Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78064

Hankkeen nimi: BlueCleanDigi – Boostia Satakunnan sinisen liiketoiminnan cleantech- ja digiloikkaan

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Turun yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245896-3

Jakeluosoite: Turun yliopiston Rauman kampus, Seminaarinkatu 1, 26100 Rauma

Puhelinnumero: 029 450 5000

Postinumero: 20014

Postitoimipaikka: TURUN YLIOPISTO

WWW-osoite: http://www.utu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Suominen Anne Eliisa

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: erikoissuunnittelija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anne.e.suominen(at)utu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 40 779 9494

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

BlueCleanDigi tukee Satakunnan sinisen talouden yritysten kaksoissiirtymää hiilineutraaliin ja digitaalisempaan yritystoimintaan. Se yhdistää Turun yliopiston Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen (MKK) ja Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön (TuKKK) osaamisen. Hankkeen päätavoitteena on nopeuttaa Satakunnan sinisen talouden kaksoissiirtymää ja elpymistä, jotta yritykset pystyisivät kasvattaman tuottavuuttaan ja uudistamaan toimintaansa koronapandemian jälkeisessä muuttuneessa toimintaympäristössä ja markkinatilanteessa. Lisäksi BlueCleanDigi pyrkii löytämään synergiaa ja uudenlaisia liiketoimintamalleja sinisen talouden yritysten välille. Hanke innostaa uusia yrityksiä mukaan luomaan liiketoimintaideoita sinisen talouden monimuotoisuuden lisäämiseksi Satakunnassa.

Hankkeen toteutus perustuu yöpajoihin, joissa tarjotaan uusinta tietoa ja tukea yritysten liiketoimintamallien kehittämiseen. Lisäksi tuotetaan digitaalinen resurssipankki yritysten vapaaseen käyttöön ja yritysten välisiä synergioita demonstroidaan. Kohderyhmämme on koko Satakunnan sinisen talouden yrityskenttä suuryrityksistä pk-sektoriin ja mikroyrityksiin. Hankkeen toimenpiteiden tuloksena osallistuvien yritysten kyky kehittää liiketoimintaansa ja ottaa käyttöön uusia innovatiivisia ratkaisuja, tuotteita tai palveluita vahvistuu. Yritysten kilpailukyky, elinvoimaisuus ja muutosresilienssi vahvistuvat.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Varsinaiset kohderyhmämme ovat yritykset erityisesti alla kuvatuilta toimialoilta:
- Meriklusteri ja meriteollisuus sekä näihin liittyvät alihankkija- ja kuljetusverkostot.
- Meri- ja vesistöalueita tai niiden tarjoamia ekosysteemipalveluita hyödyntävät yritykset, mm. sinisen bio- ja kiertotalouden yritykset.
- Uudet ja nousevat sinisen talouden toimialat, jotka liittyvät mm. vesiosaamiseen, vesiteknologian tai vesibiotuotteiden kehittämiseen.
- Teknologiteollisuuden yritykset siniseen talouteen liittyen.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Satakunnan kunnat, kuntayhtymät ja kunnalliset kehittämisyhtiöt ovat välillisiä kohderyhmiä, koska hanke edistää niiden elinvoimaisuutta ja veto- ja pitovoimaa.

Siniseen kasvuun liittyvät kansallisen ja maakunnallisen tason julkinen sektori, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot sekä kolmannen sektorin organisaatiot ovat välillisiä kohderyhmiä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 200 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 167 977

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 250 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 209 971

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin

Kunnat: Harjavalta, Nakkila, Kokemäki, Eura, Säkylä, Siikainen, Kankaanpää, Rauma, Huittinen, Ulvila, Pomarkku, Merikarvia, Pori, Karvia, Eurajoki, Jämijärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke kohdentuu kaikkiin Satakunnassa toimiviin yrityksiin, joilla voi olla kiinnostusta tai potentiaalia sinisen kasvun mukaisten liiketoimintamallien ja innovaatioiden kehittämiseen. Yrittäjien ja yritysten henkilöstön sukupuoli ei ole erityisessä fokuksessa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen kohderyhmänä ovat ensisijaisesti yritykset ja välillisesti muut siniseen talouteen liittyvät organisaatiot. Hankkeessa sukupuolet ovat yhdenvertaisessa asemassa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen kohderyhmänä ovat yritykset ja muut välillisesti siniseen talouteen liittyvät organisaatiot. Hankkeessa sukupuolet ovat samanarvoisessa asemassa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 10
Hankkeen tavoitteena on edistää vihreää taloutta eli kestävän kehityksen mukaista yritystoimintaa. Hanke painottaa liiketoiminnan kehittämistä ja uudistamista hiilineutraaliin ja kestävän kehityksen mukaiseen suuntaan. Hanke lisää yrityksissä välittömästi tietoa luononvarojen kestävästä käytöstä ja välillisesti nostaa yrittäjien tietoisuutta luonnonvaroja kestävästi hyödyntävien tuotteiden, palvelujen ja toimintatapojen kehittämisestä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 10
Hankkeen tavoitteena on ilmastonmuutoksen hillitseminen. Hanke painottaa liiketoiminnan kehittämistä ja uudistamista hiilineutraaliin suuntaan. Hanke lisää yrityksissä välittömästi tietoa hiilineutraaliutta parantavista innovaatioista ja välillisesti rohkaisee yrittäjiä siirtymään hiilineutraaleihin toimintatapoihin, palveluihin ja toimintatapoihin.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 8
Kestävän kehityksen mukainen yritystoiminta vaikuttaa positiivisesti kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen. Vaikutus on pääasiassa välillinen, koska se alkaa näkyä vasta kestävän kehityksen mukaisen toiminnan käyttöönoton jälkeen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 9
Hiilineutraalit ja kestävät ratkaisut ja toimintatavat yrityksissä vähentävät kasvihuonekaasuja ja pääästöjä ilmaan ja veteen. Välitön vaikutus on tietoisuuden lisääntyminen yrityksissä tai jos yritys ottaa käyttöön ympäristöystävällisiä tekniikoita ja toimintatapoja heti, muussa tapauksessa vaikutus on välillinen jos käyttöönotto tehdään myöhemmin.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 2 6
Natura-kohteissa yritystoiminta on rajatumpaa kuin muilla alueilla. Mikäli niiden läheisyydessä tai niihin vaikuttava yritystoiminta siirtyy hiilineutraaliin ja kestävän kehityksen mukaiseen toimintatapaan tai tekniikoihin, positiiviset vaikutukset alkavat näkyä jonkin ajan kuluttua tai ainakinyritystoiminnan aiheuttama paine vähenee. Välitön vaikutus tulee yrittäjille suunnattavan tieto kautta: erityisesti ymmärrys luonnonsuojelun merkityksestä bio- ja kiertotalouden sekä matkailun yritystoimintaa tukevana toimintana.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 9
Kestävän kehityksen mukaisessa yritystoiminnassa pyritään materiaalien ja jätteiden kierrätykseen sekä resurssitehokkaaseen toimintaan (mm. elinkaariajattelu). Välittömänä vaikutuksena hankkeessa tuotetaan tietoa yrityksille kierrätyksen ja resurssitehokkaan toiminnan hyödyistä yritykselle. Välillinen vaikutus syntyy jos yritykset ottavat saadun tiedon perusteella käyttöön kierrätyksen ja resurssitehokkaan toiminnan malleja tai muuttavat tuotteitaan.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 6 10
Hanke tavoittelee hiilineutraaliuteen siirtymisen nopeuttamista yrityksissä. Keskeinen osa sitä on siirtyminen uusiutuvien energianlähteiden käyttöön. Välittömästi hankkeessa jaetaan tietoa uusiutuvan energian mahdollisuuksista yritysten omassa toiminnassa sekä hiilineutraaleista, ympäristöystävällisistä tuotteista joita yritykset voivat tuottaa. Välillinen vaikutus syntyy jos yritykset investoivat ja lisäävät uusiutuvien energialähteiden käyttöä omassa toiminnassaan tai tuotteissaan/palveluissaan.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 10
Hanke kohdentuu Satakunnan siniseen talouteen liittyviin yrityksiin ja toimijoihin. Sen päätavoite on kestävän kehityksen mukaisen liiketoimintamallien käyttöönoton nopeuttaminen sekä kestävän kehityksen mukaisesti synergioiden löytäminen ja yhteistyötä tekevien yritysekosysteemien vahvistaminen. Siten se edistää paikallisen elinkeinorakenteen kestävää kehittämistä välittömästi jakamalla tietoa, hakemalla synergioita ja rohkaisemalla yrityksiä yhteistyöhän ja muuttamaan toimintaansa. Välillinen vaikutus syntyy kun yritykset muuttavat liiketoimintaansa yksin tai yhdessä kestävään suuntaan.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 8
Digitaalisuuden vahvistaminen yritystoiminnassa lisää myös aineettomia tuotteita ja palveluja. Osaltaan ne vähentävät yritystoiminnan ympäristökuormitusta. Hankkeessa lisätään yritysten kykyä lisätä näitä palveluja ja tuotteita oman toiminnansa osaksi. Välillinen vaikutus syntyy kun yritykset ottavat näitä palveluja ja tuotteita käyttöön.
Liikkuminen ja logistiikka 4 6
Hankkeessa tuetaan kestävien liikennejärjestelmien ja liikkumisen digitalisaation kehittämistä erityisesti merisidonnaisen kuljetuslogistiikan osalta. Hankkeessa jaetaan tietoa ja rohkaistaan yrityksiä ottamaan käyttöön kuljetusten digitalisaatioratkaisuja sekä kuljetusten turvallisuutta. Välillinen vaikutus syntyy kun yritykset ottavat käyttöön näitä toimintatapoja ja tekniikoita.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 7
Hanke tukee yrittäjien hyvinvointia tukemalla yritysten kilpailukykyä muuttuvassa maailmassa ja tukemalla toiminnan/tuotteiden/palvelujen kaksoissiirtymää. Hyvinvointia lisää tietoisuus ympäristön ja yhteiskunnan kannalta vastuullisempaan yritystoimintaan siirtymisestä, mutta myös vastuullisen toiminnan kilpailukyvyn lisääntyminen poliittisten aloitteiden tukemana (esim. EU:n Green Deal).
Tasa-arvon edistäminen 4 7
Hanke koskee yrityksiä, joten sukupuolia kohdellaan yhdenvertaisina. Sinisen talouden alat ovat perinteisesti melko miesvaltaisia. Tutkimusten mukaan kuitenkin naiset ovat kiinnostuneita siirtymään vastuulliseen ja kestävämpään toimintaan. Hanke antaa eväitä siirtyä kestävään yritystoimintaan, minkä oletamme kiinnostavan myös naisyrittäjiä lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Tälläisiä sinisen talouden aloja ovat mm. hyvinvointimatkailu ja terveyteen liittyvät palvelut sekä niiden törmäyttäminen muiden toimialojen kanssa synergioiden löytämiseksi.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 5
Hanke keskittyy yritysten kehittämiseen. Hankkeeseen pyritään osallistamaan laajalla skaalalla erityyppisiä ja eri kokoisia sinisen talouden yrityksiä. Niitä kaikkia käsitellään hankkeessa yhdenvertaisina.
Kulttuuriympäristö 1 5
Hanke tukee Satakunnalle perinteisen sinisen talouden kestävää kehittämistä. Välillisesti se vaikuttaa vesistöihin ja mereen liittyvien toimintojen ja palvelujen säilymiseen. Ne muodostavat olennaisen osan satakuntalaista kulttuuriympäristöä (mm. veneily).
Ympäristöosaaminen 7 10
Hankkeen kaikkien toimien läpileikkaavana teemana on yritysten muutos hiilineutraaliin ja kestävän (vihreän talouden) mukaiseen toimintaan. Sitä tehdään työpajoissa joissa jaetaan monipuolisesti tietoa erilaisista tavoista yrityksille kehittää toimintaansa haluttuun suuntaan. Digitaalisen resurssipankkiin talletetaan materiaaleja myöhemminkin käytettäviksi. Siten hanke lisää osallistuvien yrittäjien ympäristöosaamista välittömästi ja mahdollistaa myös muille ympäristötiedon lisäämisen itsenäisesti resurssipankin kautta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

BleuCleanDigi-hankkeessa on tehty työpajoja ja kartoituksia, joiden tuloksia voidaan käyttää tukemaan satakuntalaisen sinisen liiketoiminnan cleantech- ja digiloikkaa. Toimenpiteet on koottu loppuraportin liitteenä olevaan esitykseen. Tulokset ovat saatavissa hankkeen internetsivulla https://sites.utu.fi/bluecleandigi/. Toimenpiteet ovat kattaneet meriklusterin ja meriteollisuuden sekä vesistöalueita käyttävien yritysten toiminnan mukaan lukien uudet ja potentiaaliset toimialat, kuten merituulivoima. Hankkeessa etsittiin myös toimialojen välisiä synergioita.