Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78367

Hankkeen nimi: TREDIH

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2844561-8

Jakeluosoite: Korkeakoulunkatu 6

Puhelinnumero: +358408490278

Postinumero: 33720

Postitoimipaikka: Tampere

WWW-osoite: http://www.tuni.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Lanz Minna Susanna

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: professori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: minna.lanz(at)tuni.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0408490278

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeessa muodostetaan ja pilotoidaan kehitteillä olevan Pirkanmaa -vetoisen ja alueen valmistavan teollisuuden yrityksille, erityisesti pienelle ja keskisuurelle (pk) teollisuudelle, suunnatun European Digital Innovation Hub (EDIH) -yhteistyömallin ydin, sekä määritellään, toteutetaan ja avataan Pirkanmaan valmistavan teollisuuden yritysten käyttöön tulevaa EDIH -toimintaa ja Sustainable Industry X (SIX) -kokonaisuutta tukeva yhteistoiminnallinen
’Digital Capability’ tutkimus, kehitys ja innovaatio (TKI)- ja demonstraatioympäristö -kokonaisuus, jossa toteutetaan usean tehtaan yhteistoimintademonstraatiot yrityksille.
Hankkeen kehitystoimilla haetaan olemassa olevia kyvykkyyksiä ja ratkaisuja hyödyntämällä ja edelleen kehittämällä yritystarvelähtöisiksi, vaikuttaviksi TKI-kokonaisuuksiksi, nopeaa ja kohdennettua elvytysvaikutusta erityisesti pienille ja keskisuurille (pk)- toimijoille digipolulle ohjaamiseen sekä heidän digi-kyvykkyyksiensä tukemisessa ja kehittämisessä.

Hankkeen konkreettiset osatavoitteet ovat:
Tavoite 1. Tulevan EDIH -yhteistyömallin ytimen muodostaminen: Tunnistaa teollisuustarvetta vastaavasti eri hanketoimijoiden olemassa olevat toiminnot sekä uudet tarvittavat toiminnot laajemman ja erityisesti pk-yrityksiä palvelevan yhteistyön mahdollistamiselle. Malli sisältää myös hankkeessa avattavien ja kehitettävien TKI- ja demonstraatioympäristöjen (Tavoitteet 3.-5.) kytkeytymisen asiakaspolkuun. Mallin rakentamisessa keskitytään erityisesti yritysten digikyvykkyyksien kehittämiseen EDIH hakemuksen mukaisilla fokusalueilla, joita ovat muun muassa: kehittynyt digitalisaatio ja kestävä valmistus ja valmistavan teollisuuden tietovarannot (tekoäly, kyber ja suurteholaskenta, robotiikka ja digitaidot työkaluina). Työpaketeissa 3-5 TKI ympäristöjä kehitetään mahdollistamaan näiden teemojen demonstraatiot. Asiakkaalla tarkoitetaan tässä yhteydessä yritystä joka tulee tekemään yhteistyötä toteuttajien kanssa julkisrahoitteisissa hankkeissa.
Tavoite 2. Tulevan EDIH-yhteistyömallin ytimen pilotointi: Pilotoida asiakaspolun ytimen koordinoitua mallia valmistavan teollisuuden pk -yrityksille, jotta nämä rohkaistuisivat hyödyntämään paremmin tutkimuskumppanien tarjoamia yhteistyön mahdollisuuksia. Yhteistoiminnasta muodostetaan eritasoisia konsepteja eri kohtiin asiakaspolkua, jotta yrityksen näkevät paremmin millaista yhteistoimintaa voi ja kannattaa missäkin vaiheessa harkita. Varsinainen palvelukehitys ja kaupallisten palveluiden muotoilu on rajattu tämän hankkeen ulkopuolelle.
Tavoite 3. Tulevaa EDIH -toimintaa ja SIX -kokonaisuutta tukevien TKI- ja demonstraatioympäristöjen määrittely: määritellä yksityiskohtaisesti olemassa oleviin Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) FieldLab ja Tampereen yliopiston (TAU) Human-robot-collaboration (HRC) Pilot line ja VTT:n Human-Robot Interaction TKI-ympäristöihin puuttuvat kriittiset digikyvykkyydet tuottavat laiteinvestoinnit, joilla ko. ympäristöt voidaan verkottaa (tavoitteena integroidut industrial internet -toiminnot) valmistavan teollisuuden yrityksiä palvelevaksi ’Digital Capability’ -kokonaisuudeksi.
Tavoite 4. Kilpailuttaa, toteuttaa ja implementoida tavoitteessa 3. yksityiskohtaisesti määritellyt hankinnat ja avata valmistavan teollisuuden yritysten käyttöön ’Digital Capability’ TKI -ja demonstraatioympäristöt demonstraatioita varten.
Tavoite 5. 'Digital Capability' TKI- ja demonstraatioympäristöjen yhteistoiminnallisten demonstraatioiden toteutus yrityksille: Toteuttaa verkotetuissa ’Digital Capability’ TKI- ja demonstraatioympäristössä usean tehtaan omaisia yhteistoiminnallisia demonstraatioita valmistavan teollisuuden yrityksille erityistavoitteena pk-toimijoiden digi- ja TKI-polulle ohjaamissa sekä heidän digikyvykkyyksiensä kehittämisessä huipputasolle Suomessa.
Hankkeen vaikutuksesta alueen valmistavan teollisuuden TKI -ekosysteemi ja soveltavan tutkimuksen TKI-ympäristöt kehittyvät, alueen korkeakoulujen ja tutkimusorganisaatioiden valmiudet tehdä huippututkimusta ja edellytykset vastata nopeasti yritysten tarpeisiin kasvavat, yritysten yhteistyö tutkimus- ja opetustoiminnan kanssa tiivistyy ja yritykset kehittävät TKI -toimintojaan ja osaamistaan sekä tuotteitaan ja palvelujaan.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Tampereen alueen PK-teollisuus, fokuksessa valmistava teollisuus ja tätä palveleva IT-sektori.
Hanke kontribuoi suoraan EDIH valmisteluihin/toimintaan tarjoamalla korkeakoulujen osaamisen toimintojen muotoilua
(asiakaspolut, selkeä katalogi tarjonnasta liittyen kehitettäviin infroihin) ja uudistetulla infraratkaisuilla.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Isommat veturiyritykset, jotka käyttävät valmistavan teollisuuden yrityksiä alihankkijoinaan.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 364 222

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 166 230

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 455 277

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 207 787

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen, Etelä-Pirkanmaan, Lounais-Pirkanmaan, Luoteis-Pirkanmaan, Ylä-Pirkanmaan

Kunnat: Virrat, Pirkkala, Hämeenkyrö, Vesilahti, Urjala, Punkalaidun, Valkeakoski, Mänttä-Vilppula, Parkano, Kuhmoinen, Kangasala, Orivesi, Lempäälä, Ruovesi, Ikaalinen, Nokia, Tampere, Akaa, Sastamala, Ylöjärvi, Juupajoki, Pälkäne, Kihniö

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen valmistelussa ja vastuuhenkilöissä on mukana runsaasti naisia ja koordinaattori on nainen. Kattavaa toimintaympäristön analyysia sukupuolinäkökulmasta on kuitenkin vaikea tehdä ennen hankkeen käynnistämistä, sillä valmistavan teollisuuden hankkeen toimenpiteet liittyvät usean eri alan yrityksen toimintaan, eikä ennakkoon vielä tiedetä varmasti, mitkä kaikki yritykset osallistuvat hankkeen aikana toimenpiteisiin. Sukupuolijakauma eri hankkeeseen liittyvien eri alojen yrityksissä vaihtelee huomattavasti. Sukupuolinäkökulmaa on tästä huolimatta tarkasteltu aktiivisesti jo valmisteluvaiheessa. Hankkeessa pyritään tunnistamaan osallistuvien yritysten ja yksittäisten yrittäjien sukupuolijakaumaa, jotta hanke on houkutteleva kaikille.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen valmisteluvaiheessa tutustuttiin Tasaarvon valtavirtaistaminen kehittämisohjelmissa ja projekteissa -oppaaseen (TEM, 2011). Tätä käytetään pohjana, kun hankkeen toteutusvaiheen viestintää suunnitellaan ja tiedotusta pyritään kohdentamaan siten, että naisten osuus on riittävä. Hankkeessa toimitaan siten, että tasapuoliset osallistumismahdollisuudet ja syrjimättömyys toteutetaan. Tämä edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Hankkeen mahdollisissa rekrytoinneissa kiinnitetään huomiota sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja sen toteutumiseen. Ohjausryhmään kutsutaan mukaan edustajia huomioiden sukupuolinäkökulmat ja muu diversiteetti.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
ei ole

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 3
Uuden teknologian demonstroiminen mahdollistaa yrityksille uusien kestävänkehityksen mukaisten ratkaisujen hyödyntämisen mm. AI-pohjaiset tunnistusmenetelmät laadun ennustamiseen ja seurantaan.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei vaikutusta
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutusta
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 2
Hanke tuottaa demonstraatioympäristöjä ja konkreettisia teknologiademonstraatioita, joilla voidaan vähentää materiaali- ja jätteenkulutusta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutusta
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 4
Hanke tuottaa demonstraatioympäristöjä ja konkreettisia teknologiademonstraatioita, joita yritykset voivat tulla testaamaan miettiessään uusia investointeja.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 0
Hankkeen osapuolet rakentavat palvelumallia, joka tähtää PK-teollisuuden ja akateemisen/korkeakouluympäristön yhteistyön tehostamiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei vaikutusta
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Ei vaikutusta
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Hankkeen avulla pyritään herättämään naisten kiinnostusta konetekniikkaa kohtaan tekemällä esittelyvideoita ja presentaatioita erityyppisissä tapahtumissa, siten että puhujina ovat naispuoliset tutkijat ja professori.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei vaikutusta
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutusta
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei vaikutusta

9 Loppuraportin tiivistelmä

-