Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78524

Hankkeen nimi: eSmartT Machines – Sähköisten älykkäiden liikkuvien työkoneiden ja hyötyajoneuvojen TKI- ja demonstraatio-testbed

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 1015428-1

Jakeluosoite: Kuntokatu 3

Puhelinnumero: 0294 5222

Postinumero: 33520

Postitoimipaikka: Tampere

WWW-osoite: https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/tamk

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mika Ijas

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Yliopettaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mika.ijas(at)tuni.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0504471189

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen päätavoitteena on muodostaa ja kehittää Pirkanmaalle sähköisten älykkäiden liikkuvien työkoneiden ja hyötyajoneuvojen osaamiskeskittymää kokoava verkottunut TKI- ja demonstraatio-testbed sekä toteuttaa yrityksille kattavat demonstraatiot ja workshopit tässä ympäristössä. Pirkanmaalla on merkittävän paljon älykkäiden työkoneiden sektorilla toimivia yrityksiä, jotka vastaavat omasta liiketoiminnan kehittämisestään. Lisäksi pirkanmaalainen alan korkeakoulututkimus on aktiivista ja korkealaatuista. TKI -toiminnot ja -ympäristöt ovat kuitenkin tällä hetkellä hajallaan, siiloutuneita ja osittain puutteellisia sekä pk -yritysten ulottumattomissa. Sektorin digitalisaatio ja sähköistyminen sekä tuotteiden ja tuotannon vähähiilisyys ja energiatehokkuus ovat keskeisiä markkinoilla menestymisen avaintekijöitä, joiden nopea käyttöönotto ja soveltaminen vahvemmalla alueellisella pk-yritysten sekä tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden yhteistyöllä yhteisissä TKI-ympäristöissä nähdään tehokkaina keinoina tuoda kohdennettuja elvytysvaikutuksia erityisesti pk-sektorin toimijoille ja nopeuttaa vihreää siirtymää alalla.

Hankkeen konkreettiset osatavoitteet ovat:

Tavoite 1. Yksityiskohtainen selvitys alueellisista sähköisten älykkäiden liikkuvien työkoneiden ja hyötyajoneuvojen TKI-ympäristöjen nykytilasta. Nykytilan lisäksi saadaan selville niihin liittyvät tarpeet, minkä jälkeen pystytään tekemään määrittely ja huolellinen suunnitelma uudeksi TAMKin ja TAUn yhteiseksi sähköisten älykkäiden liikkuvien työkoneiden ja hyötyajoneuvojen TKI- ja demonstraatio-testbediksi. Selvitystyössä toteutetaan hankevertailu ja stateoff-the-art -analyysi relevanttien verrokkitoimijoiden suhteen EU:n alueella. Hankkeen kohteena olevat laboratoriot ovat seuraavat: TAMK Sähkö- ja autolaboratoriot. TAU: The Dependable Systems Cyber Laboratories -kokonaisuus.

Tavoite 2. Sähköisten älykkäiden liikkuvien työkoneiden ja hyötyajoneuvojen TKI- ja demonstraatio testbedin toteuttaminen selvityksen ja suunnitelman (tavoite 1) perusteella: toteuttaa kriittiset laitehankinnat ja rakentaa sähköisten älykkäiden liikkuvien työkoneiden ja hyötyajoneuvojen TKI- ja demonstraatio-testbed –kokonaisuus, jossa alueen korkeakoulut ja tutkimustahot sekä pk-yritykset kehittävät yhdessä sähköisten älykkäiden liikkuvien työkoneiden ja hyötyajoneuvojen uusiutuvan energian teknologioita, ratkaisuja, tuotteita ja palveluja.

Tavoite 3. Kattavat demonstraatiot sähköisten älykkäiden liikkuvien työkoneiden ja hyötyajoneuvojen TKI- ja demonstraatio-testbed -ympäristössä: Selvitykseen (tavoite 1) perustuen luoda ja toteuttaa sähköisten älykkäiden liikkuvien työkoneiden ja hyötyajoneuvojen TKI- ja demonstraatio-testbed -ympäristössä (tavoite 2) yrityksille kattavat yhteistoiminnalliset demonstraatiot ja workshopit, jotka nostavat pirkanmaalaisten yritysten uusiutuvan sähköenergian hyödyntämisen ja osaamisen sähköisissä ratkaisuissa huipputasolle. Keskeisenä osana tarjontaa on alan olemassa oleviin roadmapeihin pohjautuvaa opastusta ja innovointia suunnittelun, toteutuksen ja ylläpidon osalta vauhdittamaan siirtymistä nykyisin laajasti käytetyistä teknologioista, kuten polttomoottorit tai hydrauliikka, hyödyntämään sähköisiä toimilaitteita ja tehonsiirtojärjestelmiä työkoneissa ja hyötyajoneuvoissa. Toiminta on avointa kaikille kiinnostuneille yrityksille ja se on myös yleisluontoista. Roadmapit ovat alakohtaisia (liikkuvat työkoneet ja hyötyajoneuvot), eivät yksittäisille yrityksille suunnattuja.

Hankkeen tuloksena pirkanmaalainen uusiutuvan sähköenergian hyödyntäminen ja osaaminen sekä yhteistoiminnallinen TKI- ja demonstraatioympäristö sähköisissä älykkäissä liikkuvissa työkoneissa ja hyötyajoneuvoissa nousevat huipputasolle Suomessa. Laadukkaat TKI-ympäristöt edistävät osaltaan
Pirkanmaa–vetoista kansallista Sustainable Industry X–kokonaisuutta, jonka yhtenä osana on liikkuvien sähköisten työkoneiden TKI-toiminta. Hanke tukee myös kestävän kehityksen toteutumista Pirkanmaalla sekä houkuttelevat toimijoita TKI-yhteistyöhön myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat:

Pirkanmaalaiset työkone- ja hyötyajoneuvotoimijat eli

Pirkanmaalaiset uutta teknologiaa tuottavat pk-yritykset

Pirkanmaalaiset koulutusorganisaatiot

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat:

Koulutus- ja tutkimusorganisaatiot

Alan järjestöt
Alalla jo työskentelevä henkilöstö, eli siis yritykset, ei yksittäiset henkilöt

Välillinen kohderyhmä voi halutessaan osallistua samoihin toimenpiteisiin kuin varsinainen kohderyhmä, mutta välillisen kohderyhmän määrittelyn vuoksi on todennäköistä, että he eivät ole niin kiinnostuneita esimerkiksi yksittäisistä, geneerisistä demoista vaan ennemmin hankkeen geneerisistä lopputuloksista, joita heille viestitään esimerkiksi hankkeen verkkosivujen tai sosiaalisen median kautta.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 235 373

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 203 240

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 294 216

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 254 049

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Lounais-Pirkanmaan, Etelä-Pirkanmaan, Tampereen, Luoteis-Pirkanmaan, Ylä-Pirkanmaan

Kunnat: Nokia, Kangasala, Tampere, Ikaalinen, Hämeenkyrö, Ruovesi, Vesilahti, Lempäälä, Valkeakoski, Orivesi, Urjala, Mänttä-Vilppula, Punkalaidun, Parkano, Virrat, Pirkkala, Akaa, Ylöjärvi, Sastamala, Juupajoki, Pälkäne, Kihniö

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen valmistelussa ja vastuuhenkilöissä on ollut naisia. Ala on kuitenkin enimmäkseen miesvaltainen. Kattavaa toimintaympäristön analyysia sukupuolinäkökulmasta on kuitenkin vaikea tehdä ennen hankkeen käynnistämistä, sillä ennakkoon ei vielä tiedetä varmasti, ketkä kaikki osallistuvat hankkeen aikana toimenpiteisiin. Sukupuolinäkökulmaa on tästä huolimatta tarkasteltu aktiivisesti jo valmisteluvaiheessa. Hankkeessa pyritään tunnistamaan toimenpiteitä, joilla hanke voidaan tehdä houkuttelevaksi kaikille. Hankkeen markkinointi on sukupuolineutraalia, lähestyttävää ja helposti saavutettavaa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen valmisteluvaiheessa tutustuttiin Tasa-arvon valtavirtaistaminen kehittämisohjelmissa ja projekteissa -oppaaseen (TEM, 2011). Tätä käytetään pohjana, kun hankkeen toteutusvaiheen viestintää suunnitellaan ja tiedotusta pyritään kohdentamaan siten, että naisten osuus on riittävä. Tunnistetaan alan tuottama haaste tässä. Hankkeessa toimitaan siten, että tasapuoliset osallistumismahdollisuudet ja syrjimättömyys toteutetaan. Tämä edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Ohjausryhmään kutsutaan mahdollisuuksien mukaan edustajia huomioiden parhaan mukaan sukupuolinäkökulmat ja muu diversiteetti. Hankkeen markkinointi on sukupuolineutraalia, lähestyttävää ja helposti saavutettavaa. TAU ja TAMK työstävät Gender Equality Planeja, joka tulee jatkossa muodostamaan TKI-toiminnan sukupuolitavoitteille raamit. Tässä määritellään tarkkaan mm. tasapuoliset osallistumismahdollisuudet siten, että syrjintää ei toteuteta ja jatkossa GEP ohjaa hanketoimintaa EU-hankkeissa. Ohjausryhmään diversiteetti tarkoittaa sitä, että ohjausryhmään pyritään saamaan mukaan myös naisia ja tähän kiinnitetään huomiota, mutta ohjausryhmä valitaan vasta hankkeen myönteisen päätöksen jälkeen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ei vaikutusta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei vaikutusta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutusta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Ei vaikutusta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutusta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Hanke vaikuttaa suoraan ja voimakkaasti Pirkanmaalaisen elinkeinorakenteen kehittämiseen. Välilliset vaikutukset liittyvät hankkeen pitkäaikaiseen yhteistyöhön pk-sektorin kanssa, ja uusiin TKI-avauksiin, joista myös pk-sektori voi hyötyä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Ei vaikutusta.
Liikkuminen ja logistiikka 10 10
Hankkeen keskiössä on tehokkaat liikkuvat työkoneet. Hankkeella on myös pitkäkestoisia, välillisiä vaikutuksia, kun energiatehokkaan liikkumisen ympäristöt mahdollistavat laaja-alaista muutosta yhteiskuntaan.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Ei vaikutusta.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei vaikutusta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei vaikutusta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutusta.
Ympäristöosaaminen 0 10
Hanke lisää välillisesti ja pitkällä tähtäimellä ympäristötietoisuutta, yleisellä tasolla, vaikkei koulutustoimenpiteitä olekaan.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen päätavoitteena oli muodostaa ja kehittää Pirkanmaalle sähköisten älykkäiden liikkuvien työkoneiden ja hyötyajoneuvojen osaamiskeskittymää kokoava verkottunut TKI- ja demonstraatio-testbed sekä toteuttaa yrityksille kattavat demonstraatiot ja workshopit tässä ympäristössä. Tätä tavoitetta oli tukemassa Invest- hanke, jossa tehtiin tähän liittyviä investointeja.

Hankkeen aikana saatiin komponenttipulasta huolimatta tarvittavat investoinnnit pääosin tehtyä hankeaikana vaikkakin järjestelmien käyttöönotto meni osittain hankeajan ulkopuolelle.

Suunniteltu infraselvitys tehtiin ja hankkeen ajankohtaisuudesta kertoi yritysten suuri mielenkiinto hanketta kohtaan, joka ilmeni mm workshopiin osallistujien määränä (yhteensä 57 osallistujaa). TAMKn sähköisen liikkuvan työkoneen hankinta, varustelu ja siihen liittyvät demonstraatiot saatiin toteutettua suunnitellusti ja se tuotti yrityksille tarpeellista tietoa. Sähkövoimalaboratorioon toteutettava sähköinen voimansiirtolinja ei tullut ihan valmiiksi hankeajan puitteissa, mutta hankinta on tuottanut paljon lisää osaamista ja valmistuessaan se on hyvä alusta yrityslähtöisiin demonstraatioihin.

TAU:n osalta selkeä onnistuminen oli demostraatiovaiheeseen pääseminen vastoinkäymisistä huolimatta. Hanke katsoo kuitenkin tulevaisuuteen ja toimii mahdollistajana seuraaville hankkeille, joista esimerkkeinä sekä laboratorion muuttaminen vastaamaan asiakkaan tarpeita kyberharjoituksessa että etäkäyttö 5G-laitetta hyödyntävässä etätestissä oululaisen PK-yrityksen toimesta. Molemmissa tapauksissa hankkeessa pystyttiin mukautumaan tarpeeseen hyödyntää hankkeessa rakennettua infrastruktuuria.

Yritysten tietoisuus sähköisistä työkoneista ja niihin liittyvistä älykkäistä ohjausjärjestelmistä lisääntyi hankkeen vuoksi.

Testbed on laajentanut Tampereen korkeakoulujen (TAU+TAMK) laboratorioiden välistä yhteistyötä niin yhteistyöosaamisen kuin yhteisön teknisten edellytysten osalta. Laboratorioita on jo yhteiskäytetty Pirkanmaalaisen ja Suomalaisen teollisuuden sekä muiden organisaatioiden kanssa. Tehdyt investoinnit ja kehitetty osaaminen on osoittautunut toimivaksi ja riittävän mukautuvaksi eri sidosryhmien tarpeeseen.