yritykset mm. sähkö - automaatio ja ICT – aloilta, joilla on selkeä kytkös sosiaali- ja terveysalaan.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat Sedun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijat mukaan lukien väylä-opintojen opiskelijat. Välillisenä kohderyhmänä ovat myös kaikki muut toisen asteen oppilaitokset ja ammattikorkeakoulut, jotka voivat jollain tavalla hyödyntää hankkeen tuloksia.

Välillisenä kohderyhmänä ovat myös sosiaali- ja terveydenhuollon etujärjestöt sekä teknologia – ja turva-alan edustajat. Myös Etelä-Pohjanmaan maakunta ja kunnat ovat välillistä kohderyhmää ja tulevat hyötymään hankkeen tuloksista alueen elinvoiman ja yrittäjyyden edistämisessä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 115 529

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 93 390

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 144 411

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 116 737

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa

Seutukunnat: Kuusiokuntien, Suupohjan, Seinäjoen, Järviseudun

Kunnat: Kauhava, Soini, Teuva, Karijoki, Alajärvi, Vimpeli, Lapua, Lappajärvi, Ähtäri, Seinäjoki, Kurikka, Kauhajoki, Ilmajoki, Alavus, Evijärvi, Isojoki, Isokyrö, Kuortane

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa on tehty kohderyhmään kuuluvien toimialojen (sote-ala, turva- ja teknologia-ala) kohdalla toimintaympäristön analyysia sukupuolinäkökulmasta. Hanke toimii sukupuolineutraalisti ja tarjoaa mahdollisuuden hanketoimiin sukupuolesta riippumatta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanketoiminnassa otetaan huomioon sukupuolinäkökulma ja tuetaan sukupuolten tasa-arvoa. Kyseessä ei kuitenkaan ole sukupuolten tasa-arvohanke.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei liity sukupuolten tasa-arvon edistämiseen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 7
Kyseessä on digitalisoitumista edistävä hanke, jossa materiaalit ja työtavat ovat paljolti sähköisiä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 7
Hankkeen tavoitteena edistää sote-alan digitalisoitumista ja hyvinvointiteknologian käyttöä. Etätyömallit vähentävät merkittävästi liikkumista ja päästöjä. Hankemateriaalit ovat pääsääntöisesti sähköisiä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 3 3
Ei suoraa vaikutusta, mutta digitalisaatio ja etäyön käytänteet edistävät ilmastonsuojelua ja siten luonnon monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 4
Digitalisaatio ja etätyöskentely vähentävät kasvihuonekaasuja.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 5
Hanketoiminnassa syntyvät jätteet kierrätetään Sedun kestävän kehityksen ohjeiden mukaisesti. Hankkeessa on käytössä enimmäkseen sähköisiä materiaaleja; syntyvän jätteen määrä on pieni.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 3
Projektissa käytetään osin uusiutuvia energianlähteitä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 8
Projektilla on selkeitä välittömiä ja välillisiä vaikutuksia alueen ja paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittämiseen. Hankkeen tavoitteena on tukea ja vahvistaa sote-alan digitalisoitumista, kestävää liiketoimintaa ja uusia terveysteknologisia innovaatioita.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 8
Hankkeessa kehitetään sote-alalle digitaalinen kehittämisalusta ja sitä tukeva monikanavainen oppimisympäristö. Tarkoitus on lisätä sote-alan palvelutarjontaan digitaalisia välineitä, teknologiaa ja virtuaalisia ympäristöjä. Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen on hankkeen ydintavoite.
Liikkuminen ja logistiikka 6 7
Hankkeen päätavoite on edistää digitalisaatiota ja etätyöskentelymalleja soveltamalla vähentää liikkumista.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 6
Hanke lisää sote-alan digitalisaatiota ja optimoi työkuormaa. Se lisää myös työntekijöiden näkemystä ja osaamista digin hyödyistä ja hyvinvointiteknologian (hyte) käytöstä. Nämä lisäävät työhyvinvointia ja vaikuttavat suoraan myös asiakkaisiin. He saavat hankkeen digi- ja hyte-piloteista elämyksellisyyttä, osallisuutta ja aktiivisuuden kohoamista. Hanke nostaa hyvinvointipalvelujen näkyvyyttä ja varsinkin saatavuutta digin ja etäläsnäolomallien vuoksi.
Tasa-arvon edistäminen 6 7
Osaamispalvelujen saatavuus paikasta ja alueesta riippumatta lisää työntekijöiden tasa-arvoa. Hanke edistää välillisesti myös soten asiakkaiden tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta digitaalisten palvelujen ja tuotteiden helpommalla saatavuudella sekä etätyön käytöllä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 4 6
Digitalisaation vahvistaminen, ajasta ja paikasta riippumaton toiminta sekä palvelujen helpompi saatavuus ja käyttö lisäävät yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutusta.
Ympäristöosaaminen 1 1
Ei suoraa vaikutusta, mutta digitaaliset käytänteet tukevat epäsuorasti ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

UUTE SoTe – Uutta tekniikkaa sosiaali- ja terveysalalle- investointi- ja kehittämishankkeiden tarkoituksena oli vauhdittaa Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysalalla toimivien yritysten, julkisen sektorin ja kolmannen sektorin digitalisoitumista ja koronapandemiasta toipumista. Hankkeessa tuettiin sote-alan uusien tuotteiden, innovaatioiden ja palvelujen kehittämistä ja sen tueksi hankittiin erilaisia digitaalisia tekniikoita eri teemakorien muodoissa.

Hankkeen tavoitteena oli myös tukea Sedun modernia digitaalista TKI- ja oppimisympäristöä eri teknologisilla hankinnoilla. Hankinnoissa huomioitiin liikuteltavuus ja joustavuus, jonka vuoksi niiden hyödynnettävyys varmistettiin myös työelämässä.

Kehittämistyöllä on varmistettu myös koulutuksien monimuotoisuutta huomioimalla etämahdollisuudet. Hankkeessa tarkoituksena oli myös lisätä hoitolaitosten teknologista valmiutta tuottaa elämyksellisiä ja osallistavia asiakaskokemuksia virtuaalitodellisuuden ja muiden teknologioiden avulla.

Hankkeen aikana hankittiin teknologioita neljässä eri teemakorissa ja hankkeessa oli viisi työpakettia. Teemakoreihin kuuluivat liikuteltava interaktiivinen aistihuone, TKI- ja oppimisympäristöjen yhteisöllisyyttä luovat mobiilivaunut, XReach- etätukiratkaisut ja hoivarobotiikka. Tekniikoita testattiin eri sosiaali- ja terveysalan yksiköissä eri pilottien muodoissa.
Pilottien avulla pystyttiin muodostamaan kokonaiskuvaa sosiaali- ja terveysalan valmiudesta käyttää teknologisia ratkaisuja, sekä testaamaan uusien tekniikoiden soveltuvuutta sosiaali- ja terveysalalla. Lopputuloksena kehitettiin myös digitaalista käyttöönottoa tukevia pedagogisia malleja ja digitutor- ja vertaisoppimisen menetelmiä.