Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78399

Hankkeen nimi: Tuotannon skaalaminen kasvavia markkinoita varten

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.1. Pk-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 29.10.2021 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: POTENTIAL FOODS OY

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 2909161-2

Jakeluosoite: Raatimiehenkatu 2 B 45

Puhelinnumero: +358 400 872 169

Postinumero: 00140

Postitoimipaikka: HELSINKI

WWW-osoite: https://nosht.com/fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kankkunen Petteri

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: petteri(at)potentialfoods.com

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 400 872 169

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeessa kehitetään ja toteutetaan yrityksen tuotantoprosesseja tavalla, jossa koko ekosysteemin hyvinvointi otetaan huomioon kiinteänä osana prosessia sekä tehdään tuotteiden jatkokehitystä kiertotalouden ja vähähiilisyyden näkökulmasta kestävällä tavalla. Tavoitteena on rakentaa riittävä tuotantokapasiteetti Hartolaan kansainvälistä laajentumista varten. Lisäksi hankkeessa toteutetaan ja testataan Suomen markkinoilla liiketoimintamallin ja ekosysteemin toimivuus, jonka jälkeen voidaan laajentua kansainvälisille markkinoille.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 107 630

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 79 503

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 107 630

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 79 503

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Päijät-Häme

Seutukunnat: Lahden

Kunnat: Hartola

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kustaantie 7

Postinumero: 19600

Postitoimipaikka: HARTOLA

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 1.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeella ei ole sukupuolivaikutuksia ja yhtiön vakituisesta työvoimasta naisia on jo yli puolet. Sukupuolinäkökulma huomioidaan tulevissa rekrytoinneissa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Hankkeella ei ole sukupuolivaikutuksia ja yhtiön vakituisesta työvoimasta naisia on jo yli puolet. Sukupuolinäkökulma huomioidaan tulevissa rekrytoinneissa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 10 8
Hankkeessa hyödynnetään elintarviketeollisuuden sivuvirtoja ja hävikkiä raaka-aineena. Oman tuotannon hävikki pienenee. Uusien tuotteiden kehittämistyöllä varmistetaan luonnonvarojen kestävä käyttö ja parempi hyödynnettävyys. Kestävä kehittäminen huomioidaan mm. pakkausmateriaalien osalta etsitään kestävämpiä ja ekologisempien ratkaisujen hyödyntämistä sekä koko tuotekonspetin luomisessa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 8 6
Yritys edistää hankkeessa uutena ominaisuutena tuotteisiin sisältyvän hiilijalanjäljen laskemista. Mm. pakkausmateriaalien osalta etsitään kestävämpiä ja ekologisempien ratkaisujen hyödyntämistä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 0
Hankkeessa hyödynnetään elintarviketeollisuuden sivuvirtoja ja hävikkiä raaka-aineena. Oman tuotannon hävikki pienenee.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 5
Hankkeessa selvitetään yksittäisen tuotteen tuottamiseen tarvittava energia, hiilijalanjälki ja sen kehittyminen.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 5
Hanke monipuolistaa alueen elinkeinorakennetta ja edesauttaa tehdastyöpaikkojen säilymistä alueella. Osa hankkeen investoinneista muodostuu paikallisten/maakunnallisten yritysten toimituksista.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 4
Hankeessa luodaan ekosysteemi, johon kuuluu yrityksiä, joiden sivuvirtoja ja hävikkiä hyödynnetään tuotannossa. Projektissa kehitettävien digitaalisten ratkaisujen myötä yrityksen tarjomat aineettomat palvelut ja tuotteet saadaan alulle. Uusi laitekanta edistää paikallisten suunnittelu- ja huoltoyrittäjien elinkeinoa, koska merkittävä osa koneiden asennuksista ja huollosta teetetään paikallisesti. Hankkeessa kehitetään yksittäisen tuotteen hiilijalanjäljen laskentaa.
Liikkuminen ja logistiikka 3 3
Tuotantolaitoksen volyymin kasvaessa logistiikkakustannukset ja yhtiön kaikkien tuotteiden hiilijalanjälki pienenee. Myös paikallisten kuljetuspalveluiden yksikkökustannus laskee.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Hanke monipuolistaa alueen elinkeinorakennetta, edesauttaa tehdastyöpaikkojen säilymistä alueella ja edistää näin alueellista hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 8
Yhtiön vakituisesta työvoimasta lähes puolet on naisia, mikä on kyseisellä alueella merkittävä seikka miestyöpaikkojen suuren osuuden vuoksi.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa kehitettiin yrityksen tuotantoprosesseja ja toteutettiin riittävä tuotantokapasiteetti Hartolaan sijoitettuun tuotantolaitokseen kansainvälistä laajentumista varten. Tuotteen pakkausta kehitettiin kiertotalouden ja vähähiilisyyden näkökulmasta kestävällä tavalla sekä samalla saavutettiin merkittävää kilpailuetua tuotteen käytettävyyden ja ominaisuuksien osalta.