Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78514

Hankkeen nimi: Elintarviketuotteiden muokkaaminen haluttavaksi

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.1. Pk-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 15.10.2021 ja päättyy 15.1.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: NE INNOVATIONS OY

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 3203747-3

Jakeluosoite: PL 303

Puhelinnumero: +358407151337

Postinumero: 00131

Postitoimipaikka: HELSINKI

WWW-osoite: http://www.superground.com

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Vekkeli Santtu

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: santtu(at)nefp.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358407151337

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeessa investoidaan elintarvikeprosessin lopputuotteen ominaisuuksien ja haluttavuuden parantamiseen. Tämä toteutetaan muun muassa investoimalla laboratoriotutkimuksiin, suunnittelemalla prosessointilaitteita, arvioimalla tuloksia kuluttajaraadilla ja palkkaamalla henkilöelintarviketuotekehitysresursseja.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 49 971

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 47 177

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 49 971

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 47 177

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kymenlaakso

Seutukunnat: Kotkan-Haminan

Kunnat: Kotka

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Takojantie 23

Postinumero: 48230

Postitoimipaikka: KOTKA

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 1.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Perustelu: yritys tiedostaa elintarviketeknologia alan miesvoittoisuuden sekä elintarvikealan yleisen naisvoittoisuuden sukupuolten suhteellisissa osuuksissa. Yritys tiedostaa varsinkin start-up alan alkuvaiheen toiminnan suhteellisen miesvoittoisuuden ja että sillä itselläänkin on enemmistö miehiä avainhenkilöissä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Yritys pyrkii tasaiseen sukupuolijakoon työntekijöidensä rekrytoinnissa olemalla haluttava työnantaja ja työympäristö kaikille. Yritys viestii tasa-arvoista toiminnassa sekä rekrytoinneissaan. Yrityksen hankkeessa kehittämät tuotteet ovat tarkoitettu kaikille sukupuolille. Yritys ei syrji alihankintana hankittavien palveluiden sekä laitteiden hankinnassa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Perustelu: Hakkeen päätavoite on kehittää elintarvikekehikoita, niiden prosessointiin tarvittava komponentit..

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 10
Hanke vähentää omalla tavallaan jätteiden määrää erittäin merkittävästi. Hankkeen elintarvikekehikot mahdollistavat usean eliön hyödyntämisen kokonaan tai lähes kokonaan elintarvikkeeksi. Muutoin ihmiselintarvikkeena hyödyntämättömät osat ovat hankkeen avulla mahdollista hyödyntää elintarvikkeena. Kehikoiden valmistukseen käytettävä tuotantolinjakokonaisuus on suunniteltu vedettömäksi joten sen käyttö ei vaadi puhdasta vettä kuin siivoukseen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 8
Hankkeessa kehitettävät elintarvikekehikot mahdollistavat eläinmaterian tehokkaamman hyödyntämisen elintarvikkeissa. Samalla eläintuotetta jatketaan kasvimaterialla. Kanasta saa jopa 15-20% enemmän elintarvikkeita kuin perinteisillä menetelmillä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 3
Hankkeessa kehitettävät elintarvikekehikot mahdollistavat eläinmaterian tehokkaamman hyödyntämisen elintarvikkeissa. Samalla eläintuotetta jatketaan kasvimaterialla. Tällöin tarvitaan vähemmän tilaa elintarvketuotannolle.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 1
Hankkeessa kehitettävät elintarvikekehikot mahdollistavat eläinmaterian tehokkaamman hyödyntämisen elintarvikkeissa. Samalla eläintuotetta jatketaan kasvimaterialla. Tällöin tarvitaan vähemmän tilaa elintarvketuotannolle ja eläinmateriaa tarvitaan vähemmän.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 10
Hanke vähentää omalla tavallaan jätteiden määrää erittäin merkittävästi. Hankkeen elintarvikekehikot mahdollistavat usean eliön hyödyntämisen kokonaan tai lähes kokonaan elintarvikkeeksi. Muutoin ihmiselintarvikkeena hyödyntämättömät osat ovat hankkeen avulla mahdollista hyödyntää elintarvikkeena. Kehikoiden valmistukseen käytettävä tuotantolinjakokonaisuus on suunniteltu vedettömäksi joten sen käyttö ei vaadi puhdasta vettä kuin siivoukseen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 4
Tuotantolinjan kaikki energiantarve on sähköstä joka voidaan halutessaan ostaa uusiutuvilla energianlähteille toteutettuna. Yrityksen hyödyntämä sähkö on vuokranantajalta saatujen tietojen mukaan yhdistelmä uusituvia sekä uusiutumattomia energianlähteitä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 4
Kotka ja muu Kymenlaakso kärsii työttömyydestä, yksipuolisesta talousrakenteesta ja teknologia startuppien puutteesta. Hanke lisää elintarvikealan teknologiaosaamista Kotkan lähialueilla koska se tuo tai aktivoi alan ammattialaisia alueelle. Hankeen jälkeen alueella on lisääntyneen kokemuksensa avulla vähintäänkin kaksi elintarviketeknologian alan kehitysammattilaista lisää. Hanke myös aktivoi alueen startup- klusteria tuomalla uutta aktiivisuutta alueelle. Yritys on paikallinen vuokralainen ja se hyödyntää paikallisia palveluita aina mahdollisuuksien mukaan.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 5
Hankkeessa kehitetään pääasiassa aineettomia tuotteita sekä palveluita. Elintarvikekehikot ovat fyysisiä tuotteita, mutta hankkeessa ei valmisteta niitä kuin koe-eriä. Pääpanostukset ovat näiden kehikoiden sekä niiden valmistukseen tarvittavien komponenttien kehittämisessä sekä immateriaalisuojakusessa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hankkeella ei ole todennäköisesti vaikutusta liikkumiseen tai logistiikkaan.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 2
Hankkeella on positiivinen vaikutus terveyteen tuotteiden korkean kalsiumpitoisuuden takia kehitettyjen elintarvikekehikoiden tullessa kuluttajamyyntiin. vaiktutus kohdistuu alueille joissa tuotteet tulevat myyntiin. Hankkeella on suoraa sekä välillistä positiivista vaikutusta työllisyyteen. Hankkeessa palkataan lisää työvoimaa yritykseen ja yrityksen toiminnan kehittyessä palkkaa merkittäväsi lisää työvoimaa. Työvoiman kehittyminen keskittyy korkean työttömyyden Eteläiseen Kymenlaaksoon. Muihin mainittuihin asioihin hankkeella ei arvioida olevan vaikutusta.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hankkeella ei ole todennäköisesti merkittävää vaikutusta tasa-arvon edistämiseen. Yritys tiedostaa sukupuolittuneet roolit alan toimijoissa ja pyrkii olemaan houkutteleva työnantaja muillekin kuin kantasuomalaisille syrjimättömyyspolitiikkansa sekä englanti-toisenatyökielenä käytäntönsä avulla. Vaikutus kohdistuu pääasiasa yrityksen päätoiminta-alueelle eli Eteläiseen Kymenlaaksoon.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hankkeella on todennäköisesti vähän vaikutusta mainittuihin asioihin.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hankkeella on todennäköisesti vähän vaikutusta mainittuihin asioihin.
Ympäristöosaaminen 0 0
Hankkeella on todennäköisesti vähän vaikutusta mainittuihin asioihin.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa investoitiin onnistuneesti elintarvikeprosessin lopputuotteen ominaisuuksien ja haluttavuuden parantamiseen. Yritys investoi laboratoriotutkimuksiin, suunnittelemalla prosessilaitteita, arvioimalla tuloksia kuluttajaraadilla ja palkkaamalla henkilöelintarvikekehitysresursseja.