Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78364

Hankkeen nimi: DigiCore - Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kokeilualusta ja yhteiskehittämisen ympäristö Pirkanmaalla

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.12.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2844561-8

Jakeluosoite: PL 600

Puhelinnumero: 0294 5211

Postinumero: 33014

Postitoimipaikka: Tampereen yliopisto

WWW-osoite: http://www.tuni.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jaakko Kinnunen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jaakko.kinnunen(at)tuni.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0504377144

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on edistää Pirkanmaalaisten teknologiayritysten ja kiinteistö- ja rakennusalan (KIRA) yritysten liiketoiminnan kasvattamista ja työllistämiskykyä perustamalla rakentamisen digitaalisen liiketoiminnan kokeilualusta (DigiCore), jolla yritykset voivat tehdä innovaatiotoiminnan ketteriä kokeiluja ja teknologiapilotointeja yhteistyössä Tampereen korkeakouluyhteisön kanssa. Kokeilualusta on osa Tampereen korkeakouluyhteisön avointa innovaatioalustaa CoreLabia ja auttaa näin syventämään korkeakouluyhteisön ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä digitaalisen liiketoiminnan alueella. Fyysisenä kohtaamispaikkana toiminnalle kehitetään ns. Easy Access -hub, joka toimii yhteiskehittämisen ja rinnakkain työskentelyn ympäristönä digitaalisen alustan sisartilana. Tila-konsepti on mallitila uudesta yritys-yliopistoyhteistyöalustasta, joka ottaa huomioon pandemiakauden haasteiden mukanaan tuomat vaatimukset tilan turvallisuudelle, yhteisöllisyyden tukemiselle sekä joustavalle käytölle.
Kokeilualusta DigiCore ja Easy Access Hub yhdistävät pienet teknologiayritykset, perinteiset kiinteistö- ja rakennusalan yritykset sekä Tampereen korkeakouluyhteisön tutkijat mm. rakentamisen, tietotekniikan ja tietojohtamisen alueilta yhteiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Ketterien kokeilujen ja pilotointien avulla nopeutetaan uusien innovaatioiden ja teknologioiden hyödyntämistä kiinteistö- ja rakennusalalla, luodaan uusia työpaikkoja ja synnytetään alalle uusia teknologiayrityksiä. DigiCoren kehittämisen yhteydessä synnytetään Suomen vahvin ja kansainvälisesti tunnustettu rakentamisen digitalisaation monialainen yritys-yliopistoyhteistyön osaamiskeskus Tampereen korkeakouluyhteisöön.
Tampereen korkeakouluyhteisöllä on monella osa-alueella maailmanluokan osaamista, mutta tämä osaaminen on usein huonosti saavutettavissa ja hyödynnettävissä Pirkanmaalaisten yritysten toimin-nassa. Tampereen yliopiston avoin innovaatioalusta CoreLab on vuodesta 2018 saakka pyrkinyt edis-tämään yliopiston ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä erilaisilla yhteiskehittämisen keinoilla sekä aktiivisella vuorovaikutuksella ja viestinnällä. CoreLabin toimintamalli on osoittautunut erittäin hyödylliseksi useissa yhteiskehittämishankkeissa yritysten kanssa.
DigiCore-kokeilualusta ja sitä tukeva Easy Access-hub vahvistavat merkittävästi yliopiston kykyä yhdistää tiedemaailman ja elinkeinoelämän TKI-toimintaa digitaalisen liiketoiminnan alueella. Digicore edistää yritysten mahdollisuuksia hyödyntää korkeakouluyhteisön osaamista oman liiketoiminnan kehittämisessä ja samalla sitouttaa yrityksiä pitkäjänteiseen innovaatiotoimintaan korkeakouluyhteisön kanssa jatkuvan kehityksen varmistamiseksi. Easy Access-hub vahvistaa ja varmistaa yhteisyön onnistumisen yhteisöllisenä kehittämis- ja tapahtumaympäristönä.
DigiCore kokeilualusta kokoaa Tampereen korkeakouluyhteisön rakentamisen digitaalisen liiketoiminnan osaamisen ja tarjoaa tämän alustan sekä yritysten liiketoiminnan että korkeakouluyhteisön tki-toiminnan kehittämiseen. Alustan teknologisena ytimenä toimivat Arkkitehtuurin yksikön Extended Virtual Architecture (EVA) -oppimisympäristö ja Trimble Tech Lab, joita laajennetaan muilla digitaalisilla teknologioilla. EVA on oppimisympäristö, jossa käyttäjä toimii virtuaalitilassa, jonka resoluutio vastaa ihmissilmän resoluutiota ja jossa on mahdollista liikkua viisi käyttäjää samanaikaisesti. EVA yhdistää rakennussuunnitelmat ja todellisuuden yhdeksi virtuaalitilaksi.
DigiCoren toimintamalli edistää näin Pirkanmaan maakuntaohjelman tavoitteita liittyen kiinteistö- ja rakennusteollisuuden digitalisoinnin edistämiseen, älykaupungin kehitykseen ja kiertotalouden edistämiseen. Toiminta kytkeytyy tiiviisti myös maakuntaohjelman älykkään erikoistumisen toimintamalleihin kehittämällä osallistavaa innovaatio- ja kehittämisalustaa ja siihen liittyviä palveluita, joiden avulla on mahdollista tehdä digitaalisten ratkaisujen systeemisiä kokeiluja, pilotointeja ja demonstraatioita sekä edistää opiskelijoiden ja työssä olevien lahjakkuuden ja inhimillisen pääoman kasvua ja kansainvälistä yhteisoppimista ja mahdollistaa uudet digitaalisen liiketoiminnan investoinnit.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen ensisijaisia hyödyntäjiä ovat pirkanmaalaiset ja muut suomalaiset kiinteistö- ja rakennusalan (KIRA) yritykset sekä kiinteistö- ja rakennusalan markkinoista kiinnostuneet teknologiayritykset. Erityisenä fokuksena ovat PK-sektorin yritykset ja startupit ja näiden toiminnan kehittäminen ja verkostoiminen isompien asiakasyritysten kanssa. Lisäksi kohderyhmänä on Tampereen korkeakouluyhteisön eri yksiköt, jotka pääsevät alustan kautta tiivistämään yritysyhteistyötään KIRA-yritysten kanssa ja kehittämään CBL-opetusmallia alustan avulla.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiä tai toissijaisia kohderyhmiä ovat mm. kansainväliset yritykset ja tutkimuslaitokset ja muiden toimialojen yritykset.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 208 247

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 164 068

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 260 310

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 205 086

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa, Uusimaa

Seutukunnat: Tampereen, Helsingin

Kunnat: Tampere, Vantaa, Espoo, Nokia, Pirkkala, Helsinki, Ylöjärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Korkeakoulunkatu 8

Postinumero: 33014

Postitoimipaikka: Tampereen yliopisto

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristön analyysi on tehty ja todettu, että toimintamallin kehitys on pääosin sukupuolineutraalia, koska kehitystyö tapahtuu organisaatioiden tasolla. Toiminnassa on kuitenkin otettava huomioon korkeakouluyhteisön käytännöt sukupuolisen tasa-arvon varmistamiseksi.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Valtavirtaistamista ei ole tehty
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Päätavoite on yritysten liiketoiminnan kehittäminen ja kasvattaminen työllisyyden parantamiseksi Pir-kanmaan alueella.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 2
Rakentamisen digitalisaatiolla pystytään vähentämään toiminnasta aiheutuvaa materiaalihaittaa, joka on merkittävä ongelma alalla.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 4
Uudet teknologiat ja digitaaliset ratkaisut parantavat myös uusiutuvien energialähteiden käyttömahdollisuuksia ja näitä älykkäästi hyödyntämällä rakentamisessa voidaan aikaansaada systeeminen muutos rakennuksista energian kuluttajina energian tuottajiksi.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 2
Digitaalisuus edistää kestävää kehitystä ja luonnonvarojen kes-tävää käyttöä ja sitä kautta hank-keella on lievää positiivista vaikutusta myös Natura 2000 ohjel-man tavoitteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 4
Rakentamisen kestävän kehityk-sen ja kiertotalouden digitaaliset ratkaisut ovat yksi toiminnan painopistealue.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 4
Hankkeessa parannetaan pir-kanmaalaisten yritysten digitaali-sen liiketoiminnan edellytyksiä, mikä on tulevaisuudessa keskeinen edellytys liiketoiminnan kes-tävälle kehittämiselle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 6
Hankkeessa luodaan yrityksille edellytyksiä uusien digitaalisten ratkaisujen ja palvelujen kehittämiseen. Tämä on ehdottomasti hankkeen ydintä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 3
Hanke kehittää Tampereen kor-keakouluyhteisön ja pirkanmaan alueen yritysten osaamispää-omaa ja kilpailukykyä, jotka luo-vat alueelle taloudellista elinvoi-maisuutta.
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Tasa-arvo otetaan huomioon toiminnassa yliopiston ohjeistus-ten mukaisesti ja yleisten hyvien periaatteiden mukaisesti. Tasa-arvon edistäminen erikseen ei ole kuitenkaan tämän hankkeen tavoitteita vaan se on enemmän-kin hankkeen sisäänrakennettu toimintamalli.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 2
DigiCore pyrkii saamaan toimin-taan mukaan parhaita osaajia näiden etnisestä tai muusta taus-tasta riippumatta. Osaaminen ratkaisee!
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 1 2
Hanke kehittää korkeakouluyh-teisön ja yritysten osaamista sen osalta miten liiketoiminnan digi-talisoinnilla voidaan edistää kes-tään kehityksen mukaisia teemo-ja ja tehdä niistä kannattavaa liiketoimintaa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

DigiCore-hankkeen toteutti Tampereen yliopisto ja rakennetun ympäristön tiedekunta. Tavoitteena oli tukea pirkanmaalaisia kiinteistö- ja rakennusalan, arkkitehtuurin ja teknologia-alan yritysten digitalisaatiota. Hankkeen teknologinen osa keskittyi kolmeen teknologiaan: laajennettu todellisuus (XR), drone-teknologiat ja reality capture. DigiCore-hanke alkoi 1.12.2021 ja päättyi 31.8.2023. Suurin osa yrityksistä toimii kira-alalla mutta mukana oli myös joitakin teknologia-alan yrityksiä.

DigiCore järjesti työpajan 50 eri yrityksen kanssa hankkeen aikana. Työpajoissa yritykset vierailivat Hervannan kampuksella ja EVA-laboratorissa (Extended Virtual Architecture), joka toimi hankkeen kotipesänä. Työpajoissa yritysten edustajat pääsivät testaamaan uusia teknologioita ja kuulivat hankkeen aikana toteutetuista piloteista. Työpajojen tarkoituksena oli tarjota yrityksille parempi ymmärrys teknologioiden mahdollisuuksista ja tukea yritysten digitaalisen liiketoiminnan kasvua.

Työpajojen lisäksi DigiCore toteutti neljä pilottia, joissa uusia teknologioita testattiin käytännössä yritysten omassa toiminnassa. Piloteissa suoritettiin mm. drone-lämpökamerakuvauksia palveluasunnoissa, tehtiin reality capture -kuvauksia historiallisen Lopen kirkon korjaustöihin liittyen, tallennettiin eri kuvantamismenetelmillä Tampereen raitiotien työmaata Lielahdessa ja 3D-mallinnettiin dronella Nokian Tehdassaaren aluetta. Kaikista piloteista ja niiden löydöksistä kerrottiin hankkeen nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Hanketyöryhmä järjesti hankkeen aikana myös omia isompia yleisötapahtumia ja osallistui muiden tahojen järjestämiin tilaisuuksiin: esimerkiksi XR-aamut Kampusklubilla Hervannassa ja Stardust-tapahtuma Nokia-areenalla. Järjestimme myös yhteistyössä KiraHubin kanssa eksursion Tampereen Nokia-areenalle vuoden 2022 WDBE-konferenssiin liittyen: tilaisuuteen osallistui parisenkymmentä asiantuntijaa eri puolilta Eurooppaa. Hanketyöryhmän edustajia kutsuttiin myös kahdesti puhumaan muiden tahojen järjestämiin tapahtumiin. Viestintään panostettiin merkittävästi koko hankkeen ajan. DigiCore-hankkeelle luotiin nettisivujen lisäksi myös Youtube- ja Instagram-sivut, joilla esiteltiin laitteistoa ja testaustoimintaa. Toiminnasta tiedotettiin aktiivisesti Linkedinissä ja Twitterissä (nykyinen X). Viestinnän avulla DigiCore sai useita yhteydenottoja yrityksiltä ja kunnilta, jotka ovat kiinnostuneita kira-alan digitalisaatiosta.

DigiCore-hankkeen aikana Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekuntaan luotiin laaja yritys- ja yhteistyöverkosto, jonka tarkoituksena on jatkaa yhteiskehittämistä uusien teknologioiden parissa myös hankkeen päättymisen jälkeen. DigiCore toiminta jatkuu jo syksyllä 2023 uuden yhteistyöhankkeen parissa: Laajennetun todellisuuden Häme -hanke toteutetaan yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa. Käynnissä ja valmistelussa on myös useita muita hankkeita, jotka tukevat DigiCore-projektin aikana käynnistettyä TKI-yhteistyötä.

DigiCore loi hankkeen aikana myös suhteita ulkomaille Saksaan ja Norjaan. Näiden verkostojen rakentamista jatketaan hankkeen päättymisen jälkeen, mikä vahvistaa toiminnan kansainvälisen toiminnan potentiaalia.