Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78066

Hankkeen nimi: CircTourRDI – Matkailun kiertotalouteen liittyvän TKI-toiminnan kansainvälistyminen

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.10.2021 ja päättyy 31.1.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2388924-4

Jakeluosoite: PL 1001

Puhelinnumero: 044 710 3451

Postinumero: 28101

Postitoimipaikka: Pori

WWW-osoite: http://www.samk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Sanna-Mari Renfors

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimuspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: sanna-mari.renfors(at)samk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 710 3821

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Satakunnan maakuntaohjelma ja älykkään erikoistumisen strategia painottavat sekä kierto- että elämystaloutta maakunnan vahvuuksina, osana älykkään erikoistumisen profiilia ja kasvun mahdollisuuksia. Samanaikaisesti koronapandemian myötä matkailualan uuden kasvun käynnistäminen pohjautuu kestävyyteen. Kiertotalous uudenlaisena tuotanto- ja kulutusmallina on edellytys matkailualan kestävälle kehitykselle, sillä on merkittävä rooli matkailualan uudistumisessa ja se voidaan nähdä jopa uutena tapana matkustaa.

Kansainvälisen yhteistyön ja TKI-toiminnan lisääminen nähdään yhdeksi kiertotalouden ja matkailualan kasvun ja kehittymisen edellytykseksi Satakunnassa. Tämän vuoksi CircTourRDI-hankkeen tavoitteena on edistää matkailun kiertotalouteen liittyvän elinkeino- ja osaamislähtöisen TKI-toiminnan ja yhteistyön kansainvälistymistä. Hanke vahvistaa matkailualan vihreää siirtymää tukevaa TKI-toimintaa ja edesauttaa tämän kautta matkailualan palautumiskykyä tukevaa elpymistä koronapandemiasta toipumisen näkökulmasta. Koska hankkeen teemana on kiertotalous, hanke kehittää erityisesti elinkaariajatteluun ja systeemiseen muutokseen liittyvää TKI-toimintaa sekä edistää yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteiden toteutumista. CircTourRDI- hanke tukee Satakunnan älykästä erikoistumista yhdistämällä uudella tavalla kaksi maakunnan kasvualaa, mahdollistamalla matkailun ja kiertotalouden monialaisen TKI-toiminnan ja verkostojen kansainvälistymisen käynnistämisen.

CircTourRDI-hankkeen konkreettiset tulokset ovat 1) innovatiivinen, monialainen ja kansainvälinen yhteistyö ja partneriverkosto matkailun kiertotalouden ja vihreään siirtymään tarvittavien valmiuksien vauhdittamiseksi sekä 2) jätetty kansainvälinen hankehakemus kansainvälisen rahoituksen hakemiseksi ja saamiseksi teemaan liittyen. Hankkeen tuotosten ja toimenpiteiden raportoimiseksi ja todentamiseksi laaditaan selvitys, joka kattaa jäsennellysti kaikki hankkeen tuotokset ja toimenpiteet.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena ja ensisijaisena kohderyhmänä ovat matkailun ja kiertotalouden (sis. ympäristö ja kulttuuriala) tutkimus- ja koulutusorganisaatiot. Lisäksi kohderyhmään sisältyvät matkailupalveluja tuottavat yritykset ja yrittäjiä edustavat katto-organisaatiot kuten yrittäjäyhdistykset, elinkeinojen kehittämisorganisaatiot sekä kauppakamarit.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Korkeakoulujen opiskelijat, kolmas sektori (esim. erilaiset ekologisesti kestävään kehitykseen liittyvät järjestöt ja yhdistykset) sekä kunnat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 33 344

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 33 344

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 41 680

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 41 680

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Porin, Rauman

Kunnat: Rauma, Merikarvia, Kokemäki, Säkylä, Siikainen, Kankaanpää, Nakkila, Ulvila, Pori, Harjavalta, Eura, Huittinen, Pomarkku, Eurajoki, Karvia, Jämijärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristön analyysi on tehty valmisteluvaiheessa. Sukupuolen vaikutusta on analysoitu tavoitteet, toteutus ja hankkeen ympäristö huomioiden. Tässä tapauksessa matkailun toimintaympäristöä on tarkasteltu toimialaraporttien ja toimialakohtaisten tilastojen kautta. Tässä on käytetty mm. Matkailun toimialaraporttia, tilastokeskuksen yrittäjyystilastoja, Euroopan komission EuroStatin tilastoja matkailualan työllisyydestä ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n tilastoja. Matkailu toimialana työllistää erityisesti naisia. Alalla on töissä huomattavasti enemmän naisia kuin miehiä: majoitus- ja ravitsemisala on Suomen naisvaltaisimpia aloja. Vuonna 2018 esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalla Suomessa toimivista työntekijöistä 67,5 % on naisia. Samalla osa-aikaisten työsuhteiden osuus on yksityisillä erittäin korkea (38%). Alalla työskentelevistä myös 20% on määräaikaisia. Palkansaajat ovat keskimääräistä palkansaajaa nuorempia: heistä 33% on alle 25-vuotiaita, yleensä nuoria naisia. Yrittäjätutkimusten mukaan alalla on myös runsaasti naisyrittäjiä. Suomen yrittäjänaisten mukaan valtaosa naisten yrityksistä toimii palvelualoilla. Naisten yrityksistä yksiyrityksiä on lähes kolme neljäsosaa. Naisyrittäjät ovat siten tyypillisesti yksinyrittäjiä tai mikro- ja pienyrittäjiä edustaen matkailu-, palvelu- ja hyvinvointialoja. CircTour-hanke tukee siten välillisesti näiden piirteiden vuoksi merkittävästi naisten työllisyyttä, yrittäjyyttä ja hyvinvointia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteissä huomioidaan sukupuolinäkökulma niin, että kaikilla osallistujilla, miehillä ja naisilla, on yhtäläiset ja tasavertaiset mahdollisuudet osallistua hankkeen toimenpiteisiin. Hankkeen toiminta suunnitellaan siten, että myös sukupolinen tasa-arvo tulee huomioiduksi hankkeen toimenpiteissä, joiden sisältö sekä toteutustapa innostaa ja motivoi yhtä lailla molempien sukupuolien edustajia, tekemättä kuitenkaan pelkästään sukupuoleen sidottuja ennakko-oletuksia. Hankkeen tavoitteiden ja toimenpiteiden kannalta hankkeessa ei ole erityistä tarvetta erilaisiin sukupuoli huomioiviin toimenpiteisiin. Valtavirtaistaminen varmistetaan hankkeessa käytännön toimilla, esimerkiksi sisällöllisissä ratkaisuissa huomioidaan molempia sukupuolia kiinnostavien sisältöjen toteuttaminen siten, että sukupuoli ei aseta rajoitteita tai erityisiä toimia sukupuoli huomioiden.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, mutta hanke tukee sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 7
CircTourRDI-hanke edistää matkailun kiertotalouteen liittyvän elinkeino- ja osaamislähtöisen TKI-toiminnan ja yhteistyön kansainvälistymistä, mikä vaikuttaa positiivisesti luonnonvarojen käytön kestävyyteen. Hankkeen teema lisää ymmärrystä kiertotaloudesta ja luonnonvarojen käytön kestävyydestä myös yritystasolla.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 6
CircTour-hanke kehittää erityisesti elinkaariajatteluun ja systeemiseen muutokseen liittyvää TKI-toimintaa sekä edistää yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteiden toteutumista ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseksi.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 5
CircTourRDI-hanke edistää matkailun kiertotalouteen liittyvän elinkeino- ja osaamislähtöisen TKI-toiminnan ja yhteistyön kansainvälistymistä. Tällä on välillisiä positiivisia vaikutuksia matkailualaan liittyvän tuotannon ja kulutuksen ympäristövaikutuksiin. Samalla hanke tukee välillisesti matkailualan toimijoita ekologisen ja vastuullisen lähestymistavan omaksumisessa materiaalien kulutuksen ja jätteiden tuotannon suhteen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 5
CircTourRDI-hanke edistää matkailun kiertotalouteen liittyvän elinkeino- ja osaamislähtöisen TKI-toiminnan ja yhteistyön kansainvälistymistä, mikä vaikuttaa välillisesti uusiutumattomien energialähteiden kulutuksen ja tuhlaamisen rajoittamiseen matkailualalla.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 4
CircTourRDI-hanke tukee matkailuelinkeinon kasvua ja kilpailukykyä maakunnassa kiertotalouteen siirtymisen ja kansainvälisyyden vahvistumisen kautta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 4
Matkailu tuottaa aineettomia tuotteita ja palveluja - luo aineetonta arvoa. Matkailussa tuotteet ja palvelut ovat kehittämistoiminnan keskiössä, joten kansainvälinen yhteistyö tulee koskemaan myös kiertotalouden liiketoimintamallin mukaista tuotteistamista.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 2
Kansainvälinen hanketoiminta lisää hankehakijan ymmärrystä yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta yhdenvertaisuudesta.
Kulttuuriympäristö 0 3
CircTourRDI-hanke lisää hakijan ja hankkeeseen osallistuvien yritysten kulttuuriympäristöosaamista mm. haastattelujen ja webinaarien kautta.
Ympäristöosaaminen 0 7
CircTourRDI-hanke lisää hakijan ja hankkeeseen osallistuvien yritysten ympäristöosaamista mm. haastattelujen ja webinaarien kautta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

CircTourRDI-hankkeen tavoitteena oli edistää matkailun kiertotalouteen liittyvän elinkeino- ja osaamislähtöisen TKI-toiminnan ja yhteistyön kansainvälistymistä. CircTourRDI-hankkeen konkreettiset tulokset ovat
1) innovatiivinen, monialainen ja kansainvälinen yhteistyö ja partneriverkosto matkailun kiertotalouden ja vihreään siirtymään tarvittavien valmiuksien vauhdittamiseksi sekä
2) jätetty kansainvälinen hankehakemus (Interreg Central Baltic) kansainvälisen rahoituksen hakemiseksi ja saamiseksi teemaan liittyen.
Hankkeessa siten
1) kartoitettiin matkailuyritysten ja kehittäjätahojen matkailun kiertotalouteen liittyvät intressit, tiedotettiin hankkeesta ja kiertotaloudesta sekä laadittiin kartoituksen tuloksia sekä muita materiaaleja (mm. aikaisempien hankkeiden tulokset, aiheeseen liittyvät raportit ja strategiat) hyödyntäen kaksi ideapaperia aiheesta
2) Rakennettiin kumppanuuksia ja partneriverkosto lähettämällä partneritarjouspyyntö potentiaalisille kumppaneille, etsimällä kumppanuuksia esimerkiksi hankkeiden infotilaisuuksien osallistujista sekä tarkastelemalla olemassa olevia verkostoja
3) Suunniteltiin uusi kansainvälinen hanke kootun partneriverkoston kanssa mm. keräämällä heiltä tietoa kyselylomakkeella, järjestämällä runsaasti kahdenvälisiä ja verkoston yhteisiä virtuaalikokouksia. Kyseinen Interreg Central Baltic -hanke "Ce4Re -Development of joint circular solutions in the CB restaurant sector" sai positiivisen rahoituspäätöksen ja käynnistyy 8/2023.