Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A78116

Project name: Pathways to Science and Research Stations' R&D&I services

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 4.1. Developing research, competence and innovation clusters that draw from regional strengths

Planned completion time: Start 1.9.2021 and end 30.6.2023

Operational status: Ended

Responsible authority: Regional Council of Lapland

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Helsingin Yliopisto

Organisation type: University

Business ID: 0313471-7

Street: PL 65 (Viikinkaari 1, Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta)

Telephone number: 0504381808

Postal code: 00014

City/town: Helsinki

Website: https://www.helsinki.fi

Project contact person's name: Heiskanen Jouni Juhana

Contact person's position in the organisation: Biologisten tutkimusasemien johtaja

Contact person’s email address: jouni.heiskanen(at)helsinki.fi

Contact person's phone number: 0504381808

Number of applicants or subsidy transfer:

3 Plan-specified summary of the project completion

This project creates digital Science Trails in Kilpisjärvi to enable further product development for private businesses. In addition, the project develops Lapland's Research Stations' (Kilpisjärvi, Värriö, Muddusjärvi) data- and R&D&I -services. Science Trails improve customers' understanding over the travel destination, they both create curiosity and provide answers, and develop scientific tourism in the area. Science Trails provide new ways to experience a familiar destination for returning customers and attract new customers to the destination. Digital Science Trails provide a platform to share scientific knowledge and enable local businesses to develop new products on their content. In addition, the projects develops Research Stations' data- and R&D&I -services for private businesses. This work strengthens Lapland's Regional R&D&I -service network and enhances innovation on private sector.

Outputs of the project include: (A) Digital Science Trails in Kilpisjärvi area on existing physical trails and (B) an Action Plan on data- and R&D&I -services. Digital Science Trails are designed to enhance further product development for private sector - especially for businesses on tourism. Work on Science Trails include designing or choosing a digital platform that makes further content production possible, creating the content itself and a supporting material on the content. In addition, local businesses are introduced to the content thus providing opportunities for further product development (such as guide services). The Action Plan on data- and R&D&I -services includes a description of each of the R&D&I -services designed in the project. In addition, the Action Plan includes a description of possible data sharing platforms and suggestions for further actions.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Hankkeen kohderyhmiä ovat paikalliset matkailupalveluyritykset (tiedepolun tuotteistus) ja Kilpisjärven, Muddusjärven ja Värriön tutkimusasemat (aineistot ja t&k&i-palvelut). Tiedepolkujen osalta kohderyhmänä ovat myös matkailijat.

4.2 Indirect target groups

Kilpisjärven tutkimusjohtaja –hankkeessa (2017-2018) tarkasteltiin Kilpisjärven biologisen aseman osalta yhteyksiä soveltavaan tutkimukseen ja sidosryhmätyöhön, jota voidaan soveltaa aineisto- ja t&k&i -palveluiden osalta välillisiin kohderyhmiin. Etenkin matkailulla, poronhoidolla ja kalastuksella on läheiset liittymiskohdat ympäristöntutkimukseen, sillä nämä kaikki riippuvat luonnon hyvinvoinnista. Hankkeen välilliset kohderyhmät ovat puhtaaseen luontoon ja ilmaan sekä talveen ja ilmastoon pohjaavat elinkeinonharjoittajat.

Välillisiä kohderyhmiä ovat kansalaiset ja kuluttajat, jotka saavat uusia palveluita ja kokemuksia elinkeinonharjoittajien välityksellä. Lapin tasolla hankkeessa vahvistetaan lappilaista osaamiskeskittymää. Tätä kautta kohderyhmiksi muodostuu koko Lapin elinkeinoelämä. Eurooppalaisella ja globaalilla tasolla etsitään jatkuvasti parhaita ratkaisuja, miten luonnontieteelliset havainnot (Earth Observations) saadaan paremmin elinkeinoelämän ja yhteiskunnan hyödyksi. Helsingin yliopiston yhteistyökuvioiden kautta välillisiksi kohderyhmiksi muodostuvat siis myös Euroopan komissio, sen Horisontti-rahoitusohjelma sekä siihen osallistuvat hakijakonsortiot, etenkin tutkimusinfrastruktuurit kuten eLTER (European long-term ecosystem research), sekä globaalit toimijat kuten Arktinen neuvosto ja GEO (Group on Earth Observations) ja niiden työryhmät. Kilpisjärven tutkimusjohtaja-hankkeessa myös tiedeviestinnässä nähtiin selkeitä mahdollisuuksia. Hankkeessa edistetään välillisesti myös Kilpisjärven biologisella asemalla toimivien biotaiteilijoiden toimintaa ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Biotaiteet (https://bioartsociety.fi/) ovat saaneet paljon kansainvälistä näkyvyyttä ja tämän toiminnan ja näkyvyyden lisääminen Lapissa tuo paljon uusia mahdollisuuksia elinkeinoelämän lisäksi muissa yhteiskunnan sektoreissa. Tutkijat hyötyvät uusien, yhteiskunnalle relevanttien tutkimuskysymysten käsittelystä, palvelualustan rakentamisen myötä syntyneestä paremmasta aineiston saatavuudesta, sekä paremmasta ymmärryksestä mitä keskeisiä puutteita on aineistojen ja ymmärryksen suhteen.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 197 478

EU and State funding used: 181 760

Planned public funding (total): 246 847

Planned public funding used (total): 227 200

6 Geographical target area

Regions: Lapland

Subregions: Eastern Lapland, Northern Lapland, Tunturi Lapland

Municipalities: Salla, Savukoski, Inari, Enontekiö

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Sukupuolinäkökulma huomioidaan kaikessa Helsingin yliopiston toiminnassa. Hankkeen valmistelun aikana on tehty sukupuolinäkökulma-arviointi Suvaus-koneella ja tutustuttu Lapin Letka -sivustoon.
: Yes
Sukupuolinäkökulma huomioidaan kaikessa Helsingin yliopiston toiminnassa.
: No
Sukupuolinäkökulma huomioidaan kaikessa Helsingin yliopiston toiminnassa.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 8
Hanke tarjoaa mahdollisuuksia luonnonvarojen kestävälle hyödynnettävyydelle. Välitön vaikutus tulee matkailuelinkeinon hyötymisellä ilman uusia fyysisiä reittejä. Tieteellisen aineiston käytettävyyden sekä t&k&i -palveluiden rakentamisella on erittäin merkittävä välillinen vaikutus luonnon käytön kestävyyteen tutkimusasemien tutkimusintressien kautta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 8
Hanke tarjoaa mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen luontoon pohjaavan elinkeinoelämän toiminnassa. Hankkeen tuloksena ihmiset ymmärtävät paremmin ilmastonmuutokseen liittyviä syy-seuraussuhteita. Tieteellisen aineiston käytettävyyden ja t&k&i -palveluiden rakentamisella on erittäin merkittävä välillinen vaikutus ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen tutkimusasemien tutkimusintressien kautta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 8
Hanke liittyy oleellisesti luonnon monimuotoisuuteen. Hankkeen tuloksena ihmiset ymmärtävät paremmin monimuotoisuuteen liittyviä syy-seuraussuhteita. Tieteellisen aineiston käytettävyyden ja t&k&i -palveluiden rakentamisella on erittäin merkittävä välillinen vaikutus monimuotoisuuteen tutkimusasemien tutkimusintressien kautta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 8
Hanke liittyy vesistöihin, maaperään ja ilmaan. Hankkeen tuloksena ihmiset ymmärtävät paremmin luontoon liittyviä syy-seuraussuhteita. Tieteellisen aineiston käytettävyyden ja t&k&i -palveluiden rakentamisella on erittäin merkittävä välillinen vaikutus vesistöihin, maaperään ja ilmanlaatuun tutkimusasemien tutkimusintressien kautta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 5 5
Hanke lisää Natura2000-ohjelman kohteiden tunnettuvuutta ja merkityksen ymmärtämistä. Tiedepolut sijaitsevat näiden kohteiden välittömässä läheisyydessä. Välillisesti hanke vaikuttaa Natura 2000 -kohteiden merkityksen ymmärtämiseen tieteellisen tiedon käytettävyyden ja t&k&i -palveluiden kehittämisen myötä.
Materiaalit ja jätteet 0 2
Hankkeessa ei välittömästi ole toimenpiteitä materiaaleihin ja jätteisiin liittyen. Hanke voi johtaa sovelluksiin aineistojen saatavuuden ja t&k&i-palveluiden kehittämisen myötä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 2
Hankkeessa ei välittömästi ole toimenpiteitä uusiutuvien energialähteiden käyttöön liittyen. Hanke voi johtaa energialähteiden käyttöön liittyviin sovelluksiin aineistojen saatavuuden ja t&k&i-palveluiden kehittämisen myötä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 8
Paikallista elinkeinoelämää tuetaan tiedepolkujen kautta tavalla, mikä on ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä. Tieteeseen pohjautuvien aineistojen sekä t&k&i -palveluiden rakentamisen rooli muodostuu entistä tärkeämmäksi tietopohjaisen ja korkeaan osaamiseen perustuvan yhteiskunnan saadessa lisää painoarvoa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 10
Hankkeessa kehitetään suoraan aineettomia tuotteita ja palveluita (elämyspalveluita, tietopalveluita) ja mahdollistetaan yksintyisen sektorin innovointi niiden ympärillä ja avulla.
Liikkuminen ja logistiikka 0 2
Hankkeessa ei välittömästi ole toimenpiteitä liikkumiseen ja logistiikkaan liittyen. Hanke voi johtaa sovelluksiin aineistojen saatavuuden ja t&k&i-palveluiden kehittämisen myötä.
Hyvinvoinnin edistäminen 6 6
Hanke edistää suoraan paikallisten ja matkailijoiden henkistä hyvinvointia luomalla uusia elämyksiä ja parantamalla ihmisten ymmärrystä ympäristöstä. Hanke edistää myös suoraan paikallista taloudellista hyvinvointia lisäämällä alueen houkuttelevuutta ja mahdollistamalla palvelutuotteiden kehityksen. Hankkeessa tuotetuilla t&k&i -palveluilla ja aineiston saatavuuden parantamisella on välillisesti moninaisia vaikutuksia hyvinvointiin - erityisesti ympäristösektorin, vihreän siirtymän ja kestävyyden -teemojen kautta.
Tasa-arvon edistäminen 1 3
Hankkeeseen osallistujat edistävät tasa-arvon toteutumista kaikessa toiminnassaan.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 4
Hankkeen toteutuksessa huomioidaan yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus mm. työryhmien ja ohjausryhmän kokoonpanossa. Välillisesti hanke edistää yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta ottamalla huomioon aineistojen saatavuuden parantamisessa yhteiskuntatieteellisen datan. Lisäksi kansalaistieteen roolia pyritään edistämään, jotta kansalaiset voisivat olla yhä aktiivisempi osa tieteen tekemistä.
Kulttuuriympäristö 4 4
Hankkeessa edistetään tieteen ja taiteen rajapinnalle sijoittuvaa työtä ja sen näkyvyyttä. Hankkeessa luodaan tiedepohjaisia virkistyselämyksiä ja syvennetään ihmisten ymmärrystä kulttuuriympäristöstä ja maisemasta.
Ympäristöosaaminen 10 10
Hanke liittyy keskeisesti ympäristöosaamisen saatavuuteen ja hyödynnettävyyteen. Hanke tähtää välillisesti ympäristöteknologian ja ympäristöjärjestelmien käyttöönottoon tieteellisen aineiston saatavuuden ja t&k&i -palveluiden parantamisen kautta. Hanke parantaa suoraan ympäristöosaamista ja tietoisuuden vahvistumista luomalla demonstraatioalustan (tiedepolkujen digitaalinen infrastruktuuri), jonka kautta bio- ja ympäristötieteellinen osaaminen alueesta saadaan jakeluun.

9 Final report summary

In the project we created four digital science trails in the Kilpisjärvi area, which include 35 posts altogether. These trails are Saana Science Trail, Saanajärvi Science Trail, Tsahkaljärvi Science Trail and Salmivaara Science Trail. The science trails and their audio versions can be found in English, Swedish and Finnish. We also produced additional content: a four part podcast and an eight part webinar series on the content of science trails. In addition, we organized guided tours for businesses and other locals in Kilpisjärvi which made it possible to go through the content with an expert. Kilpisjärvi Science Trails develop science tourism in the region, bring the research done in the area accessible to a wider audiences and enable the private sector to develop new guiding services for travelers. It is possible to download the Kilpisjärvi Science Trails app for free from Google Play and Apple Store -services and the additional material (as well as download instructions) can be found in the following web page (in three languages): https://www.helsinki.fi/fi/tutkimusasemat/tiedepolut. In addition, we further developed RDI-products of Kilpisjärvi Biological Station and Värriö Research Station and completed an action plan where these products are described.