Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78504

Hankkeen nimi: Hippa Remote – etäpalvelut tuotekehittäjälle sote-alan digitalisaation edistämiseksi

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.12.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 1015428-1

Jakeluosoite: Kuntokatu 3

Puhelinnumero: 0294 5222

Postinumero: 33520

Postitoimipaikka: Tampere

WWW-osoite: http://www.tuni.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Perttu Heino

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Senior expert

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: perttu.heino(at)tuni.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +35850 4012168

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

TAMKin koordinoiman Hippa Remote -hankkeen tavoitteena on kehittää pk-yritysten käyttäjälähtöistä tuote- ja palvelukehitystä varten etä- ja hybridipalvelut, joilla tuetaan sote-alan digitalisaatiota Pirkanmaalla. Covid-19 pandemian seurauksena tunnistettiin, että ikäihmisten ja mielenterveyskuntoutujien hyvinvoinnin tueksi tarvitaan yhä enemmän digitaalisia tuotteita ja palveluja. Lisäksi tarvitaan virtuaalisia ja simulaatiokehittämisympäristöjä, jotta käyttäjälähtöisen tuotekehittäjän palvelut voidaan tuottaa etä- ja hybridipalveluna yritysten saataville terveysturvallisesti ja kestävää kehitystä tukien.
Covid-19 pandemiatilanteesta kärsivät erityisesti yritykset ja ikäihmiset, myös mielenterveyspalvelujen tarve on lisääntynyt. Tarvitaan etä- ja hybridituotekehityspalveluja, jotta digitaalisten tuotteiden ja palvelujen käyttäjälähtöistä tuotekehityksen tukea pystytään jatkamaan pandemiatilanteissa sekä uusien poikkeustilanteiden varalta.
Hippa Remote -hankkeessa hyödynnetään ja kehitetään pk-yrityksille suunnattua etä- ja hybriditestauspalvelua yhdessä sote-palveluntuottajien kanssa. Hankkeessa yhteiskehitetetään, testataan ja tuotetaan terveysturvallisia ja resurssiviisaita palvelumalleja sekä digitaalisia alustoja virtuaaliteknologiaa hyödyntäen. Hankkeessa tuetaan yritysten kasvua ja sote-alan digitalisaatiota seuraavien tavoitteiden ja toimenpiteiden kautta:
1) Kehitetään ja tarjotaan pk-yrityksille digitaalinen potentiaalisten käyttäjien asiakastarinoista ja elinympäristöistä koostuva kehittämistarpeiden hakupalvelu, joka edistää käyttäjälähtöistä digitaalisten tuotteiden ja palvelujen kehittämistä. Palvelu auttaa yritystä kuvaamaan ja muotoilemaan tuotettaan ja palveluaan suhteessa asiakkaiden tarpeisiin ja odotuksiin ennakoivasti.
2) Kehitetään ja tarjotaan pk-yrityksille etätestaus- ja hybriditestauspalveluja. Palvelu mahdollistaa digitaalisten tuotteiden ja palvelujen testauksen virtuaalisia, simuloituja sekä autenttisia sote-ympäristöjä hyödyntäen. Palvelun avulla yritys saa käyttöönsä käyttäjälähtöiset ja digitaalista teknologiaa hyödyntävät tuotekehitysympäristöt.
3) Kehitetään ja tarjotaan pk-yrityksille innovaatiokyvykkyyttä ja innovaatiovalmiuksia tukevaa etässparrausta ja -valmennusta, sekä digi-HTA -arviointia, vahvistamaan uusien älykkäiden tuotteiden ja palveluiden tuotekehitysprosessia.
Hankkeen toteutuksessa hyödynnetään yrityslähtöisesti poikkitieteellistä hyvinvointi-, media-alan, tekniikan, liiketalouden sekä virtuaaliteknologian osaamista. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää yrityksiltä muutosjoustavuutta sekä kykyä uudistaa perinteisiä liiketoimintamalleja digitalisoituvassa ympäristössä. Etä- ja digipalvelujen kehittäminen sote-palveluihin nähdään välineenä hiilineutraalisuuden edistämisessä, kun kulkuneuvojen käyttö etäyhteyksien avulla resurssiviisaasti vähenee.

Hippa Remote -hanke toteutetaan kolmena itsenäisenä, mutta toisiinsa kytkeytyvänä kolmen maakunnan, Pirkanmaan (TAMK), Uudenmaan (Metropolia) ja Keski-Pohjanmaan (Centria), ylittävänä sisarhankkeena.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

- Mikro- ja pk-yritykset (ml. media- ja ICT-alan yritykset), jotka tuottavat sote-alan teknologialähtöisiä tuotteita ja palveluja
- Sote-alan organisaatiot julkiselta, yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta

4.2 Välilliset kohderyhmät

-Mikro ja pk-yritykset (Hyödynsaajina yrityskenttä laajemmin, myös muilta toimialoilta)

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 305 618

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 64 996

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 382 022

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 81 245

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen, Lounais-Pirkanmaan, Etelä-Pirkanmaan, Ylä-Pirkanmaan, Luoteis-Pirkanmaan

Kunnat: Parkano, Urjala, Valkeakoski, Virrat, Lempäälä, Punkalaidun, Kangasala, Ikaalinen, Tampere, Nokia, Pirkkala, Mänttä-Vilppula, Ruovesi, Orivesi, Vesilahti, Hämeenkyrö, Kuhmoinen, Sastamala, Akaa, Pälkäne, Ylöjärvi, Juupajoki, Kihniö

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysia sukupuolinäkökulmasta. Ikäihmisten ja mielenterveyskuntoutujien asuminen ja palvelut koskettavat kaikkia sukupuolia. Hankkeen tulokset palvelevat tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti kaikkia sukupuolia, sillä yritysten ja palveluntuottajien tuotekehityksen tukeminen ei ole millään tavalla sukupuolisidonnaista toimintaa. Hankkeen toteutus yhdistää naisvaltaisen palvelualan osaamista ja miesvaltaisen insinöörialan osaamista, mikä tuottaa uusia, käyttäjälähtöisiä digitaalisia ratkaisuja ja kehittää uudenlaista tasa-arvoa, keskinäistä kunnioitusta ja avoimuutta arvostavaa keskustelukulttuuria.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Eri sukupuolten tarpeet huomioidaan esimerkiksi hakupalvelualustan ja virtuaaliympäristöjen suunnittelussa, joita hyödynnetään pk-yritysten liikepalvelutoiminnan kehittämisessä. Eri sukupuolet tullaan huomioimaan myös hankkeen viestinnässä ja toteutuksessa ja ohjausryhmän kokoonpanossa. Mahdollisten tekoälyn ja data-aineistojen käytössä huomioidaan sukupuolten tasa-arvo ja kaikkien sukupuolten riittävä edustaminen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan tasa-arvon edistäminen, mutta se ei ole hankkeen päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 6
Koko hankeidea palvelee kestävää kehitystä, jossa pitkäjänteisesti ensinnäkin hyödynnetään 6Aika:Hippa - Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hankkeen verkkoalustalla avoimesti kaikkien saatavilla olevia tuloksia ja kehitetään niitä edelleen etä- ja hybridipalveluiksi. Tulosten avoin saatavuus TUTTUnet.fi-verkkoalustalla helpottaa tulosten jakamista ja hyödyntämistä yritysten lisäksi myös esimerkiksi opetuksessa, minkä avulla tuotekehitysosaamista voidaan kehittää edelleen uusien osaajien kanssa. Etä- ja hybridituotekehityksen avulla pystytään vähentämään lähikontaktien määrää ja siirtymistä kulkuvälineillä paikasta toiseen, mikä pienentää toiminnasta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä. Digitaalisten tuotteiden ja palvelujen avulla pystytään pitkällä aikavälillä vähentämään palveluntarjoajien kontrollityyppisiä käyntejä sekä kohdentaa henkilötyöpanos juuri niihin asioihin, joissa siitä on palvelujen käyttäjille paras hyöty.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 8
Hankkeen digitalisaation edistäminen ja hiilineutraalisuuden tavoitteleminen Pirkanmaan selviytymissuunnitelman mukaisesti vaikuttaa kestävästi ilmastokysymyksiin ja kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Ilmastonmuutoksella on myös terveyteen kohdistuvia riskejä. Yleistyvät äärimmäiset sääolosuhteet asettavat asumiseen tulevaisuudessa monia haasteita. Hankkeessa tarkastellaan ikäihmisten ja mielenterveyskuntoutujien asumisen tarpeita ja digitaalisten ratkaisujen mahdollisuuksia auttaa heitä ilmastomuutosten sekä äärimmäisten sääolosuhteiden näkökulmasta (hellekuolemien riskit, sisäilmaongelmat, säävarman sähköverkon saatavuuden ja mahdollisesti koronaepidemian kaltaiset yleistyvät zoonoosit).
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei osoitettavissa välittömiä eikä välillisiä vaikutuksia.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 5
Etäpalveluiden kehittäminen vaikuttaa välillisesti kasvihuonekaasujen vähenemiseen, koska niiden vaikutuksesta voidaan vähentää turhia käyntejä esimerkiksi kotihoidossa. Näin on mahdollista parantaa resurssitehokkuutta sekä vähentää autolla ajettavia matkoja, jolloin tällä on välillinen positiivinen vaikutus ilmaan. Hankkeessa tehtävät toimenpiteet etä- ja hybridimenetelmiä hyödyntäen vaikuttavat myös kasvihuonekaasujen määrään vähentävästi verrattuna lähitoteutuksiin.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei osoitettavissa välittömiä eikä välillisiä vaikutuksia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 8 8
Etä- ja hybridituotekehityspalveluun osallistuminen tuottaa yritykselle hyötyä pienemmillä kustannuksilla kuin lähikontaktina toteutettu palvelu, sillä matkustusajat voidaan käyttää tulosta tuottavaan työhön. Käyttäjälähtöisyyden sisällyttäminen yrityksen tuotekehitysprosessin varhaiseen vaiheeseen säästää yritykseltä kehittämisen harhapolut ja -kustannuksia sekä parantaa kaupallistamisen ja markkinoinnin mahdollisuuksia. Etä- ja hybriditoteutukset eivät lisää materiaalien ja jätteiden kulutusta, koska toiminta tapahtuu sähköisiä menetelmiä hyödyntäen. Hankkeen toiminta on näin materiaalitehokasta ja jätteiden määrää vähentävää.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 5
Älykkäiden ratkaisujen kehittäminen palveluasumiseen ja kotona asumiseen vaikuttaa positiivisesti hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 8
Hankkeessa vahvistetaan digitaalisia tuotteita ja palveluja kehittävien yritysten kasvu- ja kehitysmahdollisuuksia tukemalla niiden käyttäjälähtöistä tuotekehitystä sekä innovaatiokyvykkyyttä palveluasumisen sekä ikäihmisten ja mielenterveyskuntoutujien kotona-asumisen alueella. Digitaalisten tuotteiden ja palvelujen uudistamisessa ja kehittämisessä piilee miljardibusiness, jonka realisoimiseksi yritykset tarvitsevat monipuolista tukea. Hankkeessa myös tuetaan yritysten keskinäistä yhteistyötä, mikä voi tuoda yrityksille uusia kasvu- ja kehitysmahdollisuuksia.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 9 9
Hippa Remote -hanke kehittää ja tuottaa vain aineettomia tuotekehityspalveluita, jotka on hyödynnettävissä ja helposti muokattavissa myös muihin tarkoituksiin.
Liikkuminen ja logistiikka 9 9
Etä- ja hybridipalvelut vähentävät erityisesti henkilöautolla liikkumisen tarvetta. Etä- ja hybridipalvelujen avulla hankkeen kehittämistoiminta (yhteiskehittäminen, testaus, sparraus ja valmennukset) on saavutettavissa nopeammin, energiatehokkaammin ja vähähiilisesti, kun liikkumisen tarve vähenee. Ko. palvelujen toimitus on myös nopeaa, koska osallistujien ja hanketoimijoiden kuljetuksia ja siirtymisiä paikasta toiseen ei tarvita etätoteutuksissa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 9 9
Digitaalisten tuotteiden ja palvelujen terveysturvallisen kehittämisen tarve palvelu- ja kotona-asumisessa tulee lisääntymään tulevaisuudessa, jolloin sillä tulee olemaan työllistävä vaikutus. Hippa Remote -hankkeella kehitetään käyttäjälähtöistä tuotekehitystä sellaisten digitaalisten tuotteiden ja palvelujen osalta, joilla vaikutetaan ikäihmisten ja mielenterveyskuntoutujien terveyteen ja hyvinvointiin sekä esteettömään asumiseen ja liikkumiseen omassa elinympäristössä, osallisuuden kokemukseen asuinpaikasta riippumatta sekä osallistumis- ja harrastusmahdollisuuksiin. Digitaalisuuden avulla voidaan parantaa ikäihmisten ja mielenterveyskuntoutujien asumista sekä palvelujen tuotantoa sekä avustavan henkilökunnan työn mielekkyyttä sekä vähentää työn kuormittavuutta. Siten digitalisaatiolla on vaikutusta työntekijöiden työhyvinvointiin. Digitaalisten palvelujen kehittämisellä edistetään reaaliaikaista tiedon saatavuutta asukkaan, läheisten ja palvelujen tarjoajien välillä. Hippa Remote -hankkeen tulosten avoin saatavuus TUTTUnet-alustalla mahdollistaa niiden hyödyntämisen yritysyhteistyön lisäksi myös osaamisen vahvistamisessa, jolla on pitkällä aikavälillä vaikutusta työ- ja johtamiskulttuurin muutokseen.
Tasa-arvon edistäminen 8 8
Digitaalisten tuotteiden ja palvelujen käyttäjälähtöinen yhteiskehitys mahdollistaa siihen osallistuvien ikäihmisten ja mielenterveyskuntoutujien, heidän läheistensä, palveluasumisen henkilökunnan, yritysten sekä korkeakoulujen osaajien keskinäisen kunnioittavan kohtaamisen, jonka periaatteina ovat kohtuudenmukaisuus, oikeudenmukaisuus ja hyvän tahtominen toiselle. Näiden periaatteiden avulla huolehditaan siitä, että yhteiskehittämiseen osallistuvien ja muiden hanketoimijoiden keskuudessa vallitsee tasa-arvo. Myös hankkeessa kehitettävät tuotekehityspalvelut edistävät samojen periaatteiden mukaisesti tasa-arvoa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 7 7
Hippa Remotessa mahdollistetaan erityisesti tuotteiden käyttäjien: ikäihmisten, mielenterveyskuntoutujien ja heidän läheistensä sekä palveluasumisen henkilöstön osallistuminen tuotekehitykseen heidän asiantuntemustaan arvostavalla ja kunnioittavalla tavalla kulttuuritaustasta riippumatta. Ilman käyttäjiä ja kansalaisten asiantuntemusta on mahdotonta kehittää käyttäjälähtöisiä tuotteita ja palveluja. Yksilölliset tarpeet pyritään ottamaan huomioon mahdollisuuksien mukaan kaikissa vaiheissa.
Kulttuuriympäristö 4 6
Hankkeessa hyödynnetään tarinallisuutta ja videokerrontaa asiakastarpeiden kuvaamisessa.Osallistujayrityksissä on myös luovien alojen edustajia.
Ympäristöosaaminen 2 4
Hanke lisää yritysten tietoisuutta etä- ja digiratkaisujen vaikutuksista ympäristölle.

9 Loppuraportin tiivistelmä

-