Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78366

Hankkeen nimi: Pirkanmaan kestävien ja älykkäiden tekstiilien osaamis- ja innovaatioekosysteemi

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 1015428-1

Jakeluosoite: Kuntokatu 3

Puhelinnumero: 02945222

Postinumero: 33520

Postitoimipaikka: Tampere

WWW-osoite: http://www.tuni.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Minna Varheenmaa

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projekti-insinööri

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: minna.varheenmaa(at)tuni.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358505251661

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tulevaisuuden tekstiilit ovat kestävästi valmistettuja, ja hyvä käytettävyys pidentää niiden elinkaarta. Tekstiilit ovat osa jokapäiväistä elämää ja siksi ne tarjoavat alustan myös paremman arjen, hyvinvoinnin ja työelämän innovaatioiden edistämiseen digitaalisuuden avulla. Tekstiilit ovat mahdollisuus uusien materiaalien, kierrätystekniikoiden ja tuote- ja palvelukonseptien kehitykselle.

Puupohjaiset kuidut ja kierrätystekstiilien hyödyntäminen ovat tuoneet tekstiilialalla jo useita uusia innovaatioita. Tuoteturvallisuus, laatu sekä tieto siitä missä ja mistä raaka-aineista tuotteet on valmistettu, on yhä merkityksellisempää yrityksille ja kuluttajille. Älytekstiilisovellusten liiketoiminnan kasvattamiseksi tarvitaan vielä sekä teknistä (mm. sensorit ja aktuaattorit) että materiaaliteknistä (mm. komposiitit ja faasimuutosmateriaalit) mutta myös liiketoimintakonseptien (esim. massakustomointi) kehittämistä.

Hankkeessa kehitettävä Pirkanmaan kestävien ja älykkäiden tekstiilien osaamis- ja innovaatioekosysteemi tuo yhteen yritykset, julkiset toimijat, korkeakoulut ja tutkimusorganisaatiot. Se törmäyttää yhteen tekstiili – ja IT-alan toimijoita uusien innovaatioiden synnyttämiseksi ja olemassa olevien tuotteiden ja ideoiden jalostamiseksi erityisesti terveydenhoidon tuotteiksi. Ekosysteemi tuo yritysten saavutettavaksi korkeakoulujen ja tutkimusorganisaatioiden osaamisen, innovaatiokyvykkyyden ja kansainväliset verkostot auttamaan koronasta toipumista. Parhaiden muotoilutyökalujen löytäminen kestävien ja älykkäiden tekstiilien suunnitteluprosessiin ja massakustomoinnin mahdollisuuksien tunnistaminen ovat ekosysteemissä keskeisessä osassa. Sekä muotoilu että massakustomointi ovat työkaluja, joilla myös PK-yritykset voisivat tuottaa pieniä sarjoja tai yksilöllisiä ratkaisuja ja olla kilpailukykyisiä kansainvälisillä markkinoilla.

Hanke edistää älykkään erikoistumisen ja hiilineutraaliuden tavoitteita ja auttaa yrityksiä koronasta toipumisessa ja liiketoiminnan elpymisessä. Ekosysteemi mahdollistaa ja vahvistaa myös uusien yrittäjien ja start-up – yritysten toimintaedellytyksiä osaamisverkoston avulla.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat tekstiili- ja teknologiayritykset, jotka jo valmistavat älyvaatteita, tai niihin liittyviä materiaaleja, komponentteja, ohjelmistoja ja palveluita. Kohderyhmänä on myös yritykset, joiden tavoitteena on lähitulevaisuudessa olla mukana älyvaatemarkkinoilla. Kohderyhmänä on myös uusio- ja kierrätysmateriaaleja tuottavat yritykset sekä suunnittelua tarjoavat yritykset, jotka ovat erikoistuneet tai aikovat erikoistua puettavan älykkyyden materiaalien, tuotteiden tai palveluiden suunnitteluun.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat puettavan älykkyyden hyödyntäjät eli yritykset, joiden työntekijät käyttävät puettavaa älykkyyttä. Kohderyhmänä ovat myös terveys- ja hyvinvointialan yritykset, joiden asiakkaat käyttävät puettavaa älykkyyttä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 415 406

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 415 406

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 519 257

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 519 257

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen, Etelä-Pirkanmaan, Lounais-Pirkanmaan, Ylä-Pirkanmaan, Luoteis-Pirkanmaan

Kunnat: Orivesi, Valkeakoski, Punkalaidun, Hämeenkyrö, Virrat, Mänttä-Vilppula, Kuhmoinen, Tampere, Lempäälä, Ruovesi, Vesilahti, Ikaalinen, Pirkkala, Nokia, Parkano, Urjala, Kangasala, Sastamala, Pälkäne, Akaa, Ylöjärvi, Juupajoki, Kihniö

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Tekstiiliala on naisvoittoinen ala, kun taas tekninen ala on miesvoittoinen. Naiset eivät ole olleet kiinnostuneita teknisestä alasta samalla tavalla kuin miehet. Poikkeuksena on kuitenkin ICT ala, jossa on jonkin verran naisia, mutta ei kuitenkaan niin paljoa kuin miehiä. Puettava älykkyys ja siihen liittyvät tuotteet ja palvelut yhdistävät miesvaltaisen teknologia-alan ja naisvaltaisen tekstiili- ja muotialan. Myös materiaalien kierrätys ja uusiomateriaalien tuottaminen on ala, josta sekä miehet että naiset ovat kiinnostuneita. Tällä hankkeella on tavoitteena saada naiset ja miehet kiinnostumaan puettavan älykkyyden tuotteista ja palveluista sekä niihin liittyvästä muotoilusta, teknologiasta ja liiketoiminnasta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke aktivoi monen eri alan osaajia, jotka edustavat molempia sukupuolia ja erilaisia osaamisalueita. Naisten mahdollisuuksiin olla puettavan älykkyyden ja niihin liittyvien palveluiden sekä tulevaisuuden tekstiilimateriaalien asiantuntijoita kiinnitetään erityishuomioita.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen on auttaa yrityksiä kehittämään puettavan älykkyyden materiaaleja, tuotteita, palveluita ja niiden kaupallistamista sekä vähentää tekstiilialan ympäristökuormitusta. Yritämme saada miehiä kiinnostumaan muotoilusta ja naisia kiinnostumaan teknologian kehittämisestä. Molemmilla sukupuolilla on mahdollisuus toimia puettavan älykkyyden ja tulevaisuuden tekstiilimateriaalien asiantuntijoina.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 2
Hanke vaikuttaa luonnonvarojen käyttöön. Arvopohjaisen muotoilun avulla tuotteiden elinkaarta saadaan pidennettyä ja luonnonvarojen käyttöä vähennettyä. Käyttämällä tuotteissa kierrätysmateriaaleja ja tekemällä jätemateriaaleista uutta kuitua, vähennämme luonnonvarojen käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 2
Arvopohjainen muotoilu ja tuotteiden pitkä käyttöikä vähentävät energian ja materiaalien käyttöä sekä jätteiden syntyä. Vähentynyt energian käyttö ja jätemäärä pienentävät osaltaan ilmastomuutoksen riskiä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
ei vaikutusta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
Arvopohjainen muotoilu, joka tähtää tuotteiden pitkäaikaiseen käyttöön vähentää pikamuotia ja ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta. Uusista raaka-aineista tuotetut materiaalit vähentävät tuotantoprosessien vedenkulutusta ja tuotannosta syntyviä ilmapäästöjä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
ei vaikutusta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 0
Hanke kohdistuu suoraan jätteiden määrän vähentämiseen sekä niiden hyötykäyttöön. Tavoitteena on tehdä jätemateriaaleista uutta kuitua ja tekstiiliraaka-ainetta. Arvopohjainen muotoilu ja tuotteiden lisäarvo vaikuttavat kuluttajien käytökseen siten, että tuotteita käytetään pidempään ja ne kierrätetään käytön jälkeen. Hankkeessa suunnitellaan toimintamalli puettavan älykkyyden tuotteiden kierrättämiseksi.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 4
Puettavan älykkyyden tuotteiden energialähteinä pyritään käyttämään aurinkokennoja tai ihmisen lämpöä. Tuotteiden valmistuksessa pyritään löytämään ekologisesti ja eettisesti kestäviä ratkaisuja.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 0
Pirkanmaan alueella on vahvat tekstiilialan perinteet. Alueella on myös ICT-alan perinteitä. Hankkeen avulla on mahdollisuus yhdistää molemmat alat ja luoda tuotteita ja palveluita uudelle kasvualalle. Puettava älykkyys ja uudet tekstiilimateriaalit ovat globaalisti kasvavia aloja, joissa on vielä vähän toimijoita ja joihin pääsee tässä vaiheessa mukaan. Tuotteiden ja palveluiden kehittäjillä on hyvät mahdollisuudet menestyä kansainvälisillä markkinoilla.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 0
Puettavan älykkyyden kehittämiseen liittyy oleellisena osana muotoiluosaaminen ja palveluiden integrointi tuotteisiin. Tulevaisuudessa palveluiden osuus puettavan älykkyyden ja uusien tekstiilimateriaalien markkinoilla tulee olemaan merkittävä. Hankkeessa on tavoitteena kehittää massakustomointia ja alustataloutta ja siten myös palveluita.
Liikkuminen ja logistiikka 0 3
Hanke mahdollistaa puettavan älykkyyden palveluiden tuottamisen ja yritysten yhteiskehittämisen virtuaalisesti missä päin maailmaa tahansa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 4
Puettavan älykkyyden ja tulevaisuuden tekstiilimateriaalien tavoitteena on parantaa käyttäjien hyvinvointia. Älykkäät tuotteet ja uudet materiaaliratkaisut avustavat ihmisten toimintakykyä ja lisäävät turvallisuutta.
Tasa-arvon edistäminen 0 3
Hanke pyrkii aktivoimaan kaikkia puettavasta älykkyydestä ja tulevaisuuden tekstiilimateriaaleista kiinnostuneita henkilöitä. Se ei erottele kohdehenkilöitä iän, sukupuolen, uskonnon tai koulutuksen perusteella. Hanke pyrkii motivoimaan kaikkia kehittämään uusia ideoita.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 2
Hanke ei rajoita osallistujia kulttuurin tai yhteiskunnallisen aseman perusteella. Olisi toivottavaa, että saamme hankkeeseen osallistujia eri kulttuureista, jotta osallistuvat yritykset ymmärtävät esimerkiksi eri maihin suunnattujen tuotteiden käyttäjien tarpeet. Hankkeeseen toivotaan osallistujia myös eri yhteiskuntaryhmistä, jotta tuotteet soveltuvat kaikille yhteiskuntaryhmille.
Kulttuuriympäristö 0 0
ei vaikutusta
Ympäristöosaaminen 4 0
Hanke kehittää toteuttajien ja osallistuvien yritysten ympäristöosaamista. Yksi hankkeen pääteemoista on jätteiden määrän vähentäminen ja uusien tekstiilimateriaalien kehittäminen kierrätys- ja jätemateriaaleista. Hankkeessa mukana olevat oppivat uusia tapoja kierrättää, hyödyntää jätteitä ja suunnitella tuotteita, joiden ympäristökuormitus on pieni.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hanke on edistänyt älykkään erikoistumisen ja hiilineutraaliuden tavoitteita ja auttanut yrityksiä koronasta toipumisessa ja liiketoiminnan elpymisessä hankkeelle asetettujen tavoitteiden toteuttamisen kautta.
Hankkeessa kehitetty ekosysteemi on tuonut yhteen pirkanmaalaisia tekstiili-, teknologia- ja IT-alan yrityksiä ja toimijoita verkostoitumaan ja innovoimaan uusia, kestävästi toteutettuja älykkäiden tekstiilien ja puettavan älykkyyden tuotteita ja palveluja. Ekosysteemi on edistänyt yrityksien, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja muiden sidosryhmien yhteistyötä ja auttanut koronasta toipumista. Ekosysteemin toimintaan osallistui hankkeen aikana yhteensä 23 yritystä ja muuta toimijaa. Ekosysteemi mahdollistaa ja vahvistaa myös uusien yrittäjien ja start-up -yritysten toimintaedellytyksiä osaamisverkoston avulla. Mukana työpajoissa on ollut myös aloittelevia yrittäjiä.
Hankkeen ideointityöpajojen sarjassa järjestettiin yhteensä neljä työpajaa. Niissä ideoitiin kehittämis- ja innovaatioaihioita, joita jatkotyöstettiin aina sarjan seuraavissa työpajoissa. Niiden läpileikkaavina teemoina olivat terveydenhuolto, työhyvinvointi, turvallisuus ja vapaa-aika. Työpajoissa ideoitiin älytekstiilitarpeita, ekologisia älytekstiilimateriaaleja ja kestävästi toteutettuja tuote- ja palveluinnovaatioita. Tuloksena valittiin pilottien ja protojen kehittämiseen kaksi aihetta. Pilotissa 1 kehittämisen kohteena oli levollistava älyvaate tiimille. Pilotissa 2 edistettiin vastuullisuutta ja kestävyyttä sekä tuotantoketjun läpinäkyvyyttä digitaalisen tuotepassin avulla.
Pilotti1:ssä kehitettiin ihmiskeskeistä muotoiluprosessia ja -työkaluja hyödyntäen levollistavaa älyvaatetta tiimille. Älyvaatteen prototyypeissä yhdistettiin tekstiilimateriaaleja, elektroniikkaa (mm. sensoreita, prosessoreita, moottoreita, virtalähteitä) sekä ohjelmistokehitystä, jotka kaikki ovat välttämättömiä halutun toiminnallisuuden saavuttamiseksi älyvaatteelle. Tärkeää oli myös saada älyvaatteesta käyttäjäystävällinen, toimiva, helppokäyttöinen sekä esteettinen. Prototyyppien testausta on toteutettu älyvaatteen kohderyhmällä. Eri osioiden (elektroniikka, tekstiilimateriaali, ohjelmistokehitys) yhdistelyssä hyödynnettiin erilaisia työkaluja ja menetelmiä, kuten laminointia, 3D-tulostusta, laserleikkausta ja -merkkausta. Älyvaatteen tekstiilimateriaaleissa pyrittiin huomioimaan kestävyys ja vastuullisuus. Erilaisia käyttöä ja ympäristön kannalta kestäviä materiaaleja, jotka voisivat soveltua älyvaatteelle, testattiin TAMKissa.
Pilotti1:n materiaalitestaukseen valittiin saatavilla olevia monomateriaaleja, kierrätettäviä, kierrätettyjä, uusiutuvia tai biopohjaisia tekstiilimateriaaleja. Valinnassa huomioitiin myös valmistusprosessin ja käytön aikainen ympäristöystävällisyys, kestävyys aiotussa käyttötarkoituksessa ja pesuissa. Valittujen kuitumateriaalien, lankojen, kankaiden, neulosten ja laminaattien soveltuvuutta osana älytekstiiliä selvitettiin materiaalitestien avulla. Tekstiilit toimivat alustana älykkäille materiaaleille, elektroniikalle, pitävät niitä paikallaan käyttäjän ihoa vasten ja tuovat käyttömukavuutta.
Tuoteturvallisuus, laatu sekä tieto tuotteiden raaka-aineista ja niiden alkuperästä on yhä merkityksellisempää yrityksille ja kuluttajille. Pilotti2:ssa selvitettiin vastuullisuuden, kestävyyden ja tuotantoketjun läpinäkyvyyden edistämistä digitaalisella tuotepassilla. Mukana olleiden pirkanmaalaisten yritysten, muiden toimijoiden ja käyttäjäryhmien avulla kerättiin dataa digitaaliseen tuotepassiin. Tavoitteena oli edetä mahdollisimman pitkälle valitun demotuotteen globaalissa tuotantoketjussa ja kokeilla eri teknologioilla toteutettujen tunnisteiden toimivuutta. Tuloksena saatiin tietoa tuotantoketjussa olevasta datasta, sen hyödyntämisestä ja miten eri tunnisteita voidaan käyttää datan tallentamisessa. Tulevaisuudessa digitaalinen tuotepassi voisi toimia jopa eräänlaisena sertifikaattina tuotantoketjun toimijoiden kesken ja kuluttajalle, esim. vastuullisuuden todentamisessa. Pilotti2:een osallistuneet toimijat saivat tietoa digitaalisen tuotepassin mahdollisuuksista vastuullisuuden, kestävyyden ja tuotantoketjun läpinäkyvyyden edistäjänä. Digitaalisen tuotepassin käyttöön ottamisen edellytyksiä suunnitellaan selvitettävän jatkohankkeissa.
Ekosysteemiä tukee kehitetty digitaalinen alusta, Future Wearables Lab. Alustalle koottiin tietoa yritysten ja muiden toimijoiden käyttöön hankkeessa yritysten kanssa kehitetyistä piloteista, puettavan älykkyyden tuotteista, uusista kuitumateriaaleista ja älykkäistä materiaaleista, massakustomoinnista, alustataloudesta sekä alan toimijoista ja tutkimuksesta.
EU:n tekstiilistrategian viitoittamana tekstiilimateriaalien soveltuvuutta osaksi kestäviä älytekstiileitä huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa yhdessä suunnittelijoiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Kiertotalousajattelu, kestävyys, pitkäikäisyys sekä uusiutuvien ja kierrätettyjen kuituraaka-aineiden käyttö ovat keskeisiä myös tulevaisuuden älytekstiileille.
Kestävästi toteutettujen älytekstiilien ja puettavan älykkyyden sovellusten kehittämiseen tarvitaan eri toimijoiden muodostamaa ekosysteemiä ja mahdollisuuksia yhteiseen innovointiin sekä monen eri alan asiantuntemusta. Hankkeen tuottamien pilottien myötä uusia tuoteideoita ja -aihioita jalostetaan eteenpäin yrityksissä ja uusissa hankkeissa. HAMKissa on suunnitteilla Smart Wearables YAMK-koulutus, tutkimusartikkelit kehitetystä älyvaateprotosta (CHI 2024 konferenssi) sekä näyttelyosasto Dutch Design Week 2023 -tapahtumassa. TAMKilla alkaa syksyllä 2023 JOTPA-rahoitteinen kiertotalouspainotteinen Tekstiili- ja muotialan kasvun painopisteet -koulutus. Jatkohankkeiden valmistelu TAMKissa tekstiilimateriaalien kestävyyden, kiertotalouden ja digitalisaation pohjalta eri sovellusalueille jatkuu, esim. hakemus sairaalatekstiilien kiertotalouteen. Lisäksi TAMKilla on suunnitteilla tehdä kotimaisia ja kansainvälisiä julkaisuja pilottien tekstiilimateriaalitestauksista.
Parhaiden muotoilutyökalujen tunnistaminen älytekstiilien suunnitteluun ja valmistukseen oli yksi hankkeen tavoitteista, kun haluttuna lopputuloksena on kestävyys, käytettävyys ja huollettavuus sekä esteettisyys. Muotoilun lähestymistavaksi pilotti 1:ssä valittiin ihmiskeskeinen suunnitteluprosessi, jossa loppukäyttäjä on keskiössä.
Hankkeen tavoitteena oli tunnistaa massakustomointia ja alustataloutta hyödyntäviä älytekstiileihin ja puettavaan älykkyyteen perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia. Hyödyntämällä suunnitteluprosessissa massakustomoinnin mahdollisuuksia ja työkaluja sekä alustataloutta pk-yritykset voisivat tuottaa pieniä sarjoja tai yksilöllisiä ratkaisuja ja olla kilpailukykyisiä kansainvälisillä markkinoilla. Hankkeessa selvitettiin massakustomoinnin hyötyjä ja etuja yrityksille, myös älyvaatteiden näkökulmasta sekä saatavilla olevia ilmaisia tai kaupallisia massakustomointialustoja.
Alustatalouden toimintaedellytyksien kehittämisessä kartoitettiin ja selvitettiin pilvialustojen ominaisuuksia ja soveltuvuutta älytekstiilien palveluverkostojen rakentamisessa sekä tuotteiden kansainvälisessä markkinoinnissa. Selvityksessä vertailtiin tarjolla olevien kaupallisten alustojen mahdollisuuksia, hinnoittelua sekä ominaisuuksia.
Hankkeen verkkosivuilta (www.futurewearableslab.fi ja https://projects.tuni.fi/pirkanmaan-kestavien-ja-alykkaiden-tekstiilien-osaamis-ja-innovaatioekosysteemi/) löytyy tuloksista tarkemmin.